Tekenen wordt steeds minder gebruikelijk als een hobby, met slechts een klein percentage mensen dat zegt dat ze tegenwoordig in hun vrije tijd voor hun plezier tekenen.

Amateur tekenaars denken over het algemeen dat het tekenen van een gezicht een van de moeilijkste tekenoefeningen is.

Of je nu een tekenleerling bent, begint met tekenlessen of thuis tekent, een autodidactische kunstenaar, een karikaturist, een schilder, een specialist in het tekenen van vrouwelijke personages, er zijn veel technieken om te leren.

Het is belangrijk om te leren hoe je verhoudingen respecteert, je tekening volume geeft met licht en schaduw, uitdrukkingen tekent en houdingen overbrengt om een ​​realistisch en mooi kunstwerk te produceren.

Een gezicht tekenen vanuit verschillende hoeken, enkele markeringen op het papier maken om de ruimte tussen de ogen in kaart te brengen en weten hoe je voldoende kunt verwijderen om je tekening correct te schaduwen, zijn allemaal vaardigheden die een nauwkeurige en zelfverzekerde controle van het potlood vereisen.

Hoe kun je de verschillende vormen van een gezicht tekenen zonder fouten te maken? Het is een goed idee om te beginnen met een introductie over de basisprincipes van het tekenen.

Om de basis te leren kennen, zijn er weinig andere alternatieven die net zo de moeite waard zijn als het volgen van een online tekencursus en ervoor zorgen dat je oefent, oefent en nog wat oefent!

De fundamentele lessen van het leren tekenen zijn: niet bang zijn om fouten te maken, niet gefrustreerd te raken als je in een poging hebt gefaald en het altijd opnieuw proberen te doen totdat het goed is.

Hoe kun je verschillende hoeken leren tekenen om in perspectief te tekenen? (Op welke ondergrond teken je, waar is het verdwijnpunt, waar is de horizonlijn?)

Laat Superprof je enkele eenvoudige technieken tonen om je te helpen je basis te vinden in de kunst van het portretteren. Of je nu het gezicht van een ‘manga’ karakter wilt leren tekenen, een tatoeage wilt ontwerpen of een realistisch portret wilt maken, de basis is hetzelfde.

Het is allemaal een kwestie van oefenen, doorzettingsvermogen en observatie.

Superprof heeft zichzelf in de schoenen van een tekenleraar geplaatst om je de tekentechnieken te laten zien die je nodig hebt om gezichten te leren tekenen.

Bustes op een rij
Bustes zijn eigenlijk 3D portretten! | Bron: Pexels
De beste leraren Tekenen beschikbaar
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Valeria
5
5 (6 reviews)
Valeria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Oussama
4,9
4,9 (4 reviews)
Oussama
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rient
5
5 (4 reviews)
Rient
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Raymond
5
5 (6 reviews)
Raymond
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marjorie
5
5 (4 reviews)
Marjorie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Valeria
5
5 (6 reviews)
Valeria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Oussama
4,9
4,9 (4 reviews)
Oussama
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rient
5
5 (4 reviews)
Rient
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Raymond
5
5 (6 reviews)
Raymond
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marjorie
5
5 (4 reviews)
Marjorie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Beroemdste Portretten ter Wereld

We mogen ons gelukkig prijzen met het feit dat we Nederlanders zijn. Want als het aankomt op portretkunstenaars hebben wij de grootste schilders aller tijden in de gelederen. De Gouden Eeuw was in sommige opzichten misschien niet heel goud, maar als het aankomt op de schilderkunst was die eeuw toch wel een absolute toptijd voor de Nederlandse kunst. Ook in de eeuwen daarna hebben we zeer beroemde portretten gemaakt.

 1. Zelfportret Van Gogh

Ga er maar aanstaan, een zelfportret. Tegenwoordig tekenen we een foto na, maar in het tijdperk van Vincent Van Gogh moest het met een spiegel. Van Gogh was een meester van de zelfportretten, hij maakten er handenvol. Zijn portret met een vilthoed, uit zijn tijd in Parijs, is een van de bekendste, maar wat zijn portretten vooral zo bijzonder maakt is dat de mentale problemen waar hij mee kampte zo mooi zichtbaar worden in de portretten die hij door de jaren heen maakte.

 1. Mona Lisa

Wat is het toch met de Mona Lisa dat we er zo van houden? Dat dit wellicht het duurste en meest bekende schilderij aller tijden is. Is het de blik? Is het die zuinige glimlach? Kunsthistorici hebben zich in de loop der jaren verbaasd over aantrekkingskracht en de wetenschap heeft er geen antwoord op gevonden. Dan blijft er maar een antwoord over: dit portret is pure magie!

 1. Het meisje met de parel

Wellicht het meest beroemde zelfportret uit de tijd van de Hollandse Meesters. Het meisje met de parel is kunst in de puurste vorm: de blik, het simpele licht, het perspectief. Dit schilderij is over de hele wereld bekend, maar gewoon te vinden in het Mauritshuis. Geschilderd door Johannes Vermeer, een van de grootste portretschilders uit zijn tijd (overigens niet de allergrootste portretschilders aller tijden, hierover later meer).

 1. Zelfportret Rembrandt

Net als Vincent van Gogh maakte Rembrandt van Rijn een hoop zelfportretten. De reden dat Rembrandt zoveel zelfportretten maakte is omdat hij wilde oefenen op gezichtsuitdrukkingen, het is dus niet zo dat hij heel dol was op zichzelf schilderen! Er is er echter een die er bovenuit stijgt en dat komt door de leeftijd die Rembrandt had toen hij het schilderij maakte. Op het schilderij is hij wat ouder, en ook armer, en dat is te zien. Ook dit werk hangt overigens in het Mauritshuis, dus je weet waar je moet zijn als je mooie portretten wilt zien.

 1. American Gothic

Een ander tijdperk, een ander land. Toch is dit iconische schilderij van een kerkelijke boerenfamilie uit de VS iconisch omdat het zo een klassiek tijdsbeeld verschaft van de jaren dertig van de vorige eeuw. Enkele traditionele waarden uit de VS zijn hier simpel afgebeeld: kerk, familie en hard werken. Het schilderij werd ingestuurd als onderdeel van een schilderwedstrijd door Grant Wood, en won slechts de bronzen medaille!

De Beste Portretschilders Ter Wereld

Goed, we hebben hierboven een kijkje kunnen nemen bij de beroemdste portretten, maar welke schilders moet je absoluut kennen als je zelf wil beginnen met portrettekenen? We zullen je er een aantal aanraden, met daarbij hun beste portretten, zodat je gelijk weet waarom we deze schilders in dit mooie rijtje hebben gezet.

 1. Rembrandt van Rijn (1606-1669)

Sorry hoor, maar we moeten Rembrandt nog een keer noemen. Dit is een van de allerbeste portretschilders ooit, met name omdat hij een hele rustige stijl heeft. Geen overdreven kleuren, geen rare gezichtstrekken, hij maakte schilderijen zo menselijk dat het lijkt alsof je rechtstreeks contact met zijn geportretteerden hebt. Waarin Rembrandt verder absoluut opblonk is het feit hoe hij licht en kleur gebruikt. Let maar eens op een van de onderstaande portretten en vooral hoe simpel en toch doorslaggevend zijn gebruik van kleur is. Het zal je overrompelen!

 • De Nachtwacht (1642)
 • Portret van Jan Six (1654)
 • Staalmeesters (1662).
 • Het Joodse Bruidje (ca.1665-8)
 1. Rafaël (1483-1520)

Een echte Italiaanse Renaissance-schilder, die jong overleed (37) maar alsnog een indrukwekkend oeuvre heeft nagelaten én een plekje heeft verworven in onze lijst van beste portretschilders aller tijden. De portretten die hij maakte waren vooral van geestelijken en adel uit Italië, waardoor hij ons een inkijkje heeft gegund in hoe de wereld er in zijn tijdperk uitzag. De meeste werken van Rafaël vind je in Florence, maar ook in andere musea in de wereld drommen mensen om bijvoorbeeld de volgende portretten heen:

 • Agnolo Doni (1506)
 • Portret van Baldassare Castiglione (1514-15)
 • Portret van paus Leo X (1518)
 1. Jan van Eyck (1390-1441)

Inderdaad, Nederlanders waren grootheden in de schilderkunst, maar enkele eeuwen daarvoor waren de Vlamingen ook absolute grootmeesters in het vak. Als we het hebben over pioniers van de portretten dan kunnen we niet onder Jan Van Eyck uit. Simpele portretten gebaseerd op mensen uit zijn omgeving, of schilderijen van personages uit de Bijbel: Van Eyck innoveerde qua stijl en techniek en als je de volgende schilderijen ziet kan je je haast niet voorstellen dat ze begin 15e eeuw zijn geschilderd.

 • Adam/Even, zie: Lam Gods (1432)
 • Man met rode tulband (1433)
 • Arnolfini Portret (1434)
 1. Diego Velazquez (1599-1660)

Ook de Spanjaarden kunnen er wat van als we het over kunst hebben. El Greco, Goya, Picasso, maar vooral Velazquez is een absolute grootheid op het gebied van schilderkunst. Vergelijkbaar met Rafaël qua personen die hij schilderde, want het waren vooral mensen van adel en uit de Kerk die op zijn doek terecht kwamen. Kijk vooral eens naar:

 • Portret van paus Innocentius X (1650)
 • Las Meninas (1656)
 1. Leonardo da Vinci (1452-1519)

Ook Da Vinci hebben we al even genoemd via het schilderij Mona Lisa en dat is natuurlijk wel het toppunt van portretkunst. Maar toch zijn er portretten van Da Vinci die minstens zo mooi zijn als Mona Lisa, maar alleen minder bekend zijn. Een goed voorbeeld daarvan is Dame met hermelijn, een portret die hij maakte van de edele vrouw Cecilia Gallerani.

Je weet nu welke werken je moet bekijken en welke schilders je moet opzoeken als je gaat schilderen. Dan is het nu tijd om te gaan kijken naar de beste materialen en technieken!

Een gallerij van buiten.
Portretten vind je in ieder museum! | Bron: Pexels

Hoe kan ik een Realistisch Gezicht Tekenen? Welke Hulpmiddelen heb ik Nodig?

Wat voor tekenmateriaal is nodig om gemakkelijk een portret te tekenen? Wat is nodig om een ​​‘manga’ gezicht en tekeningen voor kinderen te schetsen?

Er zijn veel hulpmiddelen voor de verschillende elementen van een figuratieve tekening.

Sommige mensen geven er de voorkeur aan houtskool te gebruiken, anderen werken liever met inkt of potlood. In alle gevallen hangt het gebruikte materiaal af van de gewenste resultaten, maar ook van de beheersing van verschillende tekentechnieken.

Probeer niet te veel zorgen te maken over een budget voor tekenmateriaal, want artistieke activiteiten zijn helaas altijd vrij duur.

Hier is een lijst met tekenmaterialen die nodig zijn voor een beginner die gezichten leert tekenen:

 • Zachte type B-potloden (2B, 4B, enzovoort): dit model grafietpotlood is erg handig voor arcering. Door op verschillende manieren (hard, zacht) te drukken, geven deze potloden een uniform verloop in uw werk;
 • Potloden van het type H (2H, 4H, enzovoort, tot 10H);
 • Een gum: een vlakgom is absoluut essentieel voor het corrigeren van tekenfouten en het verwijderen van initiële potloodschetsen.
 • Een kneedgum: dit is een onmisbaar accessoire, vooral handig voor het werken met licht en schaduw. Het zorgt voor het verzachten en verlichten van potloden en zelfs houtskool. Kneedgom is vervormbaar en kan daarom worden gemodelleerd voor het werken op kleine of grote oppervlakken en met kleine details;
 • Een doezelaar: dit gereedschap helpt je om je tekening van schaduw te voorzien en om vervaging van lijnen met een doek of je vinger te voorkomen - absoluut essentieel voor tekenen!
 • Bristol-papier: sterk papier met structuur, speciaal voor artistiek gebruik.

Je kunt ook moderne hulpmiddelen en technologie gebruiken om 3D-portretten te maken.

Deskundige tekenaars gebruiken gevarieerde hulpmiddelen om een ​​portret te tekenen. Over het algemeen heb je het volgende nodig om een ​​portret te maken:

Houtskool: dankzij de verschillende tekentechnieken van het tekenen met houtskool is het mogelijk om zeer precieze schetsen te maken, maar het is ook te gebruiken voor uitzetlijnen voor grovere schetsen. Deze techniek kan textuur effecten aan de tekening toevoegen en schaduwen creëren voor verloop of vervaagde effecten;

Sanguine: er zijn krijtjes en potloden verkrijgbaar in sanguine, dit zijn oranjerode tot beige kleuren. Sanguine wordt vaak gebruikt voor portretten omdat het een grote hoeveelheid volume biedt aan de tekening.

De beste leraren Tekenen beschikbaar
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Valeria
5
5 (6 reviews)
Valeria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Oussama
4,9
4,9 (4 reviews)
Oussama
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rient
5
5 (4 reviews)
Rient
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Raymond
5
5 (6 reviews)
Raymond
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marjorie
5
5 (4 reviews)
Marjorie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Valeria
5
5 (6 reviews)
Valeria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Oussama
4,9
4,9 (4 reviews)
Oussama
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rient
5
5 (4 reviews)
Rient
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Raymond
5
5 (6 reviews)
Raymond
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marjorie
5
5 (4 reviews)
Marjorie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Welke Verhoudingen Moet ik Begrijpen om een ​​Gezicht te Tekenen?

Boven alles is het van cruciaal belang om wat betrouwbare referentiepunten te hebben om stap voor stap een gezicht te leren tekenen.

Hier zijn enkele eenvoudige tips om je te helpen een realistisch portret te tekenen.

 • Enkele algemene punten voor het tekenen van gezichten:

Elk gezicht heeft zijn eigen kenmerken (dun, rond, lang, vierkant, enzovoort). Maar om een ​​portret te tekenen, moet je in staat zijn je referentiepunten te gebruiken om een ​​ovale vorm te vinden en die vervolgens in vier delen te verdelen.

Dit is de voorbereidende stap die aan jonge kinderen wordt geleerd wanneer ze leren gezichten van mannen en vrouwen te tekenen.

Om dit te doen, volg wat algemeen bekend staat als de scheidslijnen: een verticale lijn door het midden van het ovaal, dan de horizontale lijnen.

 • De neus tekenen:

De eerste horizontale lijn moet overeenkomen met waar de ogen worden geplaatst, maar dit is voor later. Concentreer je eerst op de tweede horizontale lijn die het ovaal in twee delen splitst.

Het is op dit snijpunt met de verticale lijn dat je de basis van de neus moet tekenen: plaats een neusgat aan weerszijden van de verticale lijn.

 • De mond tekenen:

De mond bevindt zich op een derde as die horizontaal is getekend, zodat het onderste deel van de ovale cirkel in tweeën is verdeeld.

De onderkant van de onderlip moet deze nieuwe lijn raken: teken de scheidingslijn van de twee lippen, teken vervolgens de bovenlip en tenslotte de onderlip.

 • De ogen tekenen:

Teken ter hoogte van de eerste horizontale lijn - in het midden van het ovaal - twee grote cirkels aan weerszijden van de lijn: dit zijn de oogkassen.

Markeer kort de wenkbrauwen aan de bovenkant van deze twee cirkels en teken vervolgens twee kleine amandelen in elk van hen: de ruimte tussen de ogen moet de breedte van een derde oog hebben.

Teken elke iris en vervolgens de pupil, elke keer in het midden van elke cirkel en op de as van de ogen. Kleur elke pupil zwart in om het wit van het oog af te bakenen.

Ga dan naar de oogleden: probeer een tweede amandel te maken in de eerste, rond de iris.

 • Het tekenen van oren, haar, nek en details:

De onderkant van elk oor moet zich op hetzelfde niveau bevinden als de basis van de neus. Het bovenste punt van de oren moet op hetzelfde niveau liggen als de wenkbrauwen.

Hierna moet je het haar en de nek tekenen en enkele kleine basisdetails toevoegen: wat schaduw, wat scherpte op en rond de neus, de kin, wat uitdrukking geeft aan het gezicht.

Bij het schetsen, hoe droger, stijver en meer uitgesproken de lijnen zijn, en hoe ouder het gezicht eruit zal zien. Om een ​​jonger uitziend karakter te creëren, moet je proberen de lijnen meer afgerond en flexibel te maken.

Zodra deze markeringen zijn getekend, kunnen we de vorm van het gezicht en vooral de kin verfijnen. Je kunt ook een beetje verder gaan en zelfs de schouders en kleding toevoegen!

Meisje tekent portret.
Goed portret tekenen vereist veel oefening | Bron: Pexels

Tips voor het Tekenen van een Menselijk Gezicht

Om een ​​denkbeeldig personage voor stripboeken te tekenen, is het de creativiteit van de tekenaar die in het spel komt en vanwaar moet worden uitgegaan.

Aan de andere kant, als het doel is om een ​​portret van een levend model of een foto te maken, wordt het een kwestie van zeer nauwkeurige observatie om de elementen te reproduceren en de juiste verhoudingen van het origineel te behouden.

 • Observeer en teken rasters om een ​​gezicht te reproduceren

Het is hetzelfde proces als het tekenen van een hand: de tekenaar die een hand wil tekenen, zal de vorm van de vingers en nagels, de kleur en pigmenten van de huid, enzovoort zorgvuldig observeren voordat hij de lijnen en contouren met vertrouwen tekent.

Een andere techniek is om een ​​raster op je tekenpapier te tekenen om de vorm en verhoudingen van het gezicht realistisch weer te geven.

Welke techniek je ook kiest om je portret te tekenen, het belangrijkste is hier om een ​​manier te vinden om de verhoudingen van het model en elk afzonderlijk deel van het gezicht getrouw te respecteren.

Enkele essentiële elementen om te observeren:

 • De breedte van de mond ten opzichte van de neus;
 • De positionering van de ogen ten opzichte van de mond;
 • De kenmerken en de positie van de wenkbrauwen in het gezicht.

Onder deze handige tips is het belangrijk om ervoor te zorgen dat:

 • De afstand tussen de twee ogen overeenkomt met de breedte van een derde denkbeeldig oog tussen de twee;
 • De basis van de neus is uitgelijnd met de binnenste ooghoek;
 • De mondhoeken zijn uitgelijnd met de binnenrand van de iris.

De aanvankelijke verhoudingen zijn vrij algemeen, maar door aandacht te besteden aan de kleinere details, kunnen de juiste referentiepunten worden gemarkeerd met de eerste potloodstrepen. Daarna hoef je alleen nog maar de lijnen te verfijnen om alle details te reproduceren die je hebt waargenomen.

Vertrouw op je Gevoel

Bij het tekenen is het belangrijk om de linkerhersenhelft los te koppelen - die van de rede - zodat je gevoel en expressie de vrije loop kunt laten.

Om dit te bereiken, zul je je puur laten leiden door je waarnemingen, die van de rechterkant van het brein komt.

Het idee is niet om als zodanig betekenis te zoeken, maar om precies te reproduceren wat men op een beschrijvende, zintuiglijke manier ziet.

Onthoud dat portret tekenen geen symmetrische oefening is. Je zult je vrij snel realiseren, door modellen in detail te bestuderen, dat geen enkel gezicht perfect symmetrisch is.

Het belangrijkste om te bereiken bij het streven naar een nauwkeurige tekening is om het gezicht tot leven te brengen met een driedimensionale tekening. Het is daarom belangrijk om je markeringen nauwkeurig te maken volgens het model dat je waarneemt en je er nauw aan houdt.

De neus is misschien niet helemaal recht, de glimlach scheef, wenkbrauwen verkeerd uitgelijnd, maar dat betekent niet dat de tekening onnauwkeurig is - de hand moet tekenen wat het oog ziet!

Een bewerkte foto van een meisje
Met een (gekke) foto kun je al een eind komen | Bron: Pexels

Tips voor het Tekenen van een Realistisch Portret

Zo, de eerste schets is gemaakt!

Vanaf nu moet je aan de kleine details werken, zodat je je tekening kunt transformeren in een realistisch portret dat zo dicht mogelijk op het model lijkt.

Om aan de gelijkenis te werken, telt elk element. Er zijn veel belangrijke punten die niet mogen worden verwaarloosd bij het tekenen, niet in het minst de gelaatstrekken zoals de mond, neus, haar en vooral de ogen.

Probeer in elk geval je model zo nauwkeurig mogelijk te observeren, zodat je getrouw kunt natekenen wat je ziet, met name de gezichtsuitdrukking. De gezichtsuitdrukking is immers een van de meest complexe elementen om te tekenen.

Het is niet alleen nodig om de vormen van de ogen te respecteren, maar het is ook van cruciaal belang dat je aandacht besteedt aan de oogleden, de iris en de pupil, de wimpers en ook de wenkbrauwen.

De grootste moeilijkheid ligt in het zich op elk oog afzonderlijk te moeten concentreren, terwijl er tegelijkertijd voor moet worden gezorgd dat er een consistentie is tussen de twee ogen.

Dit zijn de specifieke details waarmee je de gezichtsuitdrukking kunt vastleggen. Om een ​​portret tot een succes te maken, moet je leren een levendige en expressieve uitdrukking te tekenen.

Om te beginnen, moet je alle details observeren (zonder de lichtreflecties te vergeten), maar je moet ook leren hoe je lege ruimtes kunt gebruiken. De lege ruimtes in de tekening zijn erg belangrijk, omdat ze een samenhangend geheel vormen - dus is het cruciaal om ze niet te verwaarlozen!

Moet je een logo ontwerpen op basis van een oog of een andere gezichtsfunctie? Het hebben van geweldige observatievaardigheden en oog voor detail is de sleutel tot succes.

Degenen die moeite hebben om de omtrek van het oog te tekenen, kunnen bijvoorbeeld focussen op het wit van het oog en de iris. Door deze elementen een voor een te tekenen, geeft de hand van de tekenaar op natuurlijke wijze de vorm van het hele oog weer. De dikte van de oogleden is een ander belangrijk punt om te overwegen.

Om een ​​portret echt compleet te maken, moet je ook de schaduwen observeren en zo nauwkeurig mogelijk natekenen.

Dit geeft volume aan de delen van het gezicht en maakt je tekening realistischer. Daarom is het belangrijk om te leren hoe je met gradiënten werkt en met licht en schaduw speelt, waardoor een nieuwe dimensie aan het portret wordt toegevoegd.

Tenslotte zal de dikte van de gelaatstrekken het uiteindelijke resultaat bepalen.

Wanneer je begint te tekenen, heb je meestal de neiging je op de contouren te concentreren door zware lijnen te tekenen. Dit kan leiden tot fouten en onnauwkeurigheden, die moeten worden vermeden.

In tegenstelling tot de gebruikelijke verleiding om de contouren van de lippen te tekenen, moet de belangrijkste lijn voor het tekenen van een mond degene zijn die de onderlip van de bovenlip scheidt.

De contouren van de lippen zullen zich vormen met veel lichtere lijnen in plaats van meer uitgesproken, zware lijnen. Dit is ook een voorbeeld van waar schaduwwerking zal helpen om de lippen hun definitieve vorm te geven en de mond zijn volume te geven.

Het is belangrijk om rekening te houden met de belichting van het gezicht om een nauwkeurig portret van je model te maken.

Waarom probeer je niet om je toekomstige tatoeage te ontwerpen op basis van een gezicht?

Hoe moet je Gezichten Tekenen: 7 Fouten om te Vermijden!

Wanneer je begint op de eerste pagina van je schetsboek, zal een beginnende tekenaar meestal proberen de lijnen en details te overdrijven, terwijl zachtjes krabbelen voldoende zou zijn.

Of in plaats daarvan hebben we de neiging om te beginnen met het tekenen van de ogen voordat we de rest van het hoofd markeren - maar denk aan de menselijke schedel, de ogen zijn belangrijk, maar ze zijn niet het eerste wat je moet tekenen, verre van dat!

We overdrijven een beetje, maar om een ​​mooi portret te schetsen, moet je beginnen met het verwijderen van slechte gewoonten en het vermijden van veelgemaakte fouten. En zelfs als je niet van plan bent realistisch te tekenen, bijvoorbeeld bij het ontwerpen van logo's, is het belangrijk om de basis te begrijpen!

 • Teken parallelle lijnen

Het is van cruciaal belang om er altijd voor te zorgen dat de scheidslijnen van het gezicht evenwijdig zijn aan elkaar. Goede afstanden resulteren in een goede symmetrie van het gezicht.

Het tekenen van ongelijke lijnen loopt het risico dat de afstanden tussen de elementen van het gezicht volledig onnauwkeurig zijn, en je zou helemaal opnieuw moeten beginnen.

 • Verwaarloos de contouren van de menselijke schedel niet

Weten hoe je een gezicht moet tekenen, betekent ook rekening houden met de omtrek van de schedel: een te fijn gezicht zal de indruk wekken van een gebrek aan structuur of te plat zijn.

Als de bovenkant van het hoofd te laag is, is het moeilijk om later nauwkeurig haar toe te voegen: een te platte schedel kapt de vorm van het haar af, waardoor je geen realistisch portret kunt bereiken.

 • De juiste hoeveelheid details aan de schets toevoegen

Ons brein kan ons parten spelen en soms verliezen we het grotere plaatje uit het oog wanneer we ons te vroeg concentreren op de fijne details. Dit is een veel voorkomende fout bij beginners: vanaf het begin te veel details toevoegen.

Dit is een vergissing en het creëren van contouren en het bouwen van vormen bespaart op de lange termijn tijd. Geef dus zonder al te veel precisie prioriteit aan lichte schetsen en omtrekken van vormen, en als je eenmaal alle structuur hebt, kun je beginnen met detailleren.

We beginnen met het schetsen van de drie belangrijkste delen van het gezicht: de ogen, de neus en de mond.

Haast je niet!

Zorg ervoor dat je geen ondoordachte lijnen zet in je tekening: je tijd nemen en niet de kortste weg kiezen is de beste strategie om de verleidingen te omzeilen die je misschien voelt om je portret af te maken, maar je moet leren om onregelmatige potloodstrepen te beheersen.

Als je je geblokkeerd voelt door een bepaald obstakel, is doorgaan hoe dan ook een vergissing, omdat de gevolgen hiervan invloed hebben op de algehele resultaten van je werk. Probeer elk obstakel aan te pakken tot je tevreden bent met het resultaat.

Je tijd nemen helpt je ook om je model, zijn/haar uitdrukking en de structuur van zijn/haar gezicht goed te observeren. En blijf erbij totdat het er perfect uitziet!

 • Verwaarloos het perspectief niet

Het begrip perspectief begrijpen is een fundamenteel onderdeel van tekenen. De meest voorkomende fouten bij het tekenen van gezichten zijn:

 • Een onnauwkeurige diepte van de neus;
 • Een onnauwkeurige afstand tussen de ogen;
 • Platte ogen en oogkassen;
 • De dikte van de oogleden negeren.

De ogen zijn ongelooflijk belangrijk in een portret - op dezelfde manier als de mond - omdat het de gelaatstrekken zijn die de meeste uitdrukking op het gezicht geven. Maar amateur tekenaars vallen gemakkelijk in de val door te tekenen wat ze als vlak zien.

Het is net zo belangrijk om te tekenen in een driekwart weergave (tussen profiel en face-on): de neus moet de ruimte van het oog op de achtergrond verbergen, om de illusie van perspectief te creëren dat het oog op de voorgrond verder staat van de basis van de neus.

De linkerkant van het gezicht moet daarom kleiner zijn dan de rechterkant, gezien op de voorgrond.

 • Suggereer diepte in je tekening

De nek bevindt zich op de achtergrond in een driekwart gezichtsveld. Om deze diepte te creëren, is een kleine truc om de schaduwen en de omtrek van de nek te gebruiken.

De meest voorkomende fout is om de kaaklijn te verbinden met de neklijn, maar deze twee lijnen moeten normaal op verschillende vlakken liggen.

Om te voorkomen in deze val te trappen, moet de tekenaar een kleine verschuiving in de contour van de nek maken om te voorkomen dat deze rechtstreeks in de kaaklijn komt.

 • Zet de oren op de juiste plaats

De laatste fout die vaak wordt gemaakt, is waar je de oren moet tekenen.

Wanneer een gezicht in profiel wordt getekend, kan een oor moeilijk te plaatsen zijn - bevindt het zich dichter bij de ogen of de mond? Hoe ver tussen de twee?

Als je een oor te dicht bij het gezicht tekent, lijkt het te lang, maar als het te ver weg is, ziet de schedel er misvormd uit.

Het plaatsen van het oor aan het hoofd vereist het meten van de afstand tussen het oog en de kin, en vervolgens de meting van het oog tot het oor: we krijgen een gelijkbenige driehoek, met de optimale locatie van het bovenste gedeelte van het oor in lijn met het oog.

Ten slotte zal het oor, in het algemeen van persoon tot persoon, in het algemeen in lijn zijn met de wenkbrauwen en de basis van de neus.

Tot slot:

Om te leren hoe je het gezicht van een vrouw of man kunt tekenen, is het het beste om tekenlessen te nemen bij een echte leraar in portrettekenen.

Aarzel niet om tekenblogs te raadplegen en inspiratie op te doen bij online zelfstudie om tekenen en goede tekentechnieken te leren.

Het is in elk geval cruciaal om te oefenen en te volharden!

Zodra je je meer op je gemak voelt, kun je gemakkelijk prachtige portretten, ‘manga’ karakters tekenen of de kunst van karikatuur beheersen!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

4,00 (4 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!