“Dat wat we waarnemen is niet van de wereld, maar van het wereldmodel van het brein."

Dit citaat van Chris Frith is zinvol als je je realiseert hoe succesvolle 3D-tekeningen onze perceptie kunnen misleiden en verstoren.

En toch is het weergeven van de realiteit in al zijn dimensies op slechts een vlak oppervlak niet zo eenvoudig als je begint te tekenen, maar toch is het van fundamenteel belang voor veel verschillende soorten kunst.

In dit artikel vind je technieken voor het tekenen in perspectief en het beheersen van anamorfische kunst en leer je verschillende modellen realistisch te tekenen. En waarom probeer je het niet met een 3D-pen?

Vrouw tekent in 3D
Je kan wonderbaarlijke dingen maken in 3D | Bron: Pexels
De beste leraren Tekenen beschikbaar
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Valeria
5
5 (6 reviews)
Valeria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Keith
5
5 (2 reviews)
Keith
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Oussama
4,9
4,9 (4 reviews)
Oussama
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Raymond
5
5 (6 reviews)
Raymond
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marjorie
5
5 (4 reviews)
Marjorie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Valeria
5
5 (6 reviews)
Valeria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Keith
5
5 (2 reviews)
Keith
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Oussama
4,9
4,9 (4 reviews)
Oussama
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Raymond
5
5 (6 reviews)
Raymond
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marjorie
5
5 (4 reviews)
Marjorie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat Kan Je Doen met 3D-Tekenen

Grofweg kan je in als 3D-tekenaar twee kanten op. Je kan gaan voor een loopbaan in de kunst, en je kunt zo kijken hoever je het kunt schoppen als 3D-kunstenaar – waarover hier later meer.

Een andere optie is dat je aan de slag gaat in de industrie met je vaardigheden. Hoewel robotisering ervoor zorgt dat arbeidsplaatsen verdwijnen, zorgt de opkomst van de 3D printer er juist voor dat 3D tekenaars meer dan ooit nodig zijn. Zij maken immers de modellen die de basis vormen van de producten die vervolgens van de band rollen.

En zodoende krijg je al een beetje idee waar 3D-tekenaars tegenwoordig voor worden ingezet. Zo worden apparaten en machines, met name voor de industrie, steeds groter en ingewikkelder en zijn 3D-tekenaars steeds vaker nodig om onderdelen voor deze machines te ontwerpen. Een andere sector waar 3D-tekenaars veelgevraagd zijn, is in de architectuur. Of je nou meubels ontwerpt, een woning of een flat: je zal alles moeten doen op basis van modeltekeningen. Dit model wordt getekend via 3D-software: in een 2D-huis kan niemand immers wonen.

Naast kwaliteiten met de 3D-pen moet je bij het maken van dergelijke modeltekeningen over meer vaardigheden beschikken. Ruimtelijk inzicht, gevoel voor detail, creativiteit: het is geen makkelijke klus. In Nederland is er veel werk voor 3D-tekenaars. In de scheepbouw, in de haven, bij de waterwerken, in de woningbouw: het zijn slechts voorbeelden van de sectoren waar je terecht kan als je geen zin hebt om de artistieke kant op te gaan.

Maar, zoals al eerder werd aangestipt, heeft het beroep van 3D-tekenaar met name een nieuwe vlucht genomen met de intrede van 3D-printers. Sinds zo’n vijftien jaar worden deze printers ook steeds meer op de particuliere markt verkocht en gaan hobbyisten ermee aan de slag, waar de printers in de jaren ervoor vooral werden gebruikt in de wetenschap.

Toch wordt het gros van de 3D-printers tegenwoordig nog gebruikt door grote bedrijven, die zelfs instaat zijn om hele auto’s en huizen uit te “printen”. Dit toont gelijk aan dat er een grote vraag is naar ervaren en kundige 3D-tekenaars, want wie maakt de tekeningen die dienen als modellen voor die printers? Juist! Hoewel de 3D-software in de loop de jaren ver is gevorderd en computers het grootste deel van het werk doen, ligt het fundament nog altijd bij 3D-tekenaars zelf.

Een groot verschil is ook de materialen die komen kijken bij het 3D-printen. Waar een 3D-tekenaar voorheen enkel een model maakte wat werd uitgewerkt met materialen die voorhanden waren, worden de materialen nu gemaakt in een 3D-printer zelf, waardoor de tekenaar in kwestie moet weten hoe deze materialen geproduceerd worden, of op zijn minst nauw moet samenwerken met andere technici die meer verstand hebben van zulke printers.

Maar we hebben nog een sector enigszins onderbelicht gelaten als het aankomt op het toekomstbeeld van de 3D-tekenaar. En dat is de kunst! Je kan namelijk ook een groot kunstenaar worden als je weet hoe je met de 3D-pen overweg kan. Om je een aantal voorbeelden te geven, raden we je aan snel verder te lezen.

Bekende 3D-Tekenaars die je Voorgingen

We hebben een aantal bekende (relatief bekend, in het wereldje van de 3D-kunst) op een rijtje gezet waar je veel inspiratie uit kan halen. Een willekeurig rijtje, maar we raden je zeker aan werk van deze kunstenaars op te zoeken als je meer de artistieke kant op wil met het 3D-tekenen. Qua beroepen verschillen ze in ieder geval!

 • Edgar Mueller

Mueller is een Duitse kunstenaar die een meester is van de optische illusie. Hij schildert vaak op straat en maakt daarbij gebruik van enkele nieuwe technieken, bijvoorbeeld door verf te gebruiken die verandert als er ander licht op staat. Een van de grootste namen in het wereldje, zeker omdat hij nog veel met de hand doet in plaats van met de computer.

 • Rollin' Wild

Rollin' Wild is een duo van grafisch ontwerpers dat naar aanleiding van de tekenfilmshow Rollin' Safari op steeds grotere schaal films is gaan maken over dikke safaridieren. Het is een originele stijl die ze hanteren en hebben daarnaast laten zien dat je ook in de animatiewereld terecht kan als 3D-tekenaar.

 • Victor Hugo

Victor Hugo, nee niet de mode-ontwerper, is een van de beroemdste 3D-kunstenaars, mede vanwege de vele prijzen die hij tijdens zijn loopbaan in de wacht heeft gesleept. Hij is een autodidact, wat het allemaal nog knapper maakt, en is inmiddels een lid van de It's ART Magazine Hall of Fame.

 • Daniel Dociu

Daniel Dociu is een ander goed voorbeeld van wat je allemaal kan doen met 3D-tekenen, aangezien hij zijn loopbaan heeft in de gamewereld. Inderdaad, hij ontwerpt games. Als je erover nadenkt is 3D-tekenen een groot deel van veel videogames, dus als je dat goed onder de knie hebt zullen ontwikkelaars voor je in de rij staan. Dociu is een geboren Roemeen maar werkt inmiddels in de VS voor de grootste gamebedrijven ter wereld, en heeft daarnaast een hoop prijzen in zijn vakgebied gewonnen.

 • Carlos Ortega Elizalde

Carlos Ortega Elizalde is duizendpoot als het aankomt op 3D-tekenen. Naast het feit dat hij een autodidact is en zichzelf dus alles heeft aangeleerd, worden hij vanwege zijn vaardigheden gevraagd in de industriële wereld, in de kunstwereld en als gameontwikkelaar. Van alle markten thuis dus, wat aantoont hoe veelzijdig het beroep van 3D-tekenaar kan zijn.

 • Tomasz Strzalkowski - Tomstrzal

Tomasz Strzalkowski gebruikt de naam Tomstrzal als artiestennaam. Zijn ontwerpen, vaak duistere personages die hij op ingenieuze manieren ontwerpt, worden gebruikt in verschillende games voor onder meer de Xbox 360 en PlayStation 3. Enkele voorbeelden van de spellen die Tomstrzal op zijn curriculum heeft staan zijn Painkiller, Gears of War en Bulletstorm. Wellicht heb je dit wel eens gespeeld. In dat geval, heb je letterlijk gevochten met de ontwerpen van een 3D-tekenaar!

Als de kunstenaars en hun werken hierboven geen inspiratie voor je zijn, dan weten wij het ook niet meer! Gemotiveerd? Laten we dan eens kijken met welke software, hardware en vaardigheden je een fantastische 3D-tekenaar kunt worden.

Een 3D-tekening
Weet jij al wat dit wordt? | Bron: Pexels

Wat is een 3D-Tekening?

Wat is het verschil tussen een 2D- en een 3D-tekening? Welnu, het antwoord is vrij eenvoudig.

Wanneer we in 2D (twee dimensies) tekenen, produceren we een schets op ons papier zonder gevoel voor volume. Het enige waarmee echt rekening wordt gehouden is de breedte en hoogte van ons object. Maar wanneer we in 3D tekenen, nemen we een derde dimensie op: diepte.

Het is voor de hand liggend om te zeggen dat tekenen in 3D een tekening realistischer maakt, gezien het feit dat het getrouwer is aan de kleine details die het oog in werkelijkheid waarneemt. Het kopieert reliëfs en afstanden en behoudt dezelfde verhoudingen als in de werkelijkheid, bijvoorbeeld bij het tekenen van een gezicht.

Van het relativeren tot het begrijpen van optische illusies, neemt 3D tekenen verschillende vormen aan en vereist een sterke competentie in tekenen.

Het eerste wat je moet weten om volume in een tekening te creëren, is hoe je in perspectief tekent.

Hoe Teken ik in Perspectief?

Perspectief is de techniek waarmee je een object in de ruimte in drie dimensies kunt tekenen. De tekenaar houdt rekening met de diepte van de scène en reproduceert het object zoals het wordt waargenomen vanuit zijn/haar eigen gezichtspunt.

Cavalier perspectief bestaat uit het geven van een objectvolume door een structuur van parallelle lijnen toe te voegen. Dit is een type tekening dat we voornamelijk in de geometrie vinden om bijvoorbeeld een kubus weer te geven.

Lineair perspectief wordt vaak gebruikt bij het tekenen. Om een ​​goed lineair perspectief te creëren, concentreren we ons over het algemeen op deze twee elementen:

 • Een horizonlijn;
 • Een of meer verdwijnpunten.

Van deze elementen kunnen we door lijnen te tekenen een raster maken dat zal werken als een visuele gids voor het tekenen van de verschillende delen van onze scène.

Er zijn veel verschillende soorten lineaire perspectieven, waardoor de tekenaar diepte en volume in zijn/haar werk kan creëren:

 • Frontaal perspectief: het oog kijkt recht vooruit naar de scène. De tekening is gebaseerd op de horizonlijn op ooghoogte en alle lijnen komen samen op één enkel verdwijnpunt;
 • Twee punts perspectief: we zien dit in twee richtingen. De compositie heeft twee verdwijnpunten. Dit type perspectief gebruikt twee verdwijnpunten, zodat je kubussen en andere geometrische vormen kunt tekenen door rekening te houden met hun werkelijke vorm en diepte;
 • Luchtperspectief: hier houden we rekening met alle dimensies van het object door te werken aan de weergave ervan met drie verdwijnpunten. Dit is het meest realistische perspectief, dat vooral in de architectuur wordt gebruikt om bijvoorbeeld meubels weer te geven.

Tekenen in perspectief beheersen is noodzakelijk om een ​​realistische tekening te maken en deze volume te geven, zoals bijvoorbeeld een hand tekenen. Tekenen in 3D gaat niet over improvisatie. Je moet echt je ogen gebruiken en de verhoudingen van je object zo getrouw mogelijk opnemen. Het representeren van karakters of objecten door het goed observeren van de effecten van diepte is cruciaal voor geweldige 3D-tekeningen.

Sommige kunstenaars gebruiken ook een ander type perspectief: atmosferisch perspectief.

Het kan worden vergeleken met een camera en de focus ervan. Dit perspectief is gebaseerd op indrukken. Dit betekent dat alles wat op de voorgrond staat op een duidelijke en precieze manier wordt getekend, maar hoe meer je in de diepte kijkt, hoe meer de details onduidelijk worden. Sommige artiesten spelen ook met kleuren en verlopen om dit diepte-effect te creëren: hoe koeler de kleuren, hoe minder nauwkeurig de details van de scène.

Dit is een techniek ontwikkeld en gebruikt door Vlaamse schilders uit de 15e eeuw, maar het wordt ook gezien in het werk van Leonardo da Vinci, met name in de Mona Lisa.

De beste leraren Tekenen beschikbaar
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Valeria
5
5 (6 reviews)
Valeria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Keith
5
5 (2 reviews)
Keith
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Oussama
4,9
4,9 (4 reviews)
Oussama
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Raymond
5
5 (6 reviews)
Raymond
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marjorie
5
5 (4 reviews)
Marjorie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Valeria
5
5 (6 reviews)
Valeria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Keith
5
5 (2 reviews)
Keith
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Oussama
4,9
4,9 (4 reviews)
Oussama
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Raymond
5
5 (6 reviews)
Raymond
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marjorie
5
5 (4 reviews)
Marjorie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Hoe Creëer ik het Effect van Optische Illusie in een Tekening?

Degenen die de kunst van het tekenen in perspectief beheersen, bereiken een nog indrukwekkender resultaat in hun werk. De objecten lijken letterlijk van de pagina te springen en tot leven te komen.

Wanneer een tekening succesvol is, geeft het de indruk tot leven te komen en neemt het echt drie dimensies aan. Het is ook een prima start voor het ontwerpen van een opvallend bedrijfslogo!

Deze indruk is een optische illusie, die alleen merkbaar is vanuit een specifieke hoek. Als je naar een anamorfische tekening kijkt, moet je er op een bepaalde manier naar kijken om het resultaat in 3D te zien. Vanuit elke andere hoek zie je alleen een vervormde afbeelding.

Hoe maak ik een tekening die van de pagina springt?

Je moet de juiste techniek leren. Het is niet alleen nodig om te weten hoe je een afbeelding correct kunt vervormen, maar om het resultaat echt realistisch te maken, moet je ook basis tekentechnieken beheersen. Er zijn nogal wat stappen om van de eerste schets naar het voltooide ontwerp te gaan. Je zult weten hoe je elk detail van je onderwerp moet tekenen, en ook hoe je je tekening kunt schilderen of kleuren voor effect.

Om een ​​anamorfische tekening te maken, moet je de afbeelding vervormen die je op papier wilt weergeven. De belangrijkste technieken die je helpen een anamorf beeld te maken, zijn:

 • Gebruik een camera om je object vast te leggen in een foto, die je kunt afdrukken of weergeven om je te helpen het nauwkeurig te schetsen;
 • Gebruik computersoftware om het object dat je wilt maken te vervormen, zodat je het gemakkelijk kunt tekenen;
 • Gebruik een rastersysteem om het object in de juiste verhoudingen te tekenen;
 • Knip een deel van de omtrek van de tekening uit om de 3D-indruk te versterken;
 • Gebruik meerdere vellen papier of vouw een vel papier om het gewenste volume-effect te bereiken.

Veel kunstenaars hebben de kunst van anamorf tekenen onder de knie gekregen, zoals Leon Keer en Kurt Wenner. Je kunt soms zelfs 3D-kunst op de grond of op muren in openbare ruimtes tegenkomen. Veel straatartiesten produceren opvallende realistische stukken.

Tussen gapende gaten in het midden van het trottoir en haaien die uit de weg steken, zijn er veel optredens van kunstenaars zoals bijvoorbeeld Edgar Mueller en Julian Beever, die echt indrukwekkend zijn.

Je zou deze techniek zelfs kunnen gebruiken om je eigen tattoo te ontwerpen!

Meisje werkt in 3D
Werken met 3D saai? Dacht het niet! | Bron: Pexels

Een Selectie van Handleidingen om 3D-Tekenen te Leren

Om jezelf te trainen in 3D-tekenen, is het belangrijk om de basistechnieken te beheersen. Je kunt heel gemakkelijk oefenen dankzij de enorme hoeveelheid bijlessen die online beschikbaar zijn, met stapsgewijze handleidingen om je te helpen je schetsen te verbeteren en een realistische 3D-tekening te maken

Je vindt zelfstudies voor alle verschillende niveaus, of je nu een totale beginner of een ervaren tekenaar bent.

Een van de gemakkelijkste dingen om te tekenen, is deze slimme handleiding die je laat zien hoe je een Rubik Kubus in 3D tekent, waardoor het lijkt alsof je boven het papier zweeft. Deze goed uitgelegd video maakt je vertrouwd met de basistechnieken, die je vervolgens kunt overbrengen naar andere objecten:

 • Hoe teken je een 3D Rubik Kubus?

De volgende video onthult het geheim voor het tekenen van een 3D open deur. Je zult zien hoe je, door de onderkant van het papier af te snijden, een echt realistisch effect kunt creëren:

 • Hoe teken je een 3D open deur?

Hier zul je ontdekken hoe lijnen kunnen helpen volume te creëren. In deze instructievideo leer je een halve bol in 3D te tekenen. Met hetzelfde principe kun je ook andere 3D-objecten tekenen, zoals handen:

 • Hoe teken je een 3D halve bol?

Meer experimentele kunstenaars zouden een 3D-tekening van een grote witte haai kunnen proberen, die dankzij deze video meer dan levensecht lijkt:

Ontwerpsoftware om te helpen met 3D-tekenen

Er zijn veel verschillende soorten 3D-software. Hiermee kun je samengevoegde driedimensionale afbeeldingen maken voor allerlei doeleinden.

Van 3D-architectuur tot 3D-modellering tot 3D-animatie, de ontwerpindustrie heeft zoveel opties om dingen in drie dimensies te maken - tegenwoordig is 3D overal. Het wordt zelfs overtroffen door aangevulde realiteit (AR) en 4D-cinema. Met 3D-modelleringssoftware kunnen creatievelingen nu zelfs 3D-printers gebruiken om hun ontwerpen te realiseren.

Als amateurontwerper kun je gemakkelijk wat gratis ontwerpsoftware vinden om te gebruiken. Software is over het algemeen vrij intuïtief en eenvoudig te gebruiken, zodat je vertrouwd kunt raken en kunt experimenteren met driedimensionaal zicht.

Wat is de beste software?

Dat hangt allemaal af van jouw behoeften. Je kunt online 3D-ontwerpsoftware gebruiken of kiezen voor een software die je naar jouw computer downloadt. Hier zijn een paar voorbeelden van 3D-software die je zou kunnen gebruiken:

 • Photoshop: absoluut noodzakelijk voor alle grafisch ontwerpers, het biedt oneindige ontwerpmogelijkheden, net zoals Adobe Illustrator;
 • Krita en Artweaver: dit zijn ook geweldige ontwerpprogramma's die beide hun eigen voordelen hebben;
 • Google Sketchup: perfect voor 3D-modellering, deze software werd oorspronkelijk gebouwd voor architectuur en interieurdecoratie;
 • Blender: deze 3D-modellerings- en animatiesoftware is een van de belangrijkste referentiepunten voor experts;
 • Autocad: dit is een van de meest gebruikte platforms voor het maken van 2D- en 3D-ontwerpen.
 • Manga Studio EX: perfect voor het maken van 2D- en 3D- tekenfilms of 'manga' kunst.
Een VR-bril
De nieuwste technologie is gebaseerd op 3D | Bron: Pexels

3D-Tekenen: de Beste Apps!

Als je wilt leren tekenen in 3D, staan er andere interessante hulpmiddelen tot je beschikking: tablet- of smartphone 3D-tekentoepassingen.

Ze zullen je overal vergezellen, de hele dag door. Het is daarom heel gemakkelijk om je tekenvaardigheden en -technieken te verbeteren wanneer je wat tijd hebt, of het nu tijdens je lunchpauze of op je werk is!

Op je telefoon of tablet kun je leren om volume te tekenen om een ​​realistisch 3D-effect te bereiken.

3D-tekenen is een van de meest populaire tekentechnieken. Of u nu een professional wilt worden of gewoon je vaardigheden voor de lol wilt verbeteren, je vindt eenvoudig de perfecte oplossing voor jou.

Hier bij Superprof hebben we enkele van de beste apps voor je geselecteerd die geweldige begeleiding en technieken bieden. Van 3D-modellering tot leren tekenen in realistisch perspectief, er is een app voor alle smaken en alle leeftijden!

 • Leer om in 3D te tekenen, om in je eigen tempo vooruitgang te boeken

Deze app is toegankelijk voor jongere leeftijden, vanaf de leeftijd van 8 jaar. Het is een duidelijke app om je te helpen leren tekenen in 3D en gemakkelijk optische illusies te creëren.

De app is behoorlijk goed gemaakt en gemakkelijk te gebruiken. Je kunt een 3D-tekenmodel kiezen en vervolgens alle verschillende stappen ontdekken om de afbeelding zelf te maken. Een eenvoudige maar effectieve app voor het begrijpen van de essentiële stappen van 3D-tekenen in je eigen tempo.

 • Hoe teken je 3D en Illusie? Video's gewijd aan 3D-tekenen

Deze app is ook echt geweldig op pedagogisch niveau en leert je in 3D te tekenen met zijn zelfstudie-video's. De app verzamelt eigenlijk al de beste YouTube-handleidingen over het onderwerp, zodat je de best mogelijke tekenlessen voor kinderen krijgt. Het is vooral handig als je zelf geen goede online begeleiders kunt vinden en tekenlessen voor beginners wilt.

De app wordt elke week bijgewerkt, zodat je met een klik op een knop heel veel nieuwe video's en technieken kunt ontdekken!

 • Tilt Brush, virtual reality 3D-tekening

Tekenen in 3D is nu nog spannender dankzij Tilt Brush, een app waarmee je kunt ronddwalen in een 3D-ruimte met virtual reality. Hoewel het geen app is om 3D-tekentechnieken op papier te leren, is het nog steeds een geweldig hulpmiddel voor het ontdekken van verschillende, creatieve manieren om in 3D te werken!

Met een virtual reality-koptelefoon kunt je je fantasie de vrije loop laten en 3D-kunst maken in een virtuele wereld.

 • Leopoly, om 3D-personages te maken

Leopoly is beschikbaar voor tablets en ook op je pc en bied je de mogelijkheid om 3D-personages te maken en deze exact aan jouw specificaties aan te passen dankzij de vele hulpmiddelen die je tot je beschikking hebt.

Dit is een app die alle fans van animatie en strips zullen waarderen, die je helpen je eigen personages te ontwerpen en tot leven te brengen!

 • Tinkercad, 3D-ontwerp voor beginners

Tinkercad is een Autodesk-app die ook een breed scala aan ontwerpsoftware biedt voor zowel professionals als amateurs. Tinkercad maakt 3D-tekenen eenvoudig met een gemakkelijk te gebruiken display - waardoor het een essentieel onderdeel is voor 3D-ontwerpers!

De app is gebaseerd op vormen die kunnen worden samengesteld om je ontwerpen op te bouwen. Iedereen kan zijn creaties tot leven brengen met de 3D-printfunctie, dus nu hoef je geen expert te zijn om creatief te worden met 3D-modellering.

 • Tinkerplay, perfect voor kinderen!

Autodesk biedt ook Tinkerplay, een echt populaire modelleer-app voor kinderen, omdat je hiermee gemakkelijk 3D-personages en wezens kunt maken. Je begint met een basismodel, dat je kunt personaliseren door te experimenteren met de verschillende elementen en functies. Je kunt vervolgens je 3D-personages afdrukken of bestellen. Het is de perfecte app voor een levendige verbeelding

Welke Pennen moet ik Gebruiken voor het Tekenen in 3D?

Omdat 3D-tekenen ook virtual reality, 3D-printen en 3-dimensionaal schrijven met zich meebrengt, is het onmogelijk om over dit onderwerp te praten zonder 3D-pennen te vermelden.

Dus wat is een 3D-pen?

Het is een innovatief hulpmiddel dat op hetzelfde principe is gebaseerd als een 3D-printer. Met de 3D-pen kunt je in 3 dimensies schrijven en tekenen met zijn eenvoudige functie: de pen verwarmt het plastic, dat afkoelt wanneer het op een draagvlak wordt losgelaten. Dit betekent dat je heel gemakkelijk en snel 3D-structuren kunt maken.

Je kunt een object gebruiken om contouren in 3D te tekenen, onderdelen te bouwen en in elkaar te zetten, of laat je fantasie de vrije loop!

Een 3D-pen kan twee soorten plastic bevatten: ABS of PLA. De keuze van het plastic dat je kiest, is belangrijk voor verschillende soorten projecten.

 • ABS is een materiaal dat onmiddellijk koelt, dus het is ideaal voor 3D-tekenen. Het is een plastic gemaakt van aardolie, waarmee je gemakkelijk verschillende vormen kunt maken die hun structuur goed houden. Je kunt allerlei soorten maken - rechte en gebogen lijnen, spiralen en geometrische vormen. Het is ook erg handig voor 2D-schrijfcreaties die je kunt afpellen en gebruiken zoals je wilt;
 • PLA koelt minder snel, het duurt langer om vast te worden. PLA bestaat voornamelijk uit zetmeel en natuurlijke materialen en is biologisch afbreekbaar. Het is beter geschikt voor 3D-schrijven omdat het goed hecht aan een drager, zoals karton, metaal of keramiek. Het is handig voor het tekenen van 2D-afbeeldingen die niet afbladderen.

In tegenstelling tot 3D-printers die alleen beschikbaar zijn voor bepaalde groepen mensen, spreken 3D-pennen een grotere bevolkingsgroep aan omdat ze betaalbaar en toegankelijk zijn.

Zowel amateur- als professionele kunstenaars zijn geïntrigeerd door het idee van 3D-tekenen, en het amuseert kinderen urenlang - het is de perfecte hobby voor diegenen die houden van het bouwen en realiseren van hun ontwerpen, met onbeperkte mogelijkheden voor uitvindingen!

De eerste 3D-pen was de 3Doodler. Vandaag is het in zijn derde generatie, en deze nieuwste versie is nauwkeuriger en betrouwbaarder dan ooit, tegen een betaalbare prijs.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende modellen 3D-pennen. Ze zijn beschikbaar in alle prijzen, met verschillende keuzes, afhankelijk van je persoonlijke behoeften en verwachtingen. Er zijn een paar elementen waarmee je rekening moet houden bij het maken van je keuze, zoals:

 • Het ontwerp en het gewicht van de pen: dit is een belangrijk element om de verwerking en nauwkeurigheid van je 3D-tekening te vergemakkelijken;
 • Lcd-scherm: een ander belangrijk punt bij het gebruik van een 3D-pen is het bewaken van de functies ervan, zoals de temperatuur van de pen. De temperatuur maakt het mogelijk om te experimenteren met de effecten van het plastic.
 • De prijs: uiteraard heeft je budget invloed op je penkeuze, maar dit heeft ook invloed op de penkwaliteit waarnaar je op zoek bent en die je je kunt veroorloven. Je kunt 3D-pennen vinden voor minder dan € 50,00 maar ze zijn niet altijd van de beste kwaliteit.
 • Het merk: op het gebied van grote namen in de wereld van 3D-pennen zijn de 3Doodler, Lix-pennen, Yestech 3D, 7tech 3D en GENESIS de meest opvallende.

Tips voor het Eenvoudig Tekenen in 3D

Of je nu van nieuwe technologieën houdt of liever pen op papier zet op de ouderwetse manier, je kunt snel doorgaan met tekenen als je online lessen volgt!

Je kunt leren allerlei objecten te tekenen, zoals gebouwen, handen of gezichten, of zelfs je eigen stripboek maken.

Je zult zoveel profiteren van het advies en de ervaring van een deskundige tekenleraar, die je zal helpen de kunst van het tekenen in perspectief, driedimensionaal tekenen en realisme onder de knie te krijgen.

Maar het volgen van online tekenlessen is niet voldoende om de technieken van driedimensionaal tekenen volledig onder de knie te krijgen. Je zult ook specifieke vaardigheden moeten verwerven, wat alleen met geduld en door regelmatig oefenen in je eigen tijd kan worden gedaan.

Om een ​​echte expert in 3D-tekenen te worden, begin je met deze tips:

 • Oefen veel verschillende tekenoefeningen zodat je kunt werken aan de effecten van perspectief en volume;
 • Leer de kleine details van je object observeren en tekenen voor een realistisch resultaat - 3D-tekenen is immers gebaseerd op technisch nauwkeurige en realistische reproductie van een object. Om met succes 3D-afbeeldingen te kunnen tekenen, op papier of op een tablet, is het essentieel om de basisprincipes van tekenen te beheersen (zoals verhoudingen, licht en schaduw, perspectief, details);
 • Oefen regelmatig om er een tweede natuur van te maken. Het meenemen van een schetsboek is een goed begin om tekenen in je dagelijks leven op te nemen;
 • Laat je inspireren door artiesten en stukken die je leuk vindt en bekijk online handleidingen om te leren hoe je kunt tekenen zoals zij.

Ben je klaar om te beginnen met 3D-tekenen? Pak je potlood of houtskool en vergeet je vlakgom niet ... of je tablet!

Vind docenten voor tekenlessen in heel Nederland op Superprof:

 • Tekencursussen in Amsterdam
 • Tekencursussen in Groningen
 • Tekenlessen in Rotterdam
 • Online lessen tekenen
>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!