"Wij zijn spirituele wezens die geboren zijn voor menselijke ervaring; wij zijn geen menselijke wezens die geboren zijn voor spirituele ervaring." - Yogi Bhajan

Yoga wordt steeds populairder wereldwijd. Het wordt populair omdat het je helpt los te laten, te ontspannen, je ademhaling onder de knie te krijgen, maar ook om in vorm te komen. Vinyasa yoga, Iyengar yoga, prenatale yoga, Ashtanga yoga, online yoga en zelfs Bikram yoga worden steeds populairder en yogaleraren duiken op in sportscholen, sportcentra, en online als privé yogadocenten.

In dit artikel gaan we kijken naar Ashtanga yoga. Ashtanga yoga is een van de meest populaire stijlen van yoga omdat het vrij eenvoudig is om te doen als je een goede conditie hebt. Deze vorm van yoga filosofie is heel toegankelijk.

Laten we eens kijken wat het zo speciaal maakt!

Vrouwen doen yoga samen
Yoga kan je helpen om je spieren te verstevigen. Bron: Pexels
De beste leraren Yoga beschikbaar
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Awinash
5
5 (4 reviews)
Awinash
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sander
5
5 (1 reviews)
Sander
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Parul
Parul
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Olga
5
5 (4 reviews)
Olga
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Araliya
5
5 (5 reviews)
Araliya
75€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jashvant
5
5 (4 reviews)
Jashvant
1€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rianne
5
5 (5 reviews)
Rianne
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Romy
5
5 (4 reviews)
Romy
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Awinash
5
5 (4 reviews)
Awinash
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sander
5
5 (1 reviews)
Sander
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Parul
Parul
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De oorsprong van Ashtanga Yoga

Ten eerste moeten we ons afvragen waar de naam vandaan komt.

Wat betekent Ashtanga?

De term, die geassocieerd wordt met ademhaling, sereniteit en strekken, komt uit het Sanskriet.

De oorsprong van Ashtanga Yoga

Ten eerste moeten we ons afvragen waar de naam vandaan komt.

Wat betekent Ashtanga?

De term, die geassocieerd wordt met ademhaling, sereniteit en strekken, komt uit het Sanskriet.

In het Sanskriet betekent Ashtanga "acht ledematen". Ashta betekent "acht" terwijl Anga "ledematen" betekent. Ashtanga yoga heeft ook 8 hoofdprincipes. Deze 8 principes zijn:

 • Morele codes
 • Zelfreiniging en studie
 • Houding
 • Adembeheersing
 • Terugtrekking van de geest uit de zintuigen
 • Concentratie
 • Diepe meditatie
 • Vereniging met het object van meditatie

Al deze principes komen samen in Ashtanga yoga om ons te helpen onze aandacht op onszelf te richten. Tussen sofrologie en lichaamsbeweging in laat deze discipline ons zien dat yoga niet alleen helpt ons innerlijke rust te brengen, maar ons ook helpt onze spieren te versterken en onze conditie te verbeteren.

Dus wie heeft Ashtanga yoga gecreëerd?

Net als bij de meeste andere yogadisciplines kan het moeilijk zijn om te achterhalen waar Ashtanga yoga vandaan komt. Ze komen vaak voort uit de interpretatie van Sanskriet teksten of tradities. Dit betekent dat het moeilijk is om precies te zeggen wanneer Ashtanga yoga is ontstaan.

Er zijn echter een paar bronnen die ons een idee kunnen geven van waar het vandaan komt. Over het algemeen schrijven we het ontstaan van de moderne yoga toe aan Krishnamacharya, een Indiase yogaleraar die in 1989 op 101-jarige leeftijd overleed. Deze leraar had drie belangrijke leerlingen:

 • B. K.S. Iyengar, de grondlegger van Iyengar yoga.
 • Zijn zoon Desikachar, die Viniyoga stichtte.
 • Pattabhi Jois, over wie we het vandaag zullen hebben, omdat hij Ashtanga yoga creëerde.

Pattabhi Jois opende zijn eigen school in 1948 die veel mensen uit het Westen aantrok.

Waarom was het zo succesvol?

Het is een fysieke, dynamische, veeleisende vorm van yoga die, door een opeenvolging van uitdagende yogahoudingen (of asana), je in staat stelt in balans te komen terwijl je je ook in het zweet werkt.

In de jaren 1960 werd Ashtanga yoga erg populair in het Westen. In de Verenigde Staten werd het bekend als Power Yoga, wat in wezen dezelfde soort yoga is. Hoewel Pattabhi Jois nu dood is, is Ashtanga yoga overal te vinden en is het wereldwijd enorm populair.

Vrouw rekt op yoga mat
Wil jij leniger worden? Met Ashtanga yoga ga jij je doelen bereiken! Bron: Pexels

De specifieke kenmerken van Ashtanga Yoga

Hoewel de oorsprong een belangrijk onderdeel is van elke yogadiscipline, zijn de technieken ook de moeite waard om naar te kijken. We kunnen Ashtanga yoga classificeren als dynamische yoga omdat het fysiek veeleisend kan zijn, je ledematen laat strekken, en je kan helpen je spieren te versterken.

Met de 8 principes die we eerder zagen, is Ashtanga yoga gebaseerd op zes houdingen of poses. Deze zes houdingen zijn aan elkaar gekoppeld in een logische en vloeiende methode waarvan iedereen zou moeten genieten, of het nu hun allereerste sessie is of dat ze een ervaren yogi zijn.

Natuurlijk zijn er niveaus en hoef je geen gevorderde lessen of yoga workshops te volgen als je net begint. Maar de principes van de houdingen, en het versterken en kanaliseren van energie zullen aanwezig zijn, ongeacht het niveau.

Hoewel de houdingen in de hele sessie hetzelfde zijn, is het belangrijk om te weten en te begrijpen wat het beoefenen van Ashtanga yoga inhoudt. In feite gaat het om het diversifiëren van lichaamsbeweging evenals het verkrijgen van mindfulness (zoals bij mindfulness meditatie) en het verbeteren van je stemming en fysieke fitheid.

Het is meer dan een sportieve activiteit, het is een manier van leven die vloeiendheid, reflectie, zelfbewustzijn omvat, en uiteindelijk, gelukkig zijn met je vooruitgang terwijl je de discipline beoefent. Als je er eenmaal in komt en dagelijks oefent, zul je echt beginnen met het boeken van belangrijke vooruitgang.

Om vooruitgang te boeken in Ashtanga yoga, zoals in elke andere yogastijl, moet je er moeite voor doen! Om je stressmanagement te verbeteren, spieren te versterken, flexibeler te worden en in harmonie te komen met je lichaam, is er niets beter dan yoga. Eenvoudig maar doeltreffend!

Man doet yoga op strand
Yoga kan je vrijwel overal doen, er is geen excuus! Bron: Pexels

De effecten van Ashtanga Yoga

Werken aan je lichaam met Ashtanga Yoga

Wanneer we fysieke activiteiten doen, willen we vaak snel resultaat zien. Je moet niet vergeten dat de sleutel tot elke transformatie, of het nu fysiek, mentaal of spiritueel is, routine is.

Ashtanga yoga is niet anders; met dagelijkse oefeningen zul je je doelen gaan bereiken. Het doel van Ashtanga yoga is om je lichaam en geest samen te brengen.

Na een paar sessies zul je beginnen met afvallen en het opbouwen van spieren. Ashtanga yoga, met zijn houdingen, opeenvolgingen van bewegingen, enz., is vaak waar mensen aan denken als ze aan yoga in het algemeen denken. Elke student zal in zijn eigen tempo vooruitgang boeken. Maar ze zullen allemaal uiteindelijk zowel lichamelijk als geestelijk verbeteren.

Ashtanga Yoga: een sport voor de geest

Hoewel er geen twijfel over bestaat dat je lichaam een belangrijke rol speelt bij elke fysieke activiteit, speelt je geest ook een grote rol bij Ashtanga yoga. In feite speelt je geest voortdurend een rol in Ashtanga yoga omdat je zowel je lichaam als je geest moet stimuleren. Je lichaam, geest en ziel zijn allemaal in harmonie om je levensenergie te creëren die dagelijks gestimuleerd moet worden met Ashtanga yoga.

Kijk hier voor yogalessen bij jou in de buurt.

Ademhaling (pranayama) is een van de belangrijkste hulpmiddelen van Ashtanga yoga omdat het je in staat stelt de verschillende delen van je lichaam op elkaar af te stemmen. Sterker nog, als je niet correct ademt, beperk je de effecten van elke yogahouding. Daarom is het belangrijk om je ademhalingsoefeningen te oefenen en de juiste techniek te gebruiken.

In Ashtanga yoga wordt deze techniek vaak gekoppeld aan het focussen op een bepaald object, zodat je je focus niet verliest of vergeet wat je probeert te doen. Dit is veel werk voor je geest die, met de juiste ademhaling, een essentieel onderdeel is van elke yogasessie.

Want wat zou een yogi zijn zonder mindfulness van wat er gaande is en een brede kijk op de fysieke, mentale en spirituele vooruitgang die je boekt?

Bij Ashtanga yoga, net als bij yoga voor kinderen, moet je de verschillende delen van je wezen samenbrengen om de meeste vooruitgang te boeken.

Of je nu een yoga docent hebt of niet, Ashtanga yoga bevordert pacifisme en respect voor anderen en jezelf, terwijl je werkt aan je geest, lichaam en geest.

Is het de perfecte vorm van yoga?

Als je nog niet verslaafd bent aan Ashtanga yoga, vergeet dan niet dat er ook Bikram yoga, Hatha yoga (traditionele yoga), en Vinyasa flow yoga voor jou is om te checken, om nog maar te zwijgen over yogalessen voor beginners, baby's, zwangere vrouwen, en helende yoga therapie, elke yogales is anders!

Vrouw rekt zich uit
Zorg er altijd voor dat je eerst een arts raadpleegt voordat je begint met yoga. Bron: Pexels

Voor degenen die nieuw zijn met yoga, is het het beste om online te kijken naar de verschillende yogi's die in jouw omgeving wonen, te zien wat hij of zij onderwijst, en een dieper begrip van de yoga praktijk te krijgen voordat je erin duikt.

Als je al bestaande medische aandoeningen of blessures hebt, zorg er dan voor dat je met je arts bespreekt of je in staat bent om aan yoga te beginnen. Hoewel yoga een zachte sport lijkt, kan het bepaalde delen van het lichaam zwaar belasten en het zou vreselijk zijn om een nieuwe hobby te beginnen en een oude blessure te verergeren of uiteindelijk jezelf meer pijn te doen dan je jezelf geneest.

Je kunt je privé yoga docent of yogaleraar altijd vertellen over je blessures of aandoeningen, zodat ze hun sessies aan jou kunnen aanpassen. Misschien kan je nog steeds yoga doen, zolang je maar de juiste yogavormen en asana's kiest.

Vergeet niet dat yoga voor iedereen is. Er zijn lessen en sessies voor alle leeftijden en niveaus en je bent nooit te oud of te jong om aan yoga te doen. Vergeet niet dat er zelfs prenatale yogalessen zijn voor aanstaande moeders. Zorg er wel voor dat je naar de juiste les gaat, want als je naar de verkeerde les gaat, kan dat gênant zijn!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Bart

Schrijver, Amsterdammer en Ajax-supporter in hart en nieren. Duizendpoot met minstens zoveel interesses!