Als er iets is waar wij Nederlanders goed in zijn, dan is het wel het leren van talen. Wij staan wereldwijd bekend als meertalige mensen, en dat heeft te maken met voornamelijk twee zaken:

  • We zijn klein land, onderdeel van Europa en omringd door landen waar andere talen worden gesproken
  • Wij zijn een land dat groot is op het gebied van handel, wetenschap en cultuur, waardoor wij wel andere talen moeten spreken om te kunnen communiceren met mensen uit andere landen

Engels, Duits, Spaans, Frans en Italiaans: het zijn Europese talen die Nederlanders regelmatig spelen. De afgelopen jaren is er echter een taal bijgekomen die decennia terug niet erg voor de hand lag maar die nu met de dag belangrijker wordt: Chinees. (Een disclaimer: als we het hier hebben over Chinees, dan hebben we het over Mandarijn, oftewel het standaard Chinees).

Op middelbare scholen, op universiteiten, op taalcursussen: de Aziatische taal wordt steeds vaker aangeboden en dat is niet gek als je ziet hoe groot de rol is van China en het Chinees in de wereld.

Een Chinese winkel
Wat wil jij in China kopen? | Bron: Pexels
De beste leraren Chinees beschikbaar
Tao
5
5 (12 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (60 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Matthew
5
5 (1 reviews)
Matthew
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tao
5
5 (12 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (60 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Matthew
5
5 (1 reviews)
Matthew
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom Chinees Leren

Er zijn verschillende perspectieven die we kunnen gebruiken om deze vraag te beantwoorden.

  • Economie: een van de belangrijkste redenen is wel de economie. China dé opkomende macht van de afgelopen jaren als we kijken naar economische groei. De binnenlandse economie groeit als kool en de productiviteit, de tech en de efficiëntie van de Chinese economie is ongeëvenaard. Ook in andere landen investeren Chinese zakenmensen met groot genoegen: zo heeft het land grote belangen in delen van Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Ook Nederland drijft volop handel met China, en Nederlandse bedrijven staan te trappelen om mensen aan te nemen die Chinees spreken. Als je dus Chinees leert, gaan de deuren op de arbeidsmarkt voor je open!
  • Diplomatie: Aangezien de economische betrekkingen tussen Nederland en China groot zijn, zijn er ook op diplomatiek niveau veel samenwerkingen tussen de twee landen. De Chinese overheid heeft veel initiatieven in Nederland en wie Chinees spreekt maakt kans een baan te kunnen krijgen bij bijvoorbeeld de overheid of een instantie gelieerd aan de Nederlandse regering. Ook internationale organisaties staan te springen om mensen met kennis van Chinees, dus het zal je enorm helpen als je een woordje spreekt op de arbeidsmarkt.
  • Cultuur: China is meer dan fabrieken en economie! De Chinese cultuur is een van de oudste culturen ter wereld en heeft op het gebied van literatuur, poëzie, filosofie, theater, enzovoorts enorm veel bijzonders voortgebracht. Helaas hang je af van vertalingen als je deze cultuur wilt begrijpen, tenzij je Chinees leert! Dan kan je een duik nemen in de wondere wereld van de Chinese cultuur en dingen leren die je in het Westen nooit zal leren. Met name als je op reis gaat naar China zal je niet vastzitten aan een gids die je alles uitlegt, maar je kan gewoon zelf naar plekken gaan – vaak eeuwenoud en mysterieus – om meer te ontdekken over de beschavingen die in China uit de grond schoten.
  • Vriendschap: China is een van de grootste landen ter wereld en er zijn uitwisselingen met Chinese studenten in steden over de hele wereld. Ook in Nederlandse studentensteden loop je al snel Chinese studenten tegen het lijf, met wie het helaas niet altijd even makkelijk communiceren is. Als je Chinees spreekt, is dat echter een ander verhaal! Sterker nog, je kan vriendschappen voor het leven sluiten met Chinese studenten, alleen maar omdat je de Chinese taal onder de knie hebt!
Chinese winkel
Het is een zeer fotogeniek land | Bron: Pexels

Volg je cursus Chinees met een privéleraar!

Chinese Cursus Volgen in Amsterdam

Als je nu denkt: yes, ik wil ook Chinees leren, dan is het mooi om te weten dat Amsterdam dé stad bij uitstek is om dat te doen. Amsterdam heeft namelijk een hechte band met China en het merendeel van de Chinezen die in Nederland wonen, wonen in onze hoofdstad. De Chinese gemeenschap in Amsterdam is nauw verbonden met de geschiedenis van de stad en is op een zichtbare manier aanwezig in enkele van de meest historische delen van de stad. Alleen al om die geschiedenis te begrijpen en beter te kunnen communiceren met die Chinese gemeenschap in Amsterdam raden we je aan om lessen Chinees te nemen!

De Chinese gemeenschap zoals we die nu kennen kreeg vorm in Amsterdam aan het begin van de twintigste eeuw. Ze vestigden zich op de plek waar ze vandaag de dag nog zitten: rondom de Zeedijk. Het is niet voor niets dat die buurt nu nog steeds aangeduid wordt als Chinatown en dat er een aantal heerlijke Chinese restaurants, prachtige Chinese winkeltjes en zelfs een Chinese tempel in die buurt te vinden zijn!

De eerste Chinezen werden pindachinezen genoemd door de Amsterdammers – geen racistische lading – maar vanwege de pindakoekjes die de migranten verkochten op straat. Iets wat de Chinezen ook meenamen uit hun cultuur was het gokken – met spellen als sic bo en mah jong voorop – waardoor steeds meer jongeren uit Amsterdam in het weekend richting Chinatown togen om kennis te maken met de uitdagingen van het Chinese nachtleven. Zoals in zoveel landen begonnen Chinezen winkeltjes en restaurants te openen, waaronder het beroemde Nam Kee waar de Nederlandse schrijver Jan Wolkers over schreef in zijn boek ‘Oesters van Nam Kee’.

Vandaag de dag zijn er nog genoeg manieren om Chinatown in Amsterdam goed te leren kennen. Er is een tempel op de Zeedijk – niet te missen – waar het Chinese boeddhisme vereerd wordt, terwijl je bij Dun Yong je Chinese kruiden en andere waren kan kopen. Als je een Chinese taalcursus volgt in China en je wil er op uit om de gemeenschap beter te leren kennen, dan moet je in februari op de Zeedijk zijn voor Chinees Nieuwjaar! Een andere aanrader zijn de Hartjesdagen, die in augustus in dezelfde buurt plaatsvinden. Genoeg manieren dus om China te leren kennen zonder Amsterdam te hoeven verlaten! Tijd om Chinees te leren, dus!

Chinees leren Den Haag doe je hier.

Chinese lampionnen
Deze lampionnen horen bij de Chinese cultuur! | Bron: Pexels

Waar in Amsterdam Lessen Chinees Volgen

Er zijn heel veel opties in Amsterdam als het gaat om het volgen van cursussen Chinees. We hebben hier een willekeurige selectie gemaakt van enkele van de meest bekende scholen en instituten – wat niet wil zeggen dat de scholen die niet op deze lijst staan geen kwaliteit bieden.

Een goede optie is Yiwen Chinese School, een internationale school in hartje Amsterdam, opgericht door de Chinees Yiwen Zou. Hoewel het Chinees qua klank en schrift een onbereikbare taal kan lijken is deze leraar erop gebrand al in de eerste les te zorgen dat leerlingen een woordje Mandarijn spreken! Het tarief voor een les per uur begint vanaf 33 euro en er worden ook online lessen aangeboden.

XiXiStudio is een andere moderne school waar je uitstekende Chinese les kan krijgen. Dit is echter geen plek waar je lessen krijgt, maar wel waar je via podcasts en ander lesmateriaal jezelf een hele hoop over de Chinese taal kan leren. Een goedkope manier om te beginnen dus en om er achter te komen of je het daadwerkelijk leuk vindt om Chinees te leren.

De Volksuniversiteit Amsterdam is een andere prachtige plek om Chinees te leren. Deze academie is bekend vanwege de veelheid aan vakken die er worden gegeven en ook voor mensen die Mandarijn willen leren, op welk niveau dan ook, is dit een prachtige plek om de eerste stappen te zetten. Allereerst is er de mogelijkheid om online lessen, bijvoorbeeld via Zoom, te volgen, terwijl men ook fysieke lessen kan volgen.

Chinese straat
Zoveel winkeljtes en restaurants! | Bron: Pexels

Een Leraar Chinees Via Superprof Vinden

Een andere manier om Chinees te leren in Amsterdam is via een leraar op Superprof. Want hoewel er talloze uitstekende scholen zijn in de hoofdstad, zijn er nog meer leraren van topkwaliteit die zich niet aan een school hebben verbonden maar die wel openstaan voor het geven van lessen.

En je vindt ze op Superprof! Een groot aantal professionals heeft zich aangemeld op het platform. Deze leraren hebben allemaal kennis van en affiniteit met Mandarijn, hebben vaak in China gestudeerd en weten ook veel te vertellen over de cultuur. Als je meer wilt weten over hun achtergrond en kennis kan je in hun profielen op Superprof meer vinden hun niveau, hun ervaring en hun kennis.

Een ander voordeel van Superprof is dat je via hun profiel kan kijken wat andere leerlingen over hun lessen schrijven. Deze beoordelingen en recensies zijn zeer betrouwbaar en geven je een goed inzicht in wat je kan verwachten als je les bij deze leraren neemt.

De leraren bieden vaak lessen op verschillende manieren: je kan ze online volgen, je kan ze aan huis krijgen of afspreken in bijvoorbeeld openbare bibliotheek. Je kan daarnaast ook kiezen voor privéles, wat wel iets duurder is, of een groepsles, wat goedkoper is maar je krijgt er minder persoonlijke aandacht.

Denk dus goed aan je budget voordat je begint met een les, je wilt niet in geldproblemen komen. Daarnaast kan je ervoor kiezen eerst een gratis proefles te nemen zodat je de leraar een beetje leert kennen voordat je daadwerkelijk Chinees leert!

Een cursus Chinees vind je hier.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.