Tegenwoordig vinden veel jonge kunstenaars hun weg naar kunst via strips en animatieseries. En de populariteit van manga en anime is de afgelopen twintig jaar gestaag toegenomen.

Maar wat, vraag je je misschien af, is anime en manga en wat is het verschil tussen de twee?

Beide zijn verschillende tekenstijlen die uit Japan komen. Ze zijn voor Japanse kunst wat Frans-Belgische of Amerikaanse strips zijn voor Europese kunst. Manga is de geschreven vorm, vergelijkbaar met stripboeken. Ze worden van de rechteromslag naar links gelezen - voor ons Europeanen, ‘van achter naar voren’ - en zijn vaak in grijstinten, hoewel sommige meer uitgebreide albums prachtig gekleurd zijn. Anime duidt een animatieserie aan die in dezelfde stijl is getekend als manga-strips. Veel moderne animatieseries voor kinderen zijn in de anime-stijl - zelfs Marvel-strips!

Als je niet zeker weet wat anime is, zijn hier enkele bekende anime-series en -films die je misschien herkent:

 • Pokémon, met in de hoofdrol het geel-zwarte wezen met de bliksemstaart, Pikachu
 • Dragon Ball Z
 • Naruto
 • Yugi-Oh
 • Howl's Moving Castle
 • Ghost in the Shell (oorspronkelijk een manga en nu ook een live-actiefilm)
 • Prinses Mononoke

Hier zullen we kijken hoe je anime-personages kunt tekenen. Dit is een zeer eenvoudige handleiding - we zullen helemaal niet toekomen aan inkten of kleuren.

De beste leraren Tekenen beschikbaar
Oussama
4,9
4,9 (4 reviews)
Oussama
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Valeria
5
5 (6 reviews)
Valeria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rient
5
5 (4 reviews)
Rient
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Raymond
5
5 (6 reviews)
Raymond
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marjorie
5
5 (4 reviews)
Marjorie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Oussama
4,9
4,9 (4 reviews)
Oussama
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Valeria
5
5 (6 reviews)
Valeria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rient
5
5 (4 reviews)
Rient
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Raymond
5
5 (6 reviews)
Raymond
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marjorie
5
5 (4 reviews)
Marjorie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Verschillende Stijlen van Manga en Anime

Als je de bovenstaande lijst bekijkt, zul je merken dat, hoewel geen enkele in de traditionele westerse animatiestijl is (die momenteel een behoorlijke revolutie ondergaat), ze er niet allemaal hetzelfde uitzien. De mensen in Ghost in the Shell zien er heel anders uit dan die in Dragon Ball Z.

Manga en anime komen voor in verschillende stijlen. Voor een deel hangt dit af van het soort verhaal dat wordt verteld en welke bevolkingsgroep ernaar kijkt of het leest. Ja, er zijn erotische manga’s en anime voor volwassenen. Dus als je geïnteresseerd bent in hoe je manga tekent, moet je een manga-stijl kiezen.

Kodomomuke

Gericht op jonge kinderen, heeft Kodomomuke schattige personages, vaak in de kawaii-esthetiek en eenvoudige verhalen.

Een voorbeeld van een kodomuke-stijl anime
Astro boy is een typisch oudere kodomomuke-stijl anime ǀ Visualhunt - sorarium

Bekende figuren, manga's en anime in de Kodomomuke-stijl zijn onder meer:

 • Heidi
 • Anne of Green Gables
 • Astro Boy
 • Chibi Maruko-Chan
 • Hello Kitty

Shojo en Shonen-Stijlen

Hoewel de shoujo of shojo verhalen meer op meisjes zijn gericht, zijn ze ook populair bij jongens. De hoofdpersoon is meestal een meisje en het verhaal draait vaak om redelijk normale gebeurtenissen. Er zijn echter historische verhalen (zoals de manga The Rose of Versailles), verhalen met bovennatuurlijke elementen (Sailor Moon, Young Witch Academy), of die zich afspelen in een sciencefictionwereld (No. 6 en Blank Slate).

Een voorbeeld van meisjes in shojo-manga-stijl
Deze meisjes in shojo-manga-stijl zijn gebruikt voor een advertentie ǀ Visualhunt - chesterbr

Het equivalent voor jongens wordt shonen genoemd. Het heeft een jong mannelijk karakter en is vaak een verhaal vol avontuur. Pokémon en One Piece zijn bekende shonen-anime, maar Yugi-Oh, Dragon Ball Z en Naruto vallen ook onder dit label. Sommigen, zoals Fullmetal Alchemist of Death Note, benaderen verschillende thema's op een meer volwassen manier.

Sommige manga's zijn moeilijker te labelen omdat ze een groepsbezetting hebben met de nadruk op een meisje of jongen, afhankelijk van de aflevering (zoals Assassination Classroom), hoewel over het algemeen mensen met een meer romantische neiging shojo en de meer actiegerichte shonen worden genoemd.

Josei en Seinen

Josei (voor vrouwen) en Seinen (voor mannen) zijn meer gericht op oudere tieners en volwassenen en hebben een iets meer realistische stijl. Ze zijn meestal gewelddadiger en psychologisch schrijnender, de liefdesaffaires zijn realistischer.

Subgenres zijn yaoi (mannelijke romantiek voor een vrouwelijk publiek) of yuri (vrouwelijke romantiek voor een mannelijk publiek) evenals meer typische heteroseksuele relaties. Manga's gericht op homo's worden in het algemeen bara genoemd.

Genres kunnen enorm variëren, van sciencefiction tot modern en van bovennatuurlijk tot de dagelijkse wereld.

Bekende seinen zijn:

 • Cowboy Bebop
 • Ghost in the Shell
 • Akira
 • Hellsing

Bekende josei-anime zijn:

 • Loveless
 • Paradise Kiss
 • 07-Ghost
 • Karneval

De Chibi-Stijl

Veel meisjes kleden zich in deze stijl
Grote ogen in een groot hoofd en een klein lijfje kenmerken de Chibi-stijl ǀ Visualhunt - toel-uru

De chibi-stijl maakt deel uit van de kawaii cultuur en heeft super vervormde personages met extra grote hoofden en kleine lichamen. De handen zijn knobbelig en hebben meestal alleen een duidelijk gedefinieerde duim.

In een minder extreme versie, wordt deze stijl gebruikt in Dragon Ball en sommige andere kodomomuke, shojo of shonen series, maar het wordt vaak gebruikt voor korte voorprogramma's aan het einde van een mangastrip of een anime-serie (zoals de serie Ghost in the Shell: Stand Alone Complex, met de avonturen van de tachikoma-tanks.)

We zullen in dit artikel niet bespreken hoe je chibi kunt tekenen; je kunt hier een leuke handleiding vinden.

De Verschillende Soorten Karakters

Een interessant aspect van manga-tekentechnieken is dat je - althans in shojo en shonen - de held altijd van de schurk kunt onderscheiden. Niet van wat ze dragen, maar van de manier waarop ze zijn getekend. Wanneer je leert hoe je manga-personages kunt tekenen, is het belangrijk om te weten aan welke kant je figuren staan.

Mannelijke en Vrouwelijke Helden

Meestal hebben helden grote ogen. Dit is vooral overdreven in de shojo- en shonen-stijl, waar ogen bijna de helft van het gezicht kunnen innemen (we zullen met name naar de ogen kijken). Zelfs in josei en seinen, waar de ogen meestal (hoewel niet altijd) realistischer getekend zijn, zullen de ogen van een held ronder en opener zijn dan die van een schurk.

Helden en heldinnen hebben vaak ongewoon haar. Manga-haar kan variëren van een ongewone kleur (roze, blauw, oranje ...) tot een buitengewoon kapsel. (Een bestaande grap is hoe je het hoofdpersonage in anime kunt spotten - het is degene met het blauwe haar.) Nogmaals, dit komt vaker voor in shojo, met shonen die op de tweede plaats komt, maar meer volwassen stijlen vinden over het algemeen wel een manier het haar van de held of heldin interessanter te maken dan die van iemand anders.

Een ongebruikelijk aspect van manga-meisjes zijn de pop-up borsten. Terwijl sommige vanaf het begin royaal geproportioneerd zijn, lijken andere anime-meisjes volkomen normale borsten te hebben - totdat ze zich uitkleden.

In fantasie situaties hebben elfen altijd te lange, puntige oren die iets hangen.

Slechte Jongens, Antihelden en Schurken

Slechte meisjes en schurken hebben gesloten ogen. Niet dat ze hun ogen gesloten houden, maar alle lijnen in de ogen ontmoeten elkaar en de ogen zijn over het algemeen smaller en gespitst naar de randen. Een femme fatale zal vaak rondere ogen hebben, maar de wimpers zullen meer benadrukt worden en opnieuw zullen de randen van de ogen elkaar ontmoeten.

Dit is beslist geen brave schooljongen
Deze jongen kan een schurk of anti-held zijn ǀ Visualhunt - Troileh

Schurken hebben vaak interessant haar, maar in elegantere kapsels. Slechte jongens hebben vaak lang haar dat in hun ogen valt. Als een schurk een vergelijkbaar kapsel heeft als de held, wordt deze meer vierkant getekend, met minder rondingen.

Leuke Vriendjes

Nee, Disney heeft niet het monopolie op leuke vriendjes. Van Pikachu in Pokémon tot het varken Hawk in Seven Deadly Sins, schattige pratende dieren komen veel voor in anime. Ze zijn echter meestal afwezig in volwassen manga's - of nemen de vorm aan van enorme gevechtstanks.

Hulpmiddelen voor het Tekenen van Manga Karakters

Er is geen reden om papier te verkiezen boven digitaal bij het tekenen van anime of manga. Je kunt papieren storyboards of sjablonen krijgen voor Photoshop of CorelDraw. Als je digitaal tekent, zorg er dan voor dat je een goede tablet hebt - een hogere Wacom bijvoorbeeld, hoewel je niet voor hun professionele lijn hoeft te gaan als je net begint.

Als beginner heb je nodig:

 • Papier;
 • Potlood. Het is beter om te kiezen voor zachtere potloden die gemakkelijk te wissen zijn;
 • Vlakgom. Een kneedbare gum is het beste; probeer een elektrische gum als je de bedoeling hebt om zware lijnen te maken.

Dat is het. Naarmate je verder komt, wil je investeren in goede inkt (Japan of India), penselen of inktpennen en copic markers (Copic markers laten je goed schaduwen en geven meer een Manga-uiterlijk dan een kleurpotlood). Als je digitaal werkt, kan een goede reeks grijstinten hulpmiddelen (zoals Ben-Day-puntpenselen) nuttig zijn als je traditionele manga-stripboeken wilt tekenen.

Veel manga stripboeken zijn in zwart, wit en grijs
Traditionele manga stripboeken zijn meestal gedrukt in grijstinten ǀ Visualhunt - kenleewrtites
De beste leraren Tekenen beschikbaar
Oussama
4,9
4,9 (4 reviews)
Oussama
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Valeria
5
5 (6 reviews)
Valeria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rient
5
5 (4 reviews)
Rient
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Raymond
5
5 (6 reviews)
Raymond
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marjorie
5
5 (4 reviews)
Marjorie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Oussama
4,9
4,9 (4 reviews)
Oussama
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Roos
5
5 (9 reviews)
Roos
55€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Heidi
5
5 (3 reviews)
Heidi
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Valeria
5
5 (6 reviews)
Valeria
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rient
5
5 (4 reviews)
Rient
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Raymond
5
5 (6 reviews)
Raymond
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anne
5
5 (6 reviews)
Anne
8€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marjorie
5
5 (4 reviews)
Marjorie
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Hoe Teken je Anime Anatomie en Poses?

Hoewel het handig is om een basisidee van anatomie te hebben, zijn de Manga-proporties verschillend genoeg van een echt menselijk lichaam dat je het nog steeds prima kunt doen als een complete beginner.

Net als bij modern figuur tekenen, verdeel je het lichaam in basisvormen volgens een specifieke verhoudingsgrafiek. De verhoudingen zullen variëren afhankelijk van de anime-stijl waarin je tekent.

Shojo en Shonen Lichamen

Over het algemeen hebben shojo en shonen tekeningen redelijk grote hoofden in verhouding tot hun lichamen. Dit betekent dat de meeste een lichaam hebben van ongeveer 6,5 hoofden lang. Hoofdpersonages zijn zelden mollig (hoewel secundaire personages dat wel kunnen zijn), maar omdat de helden in shojo en shonen nog steeds kinderen zijn, missen ze de overdreven slankheid van Seinen en Josei. De benen nemen ongeveer 3,5 hoofden in beslag, dus iets meer dan de helft van het lichaam.

'Realistische' Stijl Lichamen

Zelfs in de 'realistiche' manga-stijl kloppen de verhoudingen van de lichamen niet
Manga karakters hebben extreem dunne lichamen en heel lange benen ǀ Visualhunt - wotupset_080803

Zelfs in de meer realistische stijl hebben anime-personages vaak zeer lange benen. De figuur is 8 complete hoofden lang (in tegenstelling tot de 7,5 hoofden die gewoonlijk worden gebruikt voor traditionele westerse figuurtekeningen), en het grootste deel daarvan is benen.

Rompen variëren van 2 tot 2,5 hoofd lang van schouder tot lies (in tegenstelling tot drie in de westerse figuur tekening), en de schouders moeten niet minder zijn dan de helft van de breedte van het hoofd en niet meer dan de volledige breedte.

Ellebogen moeten op ongeveer heuphoogte vallen; de onderarm is iets langer dan de bovenarm. De lengte van lies tot knie is ongeveer hetzelfde als van knie tot enkel.

Het vrouwelijk lichaam in manga's heeft weinig te maken met de realiteit. De taille is vaak overdreven, benen zijn eindeloos en we hebben het pop-up effect van borsten hierboven genoemd.

Houdingen

Er zijn twee manieren om het tekenen van houdingen te verbeteren:

 • Word heel goed in perspectief, zodat je vanaf het begin de basisvormen in het juiste perspectief kunt tekenen;
 • Gebruik afbeeldingen. Omdat mango-houdingen vaak vrij ongebruikelijk en overdreven zijn, is het moeilijk om de juiste bron te vinden.
Anime houdingen zijn behoorlijk dramatisch
Anime houdingen zijn vaak overdreven ǀ Visualhunt - wotupset_080803

Oefen vloeiende bewegingen door stokfiguren in verschillende houdingen te schetsen - gewoon lijnen met cirkels bij de gewrichten.

Een goede manier om het juiste perspectief en verkorting te oefenen, is het kopiëren van kaders van bekende manga's. Naarmate je vordert, begin je automatisch de juiste verkorting op je eigen anime-tekeningen te gebruiken.

Hoe Teken je Hoofden in Manga en Anime

Gezichten tekenen is een belangrijk onderdeel van het leren tekenen van anime. Het is het meest expressieve deel van de figuur en in sommige stijlen ook het grootste.

De Vorm van het Hoofd

Voor de basisprincipes van het tekenen van een manga-gezicht, zullen we alleen kijken naar het vooraanzicht. Je moet met perspectief werken om het gezicht vanuit andere kanten te tekenen.

 1. Teken eerst een cirkel. Sommige mensen vinden het leuk om meteen de juiste vorm te maken, anderen geven er de voorkeur aan om eerst hun markeringen te plaatsen. De uiteindelijke vorm – voor Shojo en Shonen - wordt iets afgeplat bovenop en met een puntige kin. Zie hieronder voor een meer realistische tekenstijl;
 2. Voeg vervolgens een verticale lijn toe om het gezicht in twee helften te verdelen. (Als je personage naar de zijkant wordt getoond, staat de lijn niet langer in het midden.) Als je in een meer volwassen stijl tekent, verleng je de lijn een beetje voorbij de onderkant van de cirkel - dit wordt je kinlijn;
 3. Voeg een horizontale lijn toe om het gezicht in gelijke bovenste en onderste helften te verdelen. Dit is waar de bovenkant van de ogen naartoe gaat;
 4. Ongeveer halverwege tussen deze lijn en de kin, trek je nog een lijn: dit is de onderkant van de neus.
 5. De onderkant van het oog zal dichterbij of verder van de neuslijn liggen, afhankelijk van de stijl van het anime-personage dat je tekent.
 6. Ten slotte ligt de mondlijn ongeveer een derde verwijderd tussen de neuslijn en de kin.
Leer tekenen in perspectief
Hoe werkt deze tekening in perspectief? Probeer het eens! ǀ Visualhunt - wotupset_080803

Anime-personages hebben ronde wangen en een puntige kin; meer volwassen personages hebben langere gezichten, maar zelden met een vierkante kaak, tenzij hij een stoute jongen of een schurk is.

Hoe Teken je Manga Ogen?

Hoewel ogen het meest karakteristieke en expressieve deel van een manga-hoofd zijn, komen ze in verschillende soorten voor. Shojo en shonen hebben rondere ogen die meestal aan de zijkanten open blijven, of alleen aan de buitenkant gesloten zijn.

Andere stijlen hebben meer ovale ogen, met een gemarkeerde glooiing aan de binnenkant (meestal voor een manga-meisje) of aan de buitenkant (een manga-jongen). Dit gezegd hebbende, zijn de ogen over het algemeen nog steeds groter dan in westerse animaties en strips.

Schurken en slechte secundaire personages hebben smalle ogen die aan de zijkanten kunnen worden gesloten en kleinere pupillen.

Meisjes hebben langere wimpers; hoeveel er worden getoond hangt af van het type anime-meisje:

 • Onschuldige schoolmeisjes types hebben een volledige set, individueel getekend;
 • Onschuldige vrouwen zonder de sfeer van een klein meisje hebben meestal individuele wimpers aan de buitenkant;
 • Femmes Fatales hebben meestal wimpers aan de buitenkant, getekend met donkere lijnen om voller te lijken.

Pupillen hebben de neiging groot te zijn en worden vaak gebruikt om emoties uit te drukken, zich te vergroten om vreugde te tonen en te verkleinen om angst te tonen.

De neus en mond zijn heel klein
In manga tekeningen zijn de neus en mond klein in verhouding tot de enorme ogen ǀ Visualhunt - wotupset_080803

Een ding dat manga-ogen onderscheidt, zijn de lichtreflecties - ovale witte gebieden in het oog. Er zijn er over het algemeen twee:

 • Eén in de pupil
 • Eén in de iris

Die in de iris bevindt zich bijna altijd langs het bovenste ooglid. Die in de pupil in het algemeen ook, maar hij kan iets naar beneden lopen.

Anime ogen met lichtreflecties
In anime kunnen de ogen zelf schitteren of daarbuiten ǀ Visualhunt - CéROM

Wanneer je leert hoe je anime-ogen kunt tekenen, is het belangrijk om te weten hoe je moet werken met extra lichtreflecties om emotie of een specifiek type karakter uit te drukken:

 • Schurken kunnen alleen een irisreflectie hebben, of anders een zeer kleine pupilreflectie, waardoor hun ogen een platte, koude uitstraling krijgen;
 • Verliefde jonge meisjes hebben maximaal zes extra lichtreflecties, die niet allemaal ovaal hoeven te zijn - sterren zijn erg populair voor bepaalde soorten verhalen. Meer reflecties zorgen ervoor dat de ogen onschuldiger en 'star-hit' lijken.

Het toevoegen van reflecties in bepaalde patronen kan helpen bij het toevoegen van emotie aan anime-ogen. Probeer en observeer wat je favoriete manga-kunstenaars doen en integreer die kennis wanneer je oefent hoe je ogen kunt tekenen.

De Neus en Mond

Manga-neuzen en -monden zijn redelijk minimalistisch.

De neus is een enkele lijn tussen de ogen en een gekanteld ovaal waar de onderkant van de neus is. In profiel kunnen ze nogal puntig zijn - sterker voor mannen, terwijl vrouwen kleine knopneuzen hebben. Westerse personages in manga en anime hebben vaak knolneuzen.

De mond in rust is ook een enkele lijn. Zorg ervoor dat je de mond niet te wijd maakt - deze mag niet verder reiken dan de binnenste ooghoeken.

Monden worden vaak overdreven weergegeven
Anime monden worden drie zo groot bij verrassing of woede ǀ Visualhunt - wotupset_080803

Dit is in rust, of voor het tonen van verdoofde emoties, zoals een kleine glimlach, een droevige mond of een grimmige mond. Voor overmatige emoties - de mond kan het grootste deel van het gezicht innemen als een personage schreeuwt of huilt.

Meer en meer 3D-tekentechnologieën worden gebruikt om 2D-manga om te zetten in anime.

Japanse manga en animes zijn ook een grote inspiratiebron voor het ontwerpen van te gekke logo's.

Manga Haar

Vergeet bij het tekenen van manga niet om het haar wat persoonlijkheid te geven. Manga- en anime-haar stroomt, stuitert, waait uit in de wind, staat rechtop ... Het is een uitdrukking van de persoonlijkheid van het personage en de huidige emoties.

Haar is een belangrijk aspect in manga-strips
Dit manga-meisje heeft mooi glad haar, maar toch zit er beweging in ǀ Visualhunt - Centella

Zelfs bij het tekenen van realistische manga, denk groot, als het over haarstijlen gaat.

Probeer zelfs bij het tekenen van kort haar vloeiende lijnen te gebruiken; maak zigzaglijnen lang in plaats van kort.

Kortom, manga-haar is groot, zelfs als dat niet het geval is.

Denk bij het tekenen van shonen-, shojo- of chibi-stijlen nog groter.

Haar kan gewoon een overdreven versie zijn van echte kapsels, of het kan Yugi-Oh's verbazingwekkende haar met bliksemschicht zijn. Het kan letterlijk elke kleur hebben. Veel plezier ermee!

Veel mensen gebruiken manga's als inspiratiebron voor het ontwerpen van te gekke tatoeages.

Gevoelens in een Anime Tekenfilm

Er zijn bepaalde conventies voor het tonen van gevoelens in anime en bepaalde vaste gezichtsuitdrukkingen voor een manga-gezicht. Angst wordt bijvoorbeeld meestal afgebeeld door de pupil samen te trekken, vreugdevolle uitdrukkingen zijn gesloten ogen met de oogleden naar boven gebogen en vuisten net onder de kin gedrukt. Bekijk je favoriete anime en manga om de conventies voor specifieke uitdrukkingen te leren.

Er zijn bepaalde regels voor het vastleggen van emotie
Het vastleggen van emoties in manga en anime kennen een structuur ǀ Visualhunt - wotupset_080803

Bronnen over Hoe Anime en Manga te Tekenen

Dit artikel kan niet meer zijn dan een eenvoudige introductie over het tekenen van manga en anime. Bekijk deze websites voor meer zelfstudies:

 • Deze heeft de eenvoudige basis om je op weg te helpen.
 • Anime Outline heeft een aantal tutorials over hoe je anime kunt tekenen, sommige behoorlijk specifiek (zoals hoe je een anime-bril kunt tekenen). Het richt zich vooral op de meer jeugdige stijlen.
 • Painter Artist heeft enkele nuttige tips over hoe je manga moet tekenen.
 • Deze iTune-app genaamd Manga University is prima voor het leren van de basis, maar je moet ergens anders kijken als je verder wilt, bijvoorbeeld in de boeken van Tadashi Ozawa over “How to Draw Anime and Game Characters” of de 23 delen van“How to Draw Manga” van de Society for the Study of Manga Techniques.

Wil je meer weten over het tekenen van anime en manga? Waarom neem je niet een paar manga tekenlessen bij een van onze Superprof-docenten?

Vind tekenlessen in Amsterdam.
Leer alles over tekenen online!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!