Als je aan iemand vraagt of hij of zij een taal spreekt naast het Nederlands dan krijg je meestal het antwoord dat men ook Engels spreekt. Soms is er nog een derde taal, zoals het Frans, Duits of Spaans of spreken mensen bijvoorbeeld Turks of Marokkaans vanuit hun opvoeding.

Zelden hoor je mensen zeggen dat ze Chinees spreken. Dat is op het eerste gezicht weinig verwonderlijk: Chinees is een taal die in een land ver weg wordt gesproken, met compleet nieuwe karakters die in de verste verte niet lijkt op een van de talen die in Europa worden gesproken.

Maar toch zou het helemaal niet raar moeten zijn om Chinees te leren. Sterker nog, als er een taal de taal van de toekomst genoemd mag worden, dan is het waarschijnlijk wel Mandarijn. Verbaast dit je? Dan zullen we je hieronder vertellen waarom je Chinees moet leren aan de hand van enkele zeer overtuigende feiten die het belang van Chinees over de hele wereld onderstrepen.

Chinese straat
Kleurrijk, dat is de Chinese cultuur! | Bron: Pexels
De beste leraren Chinees beschikbaar
Tao
5
5 (12 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (60 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Matthew
5
5 (1 reviews)
Matthew
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tao
5
5 (12 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (60 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Matthew
5
5 (1 reviews)
Matthew
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom Chinees Leren

Er valt heel veel te vertellen over het Chinees. Zeker als je de statistieken erbij pakt, dan zijn die overtuigend om in te zien dat we het hier hebben over een wereldtaal van haast ongekende dimensies.

Als we namelijk kijken naar absolute aantallen, dan is het Chinees zelfs de meest gesproken taal ter wereld! Ruim 1,3 miljard Chinezen wereldwijd spreken Chinees als moedertaal. Met andere woorden, een op de zes mensen op deze aardbol spreekt Chinees! En daarbij gaat het lang niet alleen om mensen die in China wonen, ook in Taiwan en Singapore is het een officiële taal.

Omdat de Chinese bevolking zich al eeuwenlang hebben verplaatst over de hele wereld vind je in zo goed als alle landen grote groepen Chinese migranten die hun taal en cultuur hebben meegenomen. In alle landen wordt dus wel Chinees gesproken, maar echt op grote schaal gaat het om dertien landen waar veel mensen Chinees spreken. Met name in naburige landen als Indonesië, Vietnam en Maleisië wordt de taal gesproken door in totaal zo’n veertig miljoen Chinezen die buiten China wonen.

Dat zijn al wel aantallen die je doen overtuigen om Chinees te leren spreken, of niet?! Wees wel opgepast, het is absoluut geen makkelijke taal om te leren. Bij Chinees – in dit geval Mandarijn – wordt namelijk uitgegaan van de tonen van de taal. Het Mandarijn heeft namelijk vijf van zulke tonen (vier hoofdtonen en een neutrale toon) en als je moeite hebt tonen van elkaar te onderscheiden dan kan dat behoorlijke moeilijkheden opleveren, want sommige woorden zien er in het Chinees op schrijft hetzelfde uit en worden hetzelfde gespeld, maar het is de toon op de belangrijkste letters die ze onderscheidt. Als je de toon verkeerd uitspreekt, kun je woorden als 'moeder' en 'paard' vrij gemakkelijk verwarren, en dat kan voor ongemakkelijke situaties zorgen!

Toch is het niet zo dat het schrift het nou wel een stuk makkelijker maakt. Er zijn maar liefst 50.000 tekens in het Mandarijn, tegen de bescheiden 26 letters die wij in ons alfabet hebben – dus je zult hierbij toch echt wel wat meer in je hoofd moeten stampen. Niet allemaal, omdat in het alledaagse Mandarijn slechts een paar duizend karakters worden gebruikt, en er ook vereenvoudigde Chinese karakters zijn om de taal nog makkelijker te maken. Maar toch, het leren van Chinees is iets wat we zeker aanraden maar is tegelijkertijd niet iets wat je even snel doet.

Een Chinese straat
Alledaagse scene op een Chinese straat! | Bron: Pexels

Chinees leren online

Chinese Cursus Volgen in Rotterdam

Als je in ieder geval overtuigd bent en je wilt storten op een van de taalcursussen Chinees die in Rotterdam worden aangeboden, dan ben je in ieder geval op de goede plek in de havenstad. Rotterdam is namelijk dé stad bij uitstek in Nederland om Chinees te leren, vanwege betrekkingen op verschillende niveaus met China.

Wist je bijvoorbeeld dat Rotterdam een grote Chinese gemeenschap heeft? Er wonen zeker vijftienduizend Chinezen in de stad! Deze Chinezen spreken uiteraard uitstekend Nederlands, maar het is toch leuk als je ze kan verrassen met een woordje Chinees! Hoewel ze er tegenwoordig niet meer wonen, was er een Chinatown in Rotterdam die zich rondom de Kruiskade bevond. Tegenwoordig wonen daar nog steeds veel mensen van buitenlandse komaf en is het gros van de Chinezen weggetrokken, maar het blijft een wijk waar je Chinezen tegen het lijf kan lopen.

Ook om andere plekken in de stad kom je veel Chinezen tegen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de universiteiten? Een van de redenen dat de Rotterdamse Erasmus University veel van haar lessen in het Engels geeft is om buitenlandse studenten, veelal uit China, die op uitwisseling komen zich sneller te laten aanpassen. Het sturen van Chinese studenten naar het buitenland is namelijk iets waar veel programma’s voor bestaan, en deze culturele uitwisselingen zijn bijzonder populair. Wil jij vrienden worden met een Chinese student, of hem of haar sneller helpen aanpassen aan zijn of haar nieuwe omgeving. Dat gaat beter als je Chinees spreekt!

Een andere reden om Chinees te leren in Rotterdam is vanwege de handel. Het behoeft geen betoog dat Rotterdam een echte handelsstad is met een van de grootste havens ter wereld om de hoek. Bedrijven uit de hele wereld hebben zich vanwege de haven in de stad gevestigd en een groot deel van de schepen die dagelijks aanmeren in de haven komen uit China, waar veel fabrieken voor grote merken staan. Als je je kansen op de arbeidsmarkt wilt vergroten dan kan het helpen om een woordje Chinees te spreken. Nederlandse bedrijven – en andere bedrijven uit Europa – staan te springen om vertalers die kunnen helpen bij vergaderingen, onderhandelingen en interviews, terwijl andersom Chinese bedrijven ook graag mensen in dienst nemen die niet alleen de Nederlandse cultuur goed kennen maar die ook Chinees spreken. Kortom, Chinees leren in Rotterdam heeft veel voordelen op alle vlakken. Dan volgt nu de hamvraag: waar in Rotterdam kan je Chinees volgen!

Chinese nachtleven
Klaar voor het Chinese nachtleven? | Bron: Pexels

Volg je cursus Chinees met een privéleraar!

Waar in Rotterdam Lessen Chinees Volgen

Dan nu de absolute hamvraag: waar in Rotterdam kun je lessen Chinees volgen. Er zijn verschillende opties in de stad, met verschillende soorten cursussen voor jong en oud, op verschillende niveaus en voor online, offline, intensief of juist kortdurend.

Een van de meest populaire opties voor Chinese les in Rotterdam is bij LuCheng, dat een zeer uitgebreid aanbod heeft wat betreft Chinese lessen. Momenteel worden alle lessen enkel via Zoom gegeven, maar op het moment dat de maatschappij weer terugkeert naar een normalere situatie, dan komt daar hoogstwaarschijnlijk verandering in. Alle onderdelen van het Mandarijn komen hier aan het bod, hoewel de focus op het begin vooral op grammatica ligt. Er zijn twee locaties, in Rotterdam Centrum en Rotterdam Alexander.

Een andere uitstekende plek om Chinese lessen te volgen is bij het Danhua Culture & Education Centre. Het leuke hier is dat er ook veel culturele evenementen zijn, zoals het Chinese Nieuwjaarfeest. De cursussen zijn vooral gericht op volwassenen die Chinees willen leren spreken. Zij kunnen kiezen uit Chinees voor beginners en Chinees voor gevorderden. De docent hier is Wang Xia Qiu, die zelf hoogopgeleid docent Chinees is en tien jaar werkervaring in het Chinees onderwijs in China, Zuid-Korea en Nederland heeft. Een cursus kost 150 euro per halfjaar excl. lesmateriaal en daarnaast kunnen twijfelende leerlingen een gratis proefles nemen.

Een optie die voor meerdere enthousiastelingen in Nederland geldt is de Volksuniversiteit. Dit instituut heeft vestigingen in heel Nederland, waaronder in Rotterdam, en biedt opleidingen aan op verschillende niveaus. De beginnerscursussen bestaan uit zestien lessen van 1,5 uur en de overige, hogere niveaus bestaan uit 24 lessen van 1,5 uur. Alle lessen zijn in groep, met groepen van 12 tot 14 cursisten.

Chinese daken
Deze daken zijn kenmerkend voor China | Bron: Pexels

Chinees leren Amsterdam

Een Leraar Chinees Via Superprof Vinden

Een andere optie voor een cursus Chinees is via Superprof. In Rotterdam zijn er meerdere docenten Chinees te vinden met een hoop ervaring en van hoge kwaliteit die je graag alles leren over de Chinese tekens, de cultuur en de uitspraak.

Het enige wat je hoeft te doen wat er in Rotterdam aan leraren te vinden is, is zoeken op ‘Chinese lessen Rotterdam’ en je kan vervolgens zoeken per leraar of het aansluit bij wat je zoekt. Bijvoorbeeld, de ene docent geeft online les terwijl de andere leraar alleen lessen aan huis geeft. Weer de andere leraar is gespecialiseerd in het geven van cursussen voor kinderen, terwijl een ander juist de voorkeur geeft aan lesgeven aan leerlingen die al Chinees op een gemiddeld niveau beheersen.

Waar je als leerling zeker ook naar moet kijken is het lestarief dat een leraar vraagt. Uiteraard heeft kwaliteit een prijs, dus hoe duurder een docent, hoe meer ervaren en beter hij of zij vaak is. Toch kunnen goedkope docenten ook heel goed zijn! Een andere tip is om een kijkje te nemen bij de recensies die andere leerlingen hebben achtergelaten, zo zie je gelijk waar je mee te maken hebt. Als laatste raden we je aan een gratis proefles te nemen, om je helemaal te laten overtuigen!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.