Wie kijkt niet graag naar een goede film: opgerold op de bank op een regenachtige middag, of misschien herinner je je nog wat een feest het vroeger was om naar een bioscoop te gaan?

Zelfs vandaag de dag, met de geur van popcorn die door de lobby waait en de aanlokkelijke rondhangende posters, is de verleiding om te ontsnappen naar een andere wereld of tijd, al is het maar voor even, een tijdverdrijf waar de meesten van ons regelmatig aan toegeven.

Maar staan we stil bij hoe die vorm van entertainment tot stand kwam? De lange geschiedenis van cinema en de moeizame reis die het heeft doorstaan, om ons de glamour, het pathos, de spanning en de lach te geven die zich afspeelt op het witte doek?

En waarom is de Franse cinema zo aantrekkelijk?

Hier hebben we het over Franse meesterwerken en de sterren die ze tot leven brengen, de filmmakers die hun denkbeeldige werelden overbrengen in iets dat bedoeld is voor de wereld om te zien, en de toeschouwers die van de voorstellingen genieten.

Online Frans leren op Superprof

De beste leraren Frans beschikbaar
Ron
5
5 (12 reviews)
Ron
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vicky
4,8
4,8 (11 reviews)
Vicky
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arianne
4,8
4,8 (11 reviews)
Arianne
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maureen
5
5 (8 reviews)
Maureen
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martinus
5
5 (8 reviews)
Martinus
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bert
5
5 (7 reviews)
Bert
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hélène
4,9
4,9 (7 reviews)
Hélène
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohamed
5
5 (12 reviews)
Mohamed
37€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ron
5
5 (12 reviews)
Ron
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vicky
4,8
4,8 (11 reviews)
Vicky
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arianne
4,8
4,8 (11 reviews)
Arianne
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maureen
5
5 (8 reviews)
Maureen
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martinus
5
5 (8 reviews)
Martinus
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bert
5
5 (7 reviews)
Bert
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hélène
4,9
4,9 (7 reviews)
Hélène
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohamed
5
5 (12 reviews)
Mohamed
37€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Tien Beste Franse Acteurs

David Tennant speelde 'Doctor Who'
Beroemd zijn is niet altijd gemakkelijk | Flickr.com - hmv getclosere

Eind januari van dit jaar claimde voormalig Docter Who, David Tennant een inbreuk op zijn privacy door News of the World; ze hadden naar verluidt zijn telefoon gehackt, en de telefoons van verschillende andere beroemdheden.

Er werd ook een nep Twitter-account op zijn naam opgericht, wat zijn publicist snel weerlegde: de echte David Tennant - ironisch genoeg, hoe het account zichzelf noemde, verafschuwt het platform en zou nooit een account aanmaken!

Zulke buitensporige acties tegen populaire persoonlijkheden zijn een teken des tijds: we snakken zo naar de laatste hartslag van de mensen die we aanbidden dat we tot het uiterste gaan voor een stukje van hem/haar.

Het is duidelijk dat dergelijk manisch gedrag overal voorkomt; misschien niet geuit door de fans zelf, maar zeker door persfotografen die de fans van David geven waar ze naar hunkeren.

We hoeven alleen maar te denken aan Lady Diana's tragische, vroegtijdige overlijden in de straten van Parijs om te beseffen dat dergelijk roofzuchtig gedrag bestaat, zelfs in de ultrabeschaafde Lichtstad!

Dus concluderen we dat het een persoon moet zijn die stevig in zijn schoenen staat om een ​​carrière in de publieke belangstelling te ondernemen.

Bovendien moeten deze personen buitengewoon getalenteerd zijn en een mystieke aantrekkingskracht hebben om legioenen trouwe fans te verzamelen.

Frankrijk heeft genoeg van dergelijke sterren. Kom meer te weten over de beroemdste Franse acteurs.

De Franse taal leren? Volg je cursus Frans via Superprof!

De Leidende Mannen van Frankrijk

Gérard Depardieu heeft zijn acteerkwaliteiten zeker bewezen in de 54 jaar dat hij in het vak zit!

Hij begon zijn carrière aan het einde van de Franse Nouvelle Vague, verwierf internationale roem voor zijn rol in Jean de Florette, en verwierf die bekendheid door de titelrol in Cyrano de Bergerac.

Hij had ook het grote geluk om in het begin van zijn carrière samen te werken met de illustere François Truffaut, als tegenhanger van Catherine Deneuve in Le Denier Métro (The Last Metro), 1980.

Depardieu speelde in vele films
Depardieu speelde ook de rol van 'Asterix'. | Flickr.com - canburak

Daniel Auteuil speelde naast Depardieu in Jean de Florette, en ook in de vervolgfilm, Manon des Sources, rollen die hem tot een van de meest geprezen en best betaalde acteurs in Frankrijk maakten.

Zijn acteerstijl is zo vloeiend dat hij zich even comfortabel voelt in comedy en thrillers.

Hij had ooit een relatie met zijn tegenspeelster uit de film Manon des Sources, Emmanuelle Béart; met wie hij een dochter heeft. Zijn andere dochter, Aurore, is zelf actrice.

Alain Delon werd in zijn vroege carrière als een sekssymbool beschouwd; ook hij behoorde tot de Nouvelle Vague.

Hij werd beroemd in Frankrijk, door de hoofdrol in de komedie Faibles femmes (Women are Weak, ook wel bekend als Three Murderesses, 1959). Zijn lof brak door op het internationale toneel toen hij Tom Ripley vertolkte in Plein soleil (Purple Noon, 1960)

In de geest van het ijzer smeden als het heet is, ging hij naar Hollywood om een ​​paar films te maken met slechts matig succes. Zijn terugkeer naar Frankrijk zag hem overladen met lofbetuigingen en hij werd populairder dan ooit.

Albert Remy's kortstondige carrière is niettemin opmerkelijk vanwege het aantal films waarin hij speelde, evenals het spelen in enkele van de bekendste verhalen van Frankrijk: Les Quatre Cent Coups (400 Blows) en Paris brûle-t-il? (Is Paris Burning?), om er maar twee te noemen.

In de drieëntwintig jaar die hij voor de camera doorbracht, verscheen hij in 98 films, waarvan sommige bestemd waren voor televisie.

Yves Montand onderscheidt zich door als performer ontdekt en begeleid te zijn door Edith Piaf. Ze nam hem op in haar act nadat ze hem in een muziekzaal had zien zingen.

Inderdaad, Montand wordt aangekondigd als zanger en acteur, en hij staat vooral bekend om films waarvoor zijn vocale talenten nodig waren.

Laat in zijn carrière werd hij gevraagd om in Jean de Florettes en het vervolg ervan de sluwe oom te spelen. Hij maakte ook een aantal Amerikaanse films, onder anderen Let's Make Love, naast Marylin Monroe.

Hoewel hij veel bekende liefdesaffaires had, met name een relatie met Marylin Monroe, bleef hij tot haar dood getrouwd met Simone Signoret, de in Duitsland geboren Franse actrice die als eerste een Amerikaanse academieprijs won.

De Franse taal leren? Volg je cursus Frans via Superprof!

De Dames van de Franse Film

Brigitte Bardot is helaas meer bekend om haar pruilende lippen en lange blonde lokken dan om haar acteerwerk.

Ze werkte onder leiding van enkele van de beste namen in de Franse cinema, zoals Roger Vadim en Jean-Luc Godard.

Brigitte Bardot
'Et Dieu... créa la femme', 1956, Roger Vadim | Flickr.com - honey

Ze stopte met film maken op het hoogtepunt van haar carrière, na slechts 21 jaar voor de camera te hebben gestaan. Sindsdien wijdt ze haar leven aan activisme, waarbij ze verschillende keren is beschuldigd van het aanzetten tot rassenhaat.

Vreemd genoeg noemt ze zichzelf een dierenrechtenactivist, maar haar haatthema is gericht op mensen die dieren niet per se slecht behandelen!

Vergeleken met B.B. - zoals Brigitte Bardot ook wel wordt genoemd, heeft Audrey Tautou een brandschoon imago.

Audrey gaf haar baanbrekende optreden in de heerlijke romantische komedie Amélie, en sindsdien heeft ze bijna in elk genre film gespeeld, van intriges (The Da Vinci Code) tot drama (Un long dimanche de fiançailles/A Very Long Engagement).

Hoewel Tautou Engelstalige films heeft gemaakt, houdt ze vol dat ze in wezen een Franse actrice is en, in tegenstelling tot vele anderen die een grotere internationale distributie van hun werk via Amerikaanse zenders willen, is ze van plan stevig geworteld te blijven in Frankrijk.

Gelukkig Frankrijk!

De Parijse actrice Isabelle Huppert is de meest genomineerde actrice voor de César prijs; Het Franse equivalent van de Amerikaanse academieprijzen.

Ze is ook de meest genomineerde actrice voor de Molière prijs, die uitmuntendheid op het podium vertegenwoordigt.

Ze is inderdaad het meest productief geweest, ze draaide meer dan 110 films tijdens haar bijna 50-jarige carrière en nam haar plaats in het theater in voor niet minder dan 25 toneelstukken.

De Britse filmcriticus David Thomson beweert dat ze een van 's werelds meest talentvolle actrices moet zijn.

Vervolgens beoordeelt hij haar optredens als nogal slap naast die van Isabelle Adjani.

Marion Cotillard is de nieuwste Franse actrice die een Amerikaanse academieprijs heeft gewonnen voor haar vertolking van de beroemdste zangeres van Frankrijk in La Vie en Rose.

Ze is uitgeroepen tot de meest publiektrekkende Franse actrice van de 21e eeuw en heeft er geen probleem mee om de oceaan over te steken en aan te kloppen bij een Hollywood studio voor elke rol die ze misschien bijzonder geschikt voor zichzelf vindt.

Haar laatste poging, Allied, zou een rol hebben gespeeld bij de recente scheiding van Brad Pitt!

Scene uit ' A very long engagement'.
Cotillard speelde samen met Audrey Tautou in 'Un long dimanche de fiançailles' | Flickr.com - Sandra

Die film was niet haar eerste oorlogsfilm; ze speelde ook samen met Audrey Tautou in Un long dimanche de fiançailles.

Geen lijst met grote Franse actrices zou compleet zijn zonder de sprankelende Danielle Darrieux.

In een carrière van meer dan 80 jaar heeft Danielle Darrieux elk genre en elk medium behandeld: toneel, televisie en film.

Alsof dat nog niet genoeg was, zong en danste ze ook. Zo kreeg ze zelfs haar grote doorbraak: haar eerste film was 'Mayerling', opgenomen in 1936.

Bekend als een van de grootste Franse actrices aller tijden, zorgde haar trouw en toewijding aan haar vak ervoor dat ze zelfs rollen accepteerde op de rijpe jonge leeftijd van 93 jaar.

Met dat soort arbeidsethos was het geen wonder dat regisseurs haar graag wilden inhuren voor hun volgende film!

Franse les Amsterdam - leer de Franse taal met een van onze leraren van Superprof.

De Tien Beste Franse Films

Meer dan wat dan ook weerspiegelen Franse films de Franse cultuur van het land, in al zijn grootsheid en met al zijn valkuilen.

Waar Hollywood blockbusters geneigd zijn een bepaalde formule naar genre te volgen, vertelt de Franse cinema een verhaal en laat het publiek het zelf uitzoeken.

Zelfs binnen dezelfde brede categorie volgen die verhalen geen voorspelbare lijnen!

Neem bijvoorbeeld twee romantische werken van Audrey Tautou: Amélie en Un long dimanche de fiançailles.

De eerste is humoristisch en grillig; de tweede aangrijpend en krachtig - wie zou verwachten dat diepgaand sociaal commentaar een verhaal van onsterfelijke liefde zou ondersteunen?

Die realisaties roepen de vraag op: moeten we Franse films beoordelen op hun technische aspecten, hun uitvoeringen, hun emotionele of sociale impact? Of op allemaal?

Of op geen van alle???

Rekening houdend met het feit dat geen twee mensen hetzelfde leuk vinden om exact dezelfde redenen, stellen we deze lijst met Franse films die je gezien moet hebben voor.

'Intouchables' was in Frankrijk in 2011 de meest bekeken film
De Franse film 'Intouchables' werd in Nederland een grote hit | wikimedia.org

LET OP: deze zijn een aanvulling op de al in deze tekst genoemde titels!

  • Les Parapluies de Cherbourg: een romantische musical geregisseerd door Jacques Demy;
  • Intouchables: een drama over vriendschap en handicap;
  • La Règle du Jeu: het satirische commentaar van Jean Renoir op sociale klasse in Frankrijk;
  • À Bout du Souffle: een wannabe gangster denkt na over de waarde van het leven;
  • Hiroshima mon Amour: een dialoog tussen een Franse vrouw en een Japanse man;
  • La Vie d'Adèle: een coming of age drama met een twist;
  • La Haine: drie jongeren worstelen om hun plek in het leven te vinden;
  • Les Choristes: de koordirigent reikt de hand aan verontruste jonge jongens
  • Jules et Jim: een romantisch drama waarin de keuzes worden beschreven waarmee een driehoeksverhouding wordt geconfronteerd;
  • La Double Vie de Véronique: verkent de identiteit en complexiteit van het leven van een vrouw.

Houd er rekening mee dat het buitengewoon moeilijk was om slechts tien films te selecteren uit het enorme landschap van het Franse bioscoopaanbod, vroeger en nu.

Heb je favorieten die je aan deze lijst kunt toevoegen?

Volg je Franse lessen met een privéleraar.

De Geschiedenis van de Franse Cinema

Het is heel jammer dat de Franse filmindustrie voor een dilemma staat van epische proporties.

Aangezien de Fransen slechts een fractie van hun films per jaar exporteren, hoe kunnen ze dan hopen te concurreren met Hollywood of Hong Kong, die beide veel hogere internationale profielen en een groter aantal trouwe volgers hebben?

Het is duidelijk dat als ze meer titels op de internationale markt zouden uitbrengen, ze een groter publieksaandeel zouden hebben, nietwaar?

Je zult verrast zijn om de redenen te horen waarom dit niet gebeurt...

Laten we eens kijken naar de geschiedenis van de Franse cinema.

Ten eerste is het een weinig bekend feit dat ze, om de schuld van Frankrijk aan de Amerikaanse bevrijders na de Tweede Wereldoorlog terug te betalen, verplicht waren meer Amerikaanse films dan Franse films te vertonen.

Mary Pickford speelde in talloze films
Mary Pickford was een beroemde filmster tijdens de zwijgende film | Pixabay - Perlinator

Filmbezoekers waren daar helemaal voor, en genoten ongeveer tien jaar lang van verhalen die niet typisch Frans waren.

Ergens in het midden van de jaren vijftig raakten kunstenaars en film makers gefrustreerd door het idee dat het publiek zoveel vermaak werd getoond - niets met inhoud, en zeker niets te maken met de Fransen of Franse cultuur.

De grootste filmmakers in de moderne cinema verzamelden zich rond een ethiek - een filosofie die het idee omarmde dat een film het directe product is van de visie van één persoon: de regisseur.

Ze verwierpen ook wat tot dan toe als standaard genre in de Franse filmproductie werd beschouwd: literaire en historische stukken die een lang vervlogen Frankrijk vertegenwoordigden.

Robert Bresson was een van de regisseurs die pleitte voor de grootste evolutie in de Franse cinema: La Nouvelle Vague - de 'Nieuwe Golf'.

De Franse filmmaker Jean-Luc Godard, misschien wel een van de bekendste regisseurs van die beweging, verklaarde dat Bresson de beweging WAS.

Robert Bresson is Franse cinema, zoals Dostojevski de Russische roman is en Mozart de Duitse muziek - Jean-Luc Godard.

Vanaf die tijd hielden Franse films zich meer bezig met realisme en het vertellen van kwaliteitsverhalen dan met de kwaliteit van het filmen, dus de technische aspecten van het maken van films.

Zelfs vandaag de dag omarmen de meer dan 200 films die jaarlijks door de Franse filmgrootheden worden gemaakt, de auteurstheorie van het vertellen van verhalen, althans tot op zekere hoogte.

Wat gebeurde er vóór het midden van de jaren vijftig?

Het Donkere Tijdperk

Het is duidelijk dat je licht nodig hebt om film te maken of te bekijken, anders zou zelfs het grootste verhaal dat op celluloid (of tegenwoordig digitaal) is vastgelegd, net zoveel als kreukelig plastic (of bits en bytes) zijn.

Je kunt er dus gerust vanuit gaan dat deze periode van de filmindustrie – en heel Europa – verwijst naar de Tweede Wereldoorlog.

Met alles gerantsoeneerd, inclusief elektriciteit, hadden maar weinig studio's de middelen om films te produceren in die tijd.

Toch eisten zowel onderdrukkers als burgers entertainment, dus er werden een paar scherm parels gemaakt.

Het is niet verrassend dat nogal wat komedies waren, zoals Paris - New York (1940) en Tobie est un ange (1940).

In het jaar na het staken van de vijandelijkheden werd ondanks de rantsoenering en de barre omstandigheden gerealiseerd wat wel de meest invloedrijke film aller tijden wordt genoemd.

Heb je Belle en het Beest ooit gezien?

De film van Jean Cocteau is vele malen bewerkt
'La belle et la bête' van Jean Cocteau inspireerde onder andere Walt Disney | Pixabay - brunopazini0

In het originele meesterwerk La Belle et la Bête  (1946) van Jean Cocteau speelde Jean Marais la Bête  en Josette Day La Belle .

Sindsdien is het verhaal maar liefst dertien keer naverteld: als speelfilm, animatie, televisieserie, parodie en satire.

Niet slecht voor een verhaal dat meer dan 300 jaar geleden is geschreven, toch?

Het was de Franse filmmaakster Alice Guy (1873-1968) die het concept van het filmverhaal uitvond terwijl ze in de studio van Leon Gaumont werkte.

Gaumont, destijds een partner van Gustav Eiffel, nam de leiding over van wat toen een foto toeleveringsbedrijf was, en sprong direct op de 'kruiwagen' om films te maken.

Samen werd Gaumont, met Alice Guy als 's werelds eerste vrouwelijke regisseur, een van de belangrijkste spelers in de Franse filmindustrie.

Alice Guy was de eerste vrouwelijke regisseur
Alice Guy vond het filmhaal uit | Wikimedia.org

Guy was niet alleen een pionier in de filmwereld, maar ze was ook de eerste die experimenteerde met interraciale thema's, geluidseffecten en filmkleuring.

Voordat ze naar Amerika vertrok en uiteindelijk Solax-studio's opzette in New Jersey, de oorspronkelijke filmhoofdstad van Amerika, was ze een van de weinige gelukkigen die in 1895 het evenement van de gebroeders Lumière bijwoonde.

Op 22 maart van dat jaar vond de eerste demonstratie van filmprojectie plaats, waardoor Frankrijk de ultieme pionier werd in de bewegende filmindustrie.

Hoewel Louis Lumière van plan was om de kleurenfotografiefilm het hoogtepunt van de show te laten zijn, werd hij een beetje afgeschrikt door de overweldigende aandacht van zijn publiek voor het zwart-wit bewegende beeld.

De eerste film die officieel werd vertoond voor een betaald publiek van 200 mensen, omvatte hun allereerste filminspanning getiteld La Sortie de l'usine Lumière à Lyon (Workers Leaving the Lumiere Factory), een clip van 46 seconden waarin niets meer te zien was dan arbeiders die hun fabriek verlieten.

Spannend, toch?

Dat was het inderdaad! Deze filmische eerste stap was niet alleen een technisch wonder op zich, maar het was ook de duidelijke winnaar in de race naar het maken van de eerste bewegende film.

Hoe angstig de Fransen ook waren dat de eer naar de Yanks zou gaan, slaagden de gebroeders Lumière erin om Thomas Edison enkele maanden voor te zijn, om voor altijd vereeuwigd te worden als de Vaders van de Cinema.

Dat verklaart nog steeds niet waarom er niet meer Franse films met Engelse ondertitels rondzweven, maar het verklaart zeker de felle trots van de Fransen op hun filmindustrie, nietwaar?

De reden waarom we niet meer Franse films op de internationale markt zien verschijnen, is omdat digitale distributie grote schade aanricht aan buitenlandse films in theaters en op de televisie.

Omdat we tegenwoordig vrijwel alles kunnen streamen, met of zonder lidmaatschap van een site, wat voor zin heeft het dan om naar een arthouse film te gaan en de hoge prijs te betalen voor dat weliswaar hoog culturele product?

Het lijkt erop dat de Fransen heel blij zijn om hun beste filmische vertoning voor hun bevolking te reserveren, aan hun eigen kassa.

Maakt dat hen buitengewoon trots op hun Franstalige films?

Neem je cursus Frans via Superprof

Waarom Zijn De Fransen Zo Gek Van Film?

Het jaarlijkse Franse filmfestival in Cannes nodigt een multinationale jury uit om inzendingen te beoordelen en prijzen uit te reiken, waaronder – vooral!, de beroemde Palme D'or.

Elk jaar maakt een verscheidenheid aan films met het beste uit verschillende landen de selectie, winnend voor beste actrice, beste acteur; beste scenario en film van het jaar - die felbegeerde Gouden Palm.

Voor een filmindustrie evenement dat op Franse bodem plaatsvindt, zou je in de verleiding kunnen komen te denken dat Franse regisseurs en acteurs de boventoon van het evenement zouden kunnen voeren, en dat Franse verhalen de bijdragen van andere landen zouden overtroeven.

Niets is verder van de waarheid verwijderd.

In feite worden relatief weinig inzendingen en nog minder overwinningen toegeschreven aan de Franse filmindustrie.

Zeker, Franse acteurs gaan daarheen; het evenement wordt immers gehouden aan de Franse Rivièra en de glamour en publiciteit kunnen niet worden ontkend.

Maar is het evenement gehuld in hoogmoed? Organiseren ze dat internationale filmfestival omdat hun specifieke manier van verhalen vertellen de meeste aandacht verdient?

Helemaal niet, om te luisteren naar de Fransen die het vertellen.

Cannes organiseert nog steeds filmfestivals
Cannes organiseerde zijn eerste filmfestival in 1946 | Unsplash - Zhifu Zhou

Het filmfestival van Cannes begon in 1946, toen de stemming laag was en de industrie haperde; en het was bedoeld om film als kunstvorm te vieren.

Het was ook bedoeld om te concurreren met het filmfestival van Venetië, maar deed dat zo goed dat de drukte van Cannes naar de lente moest worden verplaatst, omdat het festival in Venetië in de herfst plaatsvond en potentiële aanwezigen niet op twee plaatsen tegelijk konden zijn.

Dus als de Fransen allerlei soorten films bekijken, van documentaire tot thriller, zo diplomatiek, hoe komt het dan dat ze de indruk wekken gek te zijn op films?

De Fransen beschouwen films als de zevende kunst, vergelijkbaar met dans, muziek, beeldhouwkunst, schilderkunst, architectuur en poëzie.

Aangezien deze media fundamentele uitingen van een cultuur zijn, is het Franse volk bij uitstek van mening dat cinema de zoveelste representatie is van de Franse cultuur en geschiedenis.

Net zoals Groot-Brittannië de Engelse taal over de hele wereld heeft afgekondigd, een prestatie om trots op te zijn, hebben de Fransen het volste recht om het maken van films te claimen als onderdeel van hun nationale erfgoed.

Zo kunnen we zien dat het niet de films zelf zijn waar de Fransen zo ijdel over zijn, maar het feit dat ze een nieuw artistiek medium hebben ontwikkeld om verhalen te vertellen, en dat vrijelijk aan de wereld hebben gegeven!

Als je je Frans wilt verbeteren, overweeg dan een bijlesdocent. Zoek naar lessen Frans op Superprof.

 

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!