Veel Nederlanders spelen een muziekinstrument.

Wil jij een van hen worden of een beroemde gitarist worden?

Je kunt gitaar leren spelen voor je plezier, twee of drie liedjes leren, en indruk maken op je vrienden op een feestje. Gitaar leren vergt echter veel inspanning. Het geeft je de kans om je fantasie de vrije loop te laten, je gehoor te verbeteren, en zelfs stress te verlichten. Of je nu op zoek bent naar een gratis gitaarles, online gitaarlessen voor beginners, of gewoon voor je plezier gitaar wilt leren spelen, gitaar leren spelen heeft een hoop voordelen.

Man speelt gitaar
Niks leuker dan kunnen optreden!ǀ Bron: Unsplash
De beste leraren Gitaar beschikbaar
Hernan
5
5 (17 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (7 reviews)
Peter
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (7 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giovanni
5
5 (6 reviews)
Giovanni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
5
5 (9 reviews)
Ruben
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (5 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (17 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (7 reviews)
Peter
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (7 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giovanni
5
5 (6 reviews)
Giovanni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
5
5 (9 reviews)
Ruben
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (5 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Ontwikkel je Creativiteit met je Gitaar

Je kunt jezelf niet echt gitarist noemen als je maar een paar basisakkoorden hebt geleerd en een akkoordenwoordenboek hebt gekocht. Je moet ook een riff kunnen maken, kunnen improviseren in verschillende muziekstijlen, en je eigen muziek kunnen componeren.

Je kunt aan je creativiteit werken vanaf het moment dat je een akoestische gitaar, elektrische gitaar of basgitaar oppakt. Hetzelfde geldt voor de meeste artistieke activiteiten, je moet een beetje improviseren om je eigen stijl te leren en te ontwikkelen. Of je nu aan muziek, kunst of dans doet, je moet aangemoedigd worden om je creativiteit te uiten en je eigen stijlen te ontwikkelen.

In een gitaarles kan je leraar je vragen om voor de andere leerlingen te improviseren met een bepaald arpeggio, een pentatonische toonladder, of een specifiek gitaarakkoord.

Als je jezelf lesgeeft, dan zal je jezelf moeten dwingen om dit soort leeractiviteiten te doen en verschillende aspecten van je gitaarspel te verbeteren:

 • Je gehoor
 • Je ademhaling
 • Je spel
 • De coördinatie van je rechterhand en je linkerhand
 • Je techniek
 • Je creativiteit

Als je creatiever wordt met de gitaar, kun je er zelfs je eigen liedjes en composities voor gaan maken. Hoe meer je improviseert, hoe comfortabeler je je ermee gaat voelen. Binnenkort kun je zelfs solo's spelen tijdens je optredens!

Heb je moeite om je creativiteit te vinden?

Je kunt altijd beginnen met een baslijn, een drumbeat, of een akkoordenschema van een bekend liedje om je op weg te helpen.

Man speelt gitaar
Gitaarspelen helpt je ontspannen ǀ Bron: Unsplash

Volg online gitaarles!

Gitaar Leren Spelen door bij een Band te Gaan

Jezelf gitaar leren spelen kan in het begin leuk zijn als je leert tabulatuur te lezen, je gitaar te stemmen en een plectrum of plectrum te gebruiken. Dit kan echter heel snel saai worden.

Je kunt merken dat je steeds weer dezelfde oefeningen doet, terwijl je niet weet hoe je moet spelen of hoe je verder moet komen. Je kunt heel snel gedemotiveerd raken en overwegen gitaar te spelen op te geven. Natuurlijk, als je gitaarles krijgt van een gitaarleraar of privéleraar, kan dit nog steeds gebeuren. Je kunt er echter altijd met hem of haar over praten als je je niet uitgedaagd voelt of behoefte hebt aan een nieuwe aanpak, zoals een groepsles, zodat je samen met andere gitaristen kunt leren.

Waarom zoek je geen bands?

Muziek is er om te delen, of het nu met andere muzikanten is of met een publiek. Het brengt emoties over, laat ons onze problemen vergeten, en zet ons aan het dansen...

Of je nu bluesgitaar wilt spelen, rockgitaar, jazz, of een paar power akkoorden in een punkband, spelen in een band geeft je de kans om concerten te spelen. Maar je moet er wel eerst het werk voor doen. In feite moet elk lid van een band veel werk verzetten.

Als beginnend gitarist is het het eenvoudigst om je aan te sluiten bij een band die al bestaat. Dit betekent dat je geen voorspeelavonden, oefensessies, de agenda van de band of het plannen van concerten hoeft te organiseren, zij zouden dit allemaal al geregeld moeten hebben.

Het probleem als je voor het eerst begint is dat het moeilijk kan zijn om een band te vinden die al bestaat en op zoek is naar leden. Gitaristen zijn er genoeg en de meeste bands zullen uit verschillende kunnen kiezen. Daarom moet je alles geven voor je auditie en goed voorbereid op pad gaan.

Voor een auditie kun je het best een paar nummers oefenen die de band regelmatig speelt. Dan ben je minder gestrest en kun je al je vaardigheden als gitarist laten zien.

Je moet ook weten dat je niveau niet per se een nadeel hoeft te zijn. Misschien vind je wel een groep beginners of halfgevorderden die je in een razendsnel tempo vooruit kunnen helpen, zolang je ook buiten de geplande oefensessies oefent.

Bovendien, zorg ervoor dat je een goed gevoel krijgt bij de groep muzikanten waar je je bij aansluit! Net als bij het kiezen van je gitaarleraar of lerares, moet je je op je gemak voelen bij hen, met hen overweg kunnen, en een goede band hebben tussen alle leden van de band.

Vrouw speelt gitaar
Je kan overal waar je wilt spelen ǀ Bron: Unsplash

Je Ritme Vinden door Gitaar te Spelen

Lid zijn van een band is een goede manier om aan je ritme en je timing te werken.

Als je in je eentje speelt, kun je ook een metronoom gebruiken om de tijd bij te houden. In een band kun je ook leren maat te houden en de drummer zal meestal als je metronoom fungeren. Elk instrument moet de maat houden met de drummer. Hoewel je in je eentje kunt oefenen om de maat te houden, moet je toch de drummer volgen als hij speelt. Niet iedereen heeft immers een natuurlijk ritme.

Iemand die is opgegroeid met muzikanten of dansers zal meer vertrouwd zijn met ritme en zal waarschijnlijk sneller gitaar leren spelen dan iemand die dat niet is. Iemand zonder muzikale ervaring zal waarschijnlijk moeten werken aan zijn ritme, muziektheorie en toonladders.

Helaas is het werken aan je ritme niet zo eenvoudig als het spelen van een akkoord. Hoewel het ingewikkelder is, is het niet onmogelijk!

Je moet werken aan je luisteren, luisteren naar het tempo, de beats, en de maatsoort van elk liedje dat je hoort op de radio, TV, de supermarkt, en zelfs in liften!

Hier is wat advies om aan je ritme te werken:

 • Tik met je voeten
 • Tel de tellen
 • Beweeg je rechterhand in de maat
 • Werk met een metronoom
 • Speel mee met een liedje
 • Speel in een band

Dit kan even duren, maar uiteindelijk zal je net zo goed in de maat kunnen spelen als Hendrix of Clapton!

Vrouw speelt gitaar
Verbind je via de muziek met de natuur! ǀ Bron: Unsplash

Start met gitaarles!

Wat Zijn de Psychologische Voordelen van het Spelen van Gitaar?

Er zijn veel voordelen aan het spelen van de gitaar online, leren als beginner, of spelen met andere muzikanten. Vergeet niet dat er gratis gitaarlessen en gitaarlessen voor beginners online zijn.

Gitaarspelen kan je vingers losser maken en ook de volgende voordelen bieden:

 • Stimuleer je geheugen: om een akkoord te leren, tabs te spelen, of nieuwe liedjes te oefenen, zal je wat van die grijze massa moeten gebruiken. Je leert je langer te concentreren en aan je geheugen te werken terwijl je je hersenen alert houdt.
 • Ontdoe je van stress: een instrument oefenen is een goede manier om te ontspannen. Je moet gefocust zijn op het gitaarspelen en kan je geen zorgen maken over werk of je persoonlijke leven. Stress is de oorzaak van veel alledaagse problemen: gewichtstoename, verlies van eetlust, slecht slapen, en zelfs hart- en vaatproblemen. Stel je voor dat je in staat bent om een deel van deze problemen te verlichten door simpelweg gitaar te spelen!
 • Zelfverbetering: Als je piano speelt, hoef je alleen maar de toets in te drukken om een noot te spelen, terwijl je bij gitaarspelen de snaar op de juiste manier moet indrukken om een noot te kunnen spelen. Dit kan veel werk kosten. Hoewel niet iedereen even snel leert, komt iedereen wel eens in een fase waarin hij het gevoel heeft niet vooruit te komen of te stagneren. Je moet een stalen vastberadenheid hebben om dit te overwinnen.
 • Plezier: net als bij sport kan gitaarspelen bijdragen tot het vrijkomen van dopamine en endorfine, twee hormonen die verantwoordelijk zijn voor plezier.
 • Uiting geven aan je emoties: muziek is in de eerste plaats een uiting van onze emoties, of het nu gaat om vreugde, melancholie, woede of liefde. Als je het zat bent, pak je je instrument en begin je te tokkelen, speel je een riff, een akkoordenschema, en je zult je beter gaan voelen. Denk er niet over na, laat je gaan.
 • Mensen ontmoeten: gitaarspelen is ook een geweldige manier om andere muzikanten te ontmoeten die dezelfde passie voor muziek hebben als jij. Deelnemen aan een band kan je helpen nieuwe vrienden te maken.

Dus ben je klaar om te beginnen met gitaarspelen?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.