Heb jij tijd over? Wil je een nieuwe taal te leren om zo de mogelijkheid te hebben een tijdje in een ander land te wonen, een nieuwe cultuur te leren kennen en te kunnen praten met mensen uit andere landen? Benieuwd welke taal je moet leren als je bijvoorbeeld meer kansen wil op de arbeidsmarkt, of als je iets zoekt wat men niet snel studeert?

Iedere taal heeft haar voordelen en redenen om te studeren. Bijvoorbeeld, wie Spaans studeert kan naast Spanje ook aan de slag in Zuid-Amerika, waar op Brazilië, Suriname, Guyana en Frans-Guyana na overal Spaans wordt gesproken. Frans is ook een echte wereldtaal, vanwege de vele Afrikaanse landen waar Frans wordt gesproken en Engels is natuurlijk een taal die haast door iedereen wordt gesproken. Als je echter iets helemaal anders wilt doen wat alsnog door heel veel mensen wordt gesproken, dan raden we je aan Chinees te proberen! Ja, echt waar: er zijn heel veel redenen om Chinees te leren spreken.

De verboden tempel
De verboden tempel! | Bron: Pexels

Ga aan de slag met Chinese les Den Haag

De beste leraren Chinees beschikbaar
Tao
5
5 (12 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (60 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jelle
5
5 (3 reviews)
Jelle
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tao
5
5 (12 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (60 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jelle
5
5 (3 reviews)
Jelle
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom Chinees Leren

Voordat we je gaan uitleggen waarom je Chinees zou moeten leren, is het belangrijk jezelf af te vragen waarom je überhaupt een taal leert. Als je een persoonlijke reden hebt om een bepaalde taal te leren, bijvoorbeeld om met familie in het buitenland te kunnen communiceren, omdat je heel erg fan bent van een bepaalde muziek of subcultuur of iets anders, dan kan je een specifieke taal leren.

Als je een iets algemenere reden hebt, bijvoorbeeld omdat je zoals hierboven beschreven meer kansen op de arbeidsmarkt wil, dan is Chinees dé taal bij uitstek om te leren. Chinees is namelijk:

  • De taal van de toekomst. Hoewel het niet altijd heel zichtbaar gaat, is China en haar cultuur overal ter wereld. Overal in de wereld kom je Chinese restaurants tegen, Chinese bedrijven, Chinese migranten en Chinese studenten. De bevolking van China groeit hard en ook vanwege de economische invloed, waarover hieronder meer, is Chinees daadwerkelijk de taal van de toekomst.
  • De taal van de economie. Weinig economieën zijn zo stabiel en sterk en groeien zo hard als de Chinese economie. Enkele van de grootste bedrijven ter wereld komen uit China en de handel tussen China en Nederland en andere landen in Europa is zeer intensief. Wie Chinees kan, is zeer gewild bij veel bedrijven.
  • De taal van de wereld. Een op de zes mensen op deze aardbol spreekt Chinees. Het gros van die mensen woont in China zelf, maar er zijn ook tientallen miljoenen Chineessprekende mensen buiten China. Er is geen taal ter wereld die in absolute aantallen door zoveel mensen wordt gesproken als het Chinees, dus het is een echte wereldtaal die je leert.
  • De taal van een eeuwenoude cultuur. Het is niet zo dat het Chinees een taal is die recent opkomt. China is al eeuwenlang een enorm interessant en mysterieus rijk waar hele dynastieën hebben gewoond. De cultuur van dit land is niet altijd makkelijk te doorgronden als je de taal niet spreekt, terwijl je met wat Chinees al heel wat meer begrijpt over bijvoorbeeld de literatuur en filosofie in het land.
  • De tweede taal van veel Nederlanders. Ook in Nederland wonen veel mensen die van oorsprong uit China komen. Het gaat om vaak tweede- of derde generatie migranten die uiteraard uitstekend Nederlands spreken, maar toch, om deze migratiegeschiedenis nóg beter te begrijpen is het spreken van een woordje Chinees geen slecht idee.
  • De taal van diplomatie. Als we het hebben over Den Haag, dan hebben we het over (inter)nationale politiek en diplomatie. Naast de Nederlandse regeringsinstanties zijn er ook internationale organisaties in de Hofstad gevestigd en vanwege de wereldwijde Chinese invloed is het spreken van Chinees daar een zeer gewilde vaardigheid.
Chinese arbeiders
Geweldig als je met deze mensen kan praten! | Bron: Pexels

Chinees leren online

Chinese Cursus Volgen in Den Haag

Zoals we hierboven al aangeven is het met name in Den Haag heel handig om Chinees te leren. Vanwege de handel en de diplomatieke afvaardigingen die in Den Haag gevestigd zijn loop je hier Chinese diplomaten en andere ambtenaren die Chinees spreken tegen het lijf, en als jij als Chineessprekende met hen kan praten en hen kan verstaan heb je automatisch een voorsprong op de arbeidsmarkt.

Maar zoals we ook eerder beschreven, zijn er veel Chinese migranten in Nederland die vaak allemaal in dezelfde buurt zijn gaan wonen en zo hun eigen Chinatown hebben opgezet. Ook in Den Haag is dit gebeurd: verschillende straten in de stad hebben zo’n affiniteit met de Chinese gemeenschap dat naast de Nederlandse naam ook de Chinese naam van de straten staat aangegeven.

Je vindt de Haagse Chinatown bij de Grote Markt, achter de Bijenkorf. Als je door deze straten loopt, vallen de vele Chinese restaurants en winkels je gelijk op. Al vanaf de jaren zeventig begonnen Chinese migranten zich hier massaal te vestigen en de Stichting Chinatown probeert Hagenezen ook bekend te maken met Chinese tradities door culturele evenementen, zoals Chinees nieuwjaar, te organiseren.

In de afgelopen jaren is de wijk nog verder opgeknapt om de band met China te benadrukken, en naast de Chinese tekens op naambordjes zijn sommige straten versierd met typische Chinese lampionnen. Ook zijn er twee Chinese poorten in de Wagenstraat gebouwd, die zijn gemaakt van originele Chinese bouwmaterialen. Verder, als je goed kijkt, kan je in de buurt ook Chinese gezegden in de stoeprand gegraveerd zien, wat nog eens benadrukt dat de band met China in dit deel van Den Haag extra sterk is.

Uiteraard kan je alle Chinese migranten hier prima in het Nederlands aanspreken. Maar als je de Chinese cultuur in Den Haag nog beter wilt begrijpen, als je nog beter wil begrijpen waar deze Haagse Chinezen vandaan komen of als je niet uit Den Haag wil maar hier wel een goede baan in bijvoorbeeld de diplomatie wilt bemachtigen, dan raden we je sterk aan om Chinese cursussen in Den Haag te volgen!

Chinees casettebandje
Ouderwets Chinees leren! | Bron: Pexels

Volg je cursus Chinees met een privéleraar!

Waar in Den Haag Lessen Chinees Volgen

En dat is dan ook de grote vraag nu: waar in Den Haag vind je Chinese les? Gelukkig zijn er veel opties, we noemen er hier een paar maar er zijn er nog veel meer en allemaal bieden ze hoge kwaliteit lessen.

Als je wil dat je kinderen al vanaf jonge leeftijd in aanraking komen met Chinees dan is de Stichting Haagse Chinese School een goede optie. Lessen zijn hier voor alle leeftijden en er zijn ook cursussen die zich in plaats van taalonderwijs meer concentreren op het onderwijzen van de Chinese cultuur. Zo zijn er lessen voor jonge kinderen, die iedere zaterdag gehouden worden, terwijl er ook kleine groepscursussen voor volwassenen in Mandarijn worden gegeven. Kinderen kunnen hier ook kunst- en cultuurlessen volgen terwijl je hier ook voorbereiding kan krijgen op Chinese examens.

LMA China is een andere bekende Chinese school in Den Haag. De lessen hier worden gegeven aan zowel volwassenen als middelbare scholieren, allemaal klassikaal in groepen. De enige vorm van China die hier wordt onderwezen is Mandarijn, terwijl men ook vereenvoudigde Chinese karakters en de transcriptietaal Pinyin leert. Je krijgt hier lessen van de geboren Chinees Lingmei Ma, die jarenlang les heeft gegeven op Chinese scholen in Rotterdam en een taalinstituut in Den Haag. Ook heeft zij eigen lesboeken ontwikkeld en ze is voorzitter van de stichting Chinees Onderwijs in Nederland. Ook in het buitenland heeft ze haar sporen verdiend in het Chinese onderwijs, en je krijgt hier dus les van een absolute topper!

Een andere optie is bij het veelzijdige Talencentrum Den Haag. In de cursus Chinees voor beginners leer je naast grammatica ook meer over China en de Chinese cultuur. Laagdrempelig, gezellig en een goede manier om je eerste stappen in het leren van Chinees te zetten! Maar er is nog een optie!

Chinees eten
Chinees eten kennen we overal ter wereld | Bron: Pexels

Chinees leren Amsterdam

Een Leraar Chinees Via Superprof Vinden

Als je zoekt naar een privéleraar die flexibeler is qua lestijden, lesmogelijkheden en tarieven kan je kijken op Superprof of er in Den Haag een leraar Chinees te vinden is die aansluit bij je wensen. Iedere leerling is immers anders en iedereen heeft zijn of haar eigen manier van het leren van een taal.

Sommige leraren Chinees in Den Haag bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid online taalonderwijs te verzorgen, wat handig is voor mensen die vanwege een druk schema niet naar een school kunnen komen. Er zijn ook docenten die bijvoorbeeld heel gespecialiseerd zijn in een bepaalde manier van lesgeven, bijvoorbeeld als docent voor kinderen of docent voor universitaire leerlingen Chinees.

Zodra je zoekt op ‘Chinese les Den Haag’ zul je zien dat er een enorm aanbod aan leraren is, en in hun profielen kan je zien hoe ervaren ze zijn. Je kan ook kijken wat eerdere leerlingen in de beoordelingen schrijven over deze leraren, waardoor je een beter beeld krijgt van de docent in kwestie. Twijfel je nog steeds? Vraag een proefles aan, op die manier kan je perfect zien of de stijl van de docent aansluit bij jouw manier van leraren. Vervolgens onderhandel je het lestarief en klaar!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.