"De geest en het lichaam zijn geen afzonderlijke entiteiten. De grove vorm van de geest is het lichaam en de subtiele vorm van het lichaam is de geest. De beoefening van asana integreert en harmoniseert deze twee." - Swami Satyananda

Zo nu en dan worden in sportscholen in het hele land bepaalde sporten en activiteiten behoorlijk populair. In de afgelopen jaren heeft de yogales een enorme vlucht genomen. Met asana's, yoga Nidra, Iyengar yoga, pranayama, Vinyasa Flow, of zelfs sofrologie, zijn er tal van verschillende termen die een uitdaging vormen voor de niet-ingewijden.

Men denkt zelfs dat yoga een van de 10 populairste sportactiviteiten van het land is. Voor ons is dat vrij terecht, gezien het feit dat yoga geweldig is om jezelf te concentreren, spieren te verstevigen, leniger te worden, je lichaam en geest te helen, en ook mindfulness.

Met al die verschillende soorten yoga, hoe vind je nu de juiste voor jou?

Dat is precies waar we in dit artikel naar gaan kijken: de verschillende soorten yoga, wat er zo speciaal is aan elk van hen, en de voor- en nadelen van elke stijl.

Man doet yoga houding
Yoga kan je bijna overal doen, zelfs in je eigen woonkamer. Bron: Pexels
De beste leraren Yoga beschikbaar
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Awinash
5
5 (4 reviews)
Awinash
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sander
5
5 (1 reviews)
Sander
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Parul
Parul
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Awinash
5
5 (4 reviews)
Awinash
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sander
5
5 (1 reviews)
Sander
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Parul
Parul
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat is Ashtanga Yoga?

Tussen alle verschillende soorten yoga, zonnegroeten, yogamatten, ademhalingsoefeningen, vind je Ashtanga yoga. Achter deze vreemde naam gaat een van de yogastijlen schuil die gewoonlijk door yogaleraren wordt onderwezen.

Dus wat is Ashtanga yoga precies?

Ashtanga?

Ashtanga betekent "acht ledematen" in het Sanskriet. Ashta betekent "acht" en Ang betekent "ledemaat". Het is eigenlijk heel eenvoudig. Dit is een stijl van yoga die gebaseerd is op acht verschillende pijlers.

Dus wat zijn deze acht pijlers?

Geen paniek, ik zal het je vertellen! De acht ledematen of fundamenten van Ashtanga yoga zijn als volgt:

  • Morele codes
  • Zelfzuivering en studie
  • Houding
  • Adembeheersing
  • Terugtrekken van de geest uit de zintuigen
  • Concentratie
  • Diepe meditatie
  • Vereniging met het object van meditatie

Ashtanga yoga zit tussen innerlijke rust en mindfulness in en is een rijke discipline die gebruik maakt van alle zintuigen terwijl je je bewuste geest opnieuw concentreert en tegelijkertijd je spieren versterkt en verstevigt.

Het is moeilijk te zeggen wanneer Ashtanga yoga precies is ontstaan. Toch zijn er een paar feiten die ons een indicatie geven van waar het vandaan komt. Krishnamacharya, een Indiase yogaleraar die in 1989 overleed, zou de moderne yoga hebben gecreëerd.

Hij had drie leerlingen, waaronder Pattabhi Jois, op wie we ons vandaag zullen concentreren om de eenvoudige reden dat hij degene was die Ashtanga yoga creëerde! Ashtanga yoga is een dynamische yoga die je in staat stelt om zowel fysiek als spiritueel te verbeteren.

Ashtanga yoga is een opeenvolging van zes yogahoudingen die een vloeiende en logische routine creëren. Het doel is om je in het zweet te werken en tegelijkertijd stress te beheersen, een beter begrip van jezelf te krijgen, en het beste uit het heden te halen.

Ashtanga yoga kan je helpen in harmonie te komen met je lichaam, spieren te versterken en te ontspannen, en je houding te verbeteren. Dit is veel geavanceerder dan pilates.

Wil je graag beginnen met anderen yoga te leren? Dan kan je je aanmelden als docent op Superprof en op zoek gaan naar studenten.

Zoek je nog steeds op Google naar yoga bij jou in de buurt? Ook daar kan Superprof je bij helpen.

Yoga matje uitrollen
Zorg ervoor dat je een goede yogamat hebt! Bron: Pexels

Wat is Bikram Yoga?

Bikram yoga is een van de meest populaire vormen van yoga. Dat gezegd hebbende, weinigen zijn bekend met wat de term precies inhoudt.

Dus wat is Bikram yoga zoals we het vandaag de dag kennen?

In feite is Bikram yoga vrij eenvoudig. Het is een vorm van yoga die meestal in groepslessen wordt beoefend en gericht is op eenvoud, vooral voor beginners. Je moet regelmatig oefenen om tot positieve gedachten te komen en echt te ontspannen.

In Calcutta, India, ontwikkelde Bikram Choudhury in 1946 zijn eigen vorm van yoga die, zoals je al wel kunt raden, zijn naam kreeg en Bikram yoga werd. Deze vorm van yoga heeft alle typische voordelen van de beoefening, zoals stretching en flexibiliteit, maar voegt daar iets speciaals aan toe.

Bikram Choudhury besloot zijn eigen vorm van yoga te ontwikkelen nadat hij een ongeluk had gehad dat hem lichamelijk belemmerde. Ondanks dit alles bleef hij yoga beoefenen en zijn fysieke en mentale conditie verbeteren. Hij besloot zijn eigen vorm van yoga te maken en Bikram yoga was geboren.

Dus wat is Bikram yoga?

In tegenstelling tot de basis yogahoudingen die je gewend bent en de traditionele geleide meditatie, is Bikram yoga dynamisch en anders.

Je doet deze vorm van yoga 90 minuten lang in een ruimte die verwarmd is tot 40 °C met een luchtvochtigheid van 40%. Deze interessante omstandigheden zijn te danken aan het feit dat Bikram Choudhury vroeger zijn eigen yoga beoefende in dezelfde ruimtes.

Hoewel Bikram yoga niet ideaal is voor mensen die gevoelig zijn voor hitte, heeft het voor degenen die het aankunnen veel positieve kanten, vooral als het gaat om je fysieke, mentale en spirituele welzijn.

Behalve dat het je laat zweten en gifstoffen afvoert, kan hot yoga, zoals het ook wel wordt genoemd, je helpen je mentale weerbaarheid te verbeteren, je fysiek te verbeteren en concentratievaardigheden te ontwikkelen, terwijl het ook de algemene voordelen van yoga heeft die alle soorten yoga met zich mee kunnen brengen. Dankzij stretches en meditatie is elke les een uitnodiging om jezelf te leren kennen, flexibeler te worden, en je beter te voelen, zowel van binnen als van buiten.

Schrijf je hier in voor de beste yogalessen bij jou in de buurt.

Vrouwen helpen elkaar met yoga
Als je iemand hebt om samen yoga mee te doen, dan kan je elkaar corrigeren. Bron: Pexels

Wat zijn de principes van Hatha Yoga?

Hatha yoga is de stijl van yoga die we "traditionele yoga" zouden kunnen noemen.

Waarom is dat zo?

Om de eenvoudige reden dat het altijd wordt beschouwd als de wortel van alle andere soorten yoga die we kennen.

Hoe zit het met privéyogalessen, Kundalini yoga, yogalessen voor kinderen, of een prenatale yogacursus?

Dit zijn allemaal afgeleiden van Hatha yoga!

Daarom moeten we absoluut eens kijken naar wat Hatha yoga nu precies is. Aangezien hatha "kracht" betekent, kunnen we al raden wat de filosofie van Hatha yoga inhoudt. Het is voor iedereen, ongeacht of je een beginner, gevorderde of expert bent.

Deze vorm van yoga richt zich op de verschillende houdingen. Je moet deze houdingen ongeveer drie minuten volhouden, wat je fysiek en mentaal zal helpen, vooral op het gebied van mindfulness en je zelfbewustzijn. Yoga workshops, die meestal heel betaalbaar zijn, zijn een geweldige manier om deze vorm van yoga te ontdekken.

Na wat rek- en strekoefeningen, ontspanning en een lichte fysieke activiteit, kunnen deze bewegingsreeksen je doen overwegen om zelf yogaleraar te worden. Dit is een complete en rijke discipline die de deuren kan openen naar andere vormen van yoga.

Koppel doet samen yoga
Motiveer jij iemand om de beste versie van zichzelf te worden? Bron: Pexels

Hoe beoefen je Vinyasa Yoga?

Om echt te begrijpen wat Vinyasa yoga is, moet je begrijpen wat de naam betekent. In het Sanskriet betekent Nyasa "plaatsen" en Vi betekent "op een speciale manier". Dit zou je een idee moeten geven van wat je kunt verwachten bij Vinyasa yoga.

Dit is een vorm van yoga die voortkomt uit Ashtanga yoga en in de jaren 1960 naar het Westen kwam als een manier om beweging en ademhaling te harmoniseren. Je moet elke pose aannemen en op de juiste manier ademen, wat op zijn beurt je houding zal sturen. Het is een geweldige manier om je lichaam te versterken en te ontspannen!

Er zijn veel positieve kanten aan deze vorm van yoga. Vinyasa yoga kan je helpen beter te slapen, rugpijn te verlichten, stress te beheersen, en het komt ook compleet met alle andere positieve effecten die yoga gewoonlijk met zich meebrengt, ongeacht of je het beoefent in een privéles of een groepsles.

De ademhalingsoefeningen worden op hetzelfde moment uitgevoerd als je elke houding aanneemt, waardoor flexibiliteit, evenwicht en het opbouwen van spierspanning allemaal samenkomen op hetzelfde moment.

Kortom, yoga is een rijke discipline die onze lichamelijke en geestelijke conditie kan verbeteren. Zoals je zojuist hebt gelezen, is er een soort yoga voor iedereen. Je hoeft alleen maar de juiste stijl voor jou te vinden! In dit artikel hebben we slechts een tipje van de sluier opgelicht over de verschillende yogastijlen die er zijn.

Zorg ervoor dat als je eerdere blessures of medische aandoeningen hebt, je je arts raadpleegt voordat je aan yoga begint. Je moet ook je yogaleraar of lerares op de hoogte stellen van eventuele aandoeningen, zodat hij of zij weet welke asana's je misschien niet kunt doen. Het zou zonde zijn om met yoga te beginnen en dan een bestaande blessure of aandoening te verergeren!

Vergeet niet dat er yogalessen zijn voor alle leeftijden en niveaus. Je bent nooit te jong of te oud om met yoga te beginnen!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

4,00 (3 beoordeling(en))
Laden...

Bart

Schrijver, Amsterdammer en Ajax-supporter in hart en nieren. Duizendpoot met minstens zoveel interesses!