Als je je chakra's wilt openen, doe dan samen met honderdduizenden andere Nederlanders aan yoga. Chakra is een Sanskriet woord dat wiel of cirkel betekent. In yoga zijn chakra's de energiecentra van het lichaam. Er zijn zeven hoofdchakra's en duizenden nevenchakra's.

In dit artikel kijken we naar chakra's, wat ze doen, en hoe je ze beter kunt begrijpen via yoga.

Een ontspannen vrouw
Je ontspannen voelen is de weg naar geluk | Bron: Pexels
De beste leraren Yoga beschikbaar
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Devi
5
5 (2 reviews)
Devi
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Femke
5
5 (2 reviews)
Femke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Awinash
5
5 (4 reviews)
Awinash
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Devi
5
5 (2 reviews)
Devi
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Femke
5
5 (2 reviews)
Femke
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Awinash
5
5 (4 reviews)
Awinash
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat is een Chakra?

Chakra's komen uit het Hindoeïsme. Ze zijn ontstaan in de traditionele Indiase geneeskunde en er zijn er maar liefst 88.000 vn. Je vindt ze ook in de Ayurveda en onder een andere naam in de traditionele Chinese geneeskunde en de acupunctuur. Levenskrachtenergie, bekend als prana, gaat door chakra's.

Net als het magnetisch veld van de aarde, komt de energie binnen via de onderkant van het lichaam, gaat omhoog door het lichaam, verlaat de bovenkant van het lichaam, en daalt vervolgens weer af rondom het lichaam. De zeven hoofdchakra's bevinden zich in de wervelkolom waardoor de energie kan circuleren door elke chakra en de daarmee verbonden vaten te vullen.

Volgens de principes van yoga zal het perfect openen van je chakra's leiden tot fysieke, emotionele, psychische en spirituele vervulling. Een chakra die te open of te gesloten is kan de verbinding met je astrale lichaam verbreken. Energie zal minder of helemaal niet circuleren, wat naar verluidt kan leiden tot problemen met de bijbehorende organen.

Chakra's kunnen niet volledig gesloten worden tenzij je dood bent.

Lees meer over waarom je yoga zou moeten doen.

Vrouw doet zonnegroet
Verhoog je bewustzijn, open je chakra's | Bron: Pexels

Wat Zijn de Zeven Hoofdchakra's?

Chakra's worden voorgesteld door lotusbloemen. Ze hebben elk een andere kleur, frequentie en worden geassocieerd met verschillende organen.

De Eerste Chakra: de Wortelchakra of Muladhara

De wortelchakra is de basis van Kundalini (goddelijke energie). Het bevindt zich aan de basis van de ruggengraat bij je stuitbeen en omringt de eerste drie wervels, de blaas en de dikke darm. Het verbind je met de aarde en hecht je bij wijze van spreken aan de fysieke wereld.

Het wordt vertegenwoordigd door de kleur rood en wordt geassocieerd met ons overlevingsinstinct. Als het in balans is, geeft het ons vitaliteit, gevoel, welzijn, wilskracht en zelfvertrouwen. Als het overontwikkeld is, kan het leiden tot buitensporig fysiek gevoel. Als het onderontwikkeld is, leidt het tot een gebrek aan kracht en dynamiek.

De mantra Lam en de toon C resoneren met dit chakra.

De Tweede Chakra: de Sacrale Chakra of Svadhishthana

Net boven het eerste chakra bevindt zich het sacraal chakra, dat seksuele energie en onze relaties met anderen vertegenwoordigt. Het wordt geassocieerd met organen zoals de eierstokken, testikels, nieren, blaas en het renale systeem.

Het wordt vertegenwoordigd door de kleur oranje en wordt geassocieerd met een verscheidenheid aan emoties. Als het niet in balans is, kan het leiden tot agressie en een overactieve geslachtsdrift als het overontwikkeld is. Als het onderontwikkeld is, kan het leiden tot verlegenheid of een verminderd libido.

In yoga worden de mantra Vam en de toon D gebruikt om ermee te resoneren.

Lees meer over hoe yoga je chakra's in balans kan brengen.

De Derde Chakra: de Zonnevlechtchakra of Manipura

De zonnevlechtchakra (Manipura) bevindt zich een paar vingers boven je navel. Het is de thuisbasis van onverteerde emoties zoals bitterheid tegenover anderen. Het wordt geassocieerd met het spijsverteringsstelsel, lever, milt, maag en galblaas.

Vertegenwoordigd door de kleur geel, kan het je spontaniteit en vreugde brengen, en je helpen projecten af te maken als het in balans is. Als het overontwikkeld is, wordt het geassocieerd met een verlangen om de controle te hebben of altijd gelijk te hebben. Als het onderontwikkeld is, leidt het tot een gebrek aan strijdlust en dynamiek.

In yoga worden de mantra Ram en de toon E gebruikt om het te laten resoneren.

De Vierde Chakra: de Hartchakra of Anahata

Anahata bevindt zich in het midden van je borst en wordt geassocieerd met het hart, de longen en het immuunsysteem. Het is het centrum van gevoelens van liefde, empathie, en onze relaties met anderen. Het is de verbinding tussen de bovenkant en de onderkant van het lichaam, tussen onze emoties en ons lichaam.

Vertegenwoordigd door de kleur groen, stelt het je in staat open en vriendelijk te zijn wanneer het in balans is. Wanneer het niet in balans is, kan het leiden tot angst om met anderen om te gaan of gevoelens van superioriteit.

Om met het hartchakra te resoneren, gebruik je de mantra Yam en de toon F.

Vind hier informatie over yogalessen bij mij in de buurt.

De Vijfde Chakra: De Keel Chakra of Vishuddha

De blauwe chakra bevindt zich in de keel en is verbonden met de schildklier, het strottenhoofd, de stembanden, de oren en de neus. Het is het centrum van communicatie, luisteren en creativiteit. Het stelt je in staat je persoonlijkheid uit te drukken.

Als het in balans is, kun je zelfverzekerd handelen. Als het niet in balans is, kan het leiden tot verlegenheid of juist te veel praten en een gebrek aan oprechtheid.

In yoga gebruik je de mantra Ham en de toon G om te resoneren met het vijfde chakra.

De Zesde Chakra: de Goeroe Chakra of Ajna

De goeroe chakra is ook bekend als de derde-oog chakra. Het bevindt zich op je voorhoofd tussen je wenkbrauwen en wordt geassocieerd met je gezicht, ogen, sinussen en hersenen. Het is het centrum van je mentale kracht, intellect en verbeelding en is verantwoordelijk voor besluitvorming en bewustzijn.

Als het in balans is, geeft het je een betere intuïtie. Wanneer het uit balans is, kan het leiden tot wantrouwen. Het wordt vertegenwoordigd door de kleur indigo.

De mantra Om en de toon A worden gebruikt om te resoneren met de goeroe chakra in yoga.

Opmerking: Je kunt lessen over yoga bij mij in de buurt volgen op Superprof.

De Zevende Chakra: de Kruinchakra of Sahasrara

De kruinchakra bevindt zich boven op je hoofd, onder de kruin van je hoofd. Het wordt geassocieerd met je verbinding met het universum en het goddelijke. Het werkt in op je hersenen en hersenpan.

Het wordt weergegeven door de kleur paars en wanneer het in balans is, geeft het je toegang tot je onbewuste. Wanneer het uit balans is, kan het leiden tot scepticisme, frustratie en besluiteloosheid.

Je kunt resoneren met het zevende chakra door de mantra Ham en de toon B te gebruiken.

Ontdek de beste yoga houdingen voor elk chakra.

Vrouw doet aan yoga
De wereld van chakra's kan heel mysterieus lijken | Bron: Pexels

Wat Zijn Nadis in Yoga?

Alle chakra's staan voortdurend in wisselwerking met de Nadi's, de leidingen waardoor de levenskrachtenergie stroomt. Net als chakra's zijn er duizenden (72.000), maar er zijn drie belangrijke: Sushumna, Ida, en Pingala.

De Sushumna Nadi

Deze wordt geassocieerd met de wervelkolom. De Kundalini stijgt er doorheen op als een opgerolde slang. Yoga en Qigong ademhalingsoefeningen kunnen de Kundalini doen stijgen.

De Ida Nadi

Deze begint links van het eerste chakra en eindigt bij het linker neusgat. De Ida Nadi wordt geassocieerd met maanenergie en kalmte.

De Pingala Nadi

De tegenovergestelde van de Ida Nadi, de Pingala Nadi begint rechts van het eerste chakra en eindigt bij het rechter neusgat. Hij wordt geassocieerd met zonne-energie en verwarming.

De twee laatstgenoemde Nadi's verstrengelen zich langs de ruggengraat en komen samen bij de chakra's.

Door het openen van de chakra's en het zuiveren van de Nadis kan prana (levenskrachtenergie) effectief door het lichaam circuleren. Yoga oefeningen en pranayamas stellen je in staat om je energie en Nadis in balans te brengen.

Kijk hier voor yoga in Amsterdam.

Een vrouw met een steen
Er zijn ook andere manieren om chakra's in balans te brengen | Bron: Pexels

Nog verder Gaan met Yoga: Kundalini

Kundalini wordt geassocieerd met goddelijke energie en wordt daarom ook wel levenskracht of spirituele kracht genoemd. In de traditionele Indiase geneeskunde zijn er twee principes verbonden met goddelijke energie:

  • Het wordt verbonden door de eerste chakra. Kundalini klimt van de eerste chakra naar de zevende via de Sushumna. Kundalini vertegenwoordigt het vrouwelijke aspect van God.
  • De andere gaat van de zevende chakra naar de eerste via hetzelfde kanaal en vertegenwoordigt het spirituele aspect van het goddelijke.

Kundalini stelt je in staat om de verschillende chakra's te doen ontwaken en gebruik te maken van hun vermogens en krachten. Hoe meer Kundalini energie er circuleert, hoe meer iemand een verhoogde staat van bewustzijn bereikt.

Dus welke chakra's zijn bij jou uit balans?

Er zijn tal van getalenteerde prive-leraren beschikbaar op Superprof om je te helpen met meditatie en yoga. Er zijn verschillende soorten bijles beschikbaar en het is aan jou om de beste docent en het beste type bijles te kiezen.

Fysieke bijlessen zijn de duurste vorm van prive-bijles beschikbaar, maar ze zijn vaak de meest effectieve.

Online bijlessen zijn wanneer de docent de bijles geeft met behulp van software zoals Skype en niet bij je in de kamer is. Hoewel dit type bijles meestal beter is voor theoretische onderwerpen, kun je ook yoga- en meditatiebijles krijgen via de webcam!

Ten slotte zijn er groepslessen. Deze zijn meestal goedkoper dan de andere types, omdat meerdere studenten de tijd van de leraar delen. Dit betekent echter wel dat je minder één-op-één tijd krijgt met je docent.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.