Denk je dat alternatieve geneeswijzen iets zijn voor dromerige mensen die zich verstoppen achter wolken wierrook?

Heb je er wel eens bij stilgestaan dat veel therapieën en bewegingsvormen die spiritueel kunnen zijn een wetenschappelijke en historische basis hebben?

Net als yoga: een combinatie van fysieke, spirituele en mentale praktijken die hun oorsprong vinden in het oude India, zo'n zevenduizend jaar geleden.

Illustreert dat niet goed hoe oud deze zogenaamde new age-discipline is?

En wie zou er tegenwoordig volgens jou nou geïnteresseerd zijn in yogahoudingen?!

Je zou verrast zijn!

David Beckham heeft bijvoorbeeld ontspanning en kracht gevonden door Bikram-yoga. Bovendien beoefent hij power yoga met zijn lieve vrouw, om een ​​diepe spirituele band met haar te smeden.

Hij is niet de enige bekende persoon die zich bezighoudt met yoga!

Van supermodellen zoals Giselle Bündchen, tot zangers (waaronder Lady Gaga en Madonna) en acteurs (Orlando Bloom) ... het lijkt erop dat iedereen tegenwoordig yoga aan het doen is!

En jij dan?

Ben je ooit langs een yogastudio gelopen en heb je je afgevraagd wat daar precies gebeurt?

Ontdek de beste yogastudio's in Amsterdam!

Napraten na yogales.
Het is ook nog eens gezellig! | Bron: Pexels
De beste leraren Yoga beschikbaar
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Awinash
5
5 (4 reviews)
Awinash
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sander
5
5 (1 reviews)
Sander
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Parul
Parul
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Awinash
5
5 (4 reviews)
Awinash
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sander
5
5 (1 reviews)
Sander
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Parul
Parul
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Anatomie van een Yogasessie

Als je nog nooit een yogales hebt bijgewoond, is je eerste bezwaar misschien dat het lichaam van alle anderen strak afgetraind en flexibel is.

Maak je geen zorgen, het komt wel goed! Yogi's zijn over het algemeen erg makkelijk en zullen je niet afvallen.

Daarnaast namen ook zij ooit hun eerste les, en herinneren zich waarschijnlijk dat zij op hun beurt weer werden afgeschrikt door meer ervaren beoefenaars.

Licht, sfeer en stemming zijn prominente kenmerken van elke yogasessie; daarom vind je een goed verlichte, luchtige ruimte die alleen wordt onderbroken door kleurrijke matten op de vloer en mogelijk enkele yogablokken.

Nadat je plaats hebt genomen op je yogamat, kan het zijn dat je verbijsterd raakt als je yoga-instructeur asana's of poses roept.

Als nieuwkomer wordt niet verwacht dat je precies weet wat een neerwaartse hond of zonnegroet betekent. Het is prima om de anderen te kopiëren.

Je hoeft je geen zorgen te maken als je niet elke yogapositie precies goed krijgt, of zelfs als je je evenwicht verliest.

Wat je ook doet, laat frustratie over je vermeende onbekwaamheid je niet! Na verloop van tijd zul jij ook moeiteloos de boomhouding vasthouden.

Onder de namen van poses die al zijn genoemd, zijn er nog een paar die je misschien zult horen:

  • Kinderhouding: knielend op je mat, romp naar voren gebogen en armen voor je uitgestrekt
  • Krijgerspose: fundamenteel een uitvalpositie, met de romp zijwaarts gericht; armen gestrekt naar voren en naar achteren. Er zijn in feite 3 krijgerhoudingen!
  • Stoelhouding: net als hurken, behalve dat je armen boven je hoofd zijn geheven, in plaats van op borsthoogte
  • Driehoek: met de voeten in de uitvalpositie (rechtervoet naar voren) en de armen wijd gespreid, buig in de taille, draai je romp zodat je rechterhand naar je rechtervoet reikt. De linkerarm moet recht omhoog de lucht in gaan; gezicht volgt je linkerarm.
  • De brug, vergelijkbaar met de bekkenlift: op je mat liggen, voeten plat op de grond, heupen omhoog. Rol je schouders onder je door en verbind je vingers onder je bilspieren.
  • Lijkhouding: een niet zo charmante naam voor simpelweg platliggen, met de voeten uit elkaar en de handpalmen omhoog.

Dit is de laatste pose in elke sessie; ontworpen om je lichaam te ontspannen en je in staat te stellen de door je gecreëerde rust te absorberen.

Klik hier voor Yoga Nijmegen of voor Yoga Breda

Vrouw doet yoga buiten.
Waar je ook bent, je kan yoga doen! | Bron: Pexels

Elke yogales is anders omdat er verschillende soorten yoga zijn, en je yogaleraar kan de meer formele namen gebruiken bij het uitroepen van elke pose.

Volg yogalessen in Eindhoven op Superprof.

Het lijk wordt bijvoorbeeld formeel savasana genoemd.

Omgekeerd mag hij / zij helemaal geen poses uitroepen of helemaal niets uitleggen. Vinyasa flow is zo'n soort yoga; als je niet bekend bent met de houdingen, kun je het beste jezelf uitproberen in een andere yogastijl.

In feite zou je verschillende soorten yoga moeten proberen voordat je kiest voor een bepaalde soort.

Vind hot yoga bij mij in de buurt.

Om goed kennis te kunnen maken, bieden veel yogastudio's inlooptarieven aan. Kijk hieronder welke studio’s het dichtst bij jou in de buurt zijn.

Wat als je je niet in een yogabroek wilt wurmen en jezelf mogelijk in verlegenheid wilt brengen in een goed verlichte studio?

Ontdek waar je yoga kunt beoefenen in Rotterdam.

Stelletje doet yoga.
Mannen en vrouwen, yoga is voor iedereen! | Bron: Pexels

Privé Yogalessen Volgen

Als Colin Ferrell en Emily Blunt kunnen genieten van de voordelen van yoga zonder nieuwsgierige blikken, waarom kunnen jullie dat dan niet?

Er zijn veel redenen waarom mensen liever thuis yoga beoefenen.

Herstellen van een blessure of helpen bij het verhelpen van pijn zijn slechts twee gevallen waarbij privéyogasessies een meerwaarde hebben.

Meer goede redenen kunnen zijn dat je in ploegendienst werkt, niet in staat bent om regelmatig geplande yogasessies bij te wonen, of dat je veel reist.

Ontdek waar je in Nederland yogalessen kunt volgen! Yoga Amsterdam

De psychologische stress veroorzaakt door ploegenarbeid is een uitstekende reden om herstellende yoga te zoeken!

Om welke reden dan ook je ervoor kiest om je eerste stappen binnen de yoga thuis te zetten, wees gerust, er zijn veel mogelijkheden beschikbaar in Utrecht.

We zullen daarover praten in de volgende paragraaf!

Als je je verbinding tussen lichaam en geest wilt verdiepen - of als beginner een verbinding tussen lichaam, geest en ziel wilt smeden, doe dit in je eigen huis, dan kan je het volgens je eigen schema doen.

Of je nu kiest voor Hatha yoga - wat sommigen beschouwen als de oorspronkelijke yoga, of verder gaat naar de meer rigoureuze Ashtanga yoga, het is heel goed mogelijk om online deel te nemen aan yoga ...

en er zijn honderden yogadocenten op de site van Superprof!

Afhankelijk van je niveau en wat voor soort yoga je wilt beoefenen, kun je op ons platform je ideale yoga-instructeur vinden, en voor minder geld dan je voor mogelijk had gehouden.

De meeste yoga-instructeurs van Superprof bieden hun eerste les gratis aan om yogafilosofie met je te bespreken en te ontdekken waarom je geïnteresseerd bent in de discipline.

Je kunt ook lessen volgen via de webcam; helemaal geen raar idee, aangezien de televisie ochtendyoga uitzendt.

Als je via de webcam met je instructeur praat, krijg je feedback; de televisie-yogi zou het niet kunnen!

Wil jij ook yogalessen volgen in Groningen?

Vrouwen doen yoga.
Een docent kan je helpen vooruit te komen | Bron: Pexels

Yoga Workshops en Retraites

Een andere manier om te voorkomen dat je een complete beginner bent in de yogastudio, is door deel te nemen aan een workshop of retraite.

Waar een typische yogasessie ongeveer een uur duurt, kan een workshop enkele uren duren en kan een retraite een heel weekend duren.

Deze gerichte sessies zijn de perfecte manier om meer te leren over yoga of om kennis te maken met andere soorten yoga.

Je kunt je aanmelden voor een workshop die een bepaald facet van yoga behandelt, zoals pranayama of meditatie.

Pranayama behandelt in wezen ademhalingstechnieken om de energiestroom te verbeteren.

Ontdek hoeveel yogalessen in Tilburg kosten!

Maar nu eerst Utrecht! Wat zijn nu de beste plekken om je eerste stappen op het gebied van yoga te zetten?

Utrecht is een hippe stad waar je heel veel verschillende culturen kan vinden. In de drukte van de stad voelen mensen kennelijk de behoefte wanneer mogelijk te ontsnappen en te ontspannen en het is dan ook niet raar dat er zoveel yogastudio’s zijn. We lichten de besten er voor je uit!

Op een echte toplocatie, aan de Oudegracht, vind je de yogastudio Balanzs. Naast yogalessen kan je ook workshops kiezen hier.

Naast yogasoorten als yin yoga, hatha yoga, hot yoga en vinyasa yoga kan je hier ook zwangerschapsyoga en pilates, een sport verwant aan yoga, doen. De prijzen voor lessen lopen uiteen, van €15 voor 1 les, tot €70 voor vijf lessen en €130 voor tien lessen.

Een andere populaire yogastudio is Yoga Moves. Dit is een studio die ook online lessen geeft! Daarnaast kan je kiezen uit bijvoorbeeld ashtanga, hot yoga, vinyasa, yin yoga en zelfs het hippere aerial yoga! De prijzen bij deze studio, die op drie locaties zit, zijn ook zeer aan te bevelen. Zo kan je voor €80 per maand drie maanden onbeperkt lessen volgen en voor €50 per maand zelfs een jaar lang onbeperkt lessen volgen.

Je kan bij Yoga Utrecht, aan de Oude Gracht, voor weinig geld proeflessen volgen. Je kan daarnaast sowieso een hoop verschillende soorten yoga kiezen bij dit centrum. Naast hatha, vinyasa en ashtanga kan je bijvoorbeeld ook gaan voor chakra flow, yoga nida, acro yoga en meditatie. En als het lekker weer is, kan je met de groep naar het park gaan en in de buitenlucht genieten van je yogales!

Ook op de Oudegracht zit Yoga Point, een keten met locaties door het hele land. Yoga Point heeft misschien wel het meest uitgebreide assortiment aan yogasoorten waar je uit kan kiezen. Zo zijn er maar liefst vijf soorten ashtanga yoga waar je uit kan kiezen!

Andere soorten die hier worden aangeboden zijn detox yoga, do-in yoga en jay ma yoga. Een haast overweldigend aanbod!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.