

Josje
- Tarief 40€
- Reactie 1h

40€/u
Helaas is deze leraar onbeschikbaar
- Wijnproeven
- Sommelier
- Oenologie (wijnbouw)
Italiaans sommelier met ruim 13 jaar les ervaring geeft les in Italiaanse bio- en natuurwijnen (inheemse druivenrassen, wijngebieden , wat zijn oranje- en natuurwijnen, hoe onderscheiden ze zich van
- Wijnproeven
- Sommelier
- Oenologie (wijnbouw)
Leslocatie
-
Bij Josje: Wijk bij Duurstede
- online
-
bij jou thuis of op een openbare plek : verplaatsing tot 40 km vanuit Wijk bij Duurstede
-
Over Josje
Ruim 30 jaar geleden werd ik verliefd, niet op een Antonio of Roberto maar op Italië zelf; ik werd geraakt door de Schoonheid- in de kunst, de gebouwen, het landschap en later de taal, het ijs, het eten en de wijn. Toen ik studeerde in Florence ontdekte ik dat er heel veel onbekende wijndruiven waren en ik besloot ze allemaal te willen leren kennen. En hier ben ik, nog steeds op zoek:) In de tussentijd heb ik gewerkt als reisleider, heb (deels) Italiaans & Renaissance Kunst geschiedenis gestudeerd, De Italiaanse sommelier (AIS) gevolgd, heel Italië door gereisd om alle wijnregio’s te leren kennen, heb in Rome en Florence gewoond en twee en half jaar in Ligurië aan de kust. Sinds voorjaar 2019 weer basis in Nederland.
Ik wil inspireren en mijn passie voor dit prachtige land en haar giften delen.
Terug naar de natuur
Ik droom van een wereld zonder chemicaliën, om te beginnen niet meer in de wijngaard en ook niet in de wijnkelder! Natuurlijke resistentie. Mijn belangrijkste waarden zijn Natuur, Verbinding met De Bron & Authenticiteit.
Ik wil graag dat mijn kennis over Italiaanse wijnen; en van biologische, biodynamische & natuurlijke wijnen bijdraagt aan meer bewustzijn in keuzes. Alles is energie, als ik dat over kan brengen ook in wijn dan ben ik geslaagd.
Bijdrage
Ik ben geboren op de boerderij. Opgegroeid met koeien, varkens, schapen en ruimte om me heen, groen, rust. Groenten uit de tuin, fruit zo van de boom. Puur en onbespoten top kwaliteit. Er werd thuis geslacht, van vlees waarvan je wist waar het vandaan kwam (niet van eigen beesten dat kon pa niet hebben). Later ontdek je dan dat dat soort vanzelfsprekende kwaliteit helemaal niet zo vanzelfsprekend (meer) is. Moeilijk te vinden zelfs. Maar het is er nog wel. Ik denk dat ik het daarom ook makkelijk herken, ook in wijn. De eerlijkheid van iets. In Italië vind ik het makkelijker terug, de pure smaken. Dat ligt natuurlijk ook aan het weer. Wijnmakers die teruggrijpen naar de ‘technieken’ van wijn maken zoals opa dat vroeger deed, maar met de kennis van nu. Nostalgie? Nee. Terug naar oorspronkelijke smaken en zonder invasief ingrijpen in de natuur, zonder chemische bestrijdings middelen , zonder gekke toevoegingen. Meehelpen zorgen dat deze prachtige aarde langer behouden blijft, terugbrengen van biodiversiteit. En bovenal genieten van al het moois en lekkers!
Wijn advies gegeven/geschreven voor de menu’s van Il Giornale, zie (Opgeslagen informatie) (2012/2013?)
Geschreven (in Italiaans) voor (Opgeslagen informatie)
Geschreven over wijnen voor scheurkalender Italië (2015?)
Adviseur voor selectie/ import van biologische wijnen voor Pura Passione e.a.
Gewerkt als wijnadviseur voor de Kasteelhoeve (2008-2010)
Organisator van wijn (& gastronomie) reizen in Italië sinds 2007
Verzorging van cursussen Italiaanse wijnen sinds 2011
Verzorging van Italiaanse wijnproeverijen en workshops sinds 2008
Italiaans sommelier AIS sinds januari 2009 (eerste lichting 2008)
Fulltime in Italië wonend sinds 2014, deels rond reizend voor bezoeken aan wijnbeurzen, evenementen en wijnmakers.
Italië-fan sinds 1987!
1989-1990 in Rome gewoond (en iedere zomer erna terug gekeerd)
’90-’96 studie Italiaans (deels) en Letteren met als Specialisatie Renaissance & Barok – meerdere periode’s in Firenze door gebracht voor studie en onderzoek
Ergens in ’93 /94 besloten om alleen nog maar wijn te drinken (i.p.v. bier) en als het aan mij lag dan is de keuze voor Italiaanse wijn. Een besluit om alle Italiaanse wijndruiven te leren kennen…
Als reisleidster voor SRC & Kras honderden mensen verblijd met mijn kennis en passie voor Italie, haar kunst en cultuur
Grofweg ruim €40.000,- geïnvesteerd (zeer lage schatting) de afgelopen jaren in opleiding, studiemateriaal en vooral ook in ‘live’ verdieping door bezoeken van verschillende wijngebieden.
Over deze les
- Alle niveaus
- Nederlands
Alle talen die tijdens de les gesproken worden :
Nederlands
Aan de hand van persoonlijke verhalen, (reis en proef) ervaringen, kennis vanuit de Italiaanse sommelier opleiding en de ontelbare hoeveelheid boeken, masterclasses en artikelen die ik heb gelezen /gevolgd, maak ik presentaties met kaartjes, foto's en uiteraard door het samen te proeven van de ultieme selectie natuurwijnen- ik heb heel Italië door gereisd krijg je een uniek beeld van Italië en haar bijzondere inheemse druivenrassen en de mooie natuurwijnwereld.
Lesduur in overleg, gebruikelijk is 2,5 uur incl het proeven (circa een uur voor uitleg en daarna samen doorproeven van 6-8 wijnen)
Ik geef les sinds 2009, heb Italiaanse sommelier opleiding gedaan als een vd weinigen in NL, en aan universiteit inleiding cultuureducatie- met oefenen in presenteren, idem bij opleiding tot reisleider , waar je hele dag/reis bezig bent met cultuuroverdracht.
Lessen kunnen voor iedereen zijn van liefhebber tot professional, wordt uiteraard in overleg afgestemd (evt na persoonlijk gesprek, ga wel uit van basiskennis van wijnmaken/vinificatie). Leeftijd uiteraard 18+
Tarieven
Tarief
- 40€
Pakkettarieven
- 5u: 200€
- 10u: 400€
online
- 40€/u
Vergelijkbare leraren Wijnproeven
Meilina
Nijmegen & online
- €50/u
- 1e les gratis
Samuel
Lelystad
- €42/u
- 1e les gratis
Valerie
Waalwijk & online
- €59/u
- 1e les gratis
Esther
Hulst & online
- €65/u
- 1e les gratis
Tim
Amsterdam & online
- €60/u
- 1e les gratis
-
Bekijk meer leraren wijnproeven