"Hatha yoga is spiritualiteit van het lichaam; het is de meest volmaakte vereniging van lichamelijk en onlichamelijk." - Terri Guillemets

Yoga is een eeuwenoude discipline die is uitgegroeid tot een ware sportactiviteit die populair is over de hele wereld. Er zijn verschillende takken en disciplines van yoga, waaronder de populaire Ashtanga yoga, prenatale yoga, Kundalini yoga, Iyengar yoga, zelfs Vinyasa yoga en Hatha yoga.

Vandaag zullen we ons richten op de laatste om de eenvoudige reden dat je het zou kunnen beschouwen als de meest "traditionele" van de verschillende vormen van yoga. Om deze reden is het een van de meest voorkomende vormen van yoga.

Dus waarom is Hatha yoga zo populair, wat zijn de meest voorkomende houdingen, en hoe kan een hatha yogales mij helpen om spieren te versterken en te verstevigen?

De antwoorden op deze vragen en meer vind je in dit artikel.

Vrouwen doen yoga in een les
Gezamenlijk yoga uitoefenen kan je extra motiveren. Bron: Pexels
De beste leraren Yoga beschikbaar
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Awinash
5
5 (4 reviews)
Awinash
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sander
5
5 (1 reviews)
Sander
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Parul
Parul
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Awinash
5
5 (4 reviews)
Awinash
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sander
5
5 (1 reviews)
Sander
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Parul
Parul
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De oorsprong van Hatha Yoga

Wat is een betere manier om te beginnen dan te leren over de discipline en de oorsprong voordat je het daadwerkelijk gaat doen?

Voordat je je yogamat uitrolt, chakra's gaat openen en spieren gaat strekken, is het belangrijk om de basis te begrijpen van elke techniek die je gaat doen door zo vaak mogelijk te oefenen!

Er wordt vaak gezegd dat Hatha yoga het ontstaan is van alle andere soorten yoga, wat zou verklaren waarom het zo populair is onder degenen die aan yoga doen. De naam betekent "kracht" en verwijst naar het evenwicht tussen krachten en de uitlijning van deze krachten.

Het is enigszins vergelijkbaar met yin en yang als je bekend bent met het concept. Hatha yoga richt zich op loslaten, mindfulness, en zelfbewustzijn door middel van houdingen die helende effecten kunnen hebben op ons lichaam, geest en ziel.

Hatha yoga, ook wel "postural yoga" genoemd, heeft niet één leider zoals sommige andere stijlen, maar veel meer omdat het al zo lang bestaat. Het verscheen in het Westen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en bleef evolueren en ontwikkelen tot de discipline zoals we die vandaag de dag kennen!

Specialisten zijn het erover eens dat alle vormen van yoga zijn afgeleid van Hatha yoga en dat de beoefening van yoga is ontstaan uit de pijlers die in deze discipline zijn uiteengezet. Dit is de oorspronkelijke yoga, wat het des te interessanter maakt. Deze pijlers werden beschreven door de Indiase wijsgeer Patanjali, die de acht pijlers van yoga uiteenzette. Deze 8 pijlers omvatten:

  • Yama, ethiek.
  • Niyama, zelf-discipline.
  • Asana, wat "pose" of "houding" betekent.
  • Pranayama, wat verwijst naar ademhalingscontrole.

De laatste twee pijlers vormen de basis van Hatha yoga, wat je zult zien als je een proefsessie bijwoont. Volgens de Indiase wijsgeer zijn ademhalingsoefeningen en houdingsdiscipline fundamentele onderdelen van Hatha yoga.

Maar wat zijn nu precies de grondbeginselen van yoga?

Man poseert yoga
Yoga helpt je meer te focussen op het hier en het nu. Bron: Pexels

De specifieke kenmerken van Hatha Yoga

Hatha Yoga Grondbeginselen

Dus wat doe je precies in Hatha yoga?

Wat maakt het zo populair onder yogi's en maakt dat ze ademhalingsoefeningen en houdingen willen doen, hetzij in een groepsles of op hunzelf?

Het heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat je tijdens een Hatha yoga sessie een goede variëteit aan verschillende houdingen aan elkaar ketent. Dit maakt het een zeer complete sessie.

Hatha yogaleraren zullen je vertellen dat Hatha in essentie een opeenvolging van bewegingen en houdingen is die je moet vasthouden zonder al te veel spanning of ontspanning. Hatha Yoga is voor iedereen en omvat stretching, het verkrijgen van flexibiliteit, en een echte workout die je fysieke welzijn kan verbeteren.

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het niet gewoon gymnastiek waarbij je probeert snel van de ene positie naar de andere te gaan. In feite moeten de houdingen worden aangehouden (tot drie minuten in sommige gevallen), waardoor de spieren worden versterkt en de zintuigen worden geprikkeld, waardoor je je bewust wordt van het heden, het hier en nu.

Dit hangt natuurlijk allemaal samen met een gecontroleerde ademhaling (pranayama in het Sanskriet), die je kan helpen om echt los te laten. Een goed gecontroleerde pranayama-ademhaling kan helpen ons lichaam en onze geest te harmoniseren. We kunnen dit niet genoeg benadrukken: het lichaam moet worden ondersteund door de geest en de geest, die een vitale rol spelen tijdens dynamische yogasessies, bijvoorbeeld.

Het interessante aan de yogapraktijken is dat je een opeenvolging van houdingen kunt doen die op de een of andere manier vrij gemakkelijk en uitdagend tegelijk zijn. Als beginner, als je je ademhaling niet goed hebt, zul je zien hoe lastig een schijnbaar eenvoudige zonnegroet kan zijn. Echter, als je techniek verbetert met de hulp van een yoga instructeur, zul je deze begroetingen veel gemakkelijker vinden.

Vrouw doet yoga met hond
Yoga helpt jou om de beste versie van jezelf te worden! Bron: Pexels

De voordelen van Hatha Yoga

Hatha yoga is een zeer plezierige activiteit die wonderen verricht als je het doet met de juiste leraar of lerares. In feite zijn ze essentieel als het gaat om het begeleiden van studenten en het verkrijgen van de meeste voordelen uit yoga, vooral voor yoga voor het reduceren van stress.

In feite is dit een van de sleutelelementen van wat Hatha yoga zo effectief maakt; hoe de technieken ontspanning, kwaliteit van slaap, en zelfs zelfbewustzijn kunnen verbeteren om ons te helpen de balans in ons leven te behouden. In tegenstelling tot wat je zou denken, kan iedereen dit bereiken en vooruitgang boeken in Hatha yoga.

Natuurlijk, voordelen zoals innerlijke rust zijn misschien goed genoeg om sommige mensen te overtuigen, maar wat zijn de concrete voordelen?

Hoe zit het met de voordelen voor lichaam en geest?

Je zult de antwoorden op deze vragen vinden als je verder leest.

Vrouw doet yoga in balans
Wil jij leniger en sterker worden? Yoga is zeer effectief! Bron: Pexels

De effecten van Hatha Yoga

Er zijn tal van voordelen aan Hatha yoga! De verschillende oefeningen tijdens een dynamische yogasessie kunnen je helpen in vorm te komen en je gezondheid in het algemeen te verbeteren, wat altijd de moeite waard is om aan te werken. Yoga richt zich niet alleen op één deel van je lichaam, maar op je hele welzijn, en daarom keten je verschillende houdingen aan elkaar.

Ten eerste kun je stress beheersen door je ademhaling zorgvuldig te controleren. Ademhaling is enorm belangrijk in Hatha yoga omdat je die nodig hebt om de verschillende houdingen zo lang mogelijk vol te houden.

Hatha yoga kan je ook meer bewust maken van jezelf omdat elke houding je snel vertelt of er problemen zijn, waardoor je meer vertrouwd raakt met elk deel van je lichaam, je ademhaling en eventuele problemen die je hebt.

Hoe kunnen we het over Hatha yoga hebben zonder het te hebben over spierdefinitie en spierspanning?

Omdat je elke houding een tijdje moet vasthouden, geef je verschillende spiergroepen een goede training. In feite is traditionele yoga geweldig voor het verstevigen van spieren terwijl het ook je geest en ziel verzorgt. Het is goed voor alles!

Hoewel dit misschien voor de hand ligt, is Hatha yoga ook een geweldige manier om veel flexibeler te worden. Nogmaals, dit is te danken aan de houdingen die je moet aannemen. Naast het feit dat het goed is voor je geest, werk je ook aan verschillende delen van je lichaam terwijl je stretcht en je flexibiliteit verbetert.

Tenslotte kan Hatha yoga wonderen doen voor je geest en ziel, vooral op het gebied van ontspanning. Met visualisatie en meditatieve ontspanning zullen beginners snel leren hun emoties en hun handelingen te beheersen, hun concentratie te verbeteren, en ook ons moreel en humeur beter te stimuleren.

Hatha yoga is een complete discipline die ergens tussen een workout en meditatie zit en je zult heel snel enige vooruitgang zien in de loop van een paar weken. Het enige wat je nu nog moet doen, is het zelf uitproberen.

Laten we allemaal naar de dichtstbijzijnde sportschool of sportcentrum gaan!

Vergeet niet dat als de Hatha yoga praktijk je niet bevalt, je ook power yoga of Ashtanga yoga lessen kunt krijgen, Bikram yoga (of hot yoga) of Vinyasa yoga kunt doen. Hoewel al deze yogastijlen verschillend zijn, omvatten ze allemaal ademhalingstechnieken (pranayama) en het aannemen van bepaalde yogahoudingen (asanas). Zelfs als je niet zo houdt van het op één lijn brengen van je chakra's, zijn de fysieke voordelen van yoga een goede reden om het te gaan doen.

Als je je niet op je gemak voelt bij het bijwonen van groepslessen, vergeet dan niet dat je een yogi of yogaleraar kunt zoeken op sites als Superprof. Je kunt yogahoudingen aangeleerd krijgen en genieten van de herstellende voordelen van yogapraktijken met je eigen persoonlijke instructeur, terwijl je een dieper spiritueel begrip krijgt van de yogafilosofie.

Vergeet niet om je arts te vragen of yoga goed voor je is als je al bestaande aandoeningen hebt of blessures hebt gehad die je problemen kunnen geven. Je wilt niet geblesseerd raken tijdens je eerste sessie!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

4,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Bart

Schrijver, Amsterdammer en Ajax-supporter in hart en nieren. Duizendpoot met minstens zoveel interesses!