Tatoeages zijn de laatste jaren steeds modieuzer geworden. Enkele jaren geleden waren tatoeages veel zeldzamer, maar tegenwoordig zijn mensen volledig verliefd op inkt.

Volgens een onderzoek heeft 31% van de Nederlanders tussen de achttien en en negenentwintig jaar een tatoeage.

Gezien de stijging van het aantal tattoo shops en de sociale acceptatie, zal dit percentage alleen maar toenemen.

 • Overweeg je om onder de tatoeage-naald te gaan?
 • Of misschien wil je zelf een tattoo-artiest worden?

Allereerst moet je leren hoe je een tatoeage kunt tekenen.

De beste leraren Tekenen beschikbaar
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Valeria
5
5 (6 reviews)
Valeria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Oussama
4,9
4,9 (4 reviews)
Oussama
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rient
5
5 (4 reviews)
Rient
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Raymond
5
5 (6 reviews)
Raymond
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marjorie
5
5 (4 reviews)
Marjorie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Valeria
5
5 (6 reviews)
Valeria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Oussama
4,9
4,9 (4 reviews)
Oussama
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rient
5
5 (4 reviews)
Rient
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Raymond
5
5 (6 reviews)
Raymond
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marjorie
5
5 (4 reviews)
Marjorie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Een Tattoo Ontwerpen: Wat zijn de Verschillende Stijlen?

Van Chinese kalligrafie tot realistische portretten, de wereld van tatoeages is rijk aan keuzes. En als je zelf een tatoeage wilt tekenen, is het eerste wat je moet doen een stijl bepalen. Houd je van tribale patronen of meer van ouderwetse ontwerpen? Laten we eerst de belangrijkste tattoo-stijlen bekijken om te zien wat bij je past.

De Traditionele Tatoeage

 • De Tribale Tattoo

Dit type is zeer goed bekend in de tattoo-wereld, een die is gebaseerd op grote zwarte vormen en gebogen lijnen die tegenwoordig helaas hun betekenis hebben verloren. Oorspronkelijk waren het de stammen die het tatoeëren beoefenden - hetzij in Polynesië of Afrika - bedoeld om een ​​sociale rang aan te duiden, het behoren tot een bepaalde groep. Deze sterk gecodificeerde tatoeages hebben nog steeds een sterke symboliek en zijn nog steeds erg populair. Een van de beste uitvoerders van van deze stijl in Nederland is Rob Deut. Hij is gespecialiseerd in de etnische stijl van Polynesië, waaronder de Maori Kiri-Tuhi stijl.

 • De Aziatische Tattoo

Meestal met Chinese of Japanse letters, is deze vorm sterk geïnspireerd door Aziatische kunst. Vooral de Yakuza (Japanse criminele organisatie) koos voor deze stijl van tatoeage. Onder de meest gebruikte symbolen vinden we vaak de draak, de Samoerai, de geisha en de lotus. Een van de top tien tatoeëerders in Nederland van deze stijl is Amar Goucem.

 •  De Keltische Tattoo

Samengesteld uit Keltische symbolen en letters, is dit type tatoeage gemakkelijk te herkennen als een soort tribale kunst, met het Keltische kruis als het belangrijkste motief. Een Keltisch kruis kan een brug naar een andere wereld symboliseren. Keltische tatoeages zijn over het algemeen spiritueel en daarmee ook rijk aan betekenis. Zo staan Keltische knopen symbool voor eeuwigheid en verbintenis. Deze worden dan ook veel gebruikt voor bijvoorbeeld tatoeages met namen van familie of andere naasten. Zo zijn er nog tal van andere Keltische tekens, waaronder de levensboom of het oneindigheidsteken, met ieder hun eigen verschillende betekenissen.

Realistische Tatoeages

De realistische tatoeage is bedoeld om een ​​bepaald beeld getrouw weer te geven. Dit kunnen echt kunstwerken zijn en vereisen perfecte beheersing van de kunst van het tatoeëren om perfecte resultaten te bereiken.

Realistische tatoeages kunnen veel verschillende dingen vertegenwoordigen - het kunnen tekeningen zijn van een gezicht, een stilleven, een landschap - en het kan in zwart en wit of in kleur zijn. Het eindresultaat moet een perfecte kopie zijn van het originele object, alsof je naar een foto kijkt.

Dit type tatoeage is niet voor amateurs - er is echte vaardigheid voor nodig om een ​​kunstwerk als dit te produceren, met speciale aandacht voor de fijne details zodat ze zichtbaar zijn op de huid.

Tatoeages hebben hun eigen geschiedenis
Tatoeages gaan terug naar veel verschillende culturen ǀ Visualhunt - Olin Gilbert

Ouderwetse Tatoeages

Vaak retro in stijl, met een vleugje rock-'n-roll, komt de oude school-tatoeage uit Amerika uit de jaren 1930, geïnspireerd door de lokale cultuur van het tijdperk. Van inheemse Amerikanen tot pin-ups en motorrijders, werd dit type populair gemaakt door zeelui die hetgeen wat hen het meest dierbaar was symbolisch met zich meedroegen door middel van tatoeages.

Lange tijd werd de ouderwetse tatoeage beschouwd als iets dat voornamelijk werd gedragen door delinquenten en had een slecht imago. Vandaag is het teruggekeerd naar de populaire cultuur en heeft het zijn reputatie veranderd.

Grafische Tatoeages

Grafische tatoeages zijn abstract en artistiek en geven de verbeelding echt de vrije loop. Het is nog steeds een vrij recent type dat zijn oorsprong heeft in de kunst, waarbij elke artiest zijn eigen unieke manier van werken vertoont. Of het nu gaat om geometrie, symboliek, motieven, objecten, dieren, de inspiratie voor grafische tatoeages is gevarieerd en er is een totale vrijheid van meningsuiting.

Als je het werk of de stijl van een bepaalde artiest leuk vindt, waarom zou je hem dan niet vertrouwen om je eigen tatoeage te ontwerpen? Hij maakt een uniek kunstwerk voor je eigen huid.

Je kunt ook inspiratie halen uit manga- en anime-tekeningen.

Biomechanische Tatoeages

Dit is nog steeds een zeer recente trend. De biomechanische tatoeage, zoals de naam al doet vermoeden, combineert mechanische (tandwielen, leidingen) en biologische elementen (botten) . Met een focus op het futuristische, vindt deze stijl inspiratie in science fiction. Je kunt bijvoorbeeld een tattoo-mouw van een bionische arm laten tekenen met een 3D-effect! Met geometrische lijnen kan bij een 3D-tatoeage de illusie worden gewekt dat het lichaam is vervormd.

Stip Tatoeages

Stipwerk lijkt op het idee van pointillisme schilderen. De techniek bestaat uit het tatoeëren in veel kleine puntjes. Dit geeft het effect van verschillende materialen en texturen, wat een vleugje originaliteit en realisme aan de tatoeage geeft. In Nederland zijn de beste tatoeëerders in deze stijl Martijn van Minnen, Roald vd Broek en Galya Gisca.

Kalligrafische-/Schrift-Tatoeages

Het krijgen van een inspirerende zin of citaat is tegenwoordig heel gebruikelijk. Wat maakt het verschil tussen een goede en een slechte tatoeage - behalve spelfouten natuurlijk! - is de gebruikte kalligrafie. Voordat je een kalligrafische tatoeage neemt, is het essentieel om je favoriete schrijfstijl te kiezen.

En tussen al deze nieuwe trends is er ook een nieuwe interesse in tatoeages met witte inkt en 3D-tatoeages die een optische illusie op de huid creëren, net als een echte 3D-tekening. Dus verken echt al je opties voordat je je definitieve keuze maakt!

Minimalistische Tatoeages

Houd je niet van grote, overdreven tatoeages, maar wil je wel iets kleins en interessants op je lichaam laten zetten? Zoek dan op minimalistische tatoeage artiesten in Nederland.

Tatoeages hebben verschillende stijlen
Denk goed na in welke stijl je je tattoo wilt zetten ǀ Visualhunt - velo_city

Hoe kan ik een Onderwerp voor mijn Tattoo Vinden Voordat ik het Ontwerp?

Voordat je aan de eerste schetsen van een tatoeage begint, moet je bepalen welke stijl je wilt gebruiken en wat je onderwerp zal zijn.

Dit is duidelijk een zeer belangrijke stap, want als het eenmaal op je huid is getatoeëerd, blijft het daar ... tenzij je kiest voor een paar pijnlijke en dure laser verwijderingssessies. Zorg er dus voor dat je hier geen spijt van krijgt!

Tatoeages zijn symbolisch: naast het esthetische aspect is een tatoeage persoonlijk en drukt deze iets belangrijks uit voor de persoon die hem draagt. Er zijn zoveel mogelijkheden - of het nu een personage, een abstract patroon of een willekeurig symbool is, het is belangrijk om de juiste inspiratie te vinden om de perfecte gepersonaliseerde tatoeage te maken.

 • Gebruik je eigen persoonlijke ervaring om een ​​belangrijk onderwerp te vinden;
 • Verken verschillende artistieke referenties, kijk in kunstboeken, naar straatkunst, film, muziek;
 • Bekijk het werk van je favoriete artiesten. Een aanrader zijn de boeken van een van de bekendste tatoeëerders in Nederland Henk Schiffmacher (1952). Hij tatoeëerde onder anderen de leden van de Red Hot Chili Peppers, de leden van Pearl Jam, Kurt Cobain, Barry Hay, Willy DeVille, Herman Brood en Anouk.
Een van de beroemdste Nederlandse tatoeëerders.
Schiffmacher publiceerde veel boeken over tattoos ǀ Visualhunt - CDCVW

Tatoeages zijn een grafische weergave, net als het ontwerpen van een logo. Voor succesvolle en bevredigende resultaten moet het niet alleen een boodschap zijn, maar het moet ook perfect zijn ontworpen en uitgevoerd.

Er zijn twee mogelijkheden om te overwegen:

 • Je eigen tatoeage ontwerpen: hiervoor moet je de basisprincipes van tekenen goed begrijpen, zodat je een esthetisch aantrekkelijke tatoeage kunt ontwerpen die vervolgens op je huid kan worden gereproduceerd. Enkele voorwaarden om dit goed te kunnen doen zijn:
  • Je moet sowieso goed kunnen tekenen. Kun je dat niet, dan is het handig om eerst wat tekenlessen te volgen;
  • Je moet van nature een vaste hand hebben;
  • Geduld hebben en goed kunnen observeren;
  • Het mag je niet ontbreken aan ambitie en doorzettingsvermogen. Je weet oefening baart kunst!
 • Ga naar een tattoo-artiest: je kunt de kunstenaar je ideeën en wensen voor je keuze vertellen, en zij zullen je een origineel en creatief ontwerp voorstellen. Een goede tatoeëerder is vooral experimenteel. Om teleurstelling te voorkomen, is het het beste om hun advies op te volgen.
De beste leraren Tekenen beschikbaar
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Valeria
5
5 (6 reviews)
Valeria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Oussama
4,9
4,9 (4 reviews)
Oussama
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rient
5
5 (4 reviews)
Rient
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Raymond
5
5 (6 reviews)
Raymond
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marjorie
5
5 (4 reviews)
Marjorie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Valeria
5
5 (6 reviews)
Valeria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Oussama
4,9
4,9 (4 reviews)
Oussama
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rient
5
5 (4 reviews)
Rient
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Raymond
5
5 (6 reviews)
Raymond
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marjorie
5
5 (4 reviews)
Marjorie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Zelf Tatoeëerder Worden!

Je kunt echter ook overwegen om zelf tatoeëerder te worden!

 • Je kunt hiervoor geen officiële opleiding volgen. Die bestaat eenvoudig niet. Er worden in Nederland wel verschillende cursussen, workshops – vaak in combinatie met een evenement - aangeboden. Een cursus tatoeëren met erkend certificaat voor beginners en gevorderden kun je volgen bij Jolange in Rotterdam. De opleidingen duren zes weken en kosten € 1.299,- (BTW vrij). De beginners cursus concentreert zich op het leren zetten van platte tatoeages en zeer praktijkgericht. Ook de richtlijnen van het tatoeëren aan de orde. De cursus voor professionals gaat in op nieuwe technieken, bijvoorbeeld 3D tatoeages, maar ook over het verwijderen van afbeeldingen waar de mensen spijt van hebben;
 • Volg een cursus online leren tatoeëren. Kijk hiervoor op internet;
 • Ga stagelopen bij een gevestigde tatoeage shop. Ga bij de shops langs en vraag het gewoon. Door de praktijk mee te maken, leer je het best.

Beperkingen bij het Ontwerpen van een Tatoeage

Er zijn tal van voorbeelden van tatoeages
Hoe ontwerp je een tattoo? Laat je inspireren! ǀ Visualhunt - susan solinski

Alle tatoeëerders zullen het je vertellen: alleen omdat een tekening mooi is, betekent dit niet dat het een mooie tatoeage zal worden. De redenen zijn eenvoudig - een tatoeage moet worden ontworpen met inachtneming van bepaalde beperkingen.

 • De grootte van de tatoeage

Het lijkt vanzelfsprekend. Als je een gezicht hebt getatoeëerd in een vierkant gebied van drie centimeter, kun je niet veel detail toevoegen. Vergeet niet om de grootte van je tatoeage aan te passen aan het gewenste ontwerp. Hoe realistischer en gedetailleerder je wilt dat je tatoeage is, hoe groter deze moet zijn om dat mogelijk te maken.

 • Plaatsing

Waar word je tatoeage op je lichaam geplaatst? Dit is nog een essentiële vraag die je moet stellen voordat je je tatoeage maakt. Onthoud dat in dit geval je huid het papier of canvas is en dat een tatoeage moet worden ontworpen op basis van welk deel van het lichaam het zal gaan, of het nu armen, rug, romp, nek is ...

 • De kleuren

Hoeveel kleuren zijn er in je ontwerp? Zorg ervoor dat je rekening houdt met het feit dat niet alles kan worden overgedragen van een tekening naar een tatoeage. Het is niet genoeg om alleen een goede kunstenaar te zijn als het gaat om het tekenen van een originele tatoeage, je moet ook de methode begrijpen!

 • Consistentie

Verschillende tatoeages op een persoon moeten allemaal samen harmoniseren. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat al je tatoeages goed samenwerken? Dit is ook een kwestie die niet mag worden verwaarloosd. Als elke tatoeage uniek is, moeten ze toch allemaal een plaats naast elkaar vinden.

 • De prijs

De kosten van een tatoeage worden door verschillende dingen bepaald:

 • Een starttarief van ongeveer 50 euro. Denk aan nieuwe naalden, hygiëne, enzovoort;
 • De grootte; hoe groter, hoe duurder. Een tatoeage van ongeveer 20 centimeter lang en tien centimeter breed kost zo’n 500 euro;
 • De moeilijkheidsgraad: is het makkelijk ontwerp of een ingewikkeld ontwerp;
 • De kleur waarin de afbeelding wordt gezet; kleur of zwart-wit.
 • De shop die je kiest. De ene werkt met uurtarieven, de ander werkt met een prijs per tatoeage. Het is wel gebruikelijk om de prijs van tevoren af te spreken.
 • Leeftijd

De wet heeft een aantal regels opgesteld die elke tatoeëerder in acht moet nemen:

 • Kinderen die onder de twaalf jaar zijn mogen niet getatoeëerd worden;
 • Vanaf je twaalfde tot zestiende mag je een tatoeage laten zetten, maar alleen met toestemming van je ouders of voogd. Zij moeten ook met je mee als je de tatoeage laat zetten. Bovendien mag je de afbeelding niet op je hoofd, hals, handen en polsen laten zetten.
 • Boven de zestien ben je vrij om elke tatoeage te nemen die je wilt. Als je er jonger uitziet, neem dan je paspoort mee.
 •  De afbeelding

In principe ben je vrij om je eigen afbeelding te kiezen. Maar sommige afbeeldingen kun je beter niet kiezen:

 • Racistische afbeeldingen;
 • Religieuze afbeeldingen;
 • Plaatjes van drugs, wapens;
 • Horror afbeeldingen, zoals schedels, enzovoort;
 • Iets wat je nu wel leuk vindt, maar over drie jaar niet meer.

Bedenk daar bij ook waar je ze plaatst. Als niemand ze kan zien is dat weer iets anders.

Kies de Juiste Artiest om de Tatoeage van je Dromen te Krijgen!

Tatoeëren is een vak apart
Een tattoo artiest is een expert die je kan adviseren ǀ Visualhunt - NEPA Scnene

Of je nu wel of niet weet hoe je moet tekenen, de sleutel tot een succesvolle tatoeage ligt bij de persoon die deze uiteindelijk zal maken. En het vinden van de juiste persoon voor jouw werk is niet altijd een gemakkelijke taak.

Neem de tijd om je onderzoek te doen, bekijk hun prestaties, stijl en beoordelingen voordat je aan de slag gaat.

De meeste tatoeëerders kunnen je hun catalogus laten zien, met originele en unieke ontwerpen die ze eerder hebben gemaakt. Blader door de boeken van de plaatselijke studio's om te zien of je het juiste sjabloon vindt.

Vergeet niet dat het geen schande is om een ​​tatoeage te gebruiken die je in een catalogus of online vindt! Of het nu een personage is dat is getekend in stripboek stijl of een eenvoudige band, het kan gewoon zo zijn dat je perfecte toekomstige tatoeage al is bedacht door een tatoeëerder.

Als dit niet het geval is, bieden de meeste artiesten aan om een ​​aangepaste tatoeage voor je te tekenen om je te helpen bij het besluitvormingsproces. Leg eenvoudig je aanpak uit en wat je wilt dat de afbeelding voor jou symboliseert of vertegenwoordigt, en de tatoeëerder kan je een origineel ontwerp aanbieden op basis van jouw ideeën.

En vergeet nooit dat tatoeages permanent zijn en dat het zetten best wel pijnlijk kan zijn! Als je twijfelt, probeer dan eerst een semi-permanente of tijdelijke tatoeage uit om een meer concreet idee te krijgen voordat je voor het echte werk gaat.

Een Tijdelijke Tatoeage Tekenen

Een tijdelijke tatoeage
Een henna tatoeage blijft een paar maanden zitten ǀ Visualhunt

Als je echt het zekere voor het onzekere wilt nemen, ontwerp dan een tijdelijke tatoeage. Je kunt dat doen met:

 • Een oogpotlood. Schets eerst wat op papier zodat je went aan de druk van het potlood. Maak de tekening dan op je huid. Als je niet tevreden bent, kun je het er altijd weer afwassen. Als je tekening klaar is, spuit je hem in met een dun laagje haarlak. Zodoende blijft de tekening een paar uur zitten en kun je hem later gewoon weer met water verwijderen;
 • Als je niet vertrouwt op je eigen tekentalent, maak dan gebruik van een sjabloon. Gebruik voor het zetten permanente of afwasbare markers of stempelinkt. Zwart geeft het beste resultaat. Je kunt de afbeelding later verwijderen met water en zeep;
 • Ontwerp je tatoeage op speciaal tattoo papier. Maak je tekening in Photoshop. Druk af op het speciale papier, knip uit en druk de afbeelding met de inktzijde op je huid. Druk dan met een natte doek dertig seconden stevig aan en klaar is kees. Deze afbeelding blijft wel een week zitten en je moet wat moeite doen om hem te verwijderen;
 • Koop een sharpie pen, talkpoeder en haarspray. Maak een eenvoudig ontwerp, strooi er talkpoeder op en daarna een dun laagje haarspray. Wees voorzichtig, want als het goed is blijft hij een maand zitten! 
 • Ga ook eens op zoek naar tijdelijke henna tatoeages!

Wist je dat je dat je van tevoren kunt zien hoe een tatoeage je staat?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!