In deze blog stellen we ons eerst de vraag wat de term ‘dans’ eigenlijk betekent.

Dans komt van het Franse woord ‘danse’ en is een sport, kunstvorm of een sociaal gebeuren dat meestal de beweging van het lichaam betekent, vaak in combinatie met muziek. Het wordt gebruikt als een vorm van emotionele expressie, sociale interactie of in een spirituele of uitvoerende vorm.

Het woord ‘sport’ lijkt hier nogal uit de toon te vallen, maar als je het associeert met dansen als sportactiviteit klopt het weer wel. De term danssport wordt gebruikt voor dansen die in competitie- of wedstrijdverband worden beoefend.

Bovendien als je bijvoorbeeld aan Zumba doet, werk je ook aan je conditie en in die zin kun je het ook een sport noemen. Het zijn fitnessoefeningen op muziek.

Zumba is dansen en sporten tegelijk
Fitnessoefeningen op muziek noemen we Zumba ǀ Pixabay - AndrzejRembowskis

Als we het over Hip-hop dansen hebben, praten we zeker niet over alleen het dansen, maar ook over een levensstijl en muziek. Hip-hop is een cultuur. De hiphopteksten gaan vaak over dingen die niet goed gaan op onze aarde (en in de getto's), of over het leven van de hiphopper. Hip-hop heeft ervoor gezorgd dat de jongeren uit de getto's en andere achterbuurten een eigen stem kregen. Hip-hop was onderdeel van de bewoners van de getto's, en deze oorsprong (uit Brazilië) heeft een stempel gedrukt op de hiphopcultuur.

In Amsterdam houden ze ook van dansen, gezien de vele dansfestivals die er zijn met natuurlijk de bijbehorende muziek. Dit zijn events waarbij je even uit je dak kunt gaan. Bovendien bracht Amsterdam wereldberoemde balletdansers voort. Denk aan Rudi van Dantzig (1905-1992), Hans van Manen (1932), Olga de Haas (1944-1978) en Alexandra Radius (1942).

Maar hoeveel mensen gaan nu serieus naar dansles?

Van de Nederlandse bevolking zegt zo’n 45 procent geïnteresseerd te zijn in dans (van 'een beetje' tot 'zeer' geïnteresseerd). Ongeveer een kwart van de bevolking kijkt weleens naar dans op tv of dvd. Dat is een ongekend groot aandeel Nederlanders.

Het aantal Nederlanders dat in de vrije tijd geregeld danst in een dansschool of sportclub ligt naar schatting rond de 1,4 miljoen (9 procent van de bevolking van zes jaar en ouder), en bedraagt zelfs 7,7 miljoen (50 procent) als we de Nederlanders die graag dansen op feestjes en in uitgaansgelegenheden ook meetellen.

Maar goed, na deze informatie wil je waarschijnlijk zelf leren dansen! Maar waar moet je op letten?

 • Bepaal eerst welke soort dans je wilt leren (Latin, Ballroom, Jazz, enzovoort);
 • Wil je leren solodansen, met een partner dansen of in een groep?
 • Besef dat je bij balletlessen op redelijk jonge leeftijd moet beginnen;
 • Ben je een beginner, gevorderde of wil je professional worden?

Superprof zocht voor je uit waar jij terecht kunt!

De beste leraren Dans beschikbaar
Joanne
Joanne
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Floortje
Floortje
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shirley
5
5 (1 reviews)
Shirley
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rasarani
Rasarani
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Talisa
Talisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abetare
Abetare
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lieanne
Lieanne
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Isabel
5
5 (1 reviews)
Isabel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Joanne
Joanne
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Floortje
Floortje
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shirley
5
5 (1 reviews)
Shirley
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Rasarani
Rasarani
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Talisa
Talisa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abetare
Abetare
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Lieanne
Lieanne
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Isabel
5
5 (1 reviews)
Isabel
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Dansscholen voor Beginners

Amsterdam Dance Centre

Amsterdam Dance Centre (ADC) aan de Marnixstraat 342-E in Amsterdam heeft een divers en continu aanbod van danslessen voor volwassenen en kinderen, voor professionals en amateurdansers. Alle lessen van het ADC zijn los te volgen. Ze bieden lessen voor beginners, half-gevorderden en gevorderden en op een niveau waar iedereen aan mee kan doen. Een greep uit hun aanbod voor beginners:

 • Hiphop;
 • Moderne dans;
 • Jazz;
 • Afrikaans dansen;
 • Ballet.

De duur van de lessen zijn afhankelijk van het type les en je niveau. Een losse les kost € 13,- als je een lidmaatschapskaart van € 25,00 per jaar hebt. Anders kost een les € 18,-. Je kunt ook een abonnement voor een half -, een of twee jaar nemen.

Dansles Den Haag vind een les.

Oefening baart kunst!
Volg hip-hop lessen in Amsterdam ǀ Pixabay - adege

Wladimir Dance Studios

Aan deze dansschool aan de Lijnbaansgracht in Amsterdam worden danslessen gegeven voor kleuters, jeugd en volwassenen. Als volwassene kun je kiezen uit:

Dansles Amsterdam boek een les

 • Streetdance/Hip-hop lessen en
 • Moderne dans.

De Streetdance/Hiphop lessen worden gegeven op basis-, beginners- en half-gevorderd niveau. De cursus voor beginners start met een aantal basisstappen. Je hoeft dus geen danservaring te hebben om met Streetdance te beginnen. Hoe langer je les volgt, hoe beter je wordt.  Streetdance is een onderdeel van de Hip-hop en funkdance stijlen, die al in de jaren tachtig ontstonden. Er zijn geen regels, alle bewegingen zijn goed zolang ze bij de muziek passen. Een les duurt 75 minuten en je kunt kiezen uit een cursus van twintig of veertig lessen.

Bij Moderne dans leer je jouw gevoelens en emoties te uiten door te dansen. Moderne dans is een bewegingsvorm met invloeden uit het westerse ballet en jazzdance. Een les voor volwassenen duurt 75 minuten en je kunt kiezen uit een cursus van achttien of zesendertig lessen.

Als je niet zeker bent wat je kunt verwachten, kun je eerst een proefles (vijfenzeventig minuten) van € 10,- volgen.

Als je eenmaal per week les volgt dan zijn de kosten voor een:

 • Cursuskaart van 18 lessen € 200,00
 • Cursuskaart van 36 lessen € 345,00;

Als je tweemaal per week les volgt krijg je korting.

Dans Dansen

Deze dansschool biedt een ruim aanbod aan danslessen die voor elk niveau geschikt zijn. Ervaren docenten helpen iedere danser vanaf drie jaar tot volwassen op een enthousiaste manier om zijn of haar mogelijkheden te ontdekken. Als volwassene kun je onder anderen kiezen uit:

 • Zumba;
 • Moderne Jazz;
 • Urban Hip-hop;
 • Klassiek ballet;
 • Dancehall dansen;
 • Afrikaans dansen.

Ze hebben twee danslocaties in Amsterdam: aan de Amsteldijk en de Ottho Heldringstraat. Je kunt kiezen uit een abonnement voor drie maanden onbeperkt (€ 66,25), voor zes maanden onbeperkt (€ 61,25) en twaalf maanden onbeperkt (€ 59,25). De lessen duren gemiddeld een uur.

Dansles om er je Beroep van te maken

Academie voor Theater en Dans

Aan de Academie voor Theater en Dans (onderdeel van van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten) kun je ervoor kiezen om naar de Nationale Balletacademie (NBA) te gaan.

Dit is de landelijke topopleiding voor klassieke dans. Jonge getalenteerde dansers krijgen een opleiding op het allerhoogste niveau. De Academie brengt je de professionele norm bij die vereist is om te dansen bij een balletgezelschap aan de internationale top, zoals Het Nationale Ballet, het Nederlands Danstheater of Introdans. Je moet veelzijdig inzetbaar zijn en ook kunnen dansen bij balletgezelschappen met een hedendaags karakter.

Ballerina's in de dop
Als je van balletdanser(es) je beroep wilt maken moet je al heel jong beginnen ǀ Pixabay - sobima

Balletdanser word je niet zomaar. Je begint vanaf je tiende met een vooropleiding die zeven of acht jaar duurt. De eerste twee jaar ervan lopen parallel met groep zeven en acht van het basisonderwijs. De volgende vijf respectievelijk zes jaar lopen parallel met de klassen van het voortgezet onderwijs: Havo of Vwo. In het laatste jaar van het voortgezet onderwijs, doen leerlingen auditie voor de Hbo-fase van de Nationale Balletacademie.

Als je bent geselecteerd voor de Hbo-opleiding dan heb je nog eens drie jaar (voltijd) voor de boeg. Als je echt getalenteerd bent kun je terecht komen bij de Junior Company, waarbij je je professionele dansopleiding kunt uitvoeren bij een professioneel gezelschap. Let wel: Dit is maar voor weinigen weggelegd.

De diverse fases van de opleiding worden aan verschillende scholen in Amsterdam gegeven.

ROC

Is dansen jouw grootste passie? Wil je van dans je beroep maken? Heb je genoeg talent en doorzettingsvermogen om verder te gaan in dit vak? Doe dan auditie voor de opleiding Dans bij het ROC van Amsterdam! Je wordt dan opgeleid tot breed inzetbare danser, choreograaf en workshopdocent. Na je opleiding kun je aan de slag bij (internationale) dansproducties, festivals, commerciële events en musicals.

Deze Mbo-opleiding is een BOL (Beroeps Opleidende Leerweg) opleiding, waarbij je drie jaar lang theorie- en praktijkles op niveau 4 krijgt. Je bent elke dag bezig met dans. Zo krijg je onder anderen les in de volgende vakken op het gebied van dans:

 • Klassiek ballet;
 • Moderne dans;
 • Jazz;
 • Hip-hop;
 • Afro;
 • Tapdans.

Om tot deze opleiding te worden toegelaten moet je in ieder geval in het bezit zijn van een Havo diploma en je moet auditie doen. De opleiding wordt gegeven aan de Europaboulevard in Amsterdam.

Dansles via Superprof, Privéles of Online

Superprof

In en rond Amsterdam worden door Superprof tal van danslessen aangeboden. Ervaren docenten geven onder andere les in:

 • Hip-hop;
 • Moderne dans;
 • Salsa;
 • Afro beat;
 • Buikdansen;
 • Jazz;
 • Flamenco.
Leer Flamenco dansen bij Superprof
Neem les in Flamenco dansen ǀ Pixabay - viko1009

Te veel om op te noemen dus. Je slaat hier zeker je slag! En de prijs valt ook reuze mee. Je hebt al een dansles vanaf € 10,- per uur en daarbij is de eerste les altijd gratis! De docent komt bij jou thuis, jij gaat naar de docent toe of je krijgt les via de webcam.

La Salsa Amsterdam

Wie kent niet de Escape & De Kroon op het Rembrandtplein niet? La Salsa geeft, de naam zegt het al, salsa danslessen. Ze geven cursussen van zes tot acht weken, maar ook privélessen in salsa dansen.

Met privé danslessen kan je in een snel tempo door de lesstof heengaan en is dus ideaal voor mensen die in korte tijd salsa willen leren dansen . Ook zijn de lessen uitermate geschikt voor mensen die de technieken en styling moves van het dansen wat beter onder de knie willen krijgen. De privélessen zijn geschikt voor beginners tot en met gevorderden. Heb je interesse of wil je weten wat de cursus kost dan kun je vrijblijvend contact opnemen met de telefoonnummers 06-40888569 of 06-55373323.

Dancr

Bij Dancr kun je online danslessen volgen die worden gegeven door gediplomeerde dansdocenten. Je kunt kiezen uit heel veel soorten dans. Om er maar een paar te noemen: Streetdance, Showdance, Jazz, Afro House en nog veel meer. Dit online platform is bedoeld voor iedereen die van dansen houdt. Iedere docent heeft zijn eigen dansspecialiteit en je kunt er 24/7 per dag terecht op verschillende niveaus. Je kunt je aanmelden voor € 5,99 per maand en je kunt de lessen zeven dagen gratis uitproberen. Wil je eerst nog meer weten, kijk dan op hun website https://www.dancr.studio.

Superprof zegt: Zet je beste beentje voor!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!