Tatoeages zijn de laatste jaren steeds modieuzer geworden. Enkele jaren geleden waren tatoeages veel zeldzamer, maar tegenwoordig zijn mensen volledig verliefd op inkt.

Volgens een onderzoek heeft 31% van de Nederlanders tussen de achttien en en negenentwintig jaar een tatoeage.

Gezien de stijging van het aantal tattoo shops en de sociale acceptatie, zal dit percentage alleen maar toenemen.

 • Overweeg je om onder de tatoeage-naald te gaan?
 • Of misschien wil je zelf een tattoo-artiest worden?

Allereerst moet je leren hoe je een tatoeage kunt tekenen.

Een Tattoo Ontwerpen: Wat zijn de Verschillende Tattoo-Stijlen?

Van Chinese kalligrafie tot realistische portretten, de wereld van tatoeages is rijk aan keuzes. En als je zelf een tatoeage wilt tekenen, is het eerste wat je moet doen een stijl bepalen. Houd je van tribale patronen of meer van ouderwetse ontwerpen? Laten we eerst de belangrijkste tattoo-stijlen bekijken om te zien wat bij je past.

De Traditionele Tatoeage

 • De Tribale tattoo

Dit type is zeer goed bekend in de tattoo-wereld, een die is gebaseerd op grote zwarte vormen en gebogen lijnen die tegenwoordig helaas hun betekenis hebben verloren. Oorspronkelijk waren het de stammen die het tatoeëren beoefenden - hetzij in Polynesië of Afrika - bedoeld om een ​​sociale rang aan te duiden, het behoren tot een bepaalde groep. Deze sterk gecodificeerde tatoeages hebben nog steeds een sterke symboliek en zijn nog steeds erg populair.

 • De Aziatische tattoo

Meestal met Chinese of Japanse letters, is deze stijl sterk geïnspireerd door Aziatische kunst. Vooral de Yakuza koos voor deze stijl van tatoeage. Onder de meest gebruikte symbolen vinden we vaak de draak, de Samoerai, de geisha en de lotus.

 •  De Keltische tattoo

Samengesteld uit Keltische symbolen en letters, is deze stijl van tatoeage gemakkelijk te herkennen als een soort tribale kunst, met het Keltische kruis als het belangrijkste motief.

Realistische Tatoeages

De realistische tatoeage is bedoeld om een ​​bepaald beeld getrouw weer te geven. Dit kunnen echt kunstwerken zijn en vereisen perfecte beheersing van de kunst van het tatoeëren om perfecte resultaten te bereiken.

Realistische tatoeages kunnen veel verschillende dingen vertegenwoordigen - het kunnen tekeningen zijn van een gezicht, een stilleven, een landschap - en het kan in zwart en wit of in kleur zijn. Het eindresultaat moet een perfecte kopie zijn van het originele object, alsof je naar een foto kijkt.

Dit type tatoeage is niet voor amateurs - er is echte vaardigheid voor nodig om een ​​kunstwerk als dit te produceren, met speciale aandacht voor de fijne details zodat ze zichtbaar zijn op de huid.

Tatoeages hebben hun eigen geschiedenis
Tatoeages gaan terug naar veel verschillende culturen ǀ Visualhunt - Olin Gilbert

Ouderwetse Tatoeages

Vaak retro in stijl, met een vleugje rock-'n-roll, komt de oude school-tatoeage uit Amerika uit de jaren 1930, geïnspireerd door de lokale cultuur van het tijdperk. Van inheemse Amerikanen tot pin-ups en motorrijders, werd deze stijl populair gemaakt door zeelui die hetgeen wat hen het meest dierbaar was symbolisch met zich meedroegen door middel van tatoeages.

Lange tijd werd de ouderwetse tattoo beschouwd als gedragen door delinquenten en had een slecht imago. Vandaag is het teruggekeerd naar de populaire cultuur en heeft het zijn reputatie veranderd.

Grafische Tatoeages

Grafische tatoeages zijn abstract en artistiek en geven de verbeelding echt de vrije loop. Het is nog steeds een vrij recente stijl die zijn oorsprong heeft in de kunst, waarbij elke tattoo-artiest zijn eigen unieke stijl vertoont. Of het nu gaat om geometrie, symboliek, motieven, objecten, dieren, de inspiratie voor grafische tatoeages is gevarieerd en er is een totale vrijheid van meningsuiting.

Als je het werk of de stijl van een bepaalde tattoo-artiest leuk vindt, waarom zou je hem dan niet vertrouwen om je eigen tattoo te ontwerpen? Hij maakt een uniek kunstwerk voor je eigen huid.

Je kunt ook inspiratie halen uit manga- en anime-tekeningen.

Biomechanische Tatoeages

Dit is nog steeds een zeer recente trend. De biomechanische tatoeage, zoals de naam al doet vermoeden, combineert mechanische en biologische elementen. Met een focus op het futuristische, vindt deze stijl inspiratie in science fiction. Je kunt bijvoorbeeld een tattoo-mouw van een bionische arm laten tekenen met een 3D-effect!

Stip Tatoeages

Stipwerk lijkt op het idee van pointillisme schilderen. De techniek bestaat uit het tatoeëren in veel kleine puntjes. Dit geeft het effect van verschillende materialen en texturen, wat een vleugje originaliteit en realisme aan de tatoeage geeft.

Kalligrafische-/Schrift-Tatoeages

Het krijgen van een inspirerende zin of citaat is tegenwoordig heel gebruikelijk. Wat maakt het verschil tussen een goede en een slechte tatoeage - behalve spelfouten natuurlijk! - is de gebruikte kalligrafie. Voordat je een kalligrafische tatoeage neemt, is het essentieel om je favoriete schrijfstijl te kiezen.

En tussen al deze nieuwe trends is er ook een nieuwe interesse in tatoeages met witte inkt en 3D-tatoeages die een optische illusie op de huid creëren, net als een echte 3D-tekening. Dus verken echt al je opties voordat je je definitieve keuze maakt!

Tatoeages hebben verschillende stijlen
Denk goed na in welke stijl je je tattoo wilt zetten ǀ Visualhunt - velo_city

Hoe kan ik een Onderwerp voor mijn Tattoo Vinden Voordat ik het Ontwerp?

Voordat je aan de eerste schetsen van een tatoeage begint, moet je bepalen welke stijl je wilt gebruiken en wat je onderwerp zal zijn.

Dit is duidelijk een zeer belangrijke stap, want als het eenmaal op je huid is getatoeëerd, blijft het daar ... tenzij je kiest voor een paar pijnlijke en dure laser verwijderingssessies. Zorg er dus voor dat je hier geen spijt van krijgt!

Tatoeages zijn symbolisch: naast het esthetische aspect is een tatoeage persoonlijk en drukt deze iets belangrijks uit voor de persoon die hem draagt. Er zijn zoveel mogelijkheden - of het nu een personage, een abstract patroon of een willekeurig symbool is, het is belangrijk om de juiste inspiratie te vinden om de perfecte gepersonaliseerde tatoeage te maken.

 • Gebruik je eigen persoonlijke ervaring om een ​​belangrijk onderwerp te vinden;
 • Verken verschillende artistieke referenties, kijk in kunstboeken, naar straatkunst, film, muziek;
 • Bekijk het werk van je favoriete tattoo-artiesten.

Tatoeages zijn een grafische weergave, net als het ontwerpen van een logo. Voor succesvolle en bevredigende resultaten moet het niet alleen een boodschap zijn, maar het moet ook perfect zijn ontworpen en uitgevoerd.

Er zijn twee mogelijkheden om te overwegen:

 • Je eigen tatoeage ontwerpen: hiervoor moet je de basisprincipes van tekenen goed begrijpen, zodat je een esthetisch aantrekkelijke tatoeage kunt ontwerpen die vervolgens op je huid kan worden gereproduceerd;
 • Ga naar een tattoo-artiest: je kunt de artiest je ideeën en wensen voor je tattoo vertellen, en zij zullen je een origineel en creatief ontwerp voorstellen. Een goede tattoo-artiest is vooral een experimentele artiest. Om teleurstelling te voorkomen, is het het beste om hun advies op te volgen.

Vijf Beperkingen bij het Ontwerpen van een Tatoeage

Er zijn tal van voorbeelden van tatoeages
Hoe ontwerp je een tattoo? Laat je inspireren! ǀ Visualhunt - susan solinski

Alle tattoo-artiesten zullen het je vertellen: alleen omdat een tekening mooi is, betekent dit niet dat het een mooie tattoo zal worden. De redenen zijn eenvoudig - een tatoeage moet worden ontworpen met inachtneming van bepaalde beperkingen.

 1. De grootte van de tatoeage

Het lijkt vanzelfsprekend. Als je een gezicht hebt getatoeëerd in een vierkant gebied van drie centimeter, kun je niet veel detail toevoegen. Vergeet niet om de grootte van je tatoeage aan te passen aan het gewenste ontwerp. Hoe realistischer en gedetailleerder je wilt dat je tatoeage is, hoe groter deze moet zijn om dat mogelijk te maken.

 1. Plaatsing

Waar word je tatoeage op je lichaam geplaatst? Dit is nog een essentiële vraag die je moet stellen voordat je je tatoeage maakt. Onthoud dat in dit geval je huid het papier of canvas is en dat een tatoeage moet worden ontworpen op basis van welk deel van het lichaam het zal gaan, of het nu armen, rug, romp, nek is ...

 1. De kleuren

Hoeveel kleuren zijn er in je tattoo-ontwerp? Zorg ervoor dat je rekening houdt met het feit dat niet alles kan worden overgedragen van een tekening naar een tatoeage. Het is niet genoeg om alleen een goede kunstenaar te zijn als het gaat om het tekenen van een originele tatoeage, je moet ook de methode begrijpen!

 1. Consistentie

Verschillende tatoeages op een persoon moeten allemaal samen harmoniseren. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat al je tatoeages goed samenwerken? Dit is ook een kwestie die niet mag worden verwaarloosd. Als elke tatoeage uniek is, moeten ze toch allemaal een plaats naast elkaar vinden.

 1. Wie zal de tatoeage uitvoeren?

Dit is de vraag die het verschil maakt. Als je een heel precies idee hebt dat je zelf hebt ontworpen, moet je een tattoo-artiest vinden die je ontwerp zo getrouw mogelijk uitvoert.

Iedereen heeft zijn eigen stijl en techniek. Als je ontwerp te veel kleuren of effecten heeft, is het mogelijk dat kleine aanpassingen of veranderingen nodig zijn om de tatoeage te laten werken.

Kies de Juiste Tattoo-Artiest om de Tattoo van je Dromen te Krijgen!

Tatoeëren is een vak apart
Een tattoo artiest is een expert die je kan adviseren ǀ Visualhunt - NEPA Scnene

Of je nu wel of niet weet hoe je moet tekenen, de sleutel tot een succesvolle tatoeage ligt bij de persoon die deze uiteindelijk zal maken. En het vinden van de juiste persoon voor jouw werk is niet altijd een gemakkelijke taak.

Neem de tijd om je onderzoek te doen, bekijk hun prestaties, stijl en beoordelingen voordat je aan de slag gaat.

Je kunt ook kiezen voor enkele tekenlessen om je te helpen je eigen ontwerp te maken.

De meeste tattoo-artiesten kunnen je hun tattoo-catalogus laten zien, met originele en unieke tattoo-ontwerpen die ze eerder hebben gemaakt. Blader door de boeken van de plaatselijke tattoo-studio's om te zien of je het juiste tattoo-sjabloon vindt.

Vergeet niet dat het geen schande is om een ​​tatoeage te gebruiken die je in een catalogus of online vindt! Of het nu een personage is dat is getekend in stripboek stijl of een eenvoudige band, het kan gewoon zo zijn dat je perfecte toekomstige tattoo al is bedacht door een tattoo-artiest.

Als dit niet het geval is, bieden de meeste artiesten aan om een ​​aangepaste tatoeage voor je te tekenen om je te helpen bij het besluitvormingsproces. Leg eenvoudig je aanpak uit en wat je wilt dat de tattoo voor jou symboliseert of vertegenwoordigt, en de tattoo-artiest kan je een origineel tattoo-ontwerp aanbieden op basis van jouw ideeën.

En vergeet nooit dat tatoeages permanent zijn! Als je twijfelt, probeer dan eerst een semi-permanente of tijdelijke tatoeage uit om een meer concreet idee te krijgen voordat je voor het echte werk gaat.

Heb je een leraar Tekenen nodig?

Vond je dit artikel leuk?

5,00/5, 1 votes
Loading...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!