Besluiten dat je graag een yogales bij jou in de buurt wilt volgen is stap één. Het vinden van de juiste yogales is de volgende stap. Maar waar vind je deze informatie?

Met zoveel online advertenties, affiches in de lokale supermarkt, en suggesties op Facebook kan het vinden van de juiste yogales zijn als het zoeken naar een speld in een hooiberg.

Yoga is een groeiend regime in Nederland dat steeds meer mensen aantrekt.

We noemen het een regime om dat yoga eigenlijk een activiteit is tussen sport en zelfverbetering. Het is een discipline, wereldbeeld, en een manier van leven.

Maar hoe kies je de juiste yoga leraar? Het is heel belangrijk dat je een leraar kiest waar je een klik mee hebt. Het idee achter yoga is om je eigen spiritualiteit beter te leren kennen, en dit kan alleen als je je 100% goed voelt bij je instructeur.

Je zal daarom veel criteria gebruiken voor het kiezen van de juiste yoga leraar.

Yoga Rotterdam, vind een leraar op Superprof.

De beste leraren Yoga beschikbaar
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Awinash
5
5 (4 reviews)
Awinash
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sander
5
5 (1 reviews)
Sander
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Parul
Parul
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Awinash
5
5 (4 reviews)
Awinash
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sander
5
5 (1 reviews)
Sander
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Parul
Parul
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat voor Soort Yogales Moet je Kiezen?

De eerste stap is het kiezen van de juiste yoga les voor jou.

Er bestaan verschillende soorten yoga met ieder zijn eigen voordeel. Het is daarom belangrijk dat je eerst bedenkt welk doel je wilt bereiken voordat je een les uit kan kiezen. Hieronder vind je suggesties en tips om je op weg te helpen.

Niet iedereen begint met yoga om dezelfde redenen. Sommige mensen zullen voor yoga kiezen om stress te verminderen en te ontspannen, en anderen zullen yoga zien als een sport om hun conditie en kracht te verbeteren. Beide aspecten zijn voordelen van het regelmatig beoefenen van yoga wat betekent dat yogi’s heel verschillend kunnen zijn.

Het is belangrijk dat je eerst je eigen behoeften bepaalt.

Wanneer je online zoekt naar yogalessen bij jou in de buurt zal je al snel een beeld krijgen wat het aanbod is aan yogalessen in jouw regio.

Veel mensen willen een rustig beginnen en kiezen daarom voor Hatha Yoga. Deze vorm van yoga leert je de basis zonder al te moeilijk te zijn.

Anderen zullen een nieuwe manier van ontspanning vinden in Vishranta Yoga, en de bijbehorende houdingen.

Yoga Arnhem, vind een leraar.

Yogalessen voor ontspanning
Hatha Yoga en Vishranta Yoga zijn geschikt voor wie aan yoga doet om te ontspannen. Bron: JD. Mason, Unsplash

Zwangere vrouwen zullen natuurlijk graag zwangerschapsyogalessen willen volgen om ademhalingsoefeningen te leren. Deze vorm helpt ook bij het ontspannen van de spieren en verbetert je flexibiliteit. Onthoud wel dat wanneer je nog nooit aan yoga hebt gedaan het belangrijk is een les te volgen en niet zelf aan de slag te gaan om te voorkomen dat je verkeerde bewegingen maakt.

Anderen zullen yoga beoefenen als sport. Wanneer je een bepaald niveau bereikt, zullen de voordelen hetzelfde zijn als bij voetbal of fitness. Yoga kan je ook helpen gewicht te verliezen en fit te blijven.

Vinyasa Yoga is goed voor wie sportief is. Deze vorm is gebaseerd op Ashtanga Yoga dat wordt gezien als de moeilijkste vorm van yoga. Het is niet aan te raden deze les te kiezen als beginner.

Voor wie graag meditatietechnieken wil leren is Kripalu Yoga geschikt. Deze vorm gebruikt ademhalingstechnieken om je te leren in het moment te leven.

Maar naast het soort yoga is het ook belangrijk jezelf de vraag te stellen: hoe wil ik graag yoga leren?

Wil je graag een yoga studio of instituut uitproberen, of wil je liever privélessen nemen? Beide hebben hun eigen voordelen.

Het volgen van yogalessen bij een yoga studio is ideaal om nieuwe gelijkgestemde mensen te ontmoeten. Privélessen zijn flexibeler en makkelijker aan te passen aan je eigen agenda, ook zijn ze vaak goedkoper. Sommige mensen vinden het idee van een privéles intimiderend omdat alle aandacht op jou is gevestigd. Dit heeft natuurlijk wel het voordeel dat je sneller vooruitgang zal boeken door de aandacht die een privéleraar voor jou heeft. Het betekent niet dat je tijdens een groepsles geen hulp krijgt, je zal alleen misschien beter moeten luisteren en actief waarnemen wat anderen goed of fout doen.

Als je een volle agenda hebt is het fijn om zelf je tijden te kiezen en deze af te stemmen met je privéleraar. Het is de bedoeling dat yoga voor rust en ontspanning zorgt dus waarom zou je je haasten om elke week op tijd te zijn voor een les die eigenlijk niet zo geschikt is wat betreft de tijd en de locatie. Je wilt niet aan een yogales beginnen wanneer je gestrest of erg moe bent! Met een privéles kan je zelf de beste tijd bepalen en daarom een yogales makkelijk integreren in je dagelijks leven.

Daarnaast zit je niet vast aan de standaard tijden en zal je niet opgeven omdat je geen tijd hebt of simpelweg geen zin hebt.

Yoga Nijmegen, vind een leraar op Superprof

Hoe Kies Je Tussen het Ruime Aanbod aan Yoga Leraren?

Het kan voorkomen dat je het niet goed kan vinden met je yoga leraar en dat je teleurgesteld bent in hem of haar. Misschien voel je je niet zo comfortabel als je graag gehoopt had (denk hierbij aan het feit dat een instructeur je soms moet aanraken om je te corrigeren). Of misschien vind je het niet fijn dat hij of zij naar rook ruikt?

Dit betekent niet dat hij of zij een slechte leraar is, maar dat hij of zij niet goed past bij jou en jouw behoeften. Dit is niks om je zorgen over te maken. Je betaalt de leraar voor zijn of haar expertise dus je moet je 100% goed voelen bij wat je hiervoor terugkrijgt. Zoals met de meeste activiteiten is het belangrijk geïnspireerd te raken en ondersteuning te krijgen om er mee door te gaan.

Dit is waarom het belangrijk is tijd te nemen voor het kiezen van de juiste yogaleraar.

Er zijn verschillende criteria die je kan gebruiken voor het kiezen. Een yoga leraar zou bijvoorbeeld over de volgende kwaliteiten moeten beschikken:

 • Het hebben van lef
 • Fit en gezond zijn
 • Regelmatig yoga beoefenen
 • Zorgen voor de veiligheid van de student
 • Weten hoe hij of zij kennis moet overdragen

Maar hoe weet je dit wanneer je hem of haar nog nooit hebt ontmoet?

Wanneer jouw leraar een echte passie heeft voor yoga is hij of zij misschien wel op reis geweest voor een (spirituele) training naar een land waar yoga deel uitmaakt van de cultuur en geschiedenis. Dit betekent dat hij of zij deze kennis en ervaring kan delen tijdens de les. De leraar zou ook een groepsreis voor kunnen stellen voor wie zichzelf echt in yoga wil verdiepen.

Yoga Breda, vind een leraar op Superprof

Gebruik mond-tot-mondreclame!

Misschien kent een van je vrienden wel een goede yoga leraar. Dit is een van de beste manieren om een goede leraar te vinden omdat het advies van een gelijkgestemde heel betrouwbaar is.

Ook kan je op het internet zoeken naar referenties over yogaleraren.

Er zijn speciale forums voor dit soort dingen. Je kan beginnen met de vraag waar je een goede yoga leraar bij jou in de buurt kunt vinden, en wachten totdat hier iemand op reageert. Zeker in kleinere gemeenschappen en dorpen willen mensen elkaar helpen. Facebook kan hierin ook heel handig zijn. Je kan hier ook je vrienden vragen naar advies op het gebied van een yoga leraar. Facebook groepen op het gebied van yoga kunnen je ook verder helpen.

Het vinden van de juiste yogaleraar is essentieel voor jouw voortgang.

Op Superprof wordt het studenten aangeraden om hun mening en ervaring te delen op het profiel van de leraar. Dit kan helpen om je een goed beeld van de leraar te vormen en om te kijken of zijn of haar stijl bij jou past!

Een andere optie is om eerst de leraar te interviewen voordat je aan een les begint. Je kan hem of haar vragen naar hoelang hij of zij al yoga beoefent en yogales geeft.

Er bestaan geen certificaten voor yoga leraren die door de overheid erkend worden. Maar sommige instituten staan goed aangeschreven en worden gerespecteerd in de yoga wereld. Sommige yoga leraren reizen naar India om opgeleid te worden. Dit kan helpen bij het inschatten van de kwaliteit van de leraar. Wanneer hij of zij een reis heeft gemaakt om yoga te ontdekken is dit een teken van passie en toewijding wat erg belangrijk is voor een goede leraar.

Sommige yoga leraren volgen een opleiding in India
Het volgen van een opleiding to yoga leraar in India wordt gezien als een tegen van kwaliteit. Bron: J. Rice, Unsplash

Het vinden een yoga leraar door adviezen van kennissen en vrienden werkt goed maar soms is het ook nodig andere manieren uit te proberen.

Misschien werkt een affiche wel het beste voor jou. Tegenwoordig bestaan er ook veel websites die leraren en studenten samenbrengen. Superprof geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid heel veel profielen te bekijken van potentiële yogaleraren.

Wat Zijn de Kosten voor een Yogales?

Superprof hanteert geen commissie. Studenten betalen de prijs per uur en een eenmalig bedrag voor het contact opnemen met de leraar. Wanneer je dit bedrag hebt betaald heb je één maand om de leraar of leraren te contacteren.

Maar wat betekent de aangeven prijs precies?

Dit is heel simpel, de prijs per yogales. De prijs is gebaseerd op de volgende criteria:

 • De lengte van de yogales
 • Het niveau van de student
 • Het ervaringsniveau van de leraar

De criteria verschillen iets door de status van de leraar (student, professionele yogaleraar, gepensioneerde leraar). Wanneer iemand yoga lessen geeft als hobby zullen ze niet dezelfde financiële behoeften hebben als iemand die yogalessen geeft als fulltime beroep. Maar wat zijn of haar motivatie ook is, de wil om zijn of haar passie te delen is onmisbaar.

Studenten geven regelmatig hun mening op de website om toekomstige studenten te helpen de juiste leraar uit te kiezen.

Maar of je nu yoga lessen volgt bij een yoga studio in Amsterdam of Eindhoven prijzen kunnen erg verschillen. Inderdaad de prijs hangt ook van de locatie van de leraar.

Maar waarom zou je geen gebruik maken van de voordeligere prijzen in Amsterdam als je in een klein dorp woont?

Sommige yoga instructeurs bieden online yoga lessen aan via een webcam. Dit zorgt ervoor dat studenten geld kunnen besparen en leraren meer studenten kunnen vinden.

Thuis een online yogales
Door online yogalessen thuis te volgen kan je geld besparen. Bron: K. Bush, Unsplash

Maar een yoga les met een leraar die fysiek aanwezig is heeft zo zijn voordelen. Om hiervan te profiteren en toch geld te besparen kan je gebruik maken van de eerste les gratis of een voordelige strippenkaart voor 10 lessen.

Wil je graag yogalessen volgen bij een yoga studio houd er dan rekening mee dat je soms inschrijfkosten moet betalen. Een tussenpersoon tussen de leraar en de student verhoogt natuurlijk de prijs!

Wat Houd een Yogales voor Beginners Bij Mij In De Buurt In?

Yoga is een zeer oude beweging die ongeveer vijf millennia geleden in India is ontstaan. Het helpt mensen balans te vinden tussen lichaam en geest. Dankzij verschillende oefeningen leert het lichaam zich te ontspannen.

Rekken en strekken, balans, kracht, ademhaling, positieve gedachten, ontspanning, je zal dit allemaal vinden in een Hatha Yoga les of een andere vorm van yoga.

Onder andere zal yoga je helpen bij:

 • De verbinding met de omgeving
 • Het begrijpen van je lichaam
 • Het versterken van je spieren
 • Het verbeteren van flexibiliteit
 • Het controleren van je ademhaling
 • Het ontspannen van het middenrif

Of het nu door acrobatische yoga houdingen of ademhalingsoefeningen is, yoga leraren helpen studenten bij mindfulness.

Yoga leer je niet in één dag.

Je zal vele yoga sessies nodig hebben om profijt te hebben van alle voordelen.

De meeste yogalessen zullen als volgt opgebouwd zijn:

Een moment van ontspanning aan het begin van de les

Eerst is het tijd om te ontspannen. Je zal je dagelijkse problemen moeten vergeten en je moeten focussen op je gedachten in het hier en nu. Dit moment van meditatie zal het succes van de les beïnvloeden.

ontspanning tijdens de yogales
Je begint met ontspanning en meditatie tijdens een yogales. Bron: K. Lue, Unsplash

Meditatie is een belangrijk onderdeel van yoga. Het is tijd om aan jezelf te denken en je hoofd leeg te maken. Het doel is je te concentreren in het nu. Deze techniek helpt ook bij het verminderen van dagelijkse stress.

Daarna kunnen moeilijkere en fysiekere yoga houdingen helpen bij het sterker maken van het lichaam. Sportliefhebbers zullen hier plezier uit halen maar zelfs voor hen zullen sommige houdingen in het begin niet geschikt zijn.

Om terug te gaan naar rust en ontspanning zal je daarna ademhalingsoefeningen doen. Ademhalingsoefeningen zijn ook heel belangrijk voor een complete yogales.

Ademhaling speelt een belangrijke rol bij de mentale en fysieke gezondheid. Het beheerst het binnenkomen van zuurstof en energie in het lichaam. Je zal moeten leren dit te controleren.

De les zal eindigen met een laatste ontspanningshouding om je terug te laten keren naar het dagelijkse leven. Een goed moment om nog even volop te genieten van de yoga les.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Renske

Houdt van alles dat met reizen, muziek en Nederlandse literatuur te maken heeft. Oh, en koffie!