De beste leraren Duits beschikbaar
Harry
4,7
4,7 (11 reviews)
Harry
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (23 reviews)
Jordan
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pina
5
5 (8 reviews)
Pina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mareike
4,6
4,6 (5 reviews)
Mareike
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (6 reviews)
Melissa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
4,8
4,8 (4 reviews)
Stefan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adri
5
5 (3 reviews)
Adri
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harry
4,7
4,7 (11 reviews)
Harry
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (23 reviews)
Jordan
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pina
5
5 (8 reviews)
Pina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mareike
4,6
4,6 (5 reviews)
Mareike
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (6 reviews)
Melissa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
4,8
4,8 (4 reviews)
Stefan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adri
5
5 (3 reviews)
Adri
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Duits Kiezen als Middelbare Schoolvak

Tegen de tijd dat je het einde van groep 8 bereikt zul je ingedeeld zijn in één van de middelbare schoolvormen. Afhankelijk van op welk niveau je instroomt zul je te maken hebben met profielkeuzes. Daarin kun je in een aantal gevallen Duits kiezen. Het Duitsland Instituut heeft een nuttig overzicht gemaakt van de mogelijkheden om Duits in je profiel te hebben. We raden aan om een kijkje te nemen!

Je moet er ook aan denken dat er scholen zijn die vanwege de vraag of het aantal leerlingen geen Duits als keuzevak op het programma hebben staan. Kijk goed rond alvorens een school te kiezen en let op of de vakken die je wilt volgen ook aangeboden worden (cursus Duits Rotterdam).

En Als Je Geen Talenwonder Bent?

Het kan natuurlijk zijn dat je geen uitgesproken talenknobbel hebt en er moeite mee hebt om een vreemde taal te leren. Wat Duits betreft kun je gerustgesteld worden: Nederlands en Duits zijn behoorlijk verwant en dat zal je best helpen bij het leren van deze taal.

De grammatica is logisch en samengestelde woorden zien er min of meer uit als die in het Nederlands. Er zijn daarnaast genoeg verschillen, dus studeren zul je toch wel moeten om te voorkomen dat je steenkolenduits gaat spreken!

Duits wordt uitvoerig gesproken in landen van de Europese Unie. Het is de officiële taal van Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein, het is een van de officiële talen van Zwitserland en Luxemburg en het wordt ook in het oosten van België gesproken. Daarnaast is Duits een van de tien meest gesproken landen ter wereld. Allemaal redenen om te overwegen om Duits in je pakket op te nemen!

Twee mannen op station u-bahn Berlijn
Duits is de officiële taal van Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein | bron: Vidar Nordli-Mathisen op Unsplash

De meeste scholen in Nederland bieden Duits als vak aan naast Frans en Engels. Tegenwoordig komen er meer vreemde talen bij zoals Turks, Spaans, Russisch en de Scandinavische talen.

Er zijn in Nederland ruim 130 scholen waar tweetalig onderricht wordt gegeven, veelal op havo en vwo niveau, maar er is ook een toename in scholen die dat op vmbo niveau doen. De meeste ervan doceren naast het Nederlands in het Engels, maar er is ook al een tweetalige school waarbij Nederlands en Duits worden gebruikt: het Deltion College in Zwolle. Politici streven naar een uitbreiding hiervan, vooral voor studenten die dicht bij de Duitse grens wonen.

Een Korte Geschiedenis van het Moderne Duitsland

Als je op school een vreemde taal zoals Duits leert krijg je niet altijd de gelegenheid om veel te weten te komen van de geschiedenis of de cultuur van het land. Het zou eigenlijk beter zijn om dat wel te doen. Daarmee kunnen we beter gaan begrijpen hoe het leven zich daar heeft ontwikkeld.

Veel studenten Duits weten alleen door geschiedenis lessen wat af van de Tweede Wereldoorlog en Adolf Hitlers regering daar in de veertiger jaren van de vorige eeuw. We geven daarom hier een kort overzicht van het hedendaagse Duitsland en hoe de inwoners door moeilijke tijden heen zijn gekomen.

Het is welbekend dat de Tweede Wereldoorlog een mateloos lijden heeft teweeggebracht voor de inwoners van Europa inclusief Duitsland. Meer dan 60 miljoen mensen zijn omgekomen ten gevolge van de oorlog die het nazi regime van Hitler heeft ontketend. Hitler poogde om het continent te zuiveren van de Joden en heeft hen en andere bevolkingsgroepen zoals de zigeuners in concentratiekampen om het leven gebracht. Uiteindelijk zijn de steden in Duitsland vooral in het laatste jaar van de oorlog grotendeels vernietigd.

Nadat de concentratiekampen aan het einde van de oorlog waren bevrijd en Hitler zichzelf van het leven had beroofd heeft Duitsland een forse strijd gekend om van het antisemitisme af te komen.

De Duitse Wederopbouw

Veel Duitse vluchtelingen moesten op zoek gaan naar een andere woning terwijl anderen hun huizen moesten herbouwen. Het lijden in Duitsland was na de oorlog niet over. Heel veel jaren waren etenswaren en kleding nog gerantsoeneerd.

Het Geallieerd Bestuur verdeelde het land en ook de hoofdstad in vier zogeheten bezettingszones. Aan de westerse zijde zijn deze zones wat de economie betreft in 1947 en 1948 alweer samengevoegd. Met behulp van het zogeheten Marshallhulp werd met 1,5 miljard dollar (deels een lening, deels een gift) getracht de westers sectoren weer op de been te helpen.

Plakaat op muur in Duitsland na de oorlog met vermelding van Marshall hulp
Door Marshallhulp zijn veel landen in West Europa weer op de been geholpen | bron: Wikimedia Commons

Vanuit Oost Duitsland werden na de oorlog echter veel fabrieken overgeplaatst naar de Sovjet Unie als compensatie voor de oorlogsverliezen van dat land. Dit deel van het land heeft daardoor meer moeite gehad met het herstel.

De verhouding tussen de westerse Geallieerden naar de Sovjet Unie verkoelde snel. In 1948 ging de Sovjet Unie over tot de Blokkade van Berlijn om te trachten de hele stad te annexeren. Het westen kon toen alleen door de lucht Berlijn van goederen voorzien. Deze luchtbrug bleef bijna een jaar in stand, en in 1949 werd de blokkade opgeheven.

Vanaf het einde van de jaren '50 vond aan de westkant de zogeheten Wirtschaftswunder plaats waarin de Duitse economie een sterke vooruitgang meemaakte. In deze tijd verscheen ook de Volkswagen Kever.

Steeds meer mensen trachtten de Sovjet bezettingszone te ontvluchten, vooral in Berlijn. In 1961 is de Berlijnse Muur gebouwd om het oosten van het westen te scheiden, maar velen hebben daarna nog steeds naar het westen getracht te ontsnappen, vooral door tunnels te graven.

Zowel Oost als West Duitsland werden in 1973 lid van de Verenigde Naties. Nadat de Sovjet Secretaris Generaal Gorbatsjov in 1989 had aangegeven dat de Sovjet Unie hen niet langer zou steunen stortte de Communistische overheersing van Oost Duitsland in. De val van de Berlijnse Muur kort daarna was een grote stap in de hereniging van Duitsland. Die baande de weg tot een parlement die werkte aan hereniging.

Duitsland als Europees Leider

In 2002 verving de Euro de Duitse Mark. Deze nieuwe geldeenheid werd zeer belangrijk in het land. Duitsland stond later borg voor Griekenland in een poging om de nieuwe Euro to beschermen.

In 2005 werd de Christen Democratische leider Angela Merkel de eerste vrouwelijke kanselier van Duitsland. Ze is momenteel bezig met haar vierde ambtstermijn. Duitsland is inmiddels een zeer belangrijk deel van de EU geworden, en geeft steeds meer richting aan Europa.

Angela Merkel spreekt op het Economisch Forum
Angela Merkel is sinds 2000 de leider van het Christen Democratische Unie (CDU) | bron: World Economic Forum op visualhunt

Waarom Duits Studeren?

Misschien vraag je je af waarom je Duits zou moeten leren. Als antwoord kunnen we stellen dat:

 • Duits de taal is van vernieuwers
 • het is een belangrijke taal in de academische wereld
 • Duitsland heeft een krachtige economie met veel bedrijven die wereldleider zijn
 • Duitsland heeft een opleidingssysteem van wereldklasse

Voor iemand die in de techniek wil werken is het een verstandige keuze om Duits te kennen aangezien zij op dit terrein wereldleiders zijn. Aangezien Duits een van de tien meest gesproken talen ter wereld is is kennis ervan van veel waarde bij alle internationaal opererende bedrijven.

Als je van plan mocht zijn om in de toekomst in Duitsland te gaan wonen om misschien voor een bepaald bedrijf te gaan werken of dichter bij vrienden en familie te zijn is kennis van de taal natuurlijk erg nuttig.

Economisch gezien heeft het veel zin om Duits te kennen. Talloze bedrijven binnen en buiten Duitsland zijn op zoek naar mensen die naast hun moedertaal Duits spreken. Daarnaast biedt het kennen van de taal voordelen als het gaat om het taalkundige en culturele voordeel.

Bedenk dat als je op een hogere opleiding een taal studeert je de gelegenheid hebt om met internationale studenten van je eigen leeftijd om te gaan. Je zult met ze kunnen communiceren en relaties kunnen opbouwen.

Bundestag in Berlijn, Duitsland met vlag
Duitsland heeft veel te bieden en te bekijken | bron: Ansgar Scheffold op Unsplash

Misschien ben je dan ook in de gelegenheid om een schoolreis of een studentenuitwisseling mee te maken. Je kunt dan te weten komen hoe ze leven en misschien ook een paar weken hun gezinsleven meedraaien.

Online Duits Leren: Tips en Tricks

De beste manier om een taal te leren is door je erin "onder te dompelen". Als je niet in de gelegenheid bent om tijdens de vakantie Duitsland te bezoeken en ook daar geen vrienden of familie hebt om mee te oefenen, dan kun je het beste de taal leren kennen door zoveel mogelijk Duits te lezen, YouTube video's te bekijken, een cursus Duits online te volgen en andere online hulpmiddelen te vinden.

Duitsleren.org is een erg nuttige website met handige gratis leertechnieken om de Duitse taal machtig te worden. De website biedt uitleg en oefeningen op allerlei terreinen van de taal opgedeeld in de volgende gebieden:

 • Werkwoordstijden
 • Vervoeging van werkwoorden
 • Naamvallen
 • Substantieven en lidwoorden
 • Bijvoeglijk naamwoorden
 • Getallen
 • Voornaamwoorden
 • Bijwoorden
 • Voorzetsels
 • Voegwoorden
 • Duitse zinnen
 • Lijdende vorm

Duolingo.com is een prima website die ook via een app is te benaderen. Je kunt er op een vrolijke manier kosteloos je kennis van het Duits flink opvijzelen. Voordat je met leren begint word een kleine test uitgevoerd om je aanvangsniveau te bepalen. Daarna kun je heerlijk aan de slag!

Als je hiermee klaar bent is het een kwestie van dagelijks een kwartiertje vrijmaken om een paar lessen te doen. Ongemerkt zal je talenkennis toenemen! En mocht je een dag vergeten om je werk te doen dan word je er vriendelijk aan herinnerd.

Loecsen.com biedt ook allerlei gratis oefeningen om thuis te raken in de Duitse taal. Deze cursus is bedoeld voor diegenen die zich zonder een langdurige opleiding correct willen kunnen uitdrukken in een andere taal. Voor hogere niveaus kun je kijken naar een Duits cursus.

De methode die aangeboden wordt is eenvoudig: binnen elk onderwerp gaat het in eerste instantie om het leren begrijpen van uitdrukkingen en het van buiten leren van vocabulaire.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler en schrijver voor Superprof sinds het begin!