Een vreemde taal leren is een zeer nuttige bezigheid, of het nu Duits, Portugees, Italiaans of Spaans betreft. Een deel van dat leren zijn de basisbeginselen van een taal. Zonder je dat eigen te maken zul je moeilijk vorderingen kunnen maken.

Wist je dat Spaans de meest bestudeerde taal ter wereld is? Het wordt door 440 miljoen mensen gesproken, natuurlijk in Spanje maar ook in vrijwel heel Zuid en Centraal Amerika. Het heeft dus veel zin om je die taal eigen te maken!

Misschien ben je al op zoek geweest naar de beste manieren om Spaans te leren. Als dat het geval is dan weet je waarschijnlijk al dat je privéles kunt nemen of je bij een plaatselijke talenschool kunt inschrijven. Er zijn voor Spaanse les online zelfs meerdere opties.

Los van welke mogelijkheid je kiest is het heel waarschijnlijk dat je boeken zult moeten gebruiken om de Spaanse taal te kunnen oefenen en vooruitgang te maken.

Superprof heeft hier een selectie gemaakt uit de boeken die het beste van toepassing zijn op je talenstudie.

De beste leraren Spaans beschikbaar
Héctor
4,9
4,9 (31 reviews)
Héctor
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (25 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (14 reviews)
Martine
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lola
5
5 (12 reviews)
Lola
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sara
4,9
4,9 (14 reviews)
Sara
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nay
5
5 (14 reviews)
Nay
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juan
4,9
4,9 (10 reviews)
Juan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (31 reviews)
Héctor
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (25 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (14 reviews)
Martine
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lola
5
5 (12 reviews)
Lola
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sara
4,9
4,9 (14 reviews)
Sara
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nay
5
5 (14 reviews)
Nay
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juan
4,9
4,9 (10 reviews)
Juan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Boeken om Spaans Mee te Leren

Laten we beginnen met een paar klassieke leerboeken die je begeleiden in de basisbeginselen van het Spaans: het alfabet, grammatica, spelling, werkwoordvervoegingen en vocabulaire. Ze zullen je helpen voorbereiden voor een talencursus, je accent bijslijpen of je leren om gecompliceerde woorden juist uit te spreken! Let op: een paar van deze boeken zijn in het Engels geschreven!

Assimil ‘Spaans’

De auteur Francisco Javier Anton Martinez biedt een solide en doelmatige methode aan die gebaseerd is op:

 • werk
 • herhaling
 • opname van de stof door intuïtie

Het pakket bestaat uit een boek van 612 bladzijden en een CD/MP3. De methode bestaat uit 100 lessen die de hoofdzaken van de Spaanse grammatica weergeven, de alledaagse vocabulaire en oefeningen.

rekken met leesboeken
Er zijn allerlei Spaanse boeken die je kunt benutten | bron: Unsplash

Je zult de taal je eigen kunnen maken in twee fasen:

 • de passieve fase: zoals de naam al zegt kun je in deze fase helemaal passief zijn. Laat je zelf meevoeren door wat je gevraagd wordt. Luister, lees en herhaal maar probeer niet je eigen zinnen te vormen.
 • de actieve fase: normaal gesproken kun je pas naar de actieve fase overgaan na ongeveer 50 dagelijkse lessen van 20 tot 30 minuten! Tijdens deze fase gaat het om het herhalen van de passieve lessen door een actieve les toe te voegen. Je zult twee lessen per dag doorlopen.

Aan het eind zal het laatste niveau dat 'probleemloos' wordt genoemd je vragen om een gesprek te houden over een hedendaags onderwerp. Hierdoor kun je zeker stellen dat je genoeg Spaanse grammatica en vocabulaire kent. Zorg daarbij als je kunt voor een moedertaalspreker om je te helpen met de juist uitspraak!

Het kost elke dag maar een half uur van je tijd om allerlei dialogen uit het alledaagse leven mee te maken, om je Spaanse kennis wat op te frissen en wat gemakkelijke oefeningen te doen. Binnen een paar maanden zul je zonder problemen met vrienden en vreemden kunnen spreken. Na het beëindigen van deze methode zul je normaal gesproken een vocabulaire van 1500 woorden beheersen.

Als je je wilt voegen bij de grote groep Spaanssprekenden is deze methode een goede manier om op dreef te komen!

Spaanse les Utrecht - vind lessen via Superprof. 

De Assimil methode wordt al 85 jaar gebruikt. Het is erin geslaagd om vreemde talen voor miljoenen mensen toegankelijk te maken. Wellicht is het de methode die ook bij jou past!

Houd in gedachten dat het leren van een vreemde taal inspanning, discipline en grote betrokkenheid vereist. Als je jezelf Spaans wilt leren zul je al deze eigenschappen moeten bezitten. Daarnaast heb je een goed boek nodig. Spaans van Assimil is misschien voor jou de juiste keuze!

Heel goed vinden we:

 • de methode gebaseerd op intuïtieve opneming
 • de benodigde tijd: dagelijks 20-30 minuten
 • bewijzen van bruikbaarheid van de methode

Wat minder:

 • de aanschafprijs is nogal een investering

Madrigal’s ‘Magic Key To Spanish’

Als je het Engels goed beheerst kan dit boek wellicht een prima keus voor je zijn. Het is geschreven in de vijftiger jaren door Margarita Madrigal en is nog steeds een "toversleutel" om de basisbeginselen van Spaans te leren. De 496 pagina's van dit eenvoudige en logische boek zijn verdeeld in 45 lessen.

De methode is voornamelijk bestemd voor beginners op universiteiten en hogescholen. Het idee is om te leren door te luisteren en daarnaast kennis op te doen door geschreven oefeningen die opgenomen zijn in het bijgesloten boek van Spaanse oefeningen.

Silhouet van lezende jongen
Zoek een nuttig boek om je helpen Spaans te leren | bron: Aaron Burden op Unsplash

Het kan echt de moeite waard zijn om dit boek door te werken als je een avond op de rambla's in Barcelona wilt doorbrengen terwijl je converseert met de plaatselijke bevolking onder het genot van tapas.

Heel goed vinden wij:

 • een zeer acceptabele aanschafprijs
 • zowel mondelinge als geschreven oefeningen zijn aanwezig
 • duidelijke doelstellingen aan het begin van iedere les

'15 Minutes Spanish' van DK

Dit is ook een prima boek voor degenen die het Engels beheersen. De twaalf hoofdstukken zijn opgedeeld in dagelijkse lessen van 15 minuten. Daarin worden vocabulaire en grammatica in een grote hoeveelheid onderwerpen van socialiseren tot zaken doen behandeld. Het boek is waarschijnlijk de meest gebruikersvriendelijke en toegankelijke talengids op de markt.

Het zal je verbazen wat je in een kwartier per dag kunt bereiken

En voor allen die het gevoel hebben dat ze helemaal geen tijd vrij kunnen maken: gebruik de kooktijd van je paella of een deel van je lunchpauze om je te wijden aan het leren van een stukje grammatica, begripsvragen te beantwoorden of misschien zelfs een vervoeg spelletje te maken.

Deze leermethode bevat het volgende:

 • dialogen,
 • geschreven begrip en expressie
 • mondelinge begrip en expressie
 • grammatica en vocabulaire
 • culturele informatie (je kunt een taal niet leren zonder het in het verband te zien)
 • tips voor je uitspraak
 • toetsen om zelf je vooruitgang te meten

We vinden vooral het volgende heel mooi:

 • een zeer schappelijke prijs
 • de formule: een kwartiertje per dag is echt niet zoveel
 • de uitgebreidheid

Spaans voor Dummies

Er zijn een boel redenen om Spaans te leren, maar ze zijn van weinig nut als je de weg kwijtraakt zodra je dingen wordt gevraagd zoals “¿Cómo te llamas?”, “¿Que tal?” or “¿Cuántos años tienes?”?

Dit Spaanse conversatieboek heeft als doel om de student in staat te stellen om hedendaags Spaans snel en efficent machtig te worden.

Hun aanpak is verleidelijk en leuk, maar het is wel gericht op gemotiveerde en zelfstandige mensen die niet bang zijn om in hun vrije tijd te blokken.

Er is ook iets voor mensen die wat meer audio willen. Dummies biedt ook de Spaanse “mega audio kit” aan waarin een boek, 5 audio CDs, online oefeningen en een mini woordenlijst worden aangeboden.

Het boek is ontwikkeld door Spaanse leraren en is vrij goed in hoofdstukken ingedeeld (in het kantoor, een gesprek voeren, bij de bank, in het restaurant, in de winkel enzovoort) waardoor de basisbegrippen van het alledaagse leven worden geleerd. Het is natuurlijk niet raar dat de prijs van dit samengestelde leerpakket een stuk hoger is.

Heel goed is:

 • de mogelijkheid van keuzes (duur - goedkoop) waardoor het bruikbaar is voor iedereen
 • dat het bijdetijds en alledaags Spaans bevat waardoor je snel met Spaanse mensen kunt praten

Wat minder:

 • de klassieke leermethode past mogelijk niet bij iedereen

Leuke Boeken om Spaans Mee te Leren

Als het idee om door middel van een boek een vreemde taal te leren je niet erg aanspreekt kunnen we je misschien wel verleiden met een paar leuke boeken!

Fles wijn, citrus vruchten en druiven
Neem de cultuur van het land in je op, maar wees voorzichtig met Sangria tijdens de lessen!| bron: Helena Yankovska op Unsplash

Boeken om Spaans Leren Plezierig te Maken

Learning Spanish with El Nuevo Compañero de Cuarto biedt een nieuwe manier aan om de basisbegrippen van de Spaanse taal te leren en snel je vocabulaire te verbreden. Het helpt ook om het begrip van Spaanse grammatica te verfijnen door verhalen te laten lezen in Engels en Spaans.

Dit kan heel nuttig voor je zijn als je:

 • wat latente Spaanse kennis hebt die je wilt opfrissen,
 • van verhalen houdt en geïnteresseerd bent in het leren van Spaans met behulp ervan,
 • je Spaanse woordenschat wilt uitbreiden door geschiedenis in twee talen tegelijk te lezen,
 • graag de structuur van Engelse en Spaanse zinnen wilt vergelijken en begrijpen,
 • van uitdagingen houdt,
 • graag een intermediair niveau in het Spaans wilt bereiken (B1 / B2).

Dit leerboek is echt iets anders. Denk je dat je alle paren antoniemen zult kunnen herkennen?

Wat zijn eigenlijk antoniemen? Dat zijn bijvoeglijke naamwoorden die tegenovergestelde betekenissen hebben zoals bijvoorbeeld waar en onwaar, beleefd en brutaal of mooi en lelijk.

Je moet in de tekst 100 paar antoniemen vinden en ze op een rijtje zetten. Het is een leuke manier om je woordenkennis snel uit te breiden!

Handigst is om het boek vervolgens een paar dagen weg te leggen en dan opnieuw door te werken om te testen wat je je nog kunt herinneren.

Heel goed is:

 • de prijs,
 • de speelse opzet
 • de originele aanpak

Wat minder:

 • je moet wel wat basiskennis van Spaans hebben.
Bibliotheek en leestafels
Zoek naar leuke Spaanse boeken in je plaatselijke bibliotheek | bron: Claudio Schwarz op Unsplash

300 Chistes Españoles e Hispanoamericanos

We bevelen de kleine collectie 300 chistes españoles e hispanoamericanos (300 Spaanse en Spaans-amerikaanse grappen) om het leren van de taal plezieriger te maken. Net zoals het online Spaans leren spelletjes kan gebruiken om het leuker te maken, zo kunnen boeken ook grappig zijn.

Om de grapjes te kunnen verstaan is het nuttig om zinnen te kennen zoals deze:

 • Esta chupado betekent letterlijk "het wordt gezogen" maar houdt in "fluitje van een cent"
 • Meterse en camisa de once varas, letterlijk “een hemd elf maten te groot aandoen", nogal amusant omdat je in het Nederlands zou zeggen "teveel om te behappen"
 • Cuando las ranas crien pelos, letterlijk “als de kikkers haren krijgen" of in het Nederlands “schrijf dat maar op je buik"
 • Pegársele a uno las sabanas, letterlijk “aan een laken geplakt te zijn", in onze taal "je verslapen"
 • Pájaros en la cabeza betekent letterlijk “vogels in het hoofd", ofwel "zo gek als een deur"

Hier zijn de beste facetten van dit boek als deel van je Spaanse les:

 • hedendaags en gesproken Spaans leren (en niet een verouderd Spaanse schoolboek),
 • ontdek spreekwoordelijke uitdrukkingen,
 • breng ontspanning in de sfeer in elke gelegenheid,
 • aantekeningen om de subtiele kanten van de taal te begrijpen.

Wat minder:

 • Je zult echt een bepaalde kennis van het Spaans moeten hebben om de grapjes te kunnen begrijpen!

Wanneer heb je je volgende lachbui in het Spaans? Te lachen heet trouwens in het Spaans “tener una ataque de risa”, dus zorg dat je beslagen ten ijs komt!

En als je trouwens in het Spaans wilt schrijven dat je lacht moet je niet “haha” schrijven maar “jaja” (dat met keel schrapende jota's wordt uitgesproken)!

Spaanse Audioboeken: Een Schitterend Idee

Negeer niet het aanbod aan Spaanse audioboeken! Net zoals je films kunt gebruiken om Spaans te leren zijn audioboeken een geweldige manier om de uitspraak, het ritme van zinnen en de accentuering te leren.

fietser in heuvelachtig landschap
Luister naar audioboeken terwijl je bijvoorbeeld op je fiets onderweg bent | bron: David Marcu op Unsplash

Er zijn veel websites die gratis Spaanse audioboeken aanbieden:

 • Librivox is een goudmijn wat Spaanse literatuur betreft dat al publiek domein is.
 • Ivoox is een Spaanse website met een aantal audioboeken en podcasts in het Spaans. Maar welkom ben je wel! Op de homepage staat een mooie uitdrukking: “Escucha lo que quieras, cuando y donde quieras” (Luister naar wat je maar wilt, waar en wanneer ook).
 • Albalearning is wat pagina ontwerp betreft wat minder mooi maar het bevat veel beroemde teksten in het Spaans. Hier kun je ook sprookjes en fabeltjes ontdekken!

De Beste Spaanse Literatuur om je Vaardigheid te Verhogen

Wat je leervorm ook is (taleninstituut, avondklassen, zomerklassen), niets kan een boek evenaren om je kennis van vocabulaire, grammatica en vervoegingen te verbeteren!

Spaanse literatuur is vol met auteurs en schrijvers die de Spaanse taal hebben verbeterd, veranderd of ertoe hebben bijgedragen

De romans, verhalen en gedichten geven je inzicht in de cultuur en geschiedenis van Spanje. Daarnaast verrijken ze je woordenschat met nieuwe Spaanse woorden.

Je leert de schoonheid van de smalle straten van Sevilla en de charme van de gedenkbeelden van Andalusië kennen. Bovendien maak je de verschillende bevolkingsgroepen mee die hebben bijgedragen in de groei van een land dat tegenwoordig zo bekend is vanwege de schoonheid van zijn landschappen en de rijkheid van zijn taal en cultuur.

lezend figuur achter vitrage
Het lezen van kinderboeken is een prachtmanier om je kennis van Spaans te verhogen | bron: Lynn Friedman op Flickr

Voor nieuwe leerlingen (Spaans cursus Amsterdam) zijn de volgende Spaanse literaire werken gemakkelijk toegankelijk:

 • Los ojos de mi princesa, een roman geschreven door de Mexicaanse schrijver Carlos Cuauhtémoc Sánchez en uitgegeven in 2004
 •  El llano en Llamas: een verhaal uit 1959 van de Mexicaanse schrijver en fotograaf Pedro Páramo. Deze bestseller is vertaald in meer dan 30 talen en is een bestseller waarvan wereldwijd miljoenen verkocht zijn.
 • Een serie brieven van Juan Rulfo Cartas a Chepita die vergeleken kunnen worden met de gedichten van de hedendaagse Mexicaanse dichter en auteur Jaime Sabines.

Wat meer gevorderde studenten kunnen de tanden zetten in klassiekers van de Spaanse literatuur:

 • El Quijote of Don Quijote de la Mancha: geschreven door Miguel de Cervantes en waarschijnlijk het meest populaire Spaanse literair stuk.
 • La Regenta: een klassiek boek dat is aangepast voor film, televisie en theater.
 • La Celestina: geschreven door Fernando de Rojas. Het is een van de mooiste Spaanse literaire werken en wordt in veel lagere scholen gelezen.
 • La vida es sueño: niet gemakkelijk te lezen, een hoger niveau (meer dan B1) is wel nodig.
 • Lied van de Cid: duizend jaar geleden geschreven. Het zal liefhebbers van de taal de dichtkunst laten ontdekken.
 • El libro de buen amor: dit wordt als het belangrijkste middeleeuwse Spaanse boek beschouwd. Het is geschreven door Juan Ruiz, die "de aartspriester van Hita" genoemd wordt.
 • El alcalde de Zalamea: geschreven door Pedro Calderon de la Barca. Het wordt nog steeds beschouwd als een meesterstuk van de Spaanse Gouden Eeuw.
 • Cañas y Barro: als je ooit in de gelegenheid bent om Valencia in Spanje te bezoeken zal dit boek je helpen om de stad te ontdekken door de ogen van een van zijn meest gerespecteerde auteurs: Vicente Blasco Ibanez.
 • Fortunata and Jacinta: in de 19e eeuw geschreven door Benito Perez Galdos. Het boek is een van de klassiekers van de Spaanse realistische genre.
>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (3 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler en schrijver voor Superprof sinds het begin!