Nu het vakantieseizoen voorbij is, toen we genoten van mooi weer, zullen we misschien terugdenken aan hoe ongemakkelijk we ons voelden op het strand. We wilden strakker te worden, er beter uitzien in een zwempak ... en we wilden ons lekker kunnen ontspannen.

Maar hoe kunnen we ons ontspannen als we juist stressen over hoe we eruitzien in zwempak? Maar er zijn meer stressfactoren. Wat dacht je van het feit dat je tijdens je vakantie moet werken?

Statistieken tonen aan dat maar liefst 90% van de Nederlanders op vakantie werkt terwijl ze weg zijn; Ze schrijven bijvoorbeeld zakelijke e-mails tot diep in de nacht.

Yoga Amsterdam, boek een les via Superprof.

Deze mensen moeten leren de verbinding te verbreken!

Een andere stressfactor – los van vakantie – is dat we ons maar al te vaak definiëren door te kijken naar ons werk en onze sociale status - banen met een hoog inkomen, leven in de juiste straat, rijden in een glanzende auto ... terwijl we onze fundamentele identiteit niet eens kennen.

In plaats van gestrest te zijn over geld, bezorgd te zijn over onze kinderen of boos te zijn op het werk, zou het niet een opluchting zijn om niet langer gestrest, bezorgd of overstuur te zijn?

Het beoefenen van yoga kan je helpen die oppervlakkige identiteit weg te pellen die iedereen gebruikt om zichzelf te definiëren, waardoor je kalm en zelfverzekerder kunt worden, zodat je jezelf echt leert kennen.

Ben je klaar om je in die lagen te verdiepen? Om je potentieel te benutten, nieuwe niveaus van energie, concentratie en creativiteit te ontdekken?

Laten we samen enkele van de beste yogalessen bij jou in de buurt in het land vinden, zodat we meer kunnen leren over yogafilosofie en hoe we een deel van het lawaai en de spanning van ons dagelijks leven buiten kunnen sluiten.

Yoga Nijmegen, neem een kijkje op Superprof en vind jouw leraar. 

Een vrouw met overgewicht.
Yoga heeft enorm veel gezondheidsvoordelen! | Bron: Pexels
De beste leraren Yoga beschikbaar
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Barbra
Barbra
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Savinder
5
5 (2 reviews)
Savinder
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esra
Esra
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Barbra
Barbra
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Savinder
5
5 (2 reviews)
Savinder
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esra
Esra
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Het Vocabulaire van Yogales

Eeuwenlang was de beoefening van yoga iets wat alleen werd gedaan in India, waar het zijn oorsprong vond als een religieuze praktijk.

Mensen waren ontevreden over de symbolische rituelen van hun geloof; ze wilden een meer intieme vereniging met hun god.

Alleen door externe zorgen van zich af te werpen en een echte bevrijding te vinden van de dagelijkse beslommeringen, zou iemand de gezochte spirituele verlichting kunnen vinden.

In de zoektocht naar die hogere macht, ontdekten vroege yogi's de fantastische effecten die hun houdingen en meditatie hadden op hun gezondheid en welzijn.

Pas in de laatste 100 jaar heeft yoga zijn weg gevonden naar de westerse samenleving.

Swami Vivekananda introduceerde het gebruik in heel Europa en in de Verenigde Staten, waar het populariteit verwierf onder mensen als Ralph Waldo Emerson en andere filosofen van die tijd.

Yoga werd echter pas ongeveer 20 jaar later mainstream, toen een man genaamd Pierre Arnold Bernard, bekend als The Great Uncle, de Tantrik Order of America oprichtte.

Omdat hij de neiging had om wat geheimzinnig te zijn, is de locatie van de oorspronkelijke yogastudio onbekend, maar men denkt dat hij ergens aan de westkust van Amerika is begonnen.

Een concreet feit is dat er een Tantrik-club was in Nyack, New York, die aan hem door een discipel was gegeven.

Van daaruit verspreidde yoga zich over de Verenigde Staten en de hele westerse wereld. De heer Bernard trouwde uiteindelijk, en zijn vrouw gaf yogalessen tot ver in de tachtig!

Een dr. Ornish, bezorgd over de prevalentie van hartaandoeningen, omarmde yoga als een aspect van een levensstijl die men zou helpen om hartaanvallen te voorkomen en eventuele schade aan het lichaam ongedaan te maken.

De gezondheidsvoordelen van yoga zijn slechts één reden waarom meer mensen hun yogamatten zouden moeten uitrollen!

Bikram Yoga den Haag op Superprof

Ze bevatten:

 • Een betere slaap
 • Meer energie, flexibiliteit, creativiteit en hogere concentratieniveaus
 • Lagere bloeddruk, meer gelijkmatige hartslag, meer uithoudingsvermogen
 • Verminderde gevoeligheid voor allergie
 • Minder spijsverteringsproblemen
 • Minder pijntjes en kwalen

Het is misschien moeilijk te geloven dat een houding op een yogamat zoveel goeds zou kunnen doen, maar je moet weten dat yoga niet alleen maar poseren is.

Pranayama, de kunst van het beheersen van de ademhaling, is essentieel om de voordelen van yoga te vergroten.

Het maakt niet uit wat voor soort yoga je omarmt, ademhaling is een fundamenteel onderdeel van de beoefening.

Wat voor soort yoga zou je beoefenen?

Bikram Yoga Utrecht, Superprof is het eerste adres voor yoga lessen.

Vrouw rolt yogamat uit.
Een yogamat en je kan aan de slag! | Bron: Pexels

Yogasoorten die je zou Moeten Proberen

Het categoriseren van yogalessen in beginners, intermediair, gevorderden en vergevorderd zou afdoen aan de wetenschap achter yoga.

Yogi's, zoals yogabeoefenaars bekend staan, zouden het ook niet eens zijn met die categorieën.

Daarom worden de soorten yoga gecategoriseerd op basis van hun intensiteit en discipline in plaats van het vaardigheidsniveau van yogi's.

Yogadocenten overal ter wereld pleiten ervoor om verschillende yogastijlen uit te proberen voordat je de keuze maakt welke het beste bij jou past.

 • Hatha yoga wordt beschouwd als de fundamentele stijl van yoga en omvat over het algemeen 20-30 houdingen in één les. Een goede ademhaling wordt overal benadrukt. Hatha is geweldig voor beginners!
 • Iyengar yoga gaat primair over je lichaamshouding. Je kan blokken, touwen en andere hulpmiddelen gebruiken om je te helpen een asana vast te houden en je zal tijdens deze lessen veel informatie over elke pose van je instructeur te krijgen – heel fijn voor degenen die herstellen van een blessure of voor degenen die van details houden.
 • Een ander type yoga dat geweldig is voor herstel van blessures en senioren is restorative yoga. Dit type yoga is erg zachtaardig, waarbij elke positie enkele minuten wordt vastgehouden.
 • Yin yoga is ongetwijfeld bedoeld voor degenen die niet los kunnen komen uit de dagelijkse sleur. Elke asana wordt lang vastgehouden, met bijzondere nadruk op een goede ademhaling. Het is meer een meditatieve yogastijl; je zou het zelfs een meer pure vorm van de kunst kunnen noemen.
 • Kundalini is een soort yoga waarbij de religieuze wortels van yoga in praktijk komen. Dit soort yoga omvat chanten, zingen en mediteren.

In plaats van asana's moet je kriya's uitvoeren; uitdagende fysieke houdingen. Ademhaling speelt uiteraard een rol bij deze soort yoga.

 • Ashtanga is een veel voorkomende vorm van yoga. Bestaande uit een zich herhalende set van 6 houdingen, moet je van de ene houding naar de andere gaan, terwijl je je concentreert op je ademhaling. Dit is meer een training dan andere soorten yoga die tot nu toe zijn genoemd; het meest geschikt voor diegenen die houden van routine en voorspelbaarheid, en een beetje zweet opbouwen.
 • Bikram yoga is een vorm van hot yoga: 26 houdingen en twee ademhalingsoefeningen, gedaan in een kamer met hoge temperatuur en lage luchtvochtigheid. Hydratatie is essentieel en beginners moeten rusten wanneer ze dat nodig achten. Deze training is uitdagender dan de meeste!
 • Hot yoga is vergelijkbaar met Bikram, maar is niet beperkt tot slechts 26 houdingen. Als je van een uitdagende training houdt die je doorweekt laat, dan is hot yoga iets voor jou!
 • Vinyasa yoga: als je toe bent aan een zware training, dan is dit de stijl voor jou. Je moet hierbij van de ene asana naar de volgende gaan, waarbij je elke pose slechts een paar seconden vasthoudt. Duursporters vinden extra waarde in dit soort yoga, omdat het de hartslag aanzienlijk verhoogt en het lichaam uitdaagt.

Er zijn natuurlijk veel soorten yoga, en de lijst blijft zich uitbreiden.

Mysore - een subset van Ashtanga, Nada yoga, die zich bezighoudt met innerlijk luisteren en zingen, en Jivamukti: een modieuze yogastijl gecreëerd door de Amerikanen David Life en Sharon Gannon in 1984.

De autoriteiten in India zijn zelfs bezorgd dat yoga zich zo snel evolueert, en ze proberen de oorsprong van yoga te beschermen door claims van nieuwe soorten yoga in andere landen te beperken.

Moeder doet yoga naast kind.
Je bent nooit te jong om met yoga te beginnen! | Bron: Pexels

Zoek Yogalessen in Amsterdam

Omdat onze hoofdstad het belangrijkste financiële centrum van Nederland is, is het geen wonder dat Amsterdammers naar meer ontspanning snakken!

Natuurlijk werkt niet iedereen in de financiële wereld: Amsterdam is ook een wereldwijd centrum voor kunst en amusement, mode en onderwijs, gezondheidszorg, toerisme en transport.

Het aantal yogastudio's in onze hoofdstad bewijst dat een aantal van die slimme stadsbewoners al de voordelen van yoga kent!

Je kunt aan je reis door de yoga beginnen in een van de yogastudio's in Amsterdam, waaronder:

Delight Yoga. Deze studio zit al meer dan tien jaar in het centrum van Amsterdam. Dankzij hun ervaren docenten zal je je snel comfortabel genoeg voelen bij de verschillende yoga stijlen die ze aanbieden.

Zo biedt Delight astanga yoga, maar ook hatha yoga. Er worden pranayama, vinyasa en satsang lessen gegeven. Spiritualiteit heeft ook een belangrijke plek bij Delight, want je kunt hier ook begeleiding bij meditatie krijgen.

Als je net begint en je wilt een maand uitproberen hoe de lessen bij Delight zijn kan je een Delight Introductiekaart voor €50 per maand nemen. Je krijgt vervolgens 30% korting op je eerste 5 lessen.

Als je gelijk alle lessen wilt kunnen bezoeken kun je met een Trial Delight-lidmaatschap van €60 per maand gelijk een stoomcursus yoga krijgen!

Wil je niet gelijk een hele maand jezelf vastleggen maar gewoon eens een lesje uitproberen, dan kan je ook lessenkaarten kopen. Een proefles kost bijvoorbeeld €17, terwijl je met tien lessen voor €135 goedkoper uit bent.

Woon je in Amsterdam-West of in de Pijp, dan is Yagoy een goede optie. Je kan hier verschillende soorten yoga doen, met veel verschillende uiteenlopende tarieven.

Als je rondom de Overtoom woont, zou je kunnen denken aan Movements Yoga. Hier wordt naast yoga ook pilates gegeven!

Movements specialiseert zich in hot yoga, wat betekent dat de yogalessen worden gegeven bij hogere kamertemperaturen. Het is dus allemaal net een stapje intenser en zwaarder, maar de resultaten zijn er ook naar!

Een enkele yogales bij Movements kost €20, één jaar onbeperkt les kost €89 per maand.

Er zijn zoveel geweldige yogalessen in Amsterdam om volgen! Je kunt meer lessen, workshops en retraites ontdekken dan we kunnen opsommen ...

Vind een Cursus Yoga in Rotterdam

Rotterdam is een goede tweede na Amsterdam. Hoewel het geen belangrijk financieel centrum is, is het de op een na grootste en meest bevolkte stad van ons land.

Met een beroemde Rotterdammer als Erasmus in de gelederen weet Rotterdam hoe het is om verlicht te zijn. En verlichting, dat is een kwaliteit die elke toegewijde yogi wil bereiken.

Momenteel loopt Rotterdam voorop op het gebied van technologische vooruitgang, bijvoorbeeld in de haven.

Maar met al die activiteit in de stad vraag je je af: hoe hard werken Rotterdammers, en waar gaan ze heen om te ontspannen en zich te verdiepen in yoga?

Yoga Rotterdam, neem een kijkje op Superprof.

We zouden het moeilijk vinden om de eerste vraag te beantwoorden, maar de tweede is gemakkelijk.

Een van de eerste yogastudio’s die we aanraden vind je vlakbij de Markthal, aan de Mariniersweg. Balansz Yoga is eigenlijk een franchise die in verschillende steden bestaat. Naast pilates kan je hier een hoop verschillende yogastijlen uitproberen: van yin yang yoga tot hot yoga, van vinyasa yoga tot gentle flow.

Tarieven lopen uiteen, afhankelijk van hoe vaak je yoga wil doen. Zo betaal je €15 voor een enkele klas en €130 voor tien lessen. Als je echt fanatiek bent en onbeperkt lessen wilt volgen kan je een maand onbeperkt lessen voor €85 of zelfs een jaar onbeperkt lessen voor €775!

Een franchise yogastudio is Equal Yoga. Je kan deze yogastudio ook vinden in Amsterdam en Utrecht, perfect dus als je gaat verhuizen of voor werk moet reizen. Equal Yoga ademt alles wat met yoga te maken heeft: zo worden er yoga-evenementen gehouden en kan je er ook online lessen volgen.

Een andere populaire yogastudio, die op twee locaties in Rotterdam zit, is Yogaground. Dit is echt een centrum voor wellness, want naast meditatie en yoga kan je hier ook fitness doen! Je kan kiezen uit flex, flow, hatha, hot, mama, power en restore yoga. Net als bij Balansz kan je hier kiezen uit lessenkaarten voor een type yoga, of een onbeperkt abonnement nemen waardoor je alle soorten yoga kan leren kennen.

Net als bij Amsterdam, geldt hetzelfde bij Rotterdam: we nodigen je uit om de beste yogastudio te vinden door veel stijlen, studio's en instructeurs uit te proberen voordat je degene vindt die bij je past.

Vanuit de grootste steden van het land gaan we naar het centrum van Nederland.

Yoga Cursus in Utrecht

Hier is een korte blik op yogastudio's in de stad die kunnen helpen bij het bestrijden van eventuele stress na een lange dag werk of studie:

Naast de yogastudio Balansz, die we hierboven al een keer benoemde en die dus ook een vestiging heeft in Utrecht, is er Yoga Moves. Je kan hier kiezen uit het traditionelere ashtanga, en intensieve hot yoga, het hippe aerial yoga en je kan hier zelfs online yogalessen krijgen. Yoga Moves zit op drie verschillende locaties in Utrecht en heeft hele toegankelijke abonnementen, zo kan je voor €50 per maand een jaar lang onbeperkt lessen volgen.

Het centrum van Utrecht is druk als altijd en het is dan ook niet verwonderlijk dat je hier veel yogastudio’s vindt. Aan de Oudegracht zit bijvoorbeeld Yoga Utrecht, dat er alles aan doet om yoga te promoten. Er worden sessies in parken gehouden, nieuwkomers worden verwelkomd met aanlokkelijke prijzen en je kan, als je wat spiritueler ingesteld betn, ook bijvoorbeeld chakra flow, yoga nida, acro yoga of begeleide meditatie doen.

Op de Oudegracht zit ook een locatie van Yoga Point. Yoga Point is ook een franchise met locaties door het hele land, en je kan hier zo goed als alle yogasoorten die bekend zijn doen. Zo zijn er maar liefst vijf soorten ashtanga yoga waar je uit kan kiezen!

De lijst met yogastudio's in Utrecht is zo rijk en lang dat we ze niet allemaal in dit artikel kunnen noemen!

Misschien vind je in de stad andere yogastudio's die je leuk vindt.

Waar vind je Lessen in Yoga in Den Haag

In een bijzondere stad als Den Haag is altijd wel wat te doen. Van genieten in de een van de parken of op het strand tot kijken naar een potje van ADO Den Haag.

Al moeten we bekennen, dat het de laatste tijd niet écht lekker loopt met ADO. Sterker nog, het zal best vaak voorkomen dat je na een wedstrijd nog een paar dagen slecht in je vel zit omdat de resultaten er niet naar waren.

In dat geval kan je misschien het best een yogastudio bezoeken om even helemaal tot rust te komen.

Mocht je dat willen, dan kun je in de stad waardevolle leraren vinden.

Een zeer bekende en zeer populaire plek om yoga te beoefenen in Den Haag is de Ajnatempel. Deze plek is zeker een aanrader als je net begint met yoga en je wil kijken welke soort er bij je past, want naast dat je haast alle yogavormen hier kan beoefenen kan je al voor €5 een proefles doen terwijl je voor €130 een tienrittenkaart hebt!

Als je een beetje verlegen bent of niet zo ervaren en geen zin hebt om je kunsten te vertonen ten overstaan van een groep, dan zou je aan Yogashala kunnen denken. Je kan hier namelijk ook privélessen volgen. Als je eerst wil weten welke soort yoga bij je past – en of yoga bij je past – kan je wellicht een workshop doen bij Samudra Yoga. Hier kan je zelfs moderne vormen van yoga als Power & Play en Rocket doen. Nieuwkomers kunnen bij Samudra zelfs een hele week gratis les volgen op proef! Voor beginners kan Iyengar Yoga ook een goede optie zijn, omdat je bij deze soort yoga de hulp krijgt van bijvoorbeeld touwen en blokken.

We verlaten Den Haag nu met de oprechte hoop dat je weet waar je terecht kunt na een potje ADO.

Yoga Leeuwarden op Superprof

De beste leraren Yoga beschikbaar
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Barbra
Barbra
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Savinder
5
5 (2 reviews)
Savinder
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esra
Esra
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Barbra
Barbra
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Savinder
5
5 (2 reviews)
Savinder
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esra
Esra
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waar Vind je een Yogaleraar in Eindhoven

De economie van Eindhoven en omstreken staat bekend als de meest “slimme” van heel Nederland, met Brainport Eindhoven als centrum van kennis en innovatie.

Die technologie komt best vaak met stress voor de werkenden in Eindhoven!

Hoewel mensen die in Eindhoven werken niet snel toegeven dat ze stress hebben en graag benadrukken dat ze een droombaan hebben, durven we te zeggen dat veel Brabo’s graag yoga zouden willen doen - binnen of buiten. Jij en zij zouden dit kunnen doen in een van deze studio's:

Als je op zoek bent naar specialisten in één soort yoga dan kan je denken aan Hot Yoga Eindhoven of Ashtanga Yoga Eindhoven. Dit zijn beiden zeer goede studio’s, alleen wordt er slechts één soort yoga onderwezen. Bij beide studio’s kan je verschillende lespakketten krijgen, en er worden ook privélessen aangeboden die echter wel wat aan de dure kant zijn!

Als je alle soorten yoga wil proberen, een keer een langere retraite wil doen of juist een korte workshop, dan is De Yoga Studio aan de Scherpakkerweg wat voor je. Naast de vele soorten yoga kan je hier ook zwangerschapsyoga en kinderyoga, en zelfs mindfulness, meditatie en tai chi doen!

Net als bij andere steden die in dit artikel worden genoemd, is de lijst met yogastudio's in Eindhoven langer dan waar we in één stuk ruimte voor hebben.

Vind Yogastudio’s in Tilburg

Heb je het gevoel dat je soms wat somber wordt van de winters in Tilburg? Probeer eens yoga en zoek een nieuwe bron van energie en welzijn.

Tilburg, een van de belangrijkste steden onder de rivieren, staat bekend om de verschillende musea, Willem II en poppodium 013.

Maar er zijn ook tal van yogastudio’s waar je lessen kunt volgen!

We noemden al het poppodium 013, maar wist je dat er ook een studio is die yoga 013 heet? Naast reguliere lessen worden hier ook workshops en evenementen aangeboden, wat een goede manier is om het allemaal wat beter te leren kennen.

Er worden hier acht soorten yoga aangeboden: Ashtanga Basic, Ashtanga Half Led, Ashtanga Mysore, Yin, Vinyasa, Pilates l, Hatha en Easy Flow. Als je wil weten hoe het eraan toe gaat, kan je hier een gratis proefles volgen in de stijl van Superprof! Een onbeperkt maandabonnement is weer wat duurder: €74,50.

In Tilburg heb je ook het kleinschaligere Ellen’s Yoga & Pilates, waar je zoals je kan raden naast yoga ook pilates kunt doen, en meditatie! De meeste yogasoorten die ze aanbiedt zijn Flow, wat betekent dat ze vloeiend en wat intensiever zijn, en daarnaast is er een soort yoga die Pralaya yoga heet. Bijzonder!

Bij Yoga Surya Chandra wordt één soort yoga gegeven en op verschillende niveaus, zodat je als beginner makkelijker kan instappen. Per les kost het €11, en in het hoogseizoen zijn de lessen duurder dan in de winter.

Vind een Yogastudio in Groningen

In Groningen, een drukke studentenstad, zal je zeker af en toe yoga nodig hebben om tot rust te komen. Gelukkig zijn er genoeg opties!

Je hebt bijvoorbeeld Open Yoga, waar je workshops kan doen en als beginner een gratis proefles kan volgen. Als je al verder gevorderd bent en yogadocent wil worden, kan je hier zelfs een opleiding tot leraar volgen!

Er worden hier ook retraites aangeboden en af en toe worden er zelfs yogafestivals georganiseerd, zodat je andere yogi’s in een andere setting kan ontmoeten.

Een andere goede optie in Groningen, en met een prachtige naam, is Buddha Balance. Deze studio zit op een schitterende locatie en je kan er drie soorten yoga volgen: hatha, yin en power yoga. Voor degenen die daar de voorkeur voor hebben bestaat er de mogelijkheid tot het volgen van privélessen. Nog mooier, voor wie wil instappen: er worden momenteel gratis online lessen gegeven!

Yoga Groningen, vind jouw leraar op Superprof. 

Vind een Yogacursus in Arnhem

Ook in Arnhem heb je voldoende mogelijkheden tot het volgen van yoga bij Yoga Point, een studio die we al eerder hebben genoemd. Maar er zijn meerdere opties.

Zo kan je bijvoorbeeld lessen volgen bij Anna Yoga, dat een schitterende, wijde en lichte ruimte heeft. Het aanbod is hier enorm, en is verdeeld over doelgroepen. Zo is er yoga voor kinderen, voor senioren, voor na werk en zwangerschapsyoga. Je kan daarnaast ook online lessen volgen!

Verder wordt er ook meditatie en ademtherapie gegeven, en af en toe zijn er retraites.

Een andere optie in Arnhem is Wanderlust Yoga, met Yoga nidra, yin yoga en hatha yoga als de drie opties. Als je geen trek hebt in een langdurige cursus kan je hier ook gaan voor een workshop! Een losse les kost hier €12 en als je een abonnement hebt €10. Dat zijn mooie prijzen als je bedenkt wat voor gezondheid je er voor terugkrijgt!

Yoga Arnhem, vind een leraar.

Yoga helpt je jezelf te ontspannen.
Voel je een met jezelf, dankzij yoga | Bron: Pexels

Yoga Doen in Maastricht

Laten we ook Limburg niet vergeten! In Maastricht is het leven misschien minder stressvol dan in de andere grote steden, maar ook hier zal de behoefte aan yoga er zeker zijn gezien het aantal yogastudio’s van hoge kwaliteit die hier te vinden zijn. We lichten er twee uit!

Student Yoga Maastricht richt zich vooral op de studenten, met hun drukke studies en prestatiedruk. Ze kunnen kiezen uit bijvoorbeeld yin yoga, vinyasa yoga, ashtanga yoga, maar bijvoorbeeld ook mindfulness en meditatie. Zoals het een studentenstudio betaamt zijn de prijzen hier behoorlijk voordelig!

Yoga Maastricht is een andere goede optie. Deze studio prijst zichzelf aan als de enige Iyengar yogastudio in Limburg en dat is goed nieuws voor beginners. Er zijn veel lessen iedere week en er zijn ook kortere workshops voor wie daar interesse in heeft.

De Voordelen van Yoga

1 - Yoga kan Stress Verminderen en Angst Wegnemen

Ongeveer 80 tot 90% van de doktersbezoeken zijn gerelateerd aan stress, maar slechts minder dan 3% van de artsen praat met hun patiënten over manieren om stress te verminderen. Yoga, meditatie, mindfulness en andere lichaam-geest-oefeningen trainen je geest en lichaam om beter met stress om te gaan en je algehele fitheid en welzijn te ontwikkelen.

In een nationaal onderzoek gaf meer dan 4 op de 5 mensen die yoga beoefenen aan dat het hen hielp om stress te verminderen. Oefening is een constructieve manier om stress te verminderen, maar yoga verschilt van spinninglessen of gewichtheffen doordat het op fysieke oefeningen combineert met een onderliggende filosofie van zelfcompassie en mindfulness. Een van de belangrijkste ideeën bij yoga is niet oordelen over jezelf en andere mensen, wat een uitstekend hulpmiddel is om stress te verminderen, aangezien veel van onze stress komt doordat we hard voor onszelf zijn of teleurgesteld zijn in anderen.

Een primair principe van yoga is dat je lichaam en geest één zijn. Stress in het ene domein heeft invloed op het andere en vice versa. Velen van ons leven voornamelijk in onze hersenen of in ons lichaam, wat ongelijkheid en zelfs een gebrek aan zelfkennis creëert. Mensen met zeer analytische banen kunnen bijvoorbeeld een groot deel van hun tijd aan hun kennis doorbrengen en begrijpen misschien niet hoeveel druk er in hun lichaam is opgeslagen. Andersom, als je een professionele atleet bent, ben je je misschien heel bewust van je lichaam, maar kun je nog werken aan je mentale gezondheid. Waar je toe behoort in dit spectrum, met yoga handhaaf je het evenwicht en maak je een verbinding tussen je lichaam en geest.

Yoga traint ook je antistressreactiesysteem, dat bekend staat als het parasympathische zenuwstelsel. Met regelmatige yoga-oefeningen dalen je chronische stresshormoonspiegels overdag en neemt je hartslagvariatie toe, wat een maatstaf is voor je vermogen om stress te verdragen. Het is bewezen dat dit zelfs na een paar yogasessies verbetert.

Yoga Breda, neem lessen op Superprof.

2 - Verbetert de Gezondheid van je Hart en Longen

Van het rondpompen van bloed door je lichaam tot het voorzien van essentiële voedingsstoffen voor je weefsels, je hart is een onmisbaar onderdeel van de algehele gezondheid.

Studies tonen aan dat yoga de gezondheid van het hart kan helpen verbeteren en verschillende risicofactoren voor hartaandoeningen kan verminderen.

Een studie wees uit dat deelnemers ouder dan 40 jaar die vijf jaar lang regelmatig yoga beoefenden een lagere bloeddruk en hartslag hadden dan degenen die dat niet deden.

Hoge bloeddruk is een van de belangrijkste oorzaken van hartproblemen, zoals hartaanvallen en beroertes. Het verlagen van je bloeddruk kan het risico op deze aandoeningen helpen verminderen.

Sommige onderzoeken suggereren ook dat regelmatig beoefenen van yoga de voortgang van hartaandoeningen kan vertragen.

Eén studie volgde 113 patiënten met hartaandoeningen, waarbij werd gekeken naar de effecten van een verandering in levensstijl. Ze deden een jaar yoga, in combinatie met veranderingen in het voedingspatroon.

Deelnemers zagen een afname van 23% in totaal cholesterol en een afname van 26% in "slecht" LDL-cholesterol. Bovendien verminderden de hartaandoeningen bij 47% van de patiënten.

Het is niet duidelijk welke rol yoga heeft gespeeld in vergelijking met andere omstandigheden, zoals een dieet. Het kan stress verminderen, een van de belangrijkste oorzaken van hartaandoeningen.

Wie een langdurige inspanning doet, spreek je je vetten aan. Het gaat dan om een aerobe inspanning. Wie een goede conditie heeft, heeft een aeroob uithoudingsvermogen. Niet alle yoga is aeroob, maar bij sommige, meer inspannende sessies kan je wel aan je conditie werken. Echter, zelfs bij soorten yoga waarbij je hartslag niet zo omhooggaat, kan je conditie verbeteren. Studies hebben aangetoond dat yogabeoefening het uithoudingsvermogen verbetert en je zuurstofopname tijdens het sporten verbetert - allemaal onderdelen van verbeterde aerobe conditie. Een studie ontdekte zelfs dat proefpersonen die alleen pranayama hadden geleerd, meer konden trainen met minder zuurstof.

Yoga zorgt ervoor dat je bloed circuleert. Meer in het bijzonder kunnen de ontspanningsactiviteiten die je bij yoga leert, je bloedsomloop helpen, vooral in je ledematen. Yoga brengt daarnaast meer zuurstof naar je cellen, die daardoor beter presteren. Dit kan helpen als je bijvoorbeeld een ontsteking in je benen hebt door hart- of nierproblemen. Yoga verhoogt ook het niveau van hemoglobine en rode bloedcellen, die zuurstof naar de spieren transporteren. En het verdunt het bloed door witte bloedcellen minder stroperig te maken en door het niveau van stolselbevorderende eiwitten in het bloed te verlagen. Dit kan leiden tot een vermindering van het risico op hartaanvallen en beroertes, aangezien bloedstolsels meestal de oorzaak zijn van deze aanvallen.

Yogi's hebben de neiging om minder vaak adem te halen met een groter volume, wat zowel kalmerend als effectiever is. Een studie uit 1998, gepubliceerd in The Lancet, gebruikte een yogi-techniek die bekend staat als "volledige ademhaling" met mensen met longproblemen als gevolg van congestief hartfalen. Na een maand daalde hun gemiddelde ademhalingsincidentie van 13,4 ademhalingen per minuut tot 7,6. Ondertussen nam hun trainingsvermogen aanzienlijk toe, evenals de zuurstofverzadiging van hun bloed. Ook is aangetoond dat yoga de kracht van de longen verbetert, waaronder het hoogste ademvolume en de efficiëntie van de ademhaling.

Yoga verbetert ook de ademhaling door de neus, die de lucht filtert, verwarmt (koude, droge lucht zal eerder een astma-aanval veroorzaken bij gevoelige mensen), en bevochtigt het, door pollen en vuil te verwijderen en andere dingen die je liever niet in je longen hebt.

3 – Maakt je Sterker en Flexibeler

Verhoogde flexibiliteit is een van de eerste en meest voor de hand liggende voordelen van yoga. Tijdens je eerste les zul je waarschijnlijk je tenen niet kunnen aanraken, laat staan ​​andere houdingen uitvoeren. Maar als je doorbijt, zul je vooruitgang merken, en uiteindelijk zullen schijnbaar onmogelijke houdingen haalbaar worden. Je zult waarschijnlijk ook zien dat pijntjes en kwalen beginnen te verdwijnen. Dat heeft een reden. Strakke heupen kunnen het kniegewricht belasten als gevolg van een abnormale uitlijning van de dij en de scheenbeenderen. Strakke hamstrings kunnen leiden tot een afvlakking van de lumbale wervelkolom, wat rugpijn kan veroorzaken. En stijfheid in spieren en bindweefsel, zoals fascia en ligamenten, kan een inadequate houding veroorzaken.

Sterke spieren doen meer dan je er goed uit laten zien. Ze beschermen je ook tegen aandoeningen zoals artritis en rugpijn en zorgen ervoor dat oudere volwassenen minder snel vallen. En als je kracht ontwikkelt door middel van yoga, breng je dat in evenwicht met flexibiliteit. Als je gewoon naar de sportschool gaat en gewichten gaat heffen, zou je spieren kunnen opbouwen terwijl je die flexibiliteit verliest.

Je hoofd is als een bowlingbal - groot, rond en omvangrijk. Wanneer het recht boven een rechte ruggengraat in evenwicht zit, kost het veel minder werk voor je nek- en rugspieren om het vast te houden. Schuif het echter een paar centimeter naar voren en je begint die vezels te spannen. Houd die naar voren leunende bowlingbal acht of twaalf uur per dag vol, en het is geen verrassing dat je moe bent. En uitputting is misschien niet je enige probleem. Een verkeerde houding kan rug-, nek- en andere spier- en gewrichtsproblemen veroorzaken. Terwijl je inzakt, kan je lichaam tegenwicht bieden door de natuurlijke binnenwaartse rondingen in je nek en onderrug af te vlakken. Dit kan letsel en degeneratieve artritis van de wervelkolom veroorzaken.

Nog Iets Over Online Yoga

Wat als je niet in of nabij een van de genoemde steden woont?

Wat als je bijvoorbeeld in ploegendienst werkt en niet in staat bent een regelmatig geplande les bij te wonen? Of als je op de een of andere manier niet bij een yogastudio kunt komen?

Wat als je zoektocht op internet naar yogalessen bij jou in de buurt geen bevredigende resultaten oplevert?

Je beste oplossing is wellicht privélessen, gevolgd via het internet.

Veel yogastudio's in het Nederland bieden privélessen aan, bij jou thuis of bij hen in de studio, maar er zijn er maar weinig die het gemak dat yogadocenten van Superprof online bieden.

Je zou kunnen denken dat het tarief voor dergelijke privélessen hoger is dan wat je voor een groepsles moet betalen.

Laat ons je geruststellen: Superprof-yogadocenten rekenen vaak minder dan wat je bij een studio betaalt, en je krijgt daarnaast meer persoonlijke aandacht dan in een klas vol anderen!

Bovendien bieden de meeste yogadocenten van Superprof een extraatje die veel yogastudio's niet bieden: ze geven hun eerste lesuur gratis!

Met meer dan 300 leraren die klaarstaan ​​voor een gemiddelde prijs van €30 per les, zul je zien dat Superprof de beste deal biedt qua yogalessen.

Als je een van die Nederlanders bent die maar niet kan stoppen met werken, zul je zien dat het de moeite waard is om je energie in yoga te stoppen in plaats van nog een e-mail van de baas te beantwoorden.

Werk zal er immers altijd zijn; het is niet nodig om je gezondheid, geestelijke gezondheid en familie eronder te laten lijden.

Vergeet nooit om in jezelf te investeren.

Namaste.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.