“Leven is muzikaal zijn, te beginnen met het bloed dat door je aderen danst. Alles wat leeft heeft een ritme. Voel je je muziek?” - Michael Jackson

Hoewel muzikanten geen bepaalde techniek hoeven te gebruiken om hun publiek te bewegen, hebben ze wel gevoel voor ritme nodig.

De meerderheid van de Nederlanders woont minstens één concert of optreden per jaar bij.

Je kunt een nummer perfect spelen, met de juiste akkoorden en juiste noten, en het klinkt allemaal verkeerd als je gevoel voor ritme hebt. Om eerlijk te zijn, ritme maakt de helft van de muziek uit. Misschien is het tijd om meer te leren over ritme in je gitaarlessen.

De beste leraren Gitaar beschikbaar
Hernan
5
5 (16 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giovanni
5
5 (6 reviews)
Giovanni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,8
4,8 (6 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
5
5 (9 reviews)
Ruben
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Edwin
4,9
4,9 (7 reviews)
Edwin
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boudewijn
5
5 (5 reviews)
Boudewijn
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (16 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giovanni
5
5 (6 reviews)
Giovanni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,8
4,8 (6 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
5
5 (9 reviews)
Ruben
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Edwin
4,9
4,9 (7 reviews)
Edwin
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boudewijn
5
5 (5 reviews)
Boudewijn
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Redenen Waarom Gitaristen Ritme Zouden Moeten Studeren

Ritme heeft alles te maken met timing.

Geen paniek! Net zoals je gitaar kunt leren spelen, kun je ook een gevoel voor ritme leren ontwikkelen.

Niet iedereen ontwikkelt een gevoel voor ritme en op dezelfde manier. Sommigen moeten misschien uren en uren besteden aan het oefenen en ritme en de onderliggende muziektheorie met betrekking tot timing en ritme bestuderen.

Je hebt in ieder geval een goed gehoor nodig om een ​​bepaald ritme te begrijpen en af ​​te breken. Als je muziek onder de knie wilt krijgen, moet je ritme beheersen.

Zonder ritme zou het onmogelijk zijn om muziek te componeren
De lengte van de noten, de maatsoort, het tempo en de accenten helpen om noten leven in te blazen ǀ Unsplash - Gabriel Gurrola

Probeer een tekst te lezen zonder leestekens of spaties. Gewoon met de letters. Het is mogelijk, maar het is ook erg moeilijk om te begrijpen waar het ene woord begint en het andere eindigt. Muziek afspelen door alleen maar noten te spelen, heeft een soortgelijk effect.

Je moet je concentreren om een ​​nummer te herkennen, vooral als het een verkeerd ritme heeft. Ritme geeft muziek een bepaalde volgorde. Zo helpen de lengte van de noten, de maatsoort, het tempo en de accenten om noten leven in te blazen.

Zonder ritme zou het onmogelijk zijn om muziek te componeren of te improviseren en nog moeilijker om een ​​bepaalde emotie over te brengen. Helaas, als je elektrische gitaar, volksgitaar of akoestische gitaar speelt, moet je leren het ritme opzij te zetten, zodat je de basisakkoorden, arpeggio's, harmonischen of zelfs melodische patronen kunt leren.

Een goede gitaarleraar kan zich echter op ritme concentreren voordat hij een van de bovenstaande dingen doet. Net zoals je houding en hoe je je linker- en rechterhand op de gitaar plaatst, is ritme een van de drie belangrijkste aspecten van het leren gitaarspelen.

Zonder ritme kun je nooit als onderdeel van een band spelen, klinken je liedjes zielloos en kun je een aantal technieken, waaronder tapping bijvoorbeeld, niet onder de knie krijgen.

Ritme stelt je in staat om natuurlijker gitaar te spelen, je muzikale gehoor te ontwikkelen en geeft je de vrijheid om te componeren en te improviseren. Als je gitaar leert spelen, moet je natuurlijk ook de muziektheorie leren, zoals pentatonische toonladders en majeurtoonladders, en alle andere aspecten van de theorie als je ritme echt onder de knie wilt krijgen. Hetzelfde geldt voor elk ander muziekinstrument, vooral als je klassieke muziek leert spelen.

Als je de ritmegitarist in een band bent, is dit zelfs nog belangrijker. Je moet weten hoe je gitaar tokkelpatronen moet spelen, en hoe je een beetje bladmuziek moet lezen om de ritmes te begrijpen, aangezien de tabulatuur ze niet aangeeft. Speel akkoordenschema's soepel en zorg ervoor dat elke akkoordwisseling naadloos verloopt.

In feite zou elke gitarist moeten leren tokkelen, zelfs als ze geïnteresseerd zijn in vingerzetting of het spelen van een solo, omdat het hun timing kan helpen verbetere

Ritmes voor Gitaristen

Gebruik een metronoom en tel de noten
Een metronoom is een uitstekend hulpmiddel om ritme te ontwikkelen ǀ Unsplash - Rachel Loughman

Er zijn twee hoofdtypen ritmes als het gaat om het spelen van de gitaar: binair ritme en ternair ritme.

Om het beter te begrijpen, moet je een beetje weten over muziektheorie:

 • Hele noot = 4 tellen;
 • Halve noot = 2 tellen;
 • Kwartnoot = 1 tel;
 • Achtste noot = 1/2 tel;
 • Zestiende noot = 1/4 tel;
 • Tweeëndertigste noot = 1/8 tel;
 • Vierenzestigste noot = 1/16 tel.

Om je te helpen de tijd bij te houden, kunt je altijd een metronoom gebruiken. Elke klik van de metronoom, ongeacht het tempo dat je hebt gekozen, vertegenwoordigt een tel.

Bovendien moet je weten wat een maat is. Maten breken nummers op in verschillende delen en zijn een essentieel onderdeel van het ritme en de maatsoort.

In een maat met vier tellen moet je bijvoorbeeld van een tot vier tellen voordat de maat voorbij is. Daarna begint een nieuwe maat.

Als je deze basis eenmaal begrijpt, is het veel gemakkelijker om het verschil tussen binaire en ternaire ritmes te begrijpen.

Een binair ritme is deelbaar door twee, terwijl een ternair ritme deelbaar is door drie.

Binaire ritmes worden gebruikt in bijna alle muziek die je op de radio hoort, inclusief popmuziek, rock, folk, funk, reggae, enzovoort. Binaire ritmes worden normaal gesproken weergegeven door 2/4 of 4/4 in bladmuziek. Ternaire ritmes omvatten 3/4, 3/8 of zelfs 6/8.

De noemer geeft aan welk type noot je gaat tellen en de teller geeft aan hoeveel je er in een maat zult tellen.

In de meest voorkomende binaire ritmes zijn er vier tellen in een maat. De eerste en derde tel worden geaccentueerd. In een ternair ritme zijn de geaccentueerde tellen de eerste van elke drie tellen.

Als je wilt weten of je naar een binair of ternair ritme luistert, hoef je alleen maar te luisteren en te tellen.

Luister naar 'Walking on the Moon' van The Police voor een ternair ritme
Bij een ternair ritme moeten maten deelbaar zijn door drie ǀ Unsplash - Gary Meulemans

Tik met je voet mee met de muziek en kijk of de geaccentueerde tellen om de vier noten of om de drie noten zijn. Je kunt natuurlijk alleen in groepjes van drie tellen als je naar een ternair ritme luistert en in groepjes van vier als je naar een binair ritme luistert.

Houd er, om je te helpen, in gedachten dat ternaire ritmes heel gewoon zijn in jazz- en bluesmuziek en soms te horen zijn in rockmuziek.

Binaire ritmes hebben de neiging om een ​​meer rigide indruk te geven waar ternaire ritmes meer invloed hebben.

Gitaar Spelen in de Maat

De zestiende noot is gelijk aan een kwart tel. In standaardtijd zijn er zestien zestiende noten. Een tweeëndertigste noot is gelijk aan twee zestiende noten.

Je speelt zestiende noten twee keer zo snel als een tweeëndertigste noot en vier keer sneller dan een kwartnoot. Dit betekent dat je de snaren aanslaat op elk beklemtoonde maat (beat), onbeklemtoonde maat (offbeat) en tussen deze twee.

Je moet de snaar vier keer per tel raken. Naast het aanslaan van de snaar elke keer dat je de metronoomklik hoort, moet je de snaar nog drie keer aanslaan voor de volgende klik.

De telling van zestiende noten. Probeer niet in elke maat tot zestien te tellen. Het is gemakkelijker om als volgt te tellen: '1, e, en, a, 2, e, en, a, 3, e, en, a, 4, e, en, a,'.

Zorg ervoor dat de ruimte tussen elke zestiende noot regelmatig is. Begin met het spelen van kwartnoten in een langzaam tempo, zodat je hersenen kunnen wennen aan hoe je ze telt. Probeer af te wisselen tussen het spelen van zestiende noten, achtste noten en kwartnoten om onderscheid te maken tussen beide.

Probeer regelmatig ritmes op de gitaar te oefenen en niet alleen als je gitaarles hebt.

Ritmes die Elke Gitarist Zou Moeten Kennen

Het ritme van kampvuurmuziek is ontworpen voor de gitaar
Hoe gaaf is het als jij de romantische akkoorden van kampvuurmuziek kent! ǀ Unsplash - Ball Park Brand

Voordat je je verdiept in het leren van verschillende ritmes, moet je een hefboombeweging oefenen. Dit zal je helpen om met je rechterhand (of linkerhand als je linkshandig bent) een betere maat te houden wanneer je op de snaren van de gitaar slaat.

Om te beginnen, speel achtste noten. Dit betekent dat je op elke beklemtoonde en elke onbeklemtoonde maatsoort speelt. Oefen vervolgens om de noten alleen bij de neerwaartse slag te raken. Zorg ervoor dat je nog steeds in de tijd beweegt zonder de noten op de onbeklemtoonde maatsoorten te spelen. Doe ten slotte het tegenovergestelde en speel alle ongebruikelijke dingen.

Als je deze drie oefeningen eenmaal onder de knie hebt en ze perfect kunt uitvoeren, kun je overgaan op meer gecompliceerde ritmes.

Sla geen enkele stap over. Verhoog langzaam de snelheid van je metronoom met tien beats per minuut om ervoor te zorgen dat je het spelen op een bepaald tempo onder de knie hebt voordat je probeert om sneller te spelen.

Hier zijn enkele verschillende soorten muziek om je op weg te helpen met verschillende ritmes:

 • Pop;
 • Kampvuurmuziek;
 • Ballads;
 • Wals;
 • Pop country;
 • Bolero;
 • Raggae.

Swing speelt een interessante rol in bepaalde soorten muziek. Het is belangrijk dat je aan je timing werkt wanneer je voor het eerst gitaar gaat spelen, of het nu lead- of ritmegitaar is.

Of je nu Jazzfusion, Bossanova, Rumba, de muziek van Led Zeppelin, BB King of zelfs Eric Clapton speelt, er zijn verschillende soorten ritmes en maatsoorten die het ene type muziek anders maken dan het andere.

Met een beetje werk en doorzettingsvermogen kom je er wel!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!