Volgens een Canadees onderzoek hebben we op 5-jarige leeftijd 80% van ons creatief potentieel en is dat op 12-jarige leeftijd gedaald tot slechts 2%.

Door gitaar te spelen en andere muziekinstrumenten te bespelen kun je je creativiteit weer terugvinden. Als je gitaar leert spelen, leer je ook hoe je een plectrum vasthoudt, een bekende riff speelt, gitaartablatuur leest, op een beat meespeelt, en je leert ook improviseren en je gevoel en emoties uit te drukken via je muziek.

Dus hoe kun je je creativiteit verbeteren door gitaar te leren spelen?

In dit artikel gaan we kijken naar de voordelen die gitaarspelen kan hebben voor je creativiteit en manieren om je creativiteit te verbeteren door gitaar te spelen.

Close-up van een gitaar
Weet jij welk akkoord dit is? ǀ Bron: Unsplash

Ga aan de slag met een gitaarleraar Amsterdam!

De beste leraren Gitaar beschikbaar
Panagiotis
5
5 (10 reviews)
Panagiotis
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (18 reviews)
Hernan
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (10 reviews)
Claudio
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (17 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Panagiotis
5
5 (10 reviews)
Panagiotis
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (18 reviews)
Hernan
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (10 reviews)
Claudio
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (17 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Gitaartechniek en Muzikale Creativiteit Combineren

Gitaar leren spelen moet beginnen met technische oefeningen voor het leren van basisakkoorden, arpeggio's, en toonladders.

Je zult ook moeten leren hoe je je linkerhand en je rechterhand in harmonie kunt gebruiken zonder slechte gewoontes op te pikken. Met dit alles om op te focussen, vergeten veel beginners vaak hun creativiteit. We denken ten onrechte dat je eerst op een gevorderd niveau moet spelen voordat je je creativiteit kunt uiten, kunt improviseren en je eigen muziek kunt componeren. Vanaf het begin, of je nu flamenco, zigeunerjazz of bossa nova speelt, kun je beginnen met het uiten van je creativiteit.

Er zijn een aantal misvattingen over klassieke gitaar en jazz-oefeningen:

 • De oefeningen zijn saai
 • Je loopt het risico je interesse te verliezen
 • Je kunt er niet je gehoor mee trainen of aan je muzikaliteit werken
 • Je werkt niet echt aan je techniek op de lange termijn

Natuurlijk hangt dit allemaal af van je doelstellingen. Als je gewoon een beetje plezier met de gitaar wilt hebben, is het beter om te beginnen met het leren meespelen met liedjes die je leuk vindt in plaats van technische oefeningen. Maar als je echt op een hoog niveau gitaar wilt spelen, moet je blijven oefenen met technische gitaaroefeningen die je in staat stellen je creativiteit te ontwikkelen.

Vergeet niet dat technische oefeningen niet meer effectief zijn als ze te gemakkelijk voor je worden. In dat geval moet je op zoek gaan naar nieuwe en meer uitdagende oefeningen om ervoor te zorgen dat je vooruitgang blijft boeken.

Voor een productieve oefensessie volgt hier wat nuttig advies:

 • Luister naar je lichaam
 • Probeer niet meteen in het begin zo snel mogelijk te spelen, maar doe het liever rustig aan.
 • Oefen regelmatig! 15 minuten per dag is veel beter dan één keer per week een uur.

Oefeningen bestaan om een doel te bereiken. Als je oefeningen doet, moeten ze zijn om een solo beter te spelen, vloeiender over de toets te bewegen, een riff te schrijven, enz. Houd in gedachten wat je doelen zijn als je oefeningen doet en:

 • Neem pauzes.
 • Vermijd afleiding.
 • Analyseer je spel om vooruitgang te boeken.
 • Adem!
 • Vergeet je rechterhand niet.

Op gitaarwebsites, YouTube-kanalen en blogs vind je tal van gevarieerde oefeningen en adviezen om je spel te verbeteren.

Als je gitaarlessen voor beginners neemt, zorg er dan voor dat je de juiste leraar vindt die je techniek verbetert zonder je creativiteit te verstikken.

Man speelt gitaar
Veel straatmuzikanten spelen gitaar ǀ Bron: Unsplash

Start met online gitaarles!

De Techniek voor het Vinden van je Creativiteit

De vampiertechniek, of creatief kopiëren, is wanneer je liedjes gebruikt die al bestaan om je creativiteit te verbeteren - wat op zich al een reden zou zijn om gitaar te leren spelen.

Het gaat er echter niet om dat je een liedje speelt en zegt: "Dat kan ik spelen!". Het gaat erom een akkoord, een baslijn, of een drumbeat te nemen en die aan te passen om er iets nieuws van te maken.

Een beginnend, gemiddeld of gevorderd gitaarspeler kan deze techniek gebruiken. Je kunt je akoestische of elektrische gitaar pakken en gewoon proberen iets te improviseren. Het hoeft niet iets buitengewoons te zijn. Je zou verbaasd zijn wat je kunt verzinnen door gewoon wat te spelen met de baslijn van Madonna's Like a Virgin en een paar noten of het ritme te veranderen.

Op dezelfde manier kan het nuttig zijn voor het improviseren of componeren van een stuk muziek voor de gitaar. Je kunt mineur akkoorden als majeur akkoorden spelen (of omgekeerd) en iets nieuws verzinnen. Je kunt ook een drumbeat van een liedje nemen en daar verschillende akkoorden overheen spelen.

Uiteindelijk kun je zelfs jezelf gaan kopiëren! Begin met een akkoordenschema dat je hebt gemaakt door een eerder akkoordenschema aan te passen en pas het verder aan. Creatief kopiëren is nauwelijks plagiaat, want je zult zien dat als je gitaarles krijgt of jezelf iets gaat leren, je veel nummers gaat spelen die toch al bestaan.

Misschien kun je je laten inspireren door Hendrix of Clapton om je grote hit te creëren!

In je eentje spelen kan voor rust zorgen ǀ Bron: Unsplash

Hoe Kun je je Gitaarsolo's Verbeteren?

Het kan verleidelijk zijn om een gitaarsolo te willen spelen. Je zult er waarschijnlijk een gaan leren. Dit is echter niet per se een goed idee om je creativiteit te verbeteren en je eigen solo's te schrijven. Je loopt het risico om gitaarsolo's te plaatsen waar ze niet thuishoren.

Vind hier goede online gitaarlessen.

Het is aan te raden dat je de basis leert voordat je solo's gaat spelen. Aan de andere kant kun je ze gebruiken om aan je creativiteit te werken. Een solo aanleren is een beetje zoals refereren aan een andere auteur in je werk. Het is jouw taak om uit te leggen waarom je naar hun werk hebt verwezen.

Hetzelfde geldt voor de gitaar. Je kunt je argument niet baseren op een reeks citaten en een solo is niet zomaar een aaneenschakeling van solo's van andere beroemde gitaristen. In plaats van een solo in zijn geheel te leren, kun je twee of drie noten, een buiging, of een vibrato nemen die je leuk vindt, en die in je eigen solo gebruiken!

Je kunt je eigen stijl creëren door te mixen wat je inspireert zonder hele delen van een andere solo te gebruiken!

Dit is een geweldige manier om je gehoor te trainen en je muzikaliteit te ontwikkelen terwijl je creativiteit wordt bevorderd. Je kunt je vaardigheden aanscherpen terwijl je andere gitaristen bestudeert.

Man speelt gitaar
Welke artiest inspireert jou? ǀ Bron: Unsplash

Volg je gitaarles met een privéleraar!

Adviezen voor het Verbeteren van je Creativiteit op de Gitaar

Om het beste uit je vaardigheden te halen, zijn er verschillende manieren om je creativiteit te uiten.

Hier zijn wat adviezen en tips om het meeste uit je creativiteit te halen via je gitaarspel:

 • Werk uit wanneer je creatief bent: niet iedereen is op hetzelfde moment van de dag creatief. Wanneer ben je creatief? Als je wakker wordt? Na het sporten? Voor het naar bed gaan? In het midden van de nacht? Na het ontbijt? Noteer wanneer je het creatiefst bent, schrijf je ideeën op (als het midden in de nacht is), of pak je instrument en begin te spelen.
 • Wees nieuwsgierig: probeer zo veel mogelijk te leren over de gitaar en muziek in het algemeen. Nieuwsgierig zijn en je creativiteit willen voeden kan via allerlei verschillende kunstvormen. Ga naar een kunsttentoonstelling, een dansvoorstelling, een toneelstuk. Je inspiratie kan overal vandaan komen.
 • Verander je gezichtspunt: creatief zijn is voor iedereen anders. Om je creativiteit te verbeteren, zal je af en toe je huid moeten afwerpen. Probeer te denken als een drummer, een zanger, een danser of een luisteraar om te begrijpen wat ze van een muziekstuk willen en wat ze van jouw compositie zullen vinden, bijvoorbeeld.
 • Gebruik de SCAMPER-techniek: als je academisch aangelegd bent, zal je dol zijn op de SCAMPER-techniek. Je hoeft deze methode en haar principes alleen maar methodisch toe te passen om je creativiteit te verbeteren: Substitueren, Combineren, Aanpassen, Wijzigen, Overdragen naar een ander gebruik, Elimineren, Omkeren. Je kunt online meer over deze techniek te weten komen.
 • Gebruik een looper-pedaal: een looper-pedaal kan je creativiteit echt een boost geven. Je kunt creëren, improviseren, en je gitaar bespelen alsof je een hele band bij je hebt.

Aarzel niet om naar muziek te luisteren als je geen gitaar bij de hand hebt. Luisteren naar muziek kan je geheugen verbeteren, je concentratie verhogen en een creatieve omgeving creëren om in te werken. Muziek kan ook herinneringen, beelden en gevoelens oproepen en de creatieve delen van je hersenen stimuleren.

Dus ben je er klaar voor om creatief te worden op de gitaar?

Als je vindt dat je technische vaardigheden je tegenhouden, kun je altijd de hulp inroepen van een privéleraar gitaar. Het maakt niet uit in welke muziekstijl je geïnteresseerd bent, overweeg om de docenten op Superprof te bekijken en te zien wie het beste bij je past. Je kunt fysiek les krijgen, of van online docenten.

Online docenten geven les via de webcam, dus zolang je een computer hebt met een webcam en microfoon (die meestal zijn geïntegreerd in moderne laptops) en een fatsoenlijke internetverbinding, kun je gitaar leren spelen van docenten over de hele wereld!

Ontdek nu hoe je bij een band kunt komen als lead- of ritmegitarist...

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.