De beste leraren Duits beschikbaar
Harry
4,8
4,8 (9 reviews)
Harry
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
4,9
4,9 (20 reviews)
Jordan
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mareike
4,6
4,6 (5 reviews)
Mareike
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Susan
5
5 (4 reviews)
Susan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (5 reviews)
Melissa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pina
5
5 (8 reviews)
Pina
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
4,8
4,8 (4 reviews)
Stefan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harry
4,8
4,8 (9 reviews)
Harry
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
4,9
4,9 (20 reviews)
Jordan
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mareike
4,6
4,6 (5 reviews)
Mareike
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Susan
5
5 (4 reviews)
Susan
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (5 reviews)
Melissa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pina
5
5 (8 reviews)
Pina
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
4,8
4,8 (4 reviews)
Stefan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Succes Hangt Af van je Inspanning

Als je vloeiend in een vreemde taal wilt leren spreken of zelfs alleen maar een gemiddelde kennis van de taal wilt opdoen is het belangrijk om naast je gewone lessen op school er wat meer tijd aan te besteden. Klassikale lessen geven je een basiskennis van de taal maar als je een bezoek brengt aan het betreffende land merk je dat je veel gereedschap mist om je te kunnen mengen met de plaatselijke bevolking.

En niet alleen toeristische uitstapjes hebben voordeel van een uitvoerige kennis van een buitenlandse taal. Er zijn allerlei gelegenheden om een carrière te baseren op kennis van een vreemde taal. Engels beheerst vrijwel iedereen in Nederland. Datzelfde gaat echter niet op voor Duits en andere talen zoals Frans.

Terwijl je op school zit zijn er natuurlijk een heleboel vakken die om je aandacht vragen. Doe je best en schuif Duits niet opzij in de verwachting dat het wel vanzelf in orde zal komen. Bedenk dat de voordelen van het goed Duits te kunnen spreken schier eindeloos zijn.

Er zijn natuurlijk best mensen met een flinke talenknobbel, maar over het algemeen kost het leren van een vreemde taal veel moeite. Er zijn allerlei eigenschappen van de Duitse taal die je je eigen moet maken voordat je er zelfs maar aan kan denken dat je goed Duits spreekt.

Het bewust maken van je huiswerk en het overhoren van de stof zijn erg nuttig. En al wil je het misschien niet geloven, je leraar heeft waarschijnlijk best veel tijd gestoken in het vinden van nuttige taken zodat je taalvaardigheid toe kan gaan nemen.

Meisje leest tekst op tablet
Je huiswerk maken en extra stof overhoren kan het verschil maken tussen een gemiddeld en een uitmuntend cijfer Duits | bron: Patricia Prudente op Unsplash

Als je op de middelbare school in je profiel Duits hebt gekozen, neem dan de moeite om alle huiswerk op tijd in te leveren. Ga daarnaast voor jezelf op zoek naar extra overhoringsstof.

Jouw inspanningen zijn van essentieel belang wat betreft het succesvol leren van in dit geval de Duitse taal.

Overhoor Je Duits Door Middel van Online Materiaal

De beste manier om vaardig te worden in een taal is door je er als het ware in onder te dompelen. Als je echter niet de luxe hebt om tijdens je vakantie Duitsland te kunnen bezoeken en daar ook geen familie of vrienden hebt waar je mee kunt oefenen, dan kun je het beste vorderingen maken door Duits te lezen en andere hulp te zoeken.

Sommige online Duits leren hulpbronnen zijn specifiek gemaakt om je kennis te overhoren, anderen weer niet. Dat maakt ze echter als leerstof niet minder doelmatig.

Websites die Rondom het Duits zijn Ontworpen

Duitsleren.org is een boeiende website. Op hun main page staat: "Leer de taal van 100 miljoen mensen."

duitsleren.org webpagina
Duitsleren.org | bron: screen capture web pagina duitsleren.org

Eigenaar Tim Seeger is erin geslaagd een prachtige samenstelling van gratis Duits leermateriaal aan te bieden waar iedereen veel voordeel van kan hebben. De site heeft een enorme hoeveelheid oefeningen die van veel hulp kunnen zijn bij het leren van de taal. De website meldt dat het volgende ter beschikking is:

  • gratis online technieken om de Duitse taal te leren en te oefenen
  • online oefeningen en lijsten voor alle belangrijke grammaticale onderdelen
  • online coach voor woordenschat, vervoegingen en om vertrouwd te raken met de onderwerpen
  • alle oefeningen en voorbeelden zijn geschreven door Duitstaligen

Met leuke quizvormen leer je heel snel nieuwe woorden en veelvoorkomende uitdrukkingen. Deze kunnen op een smartphone, tablet of computer worden gedaan. Eerst wordt de passieve kennis getraind en later de actieve kennis.

Er worden twee verschillende manieren gehanteerd voor de oefeningen:

  • multiple choice. Hierbij heb je de keuze uit maximaal vier antwoorden.
  • het invullen van lege ruimtes. Hier moet u het juiste antwoord invullen op de daarvoor opengelaten ruimte.

In de meeste gevallen worden er voor de antwoorden punten gegeven. Ongeacht het soort vragen krijg je online meteen de puntenscore te zien.

Er zijn tevens 69 teksten te kiezen waarmee je op je leerniveau (van A1 tot B2) een online begrippen test kunt doen.

Het enige minpunt wat ik van deze site zou kunnen noemen is het ontbreken van audio leermateriaal.

Jongen speelt computerspelletje
Boeiende spelinhoud kan het leerproces enorm vergemakkelijken | bron: Trevor Owens op Flickr

Leerboeken Zijn Nog Steeds Populair

Als je je ooit het gevoel hebt gehad dat je alle mogelijke hulpmiddelen wat online overhoring materiaal betreft hebt uitgeprobeerd, vergeet dan niet dat er ook andere manieren zijn om je kennis op te frissen. Wellicht heb je het idee dat boeken een beetje achterhaald zijn, toch kun je nog steeds een boekwinkel binnenlopen en leerboeken vinden die je kunnen helpen om je vaardigheden aan te scherpen.

Eigenlijk maakt het niet uit wat voor hulpmiddelen je gebruikt, ze werken allemaal. Bepaalde soorten werken voor verschillende mensen beter dan voor anderen, maar toch.

Misschien vind je het moeilijk om je te concentreren als je op een beeldscherm of een laptopscherm werkt vanwege de vele afleidingen of heb je snel pijn aan je ogen door het blauwige licht. Als dat voor jou het geval is kun je je toevlucht nemen tot de door sommigen 'ouderwets' genoemde boeken.

Er is ook best iets aantrekkelijks aan het zitten aan een bureau met niets anders dan een boek en een notitieblok voor je. Het boek heeft maar één doel en het kan je daarom helpen om je helemaal te focusseren op de taak die voorhanden is.

Een cursus Duits met een bijlesleraar kan ook van veel hulp zijn.

Vind Leerboeken in Boekenwinkels

Nederland heeft niet veel grote winkels die voornamelijk op boeken gericht zijn. Er zijn wel fraaie boekenwinkels zoals Dominicanen (Maastricht), H. de Vries (Haarlem met wel 30.000 titels), Athenaeum (Amsterdam), Bek (Veghel) en Waanders in de Broeren (Zwolle). Deze komen momenteel voor in de top-10. Via boekenwinkel.nl kun je nog meer boekenwinkels in je omgeving vinden.

Naast boeken die door examencommissies voor bepaalde lesplannen worden gemaakt zijn er ook boeken die geschreven zijn door onafhankelijke auteurs. Daarin kun je interessante en onderhoudende feiten vinden over je studieonderwerp. Wat Duits betreft komen hier boeken in voor over de geschiedenis van Duitsland, memoires van soldaten of overlevenden van de Holocaust en Duitse woordenboeken, zowel gewone als etymologische.

Daarnaast kun je als student Duits nuttige informatie aantreffen in Duitse reisgidsen die bijzonderheden aangeven over historische monumenten en plaatsen van betekenis. Duitse korte verhalen bieden een meer onderhoudende manier om je Duitse taalvaardigheid op te frissen aan.

Gebruik Online Diensten Voor Snelle Levering van Leerboeken

Als je naar een boekhandel gaat kan dat behulpzaam zijn omdat je je daadwerkelijk in een boekenomgeving begeeft. Het is overigens ook gemakkelijk om online boeken te bestellen en ze binnen een dag of twee thuis te ontvangen.

Amazon heeft veel boektitels voor je. Deze reuzenfirma is 25 jaar geleden als online verkooppunt van tweedehands boeken opgezet. Als je zoekt op Duitse boeken (school en studie: Duits als vreemde taal) vind je al 50.000 titels die nieuw en gebruikt te koop zijn.

Er zijn allerlei soorten boeken bij Amazon te vinden. Je kunt er romans, grammatica, vocabulaire gidsen en overhoringsmateriaal vinden die te maken hebben met de Duitse taal.

Let er vooral op dat je niet op de Amerikaanse amazon.com site bestelt maar op die van Nederland: amazon.nl. Hierop hoef je op je aankopen geen invoerrechten af te dragen en je kunt er gewoon met Ideal betalen. Via de Prime dienst kun je boeken snel en zonder verzendkosten geleverd krijgen.

Een andere mogelijkheid is bol.com. Hierop zijn ruim 70.000 keuzes op het gebied van boeken over Duits (onderwijs en didactiek) mogelijk.

Maak Gebruik van je Plaatselijke Bibliotheek

Om jezelf voor je taalexamens in conditie te brengen is inspanning vereist. Dat hoeft echter niet altijd geld te kosten. Je hoeft niet perse veel geld voor boeken uit te geven. Een heleboel leerboeken kunnen bij de plaatselijke bibliotheek geleend worden.

Mocht je niet in de buurt van een grote bibliotheek wonen, dan kun je boeken aanvragen. Ze kunnen dan binnen een paar dagen opgehaald worden.

Universiteitsbibliotheek
Bibliotheken zijn een prima hulp voor je studie, zowel wat de boeken betreft als de studeeromgeving | bron: Amelie Ohlrogge op Unsplash

Uiteraard zul je in de boeken geen notities kunnen maken. Wel kun je ze meenemen naar huis. In de bibliotheek zul je overigens wel gebruik kunnen maken van een kopieerapparaat om artikelen, oefeningen of beschrijvingen voor later gebruik te kopiëren.

Een bibliotheek is ook vanwege de stille, rustige atmosfeer een heel geschikte plaats om te lezen en te leren. Soms zijn er zelfs studieruimtes beschikbaar.

De meeste bibliotheken zijn in de avonduren open. Daardoor kun je er buiten je normale lesschema gebruik van maken. Met behulp van de wifi en ook werkstations kun je daar moderne digitale platforms aanspreken waar allerlei gegevens te bezien zijn.

Op je school, hogeschool of universiteit zijn er veelal ook bibliotheken te vinden, maar die kunnen tegen de examentijd behoorlijk vol raken.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler voor Superprof sinds het begin!