Wanneer je van start gaat met je leerervaring van de Spaanse taal kan dat best enerverend zijn. Je zult eerst moeten weten welke manieren om te leren de beste zijn en hoe je er voordeel uit kunt behalen.

Laat het een troost zijn dat de grootste beslissing al genomen is; je hebt besloten om Spaans te leren en je hoeft daar dus niet langer over na te denken.

Als je helemaal geen ervaring in het Spaans hebt kunnen we beginnen om ¡Bienvenidos! te zeggen. Ofwel: "welkom" in de wereld van de Spaanse taal! Je droomt er waarschijnlijk van om de taal vloeiend te beheersen en vrijuit op de straten van Madrid te kunnen converseren.

Nu is het prima om doelstellingen te hebben maar bedenk dat je vooraleerst met baby stapjes voortgang zult maken die ervoor zorgen dat je naar je doel toe gaat.

Door Spaans te leren zul je je horizon verleggen en de tweede meest gesproken taal na Chinees gaan beheersen. Dat houdt in dat ieder niveau van Spaans nuttig voor je zal zijn.

Een beheersing van gesproken Spaans geeft je de gelegenheid om de gebruikelijke groeten en zinnen te benutten terwijl je in Spanje op vakantie bent. Als je een gevorderd niveau bereikt hebt zul je kunnen verhuizen naar Mexico, Argentinië, Peru of Chili, om maar een paar landen te noemen.

In dit artikel leggen we uit hoe je als beginner Spaans kunt leren spreken en hoe je dat aan moet pakken. We geven ook tips om je op het spoor te houden en hoe je ervoor kunt zorgen dat je reis in de Spaanse taal voorspoedig kan zijn.

Spaanse les Utrecht - neem lessen via Superprof. 

De beste leraren Spaans beschikbaar
Héctor
4,9
4,9 (31 reviews)
Héctor
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (25 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (14 reviews)
Martine
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lola
5
5 (12 reviews)
Lola
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sara
4,9
4,9 (14 reviews)
Sara
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juan
4,9
4,9 (10 reviews)
Juan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luisa
5
5 (11 reviews)
Luisa
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Héctor
4,9
4,9 (31 reviews)
Héctor
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (25 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Esly
4,8
4,8 (12 reviews)
Esly
21€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martine
5
5 (14 reviews)
Martine
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lola
5
5 (12 reviews)
Lola
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sara
4,9
4,9 (14 reviews)
Sara
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Juan
4,9
4,9 (10 reviews)
Juan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luisa
5
5 (11 reviews)
Luisa
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom Spaans Leren?

Zoals al eerder genoemd is Spaans de tweede meest gesproken taal wat aantal moedertaalsprekers betreft. Er zijn ongeveer 440 miljoen Spaans sprekenden in de wereld. Spaans wordt in 20 landen gesproken en het is de hoofdtaal van Centraal en Zuid Amerika.

Je zult mensen Spaans kunnen horen spreken vanaf de Amerikaanse grens met Mexico tot aan Ushuaia op het meest zuidelijke puntje van Argentinië, een afstand van 10.200 km.

beschilderde muur in latijns amerika
Spaans en English zijn de twee talen die in de Amerika's op de voorgrond staan. | bron: Guille Álvarez op Unsplash

Dus als je Spaans als vreemde taal kunt spreken dan kun je communiceren met een moedertaal spreker in Costa Rica, Panama, Bolivia en Uruguay. Dat betekent dat als je Spaans leert spreken je je reismogelijkheden enorm kunt uitbreiden.

Dat is schitterend nieuws als je je bedenkt dat Chili in 2018 werd benoemd tot reisbestemming nummer 1 door Lonely Planet, 's werelds grootste uitgever van reisgidsen. Bovendien stonden de Spaanssprekende steden Sevilla in Spanje, San Juan in Puerto Rico, and Guanajuato in Mexico allemaal op hun lijst van de top 10 te bezoeken steden in 2018.

Baja Californië in Mexico, La Paz, de hoofdstad van Bolivia, en Lanzarote in Spanje werden allen in 2018 vermeld op de lijst van de steden die het meeste waar voor je geld bieden.

Spaanssprekende landen bieden een aantal van de mooiste en verbazingwekkendste plaatsen om te bezoeken. Dit is zelfs het geval als je niet de rijke en aparte geschiedenis en cultuur die elk ervan bezit in ogenschouw neemt.

Wanneer je Spaans kunt spreken ontsluit je al de rijkdom van elke reisbestemming. Door dat te doen zul je de veelzijdigheid van je ervaringen verrijken.

Je zult met de plaatselijke bevolking gesprekken kunnen aangaan. Dat kan ertoe leiden dat ze je meenemen naar cafés en restaurants die normaal niet door toeristen worden bezocht.

droge worst en tafelzuur
Leer het plaatselijke eten kennen door Spaans te spreken | bron: Jez Timms op Unsplash

Misschien denk je onderhand dat hoewel dit allemaal prachtig klinkt je nog steeds bezorgd bent over hoe moeilijk het zal zijn om Spaans te leren. Het is misschien een geruststelling om te horen dat het best meevalt.

Het "Foreign Service Institute" dat meer dan 800 talencursussen in meer dan 70 talen aan diplomaten en zakenmensen aanbiedt gaf aan dat Spaans voor Engels sprekenden één van de gemakkelijkste talen is om te leren. Door onze veelal ruime beheersing van de Engelse taal zullen wij als Nederlanders in het leren van Spaans er beslist voordeel van hebben.

Dat betekent echter niet dat je je Spaanse les niet serieus hoeft te nemen. Je zult echter veel sneller vooruitgang kunnen boeken dan met andere talen zoals Arabisch, Russisch of Chinees.

Waarom Zou Je Spaans Leren?

De zeer grote hoeveelheid Spaanse moedertaal sprekers is er de aanleiding voor dat het een gewilde taal is om te leren. Dientengevolge heeft het op wereldschaal een steeds toenemend belang. Het is niet alleen een van de officiële talen van de Verenigde Naties, maar het is ook zakelijk zeer belangrijk.

Dat houdt in dat het kunnen spreken van Spaans je mogelijkheden om een baan te krijgen fors doet toenemen. Bedrijven zoeken voortdurend naar Spaanse sprekers om ze te helpen zaken te doen in Spanje en Latijns Amerika.

Veel Spaans sprekende landen hebben de laatste twee decennia perioden van forse economische groei meegemaakt. Dit is in de hand gewerkt door economische overeenkomsten zoals NAFTA en Mercosur. De EU is de grootste investeerder in de landen van Mercosur.

Bovendien is de middenklasse in veel Spaanssprekende landen toegenomen. Dat houdt in dat de mensen in het algemeen in die landen meer te besteden hebben aan goederen, vakanties en luxeartikelen.

Zaken in westerse landen willen graag deze groeiende markt aanboren maar hebben daarvoor beslist Spaanssprekende werknemers nodig.

Naast alle economische voordelen zul je ook een toename zien in je persoonlijke ontwikkeling door de taal van Miguel de Cervantes te bestuderen. Zelfs al leer je maar een paar woorden en uitdrukkingen dan zal de Spaanssprekende cultuur bereikbaar worden.

Naast het bekijken van Spaanse films om de taal te leren zul je ook beter de culturele betekenis erachter kunnen waarderen. Hetzelfde kan gezegd worden van liedjes en boeken. Een vertaald boek kan immers nooit helemaal de betekenis overdragen als dat het dat doet in de taal waarin het geschreven is.

Film poster
Er zijn genoeg Spaanse films om van te genieten! | bron: Rastrojo op Wikimedia Commons

Een toegenomen cultureel begrip zal je een ander zicht op de wereld geven. Je zult de dingen die om je heen gebeuren beter kunnen begrijpen. Langzamerhand zul je een veranderde manier van denken erop kunnen toepassen.

En uiteindelijk zal het leren van een vreemde taal zoals Spaans een veelheid van deuren voor je openen. Dat zal zijn in je professionele activiteiten door toegenomen banengelegenheden en in je persoonlijke leven door mogelijkheden om te reizen en door toegenomen cultureel besef en begrip.

Manieren om als Beginner Spaans te Leren

Er zijn allerlei manieren om als een beginner de Spaanse taal op te pakken. Er zijn advertenties voor Spaanse cursussen (Spaans cursus Amsterdam) op het plaatselijke talencentrum, online mogelijkheden alsook privélessen met een Spaanse bijlesleraar.

Er is niet één juiste manier om Spaans te leren. Het is zelfs het beste om bij het leren ervan een aantal verschillende methoden te selecteren. Daarbij is het raadzaam om wat Spaanse lessen te nemen.

Het zal je leerweg wat structuur geven en je ook de gelegenheid geven om met andere leerlingen om te gaan die dezelfde weg gaan. Ook zal het hebben van een bijlesleraar aan het begin van je studie helpen als je moeilijkheden ondervindt en uitleg nodig hebt.

Drie mensen kijken naar leerboek
Een Spaanse leraar kan je sturing geven in je weg om de taal te leren. | bron: Lanelle Ladero op Unsplash

Vertrouw echter niet alleen op Spaanse lessen als enige manier om de taal te leren. Gebruik ook andere methoden zoals het lesboeken.

Overleg echter wel wat het beste boek is om je te helpen om Spaans te leren voordat je er zomaar eentje koopt. Je hebt er een nodig die bij jou en je wensen past.

Met een app Spaans te leren is ook een hele goede manier waarmee beginners hun leerervaring kunnen ondersteunen. Aangezien de app op je smartphone of tablet staat kun je het overal gebruiken, ook onderweg.

Taal apps zijn vaak ontworpen om een hulp te zijn voor beginners. Ze ondersteunen je terwijl je je taalvaardigheid in Spaans ontwikkelt. Je kunt werken aan zaken zoals grammatica en vocabulaire naast werkwoorden en hun vervoegingen.

Zoals met iedere nieuwe taal zul je vanzelfsprekend beginnen met je te richten op de basiswoorden die je nodig hebt om een eerste gesprek te houden. Dat betekent dat aan het begin de vocabulaire belangrijker is dan de grammatica aangezien het de bouwblokken bevat die nodig zijn om een zin samen te stellen.

Het construeren van een juiste zin is belangrijker dan te weten welke grammatica er achter zit. Door complete en correcte zinnen te maken zul je basiskennis opbouwen.

Daarom is het heel belangrijk dat je de nieuwe vocabulaire die je tegenkomt (en dat zullen er heel veel zijn!) goed van buiten leert. Begin door lijsten te maken van nieuwe Spaanse woorden en probeer ze dan van buiten te leren. Het eerste rijtje zal waarschijnlijk de getallen zijn omdat een nieuwe taal leren meestal daarmee begint.

digitale klok cijfers
Leer de getallen in het Spaans zodat je kunt tellen. | bron: Djim Loic op Unsplash

Als je eenmaal de getallen van buiten kent kun je andere vocabulaire lijsten aanpakken. Probeer de woorden te groeperen. Je kunt bijvoorbeeld een lijst van kleuren en tevens van lichaamsdelen opstellen. Het zijn allemaal woorden die nuttig zijn als je begint met Spaans te leren.

Algemene Tips voor het Leren Lezen en Schrijven van Spaans

Iedereen kan Spaans leren, maar iedereen zal een andere aanpak vereisen. Een kind met dyslexie zal een andere benadering nodig hebben dan een volwassene die een intensieve cursus volgt. Maar in het algemeen zijn de volgende tips handig voor het leren:

Flitskaarten

Flitskaarten helpen enorm om vocabulaire te leren. Schrijf één woord op een kaartje, met de Engelse vertaling op de achterzijde. Je kunt om te beginnen kijken of je kunt zeggen wat het Engelse woord is als je het Spaanse ziet. Naarmate je zelfvertrouwen en woordenkennis toeneemt kun je kijken of het omgekeerde ook mogelijk is.

Nog iets nuttigs wat je kunt doen wat is om alles om je heen van een kaartje te voorzien. Je kunt bijvoorbeeld een kaartje op je koelkast plakken die la nevera zegt, en een andere op de magnetron met el microondas.

Oefening Baart Kunst

Neem elke gelegenheid om te oefenen te baat. Als je een Spaans sprekende vriend of vriendin hebt oefen dan met hen wat je in de klas hebt geleerd. Als ze een moedertaal spreker zijn kunnen ze je helpen met de uitspraak.

Je moet als nieuwe leerling zoveel mogelijk oefenen wat je hebt geleerd. Dit zal helpen om wat je in de klassen hebt geleerd beter te onthouden. Door te oefenen zul je ook woordpatronen in zinnen en grammatica je eigen kunnen maken.

Gebruik Verschillende Leermethoden

Zoals al eerder is gezegd moet je proberen om zoveel mogelijk manieren van Spaans leren te benutten. Ze kunnen dan elkaar aanvullen. Dit is vooral belangrijk als je jezelf Spaans wilt leren.

Er is van alles te vinden voor Spaanse les online en offline (websites, apps, boeken, video's etc) dus zorg dat je ze allemaal gebruikt om te oefenen en te leren. Video's zijn vooral een prachtmanier om te leren en jezelf te verbeteren omdat ze bepaalde onderwerpen specifiek diepgaand behandelen, zoals de uitspraak.

Geduld is een Schone Zaak

Verwacht niet dat je na één les al vloeiend Spaans kunt spreken! Het leren van een taal is een langdurig proces met pieken en dalen. Soms denk je dat je behoorlijk vooruitkomt, en op andere momenten denk je dat alles tot stilstand is gekomen.

Raak niet gedeprimeerd en bedenk dat zulke pieken en dalen normaal zijn. Als je volhardt zul je zeker er doorheen komen. Voel je je ontmoedigd, ga dan terug en kijk naar je vorige aantekeningen en naar wat je al hebt geleerd.

Het weer doorwerken van dingen die je al kent kan je het vertrouwen geven om de doorbraak te maken die je zo graag wilt zien.

Het Belang van Vocabulaire

Het leren van nieuw vocabulaire houdt nooit op. Dit is ook het geval in het Nederlands. Je komt nieuwe woorden tegen waarvan je de betekenis niet zo kent.

De bouwstenen van iedere taal zijn de woorden. Probeer daarom elke dag een paar nieuwe bij te leren. Als je ze eenmaal van buiten kent, probeer ze dan in een zin te gebruiken om ze beter te kunnen onthouden.

De Spaanse taal heeft ongeveer duizend standaard woorden die dag in dag uit gebruikt worden. Als je eenmaal deze kent moet je beseffen dat er veel meer zijn die je kunt leren.

Als je nieuwe woorden leert moet je ze opschrijven. Probeer ze samen te groeperen zodat je in wat je aan het leren bent patronen en thema's kunt herkennen.

rijtje spaanse leerboeken
Gebruik Spaanse lesboeken om standaardtermen te leren | bron: pxhere

Onderdompeling

De beste manier om een taal te leren is erdoor omringd te worden. Hoe meer je omgeven bent door een taal, des te meer zul je je ervan eigen maken. Het beste voorbeeld hiervan is om voor langere tijd in een Spaanssprekend land te gaan wonen. Zelfs als je denkt dat je niet aan het leren bent zul je toch opnemen wat je om je heen hoort op de radio of tijdens een gesprek in de winkel.

Als je niet in staat bent om naar het buitenland te gaan kan het luisteren naar Spaanse muziek je helpen om je oor wat de uitspraak betreft aan te scherpen, ook al begrijp je niet alles wat er gezongen wordt.

Wat een prachtmanier om in Nederland met Spaans bezig te zijn!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (3 beoordeling(en))
Laden...

Klaas

Techneut met een onderwijsachtergrond. Graag en vaak op zoek naar manieren om zowel jongeren als ouderen in staat te stellen om beter te leren. Vertaler en schrijver voor Superprof sinds het begin!