Als je nog niet aan een vreemde taal bent blootgesteld dan ben je misschien een beetje onzeker over het idee om eentje voor de volgende twee (of zelfs meer) jaren te gaan studeren.

Op vrijwel alle middelbare scholen in het land wordt in talen zoals Duits, Frans en Engels lesgegeven, en op sommige kun je zelfs Spaans, Russisch of Chinees leren.

Met zoveel keuzes vraag je je wellicht af welke daarvan je later het meeste voordeel zou kunnen geven. Misschien heb je overwegingen zoals:

  • welke wordt het meest gesproken
  • welke taal spreken ze in mijn lieveling vakantieland
  • welke zou het meeste helpen wat mijn carrière betreft

Misschien denk je er eerder aan welke taal het gemakkelijkst te leren zou zijn!

Duits heeft veel overeenkomsten met het Nederlands wat vocabulaire en zinsbouw betreft, maar het leren van een vreemde taal blijft een flinke uitdaging. Ongeacht de taal het gaat zijn hard werken en veel oefenen beslist vereist, tenzij je misschien een forse talenknobbel hebt!

Het Nederlands heeft een flink aantal Duitse leenwoorden zoals sowieso (dat vaak verkeerd gespeld wordt), kelner, überhaupt, fingerspitzengefühl, langlaufen en abseilen.

worstjes op een gril
Nog een leenwoord is Frankfurter als benaming van worstjes. | bron: Roman Trofimiuk op Unsplash

De klanken die in het Duits gebruikt worden zijn voor een Nederlander niet zo moeilijk uit te spreken. Desondanks is het moeilijk om je een authentieke Duitse uitspraak en zinsbouw eigen te maken. Meestal zal een Duitser onze afkomst kunnen raden zodra we onze mond open doen. Maken we er echt een potje van dan is er sprake van steenkolenduits.

In het Duits zijn er een nieuwe letter en wat accenten die moeten worden geleerd. Ongewoon voor ons is ook het gebruik van hoofdletters voor zelfstandige naamwoorden. Bijvoeglijke naamwoorden van landen krijgen het echter weer niet.

Na al deze opmerkingen over het kiezen van Duits als vreemde taal zou je je ook kunnen afvragen welke voordelen er zijn aan het leren van Duits. Als je daarvan op de hoogte bent kan het je helpen met je motivatie tijdens je studie.

Het is goed er aan te denken dat Duitsers normaal gesproken geen Nederlands hebben geleerd en het dus ook niet kunnen spreken.

Naast de gemakken die het oplevert tijdens je vakantiereizen zijn er talloze Duitse bedrijven die handel drijven met Nederland. Zij gaan er van uit dat hun partners mensen in dienst hebben die vloeiend Duits kunnen spreken.

De beste leraren Duits beschikbaar
Harry
4,7
4,7 (11 reviews)
Harry
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (23 reviews)
Jordan
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pina
5
5 (8 reviews)
Pina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mareike
4,6
4,6 (5 reviews)
Mareike
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (6 reviews)
Melissa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
4,8
4,8 (4 reviews)
Stefan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adri
5
5 (3 reviews)
Adri
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harry
4,7
4,7 (11 reviews)
Harry
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (23 reviews)
Jordan
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pina
5
5 (8 reviews)
Pina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mareike
4,6
4,6 (5 reviews)
Mareike
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (6 reviews)
Melissa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
4,8
4,8 (4 reviews)
Stefan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adri
5
5 (3 reviews)
Adri
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Mogelijkheden voor Studiereizen

Veel scholen, vooral internationale scholen, hebben sterke banden in allerlei landen met partnerscholen. Hun studenten kunnen veel nuttige 'over de grens' communicatie opbouwen en daarmee hun talenkennis sterk vergroten.

Je zou bijvoorbeeld een studierelatie kunnen opbouwen met iemand in Duitsland en in de gelegenheid kunnen zijn om ze door brieven en e-mails te leren kennen.

Communicatie tussen internationale studenten is tegenwoordig zoveel gemakkelijker door de moderne technologie en multimedia apparatuur thuis en in de klassen. Je kunt bijvoorbeeld een video les opzetten met een klas in een ander land en dan deelnemen in een meertalige leeractiviteit. Zelfs het toevoegen van je talenpartner op Facebook kan je in aanraking brengen met een nieuwe talenwereld.

Klassikale sessies kunnen je helpen je zenuwen de baas te worden. Je zult zien dat iedereen in hetzelfde schuitje zit en dat je je niet ervoor hoeft te schamen dat je wat hulp nodig hebt om dingen te zeggen waar je in de les mee geworsteld hebt.

Het zien van je buitenlandse partner kan je ook helpen om de informatie beter te onthouden. In tegenstelling tot een telefoontje (waarbij je de gezichtsuitdrukkingen van de ander niet kunt zien) zal meer aanvoelen als een oog in oog gesprek.

Overweeg ook om online lessen te nemen!

De Zin van Studie Uitwisseling

Je kunt daarnaast misschien de gelegenheid krijgen om op reis te gaan naar een land waarin Duits wordt gesproken. Een studie uitwisseling met een medestudent is nog beter!

Aankomst en vertrek monitoren op vliegveld
Als je Duitse les volgt zul je misschien een gelegenheid krijgen om het land te bezoeken. | bron: Markus Spiske op Unsplash

Meerdaagse schoolreizen zijn een mooie manier om de vaardigheden die je in de klas en door huiswerk  hebt geleerd in toepassing te brengen. Daarnaast kun je daardoor cultureel ook heel wat opsteken.

Er is echter geen betere manier om je taalvaardigheid te verbeteren dan door je onder te dompelen in het normale leven van de inwoners van het land.

Reizen waarbij studenten uitwisselingen plaatsvinden geven je de gelegenheid om een week of langer in elkaars huizen te wonen. Daardoor kun je tijdens je verblijf min of meer een deel van hun gezin worden.

Het gezin zal je waarschijnlijk hun woonplaats laten zien, je meenemen op excursies naar boeiende plekken of je meenemen naar eetgelegenheden om plaatselijke gerechten uit te proberen. Vaak zul je ook in de plaatselijke school een cursus Duits volgen.

Al deze dingen zijn van grote invloed op het oppikken van de taal. Ze plaatsen je in echte, alledaagse omstandigheden en dwingen je om de vaardigheden die je hebt geleerd toe te passen.

Wanneer je de hele dag met Duitsprekenden omgaat ben je veel intensiever met de taal bezig dan bijvoorbeeld tijdens een cursus Duits online. Hierdoor kun je snel een veel beter begrip krijgen van het Duits. Dat geldt zowel voor het officiële Duits als voor de spreektaal die door de gezinsleden wordt gesproken.

In het Buitenland Wonen en Werken

Besluiten om Duits te studeren is natuurlijk een prima besluit voor degenen die ooit willen verhuizen naar een Duitssprekend land. In Duitsland kun je afhankelijk van welke stad je bezoekt verschillende culturen en leefwijzen meemaken.

In de grote steden zoals München, Hamburg en de hoofdstad Berlijn is het nogal duur om te wonen. Dat speelt natuurlijk minder een rol als je daar een succesvolle baan hebt die goed betaalt!

München is dicht bij de Alpen terwijl Berlijn en Hamburg prachtige meren en rivieren bieden. Frankfurt is ook erg in trek vanwege het boeiende stadsleven en het feit dat het een financieel centrum is.

Basiskennis van het plaatselijke dialect is van groot belang als je plannen hebt om naar Duitsland te verhuizen om een carrière op te bouwen of dicht bij vrienden of verwanten wilt wonen.

mensen in cafe
Ga om met de plaatselijke bevolking en toon interesse in hun geschiedenis en cultuur.| bron: Adrien Olichon op Unsplash

Verdiep Je in de Plaatselijke Geschiedenis

Je zult zoals iedere buitenlander die in een nieuwe omgeving wilt gaan wonen het respect van je buren moeten winnen door bereidheid te tonen om hun geschiedenis, erfgoed en cultuur te leren kennen. Als je dat nalaat zul je jezelf afgesloten gaan voelen van de andere bewoners. Mensen zullen minder bereid zijn om je te helpen.

Het leren van een vreemde taal is beslist een goede investering. Het helpt je om de culturele aspecten van je stad of dorp te gaan begrijpen. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde buitenlandse woorden die betrekking hebben op bepaalde inheemse dingen zoals eten, een sportactiviteit of zelfs een oude spreuk die niet letterlijk in het Nederlands kunnen worden vertaald.

'Vergangenheitsbewältigung' is bijvoorbeeld een uniek Duits woord dat wordt gebruikt om de 'worsteling om met gebeurtenissen uit het verleden rust te vinden' aan te duiden. Best fascinerend, nietwaar?

Bedenk ook dat je misschien door een vreemde taal te gaan studeren een basis zou kunnen scheppen waaruit later misschien een grote vriendschap zou kunnen opbloeien.

Als je de taal van het land waarin je woont (ook al is het tijdelijk) niet spreekt dan zijn er zoveel gemiste gelegenheden om nieuwe vrienden en kennissen op te doen, simpelweg omdat je niet goed genoeg met hen kunt communiceren om ze goed te leren kennen.

Je weet maar nooit of je je Seelenverwandte (zielsverwanten) of zelfs je Doppelgänger (dubbelganger) op een Duitse straat zult tegenkomen!

Vooruitzicht op een Puike Opleiding

Duitsland is heel bekend vanwege het voortbrengen van grote aantallen succesvolle academische kandidaten. Daarnaast krijgen deze gediplomeerden ook andere opvallende kenmerken mee, die een gevolg kunnen zijn van de bijzondere opleidingsstructuur waardoor studenten meer keuze hebben in hun studierichtingen. Daardoor kunnen ze een weg volgen die het beste bij hen past.

Als gevolg daarvan zijn degenen die een academische leerweg kiezen in plaats van een beroepsgerichte training waarschijnlijk veel meer op hun gemak wat de studie inhoud betreft. Hierdoor kunnen ze beter functioneren.

Dientengevolge stromen grote hoeveelheden studenten toe om op de Duitse universiteiten een waardevolle graad of diploma te bemachtigen.

grote groep afstuderenden van boven gezien
Duitsland is beroemd om de hoge kwaliteit van zijn afgestudeerden.| bron: Good Free Photos op Unsplash

Veel internationale werkgevers schatten Duitse universiteiten hoog in. Daarbij hoort de Technische Universiteit van München die naast veel werknemers bij BMW en Siemens ook veel ondernemers heeft voortgebracht.

De Ruprecht-Karls Universiteit in Heidelberg is de oudste universiteit in Duitsland. Het werd in 1386 gesticht en staat bekend om zijn sterke samenwerkingsprogramma's tussen de academische opleidingen en de industrie. De Humboldt universiteit in Berlijn en de Frankfurt School of Finance & Management staan ook in hoge achting bij allerlei bedrijven.

Alhoewel lessen vaak zowel in het Duits als het Engels worden aangeboden is een bepaalde mate van kennis van het Duits vereist om deel te nemen aan academische cursussen.

Ontdek waar je Duitse lessen kunt nemen, zoals bijvoorbeeld een cursus Duits Rotterdam.

Nog Meer Professionele Mogelijkheden in Zicht

Het leren van Duits of welke andere vreemde taal dan ook kan je inzetbaarheid flink verhogen. Kandidaten met kennis van andere talen zijn overal zeer gevraagd.

Duits is in het bijzonder een erg gewilde taal vanwege de grote hoeveelheid zakelijke verbindingen die Nederland met zijn buurland heeft.

Vooral voor iemand die in de techniek wil werken is het bestuderen van Duits een verstandige keuze. Duitse firma's zijn wereldleiders in deze branche. Er zijn daarnaast echter andere takken van bedrijvigheid waarvan je misschien niet zou verwachten dat ze tegenwoordig in Duitsland een hoge vlucht hebben genomen.

Ten eerste: ten gevolge van de grote aantallen vluchtelingen waarvan de vaardigheden beoordeeld moeten worden is er een grote vraag naar leidinggevenden met werving- en trainingskennis. Deze kunnen bedrijven helpen geschikte kandidaten te vinden om vacatures te vullen.

Daarnaast is door de afnemende werkeloosheid en de toegenomen inkomens een stijging te zien in aankoop van waardevolle producten waaronder meubelen en andere gebruiksartikelen. Dat is de reden waarom consumenten artikelen een fors deel uitmaken van de hedendaagse Duitse economie.

En tenslotte is de energiemarkt uit de crisis gekomen die drie jaar geleden begon en is zelfs nu in bloei. Het beleid is vernieuwd en veel herstructurering heeft plaatsgevonden. Daardoor zijn er forse veranderingen bewerkstelligd. Duitse energie analisten voorspellen dat de energieopslagmarkt in de komende jaren een grote opleving zal meemaken.

Haak dus niet af als je graag in Duitsland zou willen wonen en werken maar niet een carrière in automobielwereld of in de techniek ambieert. Naast de drie gebieden hierboven aangegeven zijn er veel andere sectoren die talent uit het buitenland welkom zou heten als het de juiste vaardigheden bezit.

Nu zie je misschien wel in waarom het zo nuttig is om kennis van Duits op je CV te hebben staan. Je zult een keus in die richting echt niet betreuren!

Vind Duitse lessen op Superprof in bijvoorbeeld Amsterdam.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler en schrijver voor Superprof sinds het begin!