Als je op deze pagina bent gestuit, is dat omdat je interesse hebt in het leren van Chinees. Een uitstekende stap, waarover we je in dit artikel meer gaan vertellen. Chinees is namelijk de taal van de toekomst, en dat is niet alleen omdat het een mooie en mysterieuze taal is, maar ook gewoon omdat we aan de hand van feiten kunnen laten zien dat het nu al een hele slimme stap is om Chinees te leren.

Daarnaast zit je op de goede plek als je in Utrecht wilt beginnen aan je cursus Chinees. Naast de vele scholen en uitmuntende leraren die er in de Domstad te vinden zijn, heeft de stad ook een hechte Chinese gemeenschap en een geschiedenis met het land China, waardoor je op een nog betere manier in staat zal zijn om Chinees te leren en in de praktijk te brengen zonder de stad te verlaten.

Maar goed, als je nog twijfelt over het nut van Chinees, gaan we je eerst over de streep halen met een aantal verbazingwekkende feitjes!

Een Chinese tempel
China staat vol met zulke tempels! | Bron: Pexels
De beste leraren Chinees beschikbaar
Tao
5
5 (12 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (60 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Matthew
5
5 (1 reviews)
Matthew
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tao
5
5 (12 reviews)
Tao
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shiuan
4,8
4,8 (4 reviews)
Shiuan
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rong
4,9
4,9 (60 reviews)
Rong
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jiasi
5
5 (3 reviews)
Jiasi
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wendy
Wendy
7€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Korinna
5
5 (3 reviews)
Korinna
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Daniel
Daniel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Matthew
5
5 (1 reviews)
Matthew
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom Chinees Leren

Het Chinees is een oude taal, en dat is voor mensen die van cultuur en geschiedenis houden al een reden om zich er dieper in te verdiepen. Sterker nog, het Chinees is de oudste geschreven taal ter wereld! Het Mandarijn, de meest gebruikte vorm van Chinees, bestaat al ruim drieduizend jaar. Toch is er in die tijd weinig veranderd, de taal is grotendeels hetzelfde gebleven.

Wat wel is veranderd is het aantal mensen dat Chinees spreekt! Inmiddels zijn er ruim 1,2 miljard moedertaalsprekers op de wereld, een aantal dat hard blijft groeien, zeker omdat steeds meer mensen de taal leren. Met 15 procent van de wereldbevolking die Chinees spreekt, wordt er wereldwijd meer Chinees gesproken dan Spaans, Engels, Frans en Duits bij elkaar!

Wat Chinees lezen en schrijven betreft, kunnen mensen daar moeite mee hebben omdat het Chinees zelf geen alfabet kent, dat samen woorden vormt. Chinese karakters zijn namelijk woorden op zich! Toch hoef je veel minder karakters of woorden te kennen voor een basisbegrip van het Chinees dan bij het Engels. Volgens onderzoeken moet je namelijk zo’n achtduizend Engelse woorden kennen als je enigszins boeken wil lezen, voor het Chinees hoef je “maar” drieduizend karakters te kennen!

Wat het niet makkelijker maakt – of voor sommige mensen juist wel – is dat het Chinees geen verschil tussen meervoud en enkelvoud kent. Ook hebben woorden geen geslachten, zoals bijvoorbeeld bij de Romaanse talen. De grammatica is ook simpel, er zijn namelijk geen tijden of naamvallen die je moet leren.

Wat het meest uitdagende is als je Chinees gaat leren is het leren spreken en luisteren. Dat heeft er namelijk mee te maken dat het Chinees een toontaal is, waar op basis van vijf verschillende tonen woorden een geheel andere betekenis kunnen krijgen. Zo kan het zijn dat je aan iemand probeert te zeggen “ik wil je wat vragen”, maar door de verkeerde uitspraak zeg je “ik wil je kussen”.

Het beroemde gezegde zegt echter dat oefening kunst baart. En zo is het. Het Chinees is een kunst, zowel geschreven als gesproken, en als je je verdiept in een cursus zal je zien dat het mettertijd steeds beter gaat om Chinees begrijpen. Zoals we al eerder zeiden zit je in Utrecht op de goede plek als je Chinees wilt leren. En dat is niet alleen vanwege het gevarieerde aanbod aan Chinese scholen in de stad!

Een Chinese straat
Dit ziet er toch gezellig uit? | Bron: Pexels

Volg je cursus Chinees online!

Chinese Cursus Volgen in Utrecht

Zoals in zoveel grote steden in Nederland zijn er in Utrecht veel Chinese migranten te vinden. Die wonen er al decennialang en hebben zich vaak zichtbaar aangepast aan het dagelijkse leven door typische Chinese winkeltjes en restaurants te openen. Namen als Tai Soen en Dim Sum kennen de meeste liefhebbers van Chinees eten in Utrecht zeker wel! Maar er is meer dan restaurantjes als we het hebben over Chinezen in Utrecht.

Wat namelijk ook bijdraagt aan de grote aanwezigheid van de Chinese gemeenschap in Utrecht zijn de universiteiten, hogescholen en het bedrijfsleven. Zo goed als alle universiteiten in Nederland, waaronder de Universiteit Utrecht, hebben namelijk uitwisselingsprogramma’s met Chinese studenten die een semester of een schooljaar bij ons komen studeren. Hoe leuk is het als je deze studenten in het Chinees een rondleiding door de stad kan geven!? De Nederlandse cultuur, het studentenleven en Utrecht zelf kan namelijk best even aanpassen zijn voor Chinese studenten dus wie ze kan helpen op hun plek te laten voelen bewijst ze een grote dienst. Hetzelfde geldt overigens voor de vele expats uit China die in Utrecht werken!

De aanwezigheid van Chinese bedrijven zie je trouwens in hartje stad terug. Wist je bijvoorbeeld dat het onlangs geopende warenhuis Miniso in Hoog Catharijne uit China komt. Het valt te vergelijken met de Action qua prijzen en goederen, maar het verschil is dat het wel een internationale keten betreft met wereldwijd ruim 4800 winkels. Deze Miniso in Utrecht is de eerste vestiging in Nederland!

Wist je dat Utrecht ieder jaar ook veel Chinese toeristen ontvangt? Daar zijn meerdere redenen voor. Een daarvan is uiteraard de Utrechtse binnenstad, die met al haar geschiedenis een uitnodigende attractie is, maar in het geval van China is het de toeristen met name om Nijntje te doen. De creatie van Dick Bruna is namelijk mateloos populair in het Aziatische land, vanwege het simpele ontwerp. Je kan in China in steden door het hele land tassen, kleren en poppen van het Nederlandse konijntje tegenkomen.

Goed, Utrecht is dus een ideale stad om in contact te komen met Chinezen en je net opgedane kennis toe te passen. Maar waar doe je die kennis op? Waar in Utrecht kan je leren over Mandarijn, karakters, tonen en tekens? Hier volgt een korte opsomming van enkele van de beste Chinese scholen in Utrecht en omstreken.

Een Chinese vlag
Wat staat hier? | Bron: Pexels

Op Superprof bieden wij de beste cursussen Chinees

Waar in Utrecht Lessen Chinees Volgen

Utrecht is een echte onderwijsstad en er zijn heel veel plekken waar je een volledige cursus Chinees kan vinden. We noemen ze niet allemaal, maar zetten wel een aantal van de beste cursussen op een rij.

Een van de meest uitgebreide en professionele Chinese scholen in Utrecht is de Stichting Algemene Chinese school Utrecht. Hier kan je lessen vinden voor kleuters, voor jongeren en voor volwassenen, allemaal gegeven op verschillende manieren en niveaus. Voor volwassenen zijn er bijvoorbeeld zes cursussen: twee voor beginners en vier voor gevorderden. Deze cursussen duren ieder een half jaar, of achttien lessen van ieder twee uur, en kosten €280 euro. Daarnaast doen ze ook aan zomerkamp, een leuke activiteit om Chinees te leren voor kinderen!

Een andere uitstekende optie is Chinese les Utrecht, iets informeler maar niet minder interessant. Je krijgt hier les van Tzu Ping, die zelf in Utrecht woont – en al zeventien jaar in Nederland – maar geboren Chinees is. Ping is een multifunctionele duizendpoot die naast Chinese lessen, die ze privé aan huis of online geeft, ook lessen geeft in Chinees kalligraferen en werkzaam is als tolk en vertaler en zelfs in te huren is als reisleidster! Ze organiseert ook culturele workshops, heel leuk als je op een laagdrempelige manier in contact wil komen met China.

Een andere optie die in Utrecht wordt geboden is het Chinees College Nederland. Dit bedrijf heeft vestigingen op meerdere plekken in Nederland, waaronder dus in Utrecht. Naast reguliere cursussen, afhankelijk van je niveau, heb je hier conversatiecursussen en cursussen die enkel gericht zijn op bijvoorbeeld lezen en schrijven of spreken en luisteren. Hoewel de meeste cursussen in groep worden gegeven kan je ook kiezen voor individuele lessen. De prijzen van de cursussen bij het CCN zijn iets duurder dan gemiddeld maar je krijgt wel uitstekende begeleiding van op en top professionele docenten en geweldig lesmateriaal.

Een Chinese tempel
Wat een land om op reis te gaan | Bron: Pexels

Chinees leren Amsterdam met een privéleraar

Een Leraar Chinees Via Superprof Vinden

Dan is er nog een andere optie voor wie Chinese les in Utrecht zoekt. Eigenlijk heel simpel: je gaat naar Superprof en tikt “Chinese les Utrecht”. Je zult zien dat er een lange lijst namen en foto’s verschijnt van leraren Chinees in Utrecht die allemaal zeer capabel en ervaren zijn en weten hoe ze je binnen de kortste keren Chinees kunnen leren.

De keuze is aan jou! Kijk vooral naar wat jij het liefste hebt als je les volgt: online of offline, aan huis of op een openbare locatie, alleen of met anderen. Kijk ook naar je niveau, je doelstellingen en of de leraar daarbij aansluit. Kijk uiteraard ook naar het lestarief van een docent: je wilt niet na enkele lessen al door je budget heen zijn! Onthoud echter wel dat kwaliteit een prijs heeft en een dure docent vaak zijn of haar redenen heeft een bepaald bedrag voor lessen te vragen.

Verder is het belangrijk om op de profielen van de docenten goed te scannen op de beoordelingen van eerdere leerlingen, zo krijg je een goed beeld van hoe de docent lesgeeft. Uiteindelijk kan je een gratis proefles nemen om helemaal overtuigd te raken! Niets houd je meer tegen om Chinees in Utrecht te leren!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.