"Wil je een rockster zijn of beroemd worden? Loop dan bijvoorbeeld naakt over straat, je komt heus wel in het nieuws. Maar als je van muziek je beroep wilt maken, dan moet je enorm veel oefenen! En dan bereik je uiteindelijk je doel". - Eddie Van Halen

Terwijl je met je gitaar geen sms kunt sturen, kun je wel gitaar leren spelen op je smartphone. In Nederland wordt er namelijk meer op het internet gesurft dan geslapen.

Gitaar leren spelen is gemakkelijker met de hulp van een gespecialiseerde gitaarleraar. Niet iedereen kan echter wekelijkse privélessen gitaar betalen.

Waarom zou je niet wat tijd op het internet aan gitaar wijden?

Er zijn zoveel verschillende websites, blogs, en video's die zich specifiek richten op gitaar leren spelen.

Hoe kun je die vinden?

Dat vertellen we je in deze gids!

De beste leraren Gitaar beschikbaar
Hernan
5
5 (16 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giovanni
5
5 (6 reviews)
Giovanni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,8
4,8 (6 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
5
5 (9 reviews)
Ruben
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Edwin
4,9
4,9 (7 reviews)
Edwin
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boudewijn
5
5 (5 reviews)
Boudewijn
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (16 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Giovanni
5
5 (6 reviews)
Giovanni
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,8
4,8 (6 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ruben
5
5 (9 reviews)
Ruben
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ricardo
4,8
4,8 (5 reviews)
Ricardo
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Edwin
4,9
4,9 (7 reviews)
Edwin
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boudewijn
5
5 (5 reviews)
Boudewijn
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Wat zijn de beste apps om gitaar te leren spelen?

Omdat je steeds je smartphone bij je hebt (zelfs in de badkamer), zou je hem misschien kunnen gebruiken om gitaar te leren spelen of zelfs om meer over muziek te ontdekken.

Gitaarles online via een app
Met een app voor je smartphone kun je overal gitaar leren spelen. (Bron: Unsplash.com)

Als je les volgt bij een privéleraar, krijg jij alle aandacht tijdens het hele lesuur. Ze maken ook de nodige correcties als je iets fout doet. Maar als de les voorbij is, sta je er alleen voor.

Je smartphone zit waarschijnlijk altijd in je zak. Je kunt dus gitaar-apps gebruiken om te oefenen, ook als je geen gitaar bij de hand hebt. Zo kun je bijvoorbeeld oefenen in het openbaar vervoer, of tijdens je lunchpauze. Bovendien sturen ze je herinneringen wanneer het tijd is om je gitaarspel te oefenen.

Als dat geen goede motivatie is!

Het is overigens een aangename manier om de elektrische of akoestische gitaar te leren bespelen. Het maakt niet echt uit wat je favoriete muziek is, want je vindt altijd wel de perfecte app. Daarmee leer je de akkoorden, hoe je een riff moet spelen, hoe je barre akkoorden speelt, of hoe je een bepaalde toonladder aanslaat.

Dit zijn enkele van de beste gitaar-apps:

 • Coach Guitar: Een virtuele gitaarleraar die zich toelegt op volslagen beginners. De video-tutorials zijn erg leuk en interactief.
 • My Music Teacher: Dankzij deze app kom je in contact met echte leraren. Bovendien detecteert de app, dankzij de microfoon op je mobiel, of je een verkeerde noot speelt en kan hij je corrigeren.
 • iReal Pro: Een app met 1.500 akkoordenschema's, zodat je aan verschillende muziekstijlen kunt werken, zoals jazz, blues rock, of zelfs bossa nova.
 • Yousician: Deze app geeft je real-time feedback en biedt zelfs videolessen aan.

Met digitale apps is het zeker mogelijk om beter gitaar te leren spelen, je vingerspel te verbeteren, of meer vertrouwd te raken met de frets. Hier vind je de beste apps om gitaar te leren spelen.

Websites om gitaar te leren spelen

Je kunt ook online gitaar leren spelen vanuit je luie bureaustoel.

Gitaarles online biedt je de nodige hulpmiddelen
Met de juiste hulpmiddelen kun je zelf gitaar leren spelen. (Bron: Unsplash.com)

Of je nu je gitaar stemt, een pentatonische toonladder leert, meespeelt met een metronoom, of muziektheorie studeert, er is vast wel een website te vinden die je helpt om jezelf te leren gitaarspelen.

Een muziekschool past niet in ieders budget. Als je bovendien groepslessen niet leuk vindt, is een privé-leraar misschien je enige optie. Zo is het internet een goed alternatief voor wie gitaar wil leren spelen.

Als je voldoende gemotiveerd bent, is er niets dat je tegenhoudt om iets nieuws te leren, zoals gitaar spelen, en dat met de hulp van andere online gitaristen.

Dit zijn enkele van de beste gitaarwebsites:

 • Tabs4acoustic: van muziektheorie tot praktische gitaartechnieken, tablatuur, de riff bibliotheek, en begeleidingstracks, deze website heeft zo'n beetje alles wat een ontluikend gitarist maar kan wensen.
 • ShredAcademy: Elke gitarist zou deze website aan zijn favorieten moeten toevoegen. Als je gitaar wilt spelen, is dit één van de eerste websites waar je mee moet beginnen. Je vindt er meer dan 100 online gitaarlessen voor basistechnieken zoals tokkelen.
 • Ultimate-Guitar: Als je geen bladmuziek kunt lezen, moet je deze site meteen in je favorieten zetten. Ultimate-Guitar is ongetwijfeld de beste website voor tablatuur. Omdat de gitaartabs door gebruikers worden ingezonden, zijn er vaak meerdere versies te vinden van elk stuk. De gebruikers kunnen de tablatuur beoordelen, zodat je snel de beste tab vindt.
 • Jammit: Dit is niet alleen een website, maar ook een app voor iOS, Mac en PC. Als je een bepaald liedje wilt leren op de gitaar, is dit waarschijnlijk de beste plaats daarvoor. Zoek een mooi liedje uit, vertraag het, zet het lastige gedeelte in herhaling, en jam mee tot je vingers op de snaren dansen, net als je favoriete artiesten. Als je moeite hebt met een bepaalde solo, open dan de tabs op Ultimate-Guitar en jam mee met Jammit!

Daarna wordt je zeker de volgende Hendrix! Dit zijn de beste plaatsen om online gitaar te leren spelen.

Wat zijn de beste gitaarblogs?

Als je een gitaar wilt kopen, wilt leren hoe je een gitaar opnieuw moet besnaren, of je gitaar wilt stemmen, dan zijn gitaarblogs een nuttige bron van informatie.

Volg gitaarles online om in een band te spelen
Als je het beu wordt om in je eentje te spelen, kun je altijd nog een band beginnen. (Bron: Unsplash.com)

De meeste mensen kopen eerder een product op aanbeveling van een blog dan van een advertentie. Blogs lijken op mond-tot-mond reclame, maar dan digitaal. Als een vriend je vertelt over een geweldige nieuwe shampoo, ben je veel eerder geneigd die ook te proberen, in tegenstelling tot een advertentie.

Hetzelfde geldt voor bloggers. Als je regelmatig een blog leest, krijg je het gevoel dat je de persoon kent en ga je hun mening meer vertrouwen, vooral als ze nieuwe producten uitproberen.

Hoewel veel bloggers betaald worden of gratis producten krijgen voor hun recensies, blijven ze vrij om kritiek te leveren op bepaalde aspecten van het product in kwestie.

Voordat je je volgende gitaar kiest of je twijfelt tussen een Ibanez, Fender, of Gibson, kan het dus de moeite waard zijn eens een kijkje te nemen op verschillende gitaarblogs.

Dit zijn enkele van de beste gitaarblogs:

 • Truefire is een website die online gitaarlessen aanbiedt. De website bevat meer dan 33.000 gitaarlessen voor allerlei verschillende stijlen en niveaus. Het maakt niet uit of je een absolute beginner bent of een ervaren gitarist, bluesgitaar speelt of oorverdovende gitaarsolo's, je vindt vast wel iets op hun website.
 • Je kent misschien wel het tijdschrift Guitar World. Zo niet, maak je geen zorgen, hun website is ook de moeite waard. Als je op zoek bent naar gitaarles, informatie over hoe je gitaar moet spelen, artikelen over verschillende technieken, akkoordschema's, tokkelpatronen, of gitaarspullen, dan moet je zeker een bezoek brengen aan hun website.
 • Guitar Tricks: Als je een bepaalde gitaarles zoekt, is dit een website die je zeker moet bezoeken. Er is niet alleen veel materiaal voor beginners, maar ook blogs waar elke muzikant van kan genieten. Deze behandelen onder andere het spelen zelf, de uitrusting, verschillende oefeningen en technieken, en de algemene gitaarcultuur.
 • Het Premier Guitar magazine bestaat nu al meer dan tien jaar en bevat veel artikelen over gitaarspelen, recensies van akoestische gitaren, elektrische gitaren en basgitaren, interviews met beroemde gitaristen, en artikelen over de muziekindustrie.
 • Guitar Habits: Deze blog biedt een enorme verscheidenheid aan interessante artikelen over gitaarspelen, lessen voor beginners, handleidingen over hoe je bepaalde liedjes moet spelen, en recensies van materialen voor zowel de akoestische als de elektrische gitaar, én niet te vergeten: de gitaren zelf.

Als je zelf gitaar wilt leren spelen, is het een goed idee om je te omringen met andere gitaristen, zelfs al is dat virtueel.

Kun je gitaar leren spelen op YouTube?

Gitaar leren spelen is veel gemakkelijker met video's.

Gitaarles online vind je voor elke muziekstijl
Het maakt niet uit van welke muziekstijl je houdt, je kunt het vast online leren. (Bron: Unsplash.com)

Je kunt een liedje, riff, of lick helemaal ontleden, en het steeds opnieuw bekijken. Je kunt bijvoorbeeld naar de houding van de gitarist kijken, naar de plaatsing van zijn vingers op de frets, en zien of hij een capo gebruikt of niet. Natuurlijk moet je virtuele leraar nog steeds een goede leraar zijn, anders leer je eigenlijk niets.

Er staan talloze gitaarlessen op YouTube.

Wist je dat het grootste deel van de bevolking minstens één keer per dag naar YouTube kijkt en dat tweederde van hen er meerdere keren naar kijkt?

Er zijn natuurlijk zowel goede als slechte gitaarlessen. Gelukkig hebben we er hieronder een paar goede opgesomd.

 • GuitarJamz: Dit YouTube kanaal bestaat al heel lang en verdient beslist je aandacht als je op zoek bent naar gitaarlessen voor beginners. Of je nu op zoek bent naar gitaarlessen voor beginners of video's over hoe je een betere gitarist wordt, je vindt ze allemaal op Marty's kanaal.
 • Jamplay: Dit YouTube kanaal bevat gitaarlessen over allerlei technieken. Deze online gitaarlessen zijn zeker het abonneren waard.
 • GuitarLessons365Song: Nog zo'n kanaal met meer dan een half miljoen abonnees en een heleboel leuke video's waar je je tanden in kunt zetten. Als je wilt leren hoe je een bepaald liedje moet spelen, is dit één van de eerste kanalen die je moet bekijken.
 • JustinGuitar: Justin Sandercoe's YouTube kanaal is, net als zijn site en blog, een fantastische informatiebron voor gitaarlessen en tutorials over hoe je gitaar moet spelen.

Het is heel gemakkelijk om gitaar te leren op het internet. Je leert namelijk akkoorden, de juiste lichaamshouding, en ook hoe je je gitaar moet stemmen. Hier vind je een overzicht van de beste YouTube-kanalen voor gitaar.

Ben je klaar om online gitaar te leren spelen?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Dieter