Als we je zouden aangeven dat veel middelbare scholen een ernstig gebrek hebben aan leraren vreemde talen en dat ze een bovendien een groot gebrek hebben aan leermiddelen, zou dat dan je mening over je lessen in de vreemde talen beïnvloeden?

Zou je met meer animo luisteren naar de uitleg van de leraar of harder proberen om het woord voor de klas goed uit te spreken? We vrezen dat het waarschijnlijk niet het geval is.

Dat komt waarschijnlijk omdat veel jongeren denken dat het leren van vreemde talen lastig en ook vrij zinloos is. Misschien is het wel leuk om op vakantie wat te kunnen praten, maar meer ook niet. Het is aan de leraar om de scholieren te overtuigen dat deze vooringenomen houding niet juist is, dat het leren van vreemde talen plezierig en nuttig is. En zeker niet zo moeilijk als men wel denkt.

Hoe jonger je bent, des te gemakkelijker je je een vreemde taal eigen kunt maken. Het is dus heel slim om op school een of meerdere talen erbij te leren.

Veel leerlingen hebben een gebrek aan zelfvertrouwen als het gaat om het spreken van Duits op school. Er is voor hen heel weinig stimulans om op dit terrein voortgang te maken. Ze hebben vaak een tekort aan voorbeelden waarin getoond wordt hoe meertaligheid voor hen van grote nut kan zijn.

"Welkom" in veel verschillende talen
Meertalig zijn heeft heel veel voordelen op allerlei gebied | bron: Quinn Dombrowski op Flickr

Maar weinig mensen in andere Europese landen kennen onze taal. Hierdoor beseffen we als Nederlanders vanzelf dat het erg nuttig is om andere talen te leren spreken. Wat de Nederlandse media betreft beperken de uitgevers zich tot ondertiteling, en dit geeft een veel betere blootstelling aan de taal dan wanneer nasynchronisatie (dubbing) wordt toegepast.

Dit in tegenstelling tot landen zoals Groot Brittannië, Duitsland en Frankrijk die zo groot zijn dat men over het algemeen minder flexibel is wat vreemde talen betreft. In deze landen kunnen de inwoners prima terecht in hun eigen taalgebied en voelen minder de noodzaak om een andere taal te leren.

Ons onderwijssysteem is er sinds jaar en dag op gericht dat leerlingen zich minstens één vreemde taal eigen maken. Meestal wordt naast Engels ook Franse les gevolgd, en soms ook wel een cursus Duits. Dat wil echter niet zeggen dat scholieren heel gemotiveerd zijn om naast Engels deze talen ook machtig te worden.

Veel scholieren kunnen echter na hun middelbare schooltijd nog steeds niet vloeiend Frans spreken. Ook wat Duits betreft blijft het veelal beperkt tot het je wat verstaanbaar kunnen maken op vakantie. Dat is echt jammer aangezien wij Nederlanders in een unieke positie verkeren wat het Duits betreft. Onze taal heeft zeer veel overeenkomsten met het Duits wat vocabulaire en grammatica betreft. Het is ook de taal van ons buurland, en we kunnen er daardoor gemakkelijk even met auto of trein heengaan.

Overweeg ook om online je kennis van het Duits op te vijzelen!

De beste leraren Duits beschikbaar
Harry
4,8
4,8 (9 reviews)
Harry
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
4,9
4,9 (20 reviews)
Jordan
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mareike
4,6
4,6 (5 reviews)
Mareike
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (5 reviews)
Melissa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pina
5
5 (8 reviews)
Pina
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
4,8
4,8 (4 reviews)
Stefan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anita
5
5 (6 reviews)
Anita
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harry
4,8
4,8 (9 reviews)
Harry
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
4,9
4,9 (20 reviews)
Jordan
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mareike
4,6
4,6 (5 reviews)
Mareike
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (5 reviews)
Melissa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pina
5
5 (8 reviews)
Pina
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
4,8
4,8 (4 reviews)
Stefan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anita
5
5 (6 reviews)
Anita
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom Zou Je Duits Kiezen in je Profiel?

Het studeren van een vreemde taal, vooral een die zo vooraanstaand is als Duits, geeft je de gelegenheid om op hogeschool of universitair niveau te studeren en het zelfs in het buitenland te doen. Daardoor zul je een plek kunnen bemachtigen op de wereldbanenmarkt. Zelfs het emigreren naar het land van je gekozen taal zal zonder veel problemen kunnen plaatsvinden.

Andere vakken hebben veelal als eis dat je ze toepast op een professioneel vlak. Als je echter een vreemde taal je eigen maakt (vooral als je er volledig vloeiend in bent) kan dat tot gevolg hebben dat je carrière kant en klaar voor je zal zijn.

Vind een goedbetaalde baan door Duits te leren | bron: Linkedin Sales Navigator op Unsplash

Bedrijven zijn altijd op zoek naar begaafde mensen die kunnen vertalen, voor tolk kunnen fungeren of zelfs blogs in een bepaalde taal kunnen schrijven. De hoeveelheid beschikbare kandidaten is wat kennis van Duits betreft relatief klein vergeleken met kennis van Engels. Hierdoor maak je een veel betere kans op een baan.

Als je je na je middelbare schooltijd bekwaamt in het Duits via een lerarenopleiding zul je een goede kans lopen om als leraar op een school aangesteld te worden.

Struikelblokken bij het Leren van Duits

Er zijn een aantal punten te noemen die het vermogen van studenten om een vreemde taal in zich te kunnen opnemen kunnen beïnvloeden, vooral in een klassikale omgeving.

Niet Nauwkeurig Luisteren

Zorgvuldig luisteren is de sleutel tot goed leren. Het is daarom van belang om niet te lummelen tijdens je cursus Duits.

Tijdens de taallessen zul je waarschijnlijk het meeste worden blootgesteld aan de taal. Let daarom goed op hoe de leraar de woorden uitspreekt, naar de plaatsing van zijn lippen en eventuele handgebaren. Deze zullen je helpen om beter te begrijpen wat er geleerd wordt.

Als andere studenten niet luisteren en wat gaan rotzooien is het verstandig om tijdens de volgende lessen een andere zitplaats te nemen. Zorg dat je gefocust blijft. Je kunt thuis niet op een gemakkelijke manier zelf de taal leren!

vrouw luistert aandachtig naar andere vrouw
Deskundigen geven aan dat je een taal beter leert door eerst veel te luisteren. | bron: Mimi Thian op Unsplash

Taaldeskundigen geven aan dat het belangrijk is om bij het leren van een taal een stille fase in te brengen, net als toen je als kind je eerste taal leerde. Dat wil zeggen dat je in het begin vooral de taal passief leert (horen en lezen) en dat je beter kunt wachten met spreken en schrijven.

Je moet luisteren en de informatie verwerken voordat je het zelf kunt uitproberen. Besteed daarom tijd met in het Duits TV en YouTube filmpjes kijken. Daarmee kun je je luistervaardigheid verbeteren. Maak je geen zorgen over het spreken. Dat komt later aan de orde.

Als je door de leraar wordt aangemoedigd om Duits te spreken, doe dan je best maar wees niet te hard tegen jezelf als het in het begin nog niet zo goed lukt.

Bang Zijn om er Dom Uit te Zien

Wees er vooral op bedacht dat je er niet dom uit ziet als je een andere taal probeert te spreken. Ieder foutje dat je maakt zal alleen maar helpen om het de volgende keer beter te doen.

Als je een vraag in de klas probeert te beantwoorden en je merkt dat je klasgenoten aan het grinniken zijn, bedenk dan dat ze waarschijnlijk geïntimideerd worden door je zelfvertrouwen in het proberen een antwoord te geven.

Ze zouden hoogstwaarschijnlijk geen beter antwoord kunnen geven als ze in jouw schoenen zouden staan.

Een Gebrek aan Nieuwsgierigheid

Een taal leren wordt een hele klus als je geen interesse in de taal vertoont. Daarom hebben we in een ander artikel aangegeven dat het heel nuttig is om de cultuur van een land te kennen. Leraren zouden door de leercommissies aangemoedigd moeten worden om meer nadruk te leggen op de voordelen van het kennen van Duits, dat wil zeggen dingen die van belang zijn wat land en taal betreft door te geven.

Scholieren moeten veel bewuster worden wat het leren van een taal betreft. De leraren moeten hun best doen om dit te bewerken. In nieuwe taalmethoden wordt dit gelukkig meer gedaan. Ze reiken meer gedetailleerdere gegevens aan wat betreft de cultuur en de Duitse levenswijze.

Raadpleeg Oude Examens om je Duitse Vaardigheden te Verbeteren

Op examenoverzicht.nl kun je naast hulppakketten (die betaald moeten worden) gratis allerlei oude Duitse examens op jouw schoolniveau vinden. Hiermee kun je prima oefenen en je voorbereiden op jouw examen. Er zijn examens voorhanden vanaf 2002 (voor vmbo vanaf 2003) dus je hebt een hele berg aan materiaal! Alles kan in .pdf formaat gedownload worden en je kunt het dan ook uitprinten zodat je ermee kunt oefenen alsof het een echt examen was.

Als je een oud examen wilt proberen moet je eraan denken om jezelf eenzelfde tijdslimiet te geven zoals het examen oorspronkelijk ook had. Je zult daardoor het meeste voordeel hebben van je werk.

Probeer oude examens te maken zonder afleiding en in volledige stilte, net als in een examenruimte | bron: Pete op Flickr

Het maken van oude examens is een geweldige hulp bij het voorbereiden op het echte examen. Ze geven je de mogelijkheid om uit te zoeken wat voor soort vragen je zult kunnen tegenkomen. Als je de examens ook maakt in een vergelijkbare situatie (stille zaal) kun je daardoor goed voorbereid zijn tegen de tijd dat je een echt examen moet maken.

Kijk ook heel goed naar de bijbehorende correctievoorschriften zodat je goed doorkrijgt wat een examinator van je zou kunnen verwachten. Hoe meer oude examens je maakt, des te beter ben je daarop voorbereid.

Zoek op Superprof naar Duitse lessen in je omgeving!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

4,00 (3 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler voor Superprof sinds het begin!