Wereldwijd zijn er meer dan 300 unieke dansstijlen. Van ballet tot countrydans en van de Spaans Andalusische dans (Cachchucha) tot de Franse traditionele dans (Bourree). Maar wat zijn nu de populairste dansstijlen in Nederland en hoe bepaal je dat? Dat is een moeilijke vraag. Je kunt de populariteit namelijk op verschillende manieren meten.

Is de dans populair als hij onder veel mensen bekend is? Als veel de dans kunnen uitvoeren of juist als mensen de dans leuk vinden om naar te kijken? Scholen in de Kunst heeft gekeken naar het aantal keer dat de dans wordt opgezocht in Google. Als meer mensen de dans kennen en leuk vinden wordt deze waarschijnlijk ook vaker opgezocht zeggen zij.

Dit zijn volgens hen de populairste dansstijlen van 2004 tot 2020 volgens het zoekvolume in Google:

 1. Iedereen kent ballet. In Nederland wordt op Ballet meer dan 8100 keer gezocht per maand. Daarnaast wordt er ook nog meer dan 700 keer op klassiek ballet en 320 keer op jazzballet gezocht;
 2. Salsa is een dans met voornamelijk Spaanse en Zuid Amerikaanse invloeden. Sinds eind jaren negentig werd de dans ook populair in West-Europa en Nederland. Hier wordt ongeveer 8000 keer per maand op gezocht;
 3. Net zoals Salsa is ook Zumba is een Latijns-Amerikaans geïnspireerde dansstijl. Deze dans is echt bedoeld om fit van te worden. Door de swingende dansbewegingen ontstaat een dynamisch, leuk en effectief fitness systeem. Google resultaat: 4600 keer per maand;
 4. Onder de titel urban dance vallen verschillende dansvormen uit de straatcultuur: o.a. streetdance/hiphop en breakdance. Hier wordt 4000 keer per maand op gezocht.
 5. De Flamenco is een dans afkomstig uit de zuidelijke provincies in Spanje. Kenmerken van de Flamenco muziek doen soms denken aan Arabische klanken. De muziek combineert zang, dans, begeleidend klappen en gitaarbegeleiding. Het kent strakke twaalf tellen ritmestructuren waarop geïmproviseerd kan worden. Score 2600 keer per maand.
Dit is een droom van heel veel meisjes
Om zo te kunnen dansen gaan heel wat balletlessen vooraf ǀ Pixabay - nikidinov

Zoals je ziet staat Salsa dansen op nummer twee volgens dit onderzoekje. Dit zou de populariteit van deze dansstijl kunnen verklaren. Maar het zou ook te maken kunnen hebben met de relatief jonge bevolking in Eindhoven. Er wonen en studeren hier zo'n 49.000 studenten, die allemaal ook wel eens leuke dingen willen doen. Er zijn wel 151 cafés, waarvan er veel in het centrum op de Markt zijn gevestigd. Aan de zuidkant van het centrum ligt het Stratumseind, de langste caféstraat van Nederland met meer dan vijftig aaneengesloten (dans)cafés, kroegen en discotheken.

Er zijn tal van sport studentenverenigingen in Eindhoven met thema's zoals roeien, voetbal, schermen, volleybal, zeilen, paaldansen, enzovoort. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een vereniging voor. Natuurlijk is er dan ook een studenten dansvereniging, ESDV Footloose genaamd. Naast allerlei andere activiteiten organiseert deze vereniging ook danslessen in:

 • Hiphop;
 • Modern Jazz;
 • Ballet;
 • Salsa;
 • Stijldansen;
 • Zouk.

Het mag duidelijk zijn dat Eindhovenaren houden van bewegen. Superprof heeft daarom uitgezocht waar je het beste kunt leren dansen, Niet alleen Salsa, maar ook andere dansstijlen. Doe er je voordeel mee!

De beste leraren Dans beschikbaar
Marijn
4,9
4,9 (8 reviews)
Marijn
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shirley
5
5 (3 reviews)
Shirley
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joanne
Joanne
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Floortje
Floortje
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wietske
5
5 (3 reviews)
Wietske
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Talisa
Talisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Felicia
Felicia
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lieanne
Lieanne
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marijn
4,9
4,9 (8 reviews)
Marijn
33€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shirley
5
5 (3 reviews)
Shirley
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joanne
Joanne
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Floortje
Floortje
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Wietske
5
5 (3 reviews)
Wietske
60€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Talisa
Talisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Felicia
Felicia
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lieanne
Lieanne
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Dansles voor Beginners in Eindhoven

Salsa Sensation Dansschool

Deze dansschool biedt een breed scala aan danslessen in diverse Latin dansstijlen, zoals Salsa, Bachata, Kizomba, Merengue, Zouk en Reggaeton. De danslessen worden gegeven op verschillende niveaus, van beginners tot gevorderd. Je hoeft dus geen danservaring te hebben om deel te nemen.

Dansles voor beginners is er voor iedereen
Bij dansles voor beginners leer je alles stapje voor stapje ǀ Pixabay - Free-Photos

Wat zijn de verschillen tussen Salsa, Bachata en Kizombo?

 • Salsa is een veelzijdige dansstijl die wereldwijd beoefend wordt. Deze dans is ontstaan in Cuba en is vanuit daar gegroeid en populair geworden. Tijdens het Salsa dansen ligt de nadruk op de beweging en het ritme van de muziek. Deze dansstijl kan erg energiek en opzwepend zijn, maar kan ook zeker haar rustige en romantische kant laten zien;
 • De Bachata dansstijl is ontstaan in de Dominicaanse Republiek en is de afgelopen jaren razend populair geworden. Bachata dansen is te herkennen aan het voetenwerk en de speelsheid tijdens het dansen;
 • Kizomba is sinds een aantal jaar niet meer weg te denken uit de danswereld. Kizomba dansen komt van origine uit Angola en kenmerkt zich door een rustige en sensuele manier van dansen. Kizomba dansen heeft minder complexe danscombinaties en pasjes, maar draait om de sterke connectie tussen de dansers.

Een cursus Salsa, Bachata les of Kizombo bij deze dansschool aan het Stratumseind in Eindhoven kost voor tien lessen van een uur € 100,-.

Centrum voor de Kunsten

Bij deze dansschool (Circle of Talent) kun je terecht voor dansles voor kinderen en jongeren, dansles voor volwassenen en dansles voor ouderen. En net zoals leeftijd speelt ook het niveau geen rol. Ze bieden namelijk danslessen aan voor beginners, gevorderden en alles wat daar tussenin zit.

Je kunt als volwassene (21+) kiezen uit een cursus van twaalf lessen van zestig minuten in onder anderen:

 • Jazz (instapcursus);
 • Klassiek Ballet;
 • ShowJazz;
 • Dance Around the World (zigeunerdans, Balkandans, Chinese dans en dans uit het Midden-Oosten).

Al deze lessen kun je hierna ook op gemiddeld - en gevorderd niveau volgen.

Al deze cursussen kosten € 117,65 en worden gegeven in het Centrum voor de Kunsten aan de Pastoor Petersstraat in Eindhoven.

Danscentrum Eindhoven Dance Masters

In dit centrum geven ze een cursus stijldansen. Er komen diverse soorten dans aan bod. Voor beginners zijn dit de Engelse wals, de Tango, de Quickstep, de ChaCha, de Rumba en de Jive. Naarmate je verder vordert in de lessen worden de figuren die je danst steeds complexer en maak je ook kennis met de Slow Foxtrot, Weense wals, de Samba en de Paso Doble. Halverwege de cursus is er een gezamenlijke dansavond waar je wat je hebt geleerd in de praktijk kan brengen. Aan het eind van de cursus dans je af.

De kosten voor deze cursus van vijftien danslessen van tachtig minuten (met een pauze van twintig minuten), de dansavond en het afdansen kost € 117,50 per persoon. De lessen worden gegeven aan de Tarwelaan in Eindhoven.

Danslessen Amsterdam, boek een les

Step by Step

Deze dansschool aan de Vijfkamplaan in Eindhoven geeft dansles aan peuters tot en met volwassenen. De laatste groep kan hier een cursus Modern/Jazz of Zumba voor beginners en gevorderden volgen. Voor een uur per week les betaal je € 28,- per maand; voor anderhalf uur per week € 31,- per maand. Gedurende de zomervakantie zijn ze gesloten.

Dansopleiding voor Professionals in Eindhoven

De opleiding tot danser vraagt veel motivatie
Om toegelaten te worden op een dansopleiding moet je eerst auditie doen ǀ Unsplash - Irfan Widyan

Fontys Hogeschool voor de Kunsten

Voor een hogere opleiding in het dansen zal je moeten uitwijken naar Tilburg. De Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) aan het Zwijsenplein geeft daar verschillende dansopleidingen.

Niet iedereen is meteen klaar om in het eerste jaar van de Bachelor Dance of Docent Dans te starten. Daarom biedt deze Hogeschool je met haar voortrajecten alle gelegenheid om:

 • Te ervaren of een kunstopleiding iets voor jou is;
 • Je voor te bereiden op de audities en toelatingsexamens.

Het Basisschooltraject Dans (BAO) is bedoeld voor leerlingen in de groepen 7 en 8 van de Basisschool. Ook voor dit traject moet je auditie doen. De lessen worden buiten schooltijd op dinsdag- en donderdag van 17.00 - 19.30 uur en vinden plaats op Fontys Dance Academy. De dansvakken die gegeven worden in het BAO traject zijn:

 • Klassieke dans;
 • Moderne dans;
 • Dansimprovisatie;
 • Jazzdans.

Dit traject duurt twaalf maanden en kost € 710,-

Dance classes op Superprof

De vooropleiding Algemeen Voortgezet Onderwijs Traject (AVO) werkt hierin samen met het Koning Willem II College in Tilburg. Dit College biedt dansleerlingen de mogelijkheid om minder vakken op school te doen en zo meer tijd te hebben voor de dansvakken. Deze
vooropleiding vergroot je danstechnische vaardigheden, geeft je creatieve ontplooiing de ruimte, ontwikkelt je inzicht in dans en kunst en stimuleert je theatrale overdracht. Ook hier geldt de auditieplicht. Deze vooropleiding duurt twee jaar en kost € 1,445,-.

De Opstapcursus is speciaal geschikt voor 15-16-17-18-jarigen, die hun passie voor dans op deze leeftijd ontdekken of willen onderzoeken.
Zit je in 4 of 5 Havo, 5 of 6 Vwo of ga je daar naar toe volgend schooljaar?  Zit je in een van de laatste twee jaren van een Mbo-dansopleiding maar wil je in het weekend extra trainen ter voorbereiding op een Hbo-dansopleiding? Zit je niet meer op de middelbare school en weet je nog niet precies wat je wilt of wat je durft, maar wel iets met dans?  Dan kun je auditie doen voor de Opstapcursus. Deze opleiding duurt elf maanden en vindt plaats op zaterdag. De kosten Bedragen € 710,-

Hierna kun je auditie doen voor de Bachelor Dans of Docent Dans. Kijk op hun website voor de inhoud van deze opleidingen en een aansluitende master.

Dansles via Superprof, Privéles of Online

Je hele lichaam doet mee bij Salsa dansen
Bij Salsa dansen gaat het ook om elegantie ǀ Pixabay - 1871454

Superprof

In en rond Eindhoven worden door Superprof tal van danslessen aangeboden. Ervaren docenten geven onder andere les in:

 • Salsa;
 • Bachata;
 • Merengue;
 • Reggaetton;
 • Breakdance;
 • House;
 • Hip-hop.

Te veel om op te noemen dus. Je slaat hier zeker je slag! En de prijs valt ook reuze mee. Je hebt al een dansles vanaf € 10,- per uur en daarbij is de eerste les ook nog eens gratis! Bovendien kun je op verschillende manieren les krijgen: bij jou thuis, bij de docent thuis of via de webcam.

Salsapati Dansschool

Hier kun je - naast reguliere lessen - ook terecht voor privé dansles in Salsa, Bachata, Merengue, enzovoort. De lessen worden gegeven op verschillende locatie in Eindhoven. Hoewel ze wel de prijzen voor hun cursussen vermelden, doen ze dat niet voor hun privélessen. Daarvoor moet je contact opnemen door te mailen naar info@salpati.nl of te bellen met 040-2513090/06-10841653.

Salsa Connexion

Deze dansschool aan de Hoogstraat in Eindhoven geeft privé dansles in Salsa, Bachata, Kizombo en Zouk. De tarieven hiervoor zijn alleen op aanvraag verkrijgbaar door een mailtje te sturen naar: info@salsaconnexion.nl.

Weet jij nu waar je gaat leren dansen?

 

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!