Het aantal mensen dat yoga beoefent, neemt toe. De meeste yogi's zijn in de 30 en 40, maar er zijn ook steeds meer 50-plussers die yoga gaan beoefenen.

Er wordt gezegd dat chakra's energiepunten zijn langs de ruggengraat en hoewel er tonnen van zijn, zijn er zeven belangrijke. Ze worden gevoed door levenskrachtenergie en kunnen ofwel te gesloten of te open zijn, wat leidt tot emotionele, psychologische en fysieke blokkades.

In dit artikel gaan we kijken naar de belangrijkste principes achter chakra's, waarom je yoga zou moeten gebruiken om je chakra's weer in balans te brengen, hoe je ze kunt openen door middel van yoga, en de beste yoga poses om je chakra's op orde te brengen.

Mevrouw doet yoga
Yoga is voor iedereen | Bron: Pexels
De beste leraren Yoga beschikbaar
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claire-marie
5
5 (3 reviews)
Claire-marie
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Devi
5
5 (2 reviews)
Devi
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Femke
5
5 (2 reviews)
Femke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claire-marie
5
5 (3 reviews)
Claire-marie
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Devi
5
5 (2 reviews)
Devi
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Femke
5
5 (2 reviews)
Femke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Belangrijkste Principes van Chakra's

Volgens de traditionele Indiase geneeskunde zijn er 88.000 chakra's, energiecentra die onze lichamelijke en geestelijke gezondheid beïnvloeden. Het openen van je chakra's is niet het enige wat je moet doen, want soms kunnen ze te open zijn.

Deze energiecentra worden voorgesteld door lotusbloemen en worden geassocieerd met een bepaalde kleur, vibratie, steen, element, of orgaan.

 • De wortelchakra (Muladhara), bevindt zich bij het stuitbeen. Het wordt geassocieerd met het element aarde, de kleur rood, de zaadmantra Lam, de noot C, en de blaas en de dikke darm.
 • Het sacraal chakra (Svadhishthana) bevindt zich net onder de hoogte van je navel op je rug. Het wordt geassocieerd met het element water, de kleur oranje, de zaadmantra Vam, de toon D, emoties, en de testikels en eierstokken.
 • De zonnevlechtchakra (Manipura) bevindt zich een paar vingers boven je navel. Het wordt geassocieerd met het element vuur, de kleur geel, de zaadmantra Ram, de toon E, en het spijsverteringsstelsel.
 • De hartchakra (Anahata), bevindt zich bij je hart. Het wordt geassocieerd met het element lucht, de kleur groen, de zaadmantra Yam, de toon F, en de liefde.
 • De keelchakra (Vishuddha) bevindt zich bij de keel. Het wordt geassocieerd met het element aether (akasha), de kleur hemelsblauw, de zaadmantra Ham, de toon G, en de schildklier.
 • De goeroechakra (Ajna) of derde-oogchakra bevindt zich tussen je wenkbrauwen. Het wordt geassocieerd met besluitvorming, de psyche, de kleur indigo, de zaadmantra Om, en de toon A.
 • De kruinchakra (Sahasrara) bevindt zich op de top van je hoofd. Het wordt geassocieerd met vibratie, de kleur paars, de zaadmantra Ham, en de noot B.

Alle energiepunten worden geassocieerd met Nadi (stroming). Er zijn drie hoofdpunten waar de levenskrachtenergie doorheen stroomt: Sushumna, Ida, en Pingala. Tenslotte is Kundalini de goddelijke energie of levenskracht. Kundalini wordt voornamelijk gebruikt om een verhoogde staat van bewustzijn te bereiken.

Zie hier yogalessen bij mij in de buurt.

Meisje doet yoga
Het gaat allemaal om balans | Bron: Pexels

Je Chakras In Evenwicht Brengen Met Yoga

Het volgen van yogalessen is een geweldige manier om je algemene welzijn te verbeteren, je meer ontspannen te voelen, en een stressvol persoonlijk en professioneel leven te managen.

Het in balans brengen van je chakra's door middel van yoga stelt je in staat om tot rust te komen en emotionele en fysieke pijn te verlichten. Er wordt gezegd dat wanneer je fysieke pijn, vermoeidheid of frustratie voelt, dit komt door een onevenwichtige chakra.

Elke chakra wordt geassocieerd met bepaalde organen en gemoedstoestanden:

 • De wortelchakra: als deze chakra niet in balans is, kun je spijsverteringsproblemen hebben en pijn in het onderste deel van je lichaam (benen, voeten, rug). Psychologisch kan het een gevoel van angst of onzekerheid veroorzaken.
 • De sacrale chakra: deze wordt geassocieerd met je verlangens en voortplantingsorganen. Door deze chakra in balans te brengen, kun je je beter voelen bij plezierige activiteiten. Als het niet in balans is, heb je een verminderd libido.
 • De zonnevlechtchakra: deze wordt geassocieerd met het spijsverteringsstelsel en is het centrum van je zelfvertrouwen. Door deze chakra in balans te brengen, kun je je spijsverteringsproblemen kwijtraken en je zelfvertrouwen terugwinnen.
 • Het hartchakra: dit wordt geassocieerd met gevoelens van liefde en empathie. Het in evenwicht brengen van het hartchakra zal je relaties met anderen zuiveren, of ze nu in harmonie zijn of niet.
 • De keelchakra: deze wordt geassocieerd met de expressie van je emoties. Als het niet in balans is, zul je veel praten, niet naar anderen luisteren, of niet in staat zijn jezelf uit te drukken. Als je dit chakra weer in balans brengt, kun je je duidelijker uitdrukken.
 • Het derde-oog chakra: dit wordt geassocieerd met het nemen van beslissingen en door het in balans te brengen, kun je naar je intuïtie luisteren zonder het je leven te laten leiden.
 • De kruinchakra: dit is het energiecentrum en de meest ingewikkelde chakra om te openen. Het is bijna altijd onderontwikkeld. Als het in balans is, kun je in volledige harmonie zijn met je onderbewustzijn, zonder angst voor de dood of fysieke pijn.

Chakra's kunnen uit balans raken na een schok of tijdens je kindertijd. Het kan veel tijd en moeite kosten om ze weer in balans te brengen.

De meeste mensen beoefenen yoga om stress te verminderen.

Opmerking: Je kunt yogalessen bij mij in de buurt volgen op Superprof.

Yoga op het dak
Een drukke stad? Het is maar waar je het zoekt! | Bron: Pexels

Zo Breng Je Je Chakras Onieuw In Balans

Er zijn verschillende manieren om je chakra's in balans te brengen: met stenen, Reiki, Qigong, een juist dieet, acupunctuur, essentiële oliën, Bach bloesemremedies, Shiatsu, acupressuur, hypnose, enz.

De meest effectieve manier om je chakra's in balans te brengen is echter door middel van yoga. Het kan moeilijk zijn om over chakra's na te denken omdat het een abstract begrip is dat een open geest vereist. Je kunt er aan werken zonder het te weten.

Zelfs als je er niet in gelooft, zul je je waarschijnlijk beter voelen na een yogasessie gewijd aan een bepaalde chakra.

 • Trillingen in yoga laten organen resoneren die geassocieerd zijn met een bepaalde noot en chakra. Dit is de reden waarom Tibetaanse klankschalen vaak worden gebruikt in yogalessen.
 • De mantra's die bij elk chakra horen kunnen ook het welzijn van bepaalde organen verbeteren.
 • Klank yoga concentreert zich op de stembanden, de ademhaling, en het verlichten van spanning.
 • Ademhalingsoefeningen (Pranayama) maken het mogelijk om te ontspannen en spanning weg te nemen. Elke yogapose moet worden gedaan terwijl je je ademhaling beheerst (het ene deel wordt gedaan tijdens het inademen, het andere tijdens het uitademen). Het voordeel is dat deze ademhalingsoefeningen overal gedaan kunnen worden als je je gestrest voelt. Voordat je het podium op gaat, kun je je ademhaling oefenen. Het is een effectieve manier om je hartslag te verlagen en te ontspannen.
 • Meditatie is ook nuttig om aan je chakra's te werken, spanning weg te nemen en je geest te openen. Een korte geleide meditatie wordt meestal gedaan aan het einde van een yogasessie en je kunt zelfs geleide meditatiesessies vinden op YouTube die gewijd zijn aan het openen van je chakra's.

Yoga sessies zijn opgebouwd rond het harmoniseren van een chakra. Het is effectiever als je je gedurende een sessie op één chakra concentreert en het evenwicht ervan vindt.

Ontdek waarom je yoga zou moeten doen.

Yoga met hond
Zoek de connectie met andere levende wezens | Bron: Pexels

Verschillende Yoga Poses Voor Verschillende Chakras

Hatha yoga is bijzonder goed voor het in evenwicht brengen van je chakra's. Door langzaam en zachtjes aan verschillende poses te werken, kun je je levenskrachtenergie op de juiste manier laten circuleren.

Sommige yogaposes (asana's) worden in verband gebracht met het openen van bepaalde chakra's:

 • De eerste chakra: stoelpose, zittende vooroverbuiging, boompose, kinderpose.
 • De tweede chakra: troonpose, cobrapose, bootpose, koeienpose.
 • De derde chakra: krijgerpose, sprinkhaanpose, zonnegroet, stoelpose.
 • De vierde chakra: brugpose, kameelpose, vispose, cobrapose.
 • Het vijfde chakra: leeuwpose, schouderstand, halve brugpose.
 • De zesde chakra: kinderpose, katpose, schouderstand, danserpose, zittende vooroverbuiging.
 • Het zevende chakra: dodemanspose, hoofdstand.

Nu weet je wat je moet doen om elk van je hoofdchakra's te openen of weer in balans te brengen.

Als je extra hulp nodig hebt, kun je ook yogalessen krijgen en je moet altijd de hulp van een professional inroepen voordat je een yogapose uitvoert.

Er zijn tal van getalenteerde prive-leraren beschikbaar op Superprof om je te helpen met meditatie en yoga.  Er zijn verschillende soorten van bijles beschikbaar en het is aan jou om de beste docent en het beste type van bijles te kiezen.

Face-to-face bijlessen zijn de duurste vorm van prive-bijles beschikbaar, maar ze zijn vaak de meest effectieve omdat je je eigen leraar hebt met wie je je sessies kan plannen en die je kan begeleiden.

Er zijn ook online bijlessen beschikbaar. Hierbij maakt de docent gebruik van software zoals Skype en is hij of zij niet bij jou in de kamer aanwezig. Hoewel dit type bijles meestal beter is voor theoretische onderwerpen, kun je ook yoga- en meditatiebijles krijgen via de webcam!

Ten slotte zijn er groepslessen. Deze zijn meestal goedkoper dan de andere types, omdat meerdere studenten de tijd van de leraar delen. Dit betekent echter wel dat je minder één-op-één tijd krijgt met je docent.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.