Er zijn naar schatting 50 miljoen gitaristen in de wereld, waarvan 16% professionals zijn. Met zoveel gitaristen moeten sommigen ongetwijfeld beginners zijn zoals jij.

Wees gewaarschuwd, het leren van de gitaar vereist veel motivatie en werk. Je zult niet gitaar spelen zoals Jimi Hendrix door dingen uit te stellen.

En hoewel het krijgen van gitaarlessen voor beginners sterk wordt aanbevolen, is dit niet het enige dat je zou moeten doen. Alle soorten leren vereisen dat de student investeert in het leerproces.

Hier zijn enkele tips en antwoorden op enkele veelgestelde vragen over hoe je kunt beginnen met het leren gitaar spelen.

Mooi versierde gitaar op het strand.
Je kan je gitaar versieren tot een echt kunststuk | Bron: Pexels
De beste leraren Gitaar beschikbaar
Panagiotis
5
5 (10 reviews)
Panagiotis
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (18 reviews)
Hernan
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (10 reviews)
Claudio
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (17 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Panagiotis
5
5 (10 reviews)
Panagiotis
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (18 reviews)
Hernan
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (10 reviews)
Claudio
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (17 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom Elke Gitarist Muziektheorie Zou Moeten Leren

Muziektheorie en het leren lezen van bladmuziek kunnen behoorlijk nuttig zijn als het gaat om het leren gitaar spelen. Handig, maar niet essentieel. Beginnersgitaarlessen, bijvoorbeeld, zullen waarschijnlijk geen ton muziektheorie behandelen, maar eerder de delen van een akoestische gitaar of elektrische gitaar laten zien, je laten zien hoe je een paar basisakkoorden kunt bespelen en hoe je de gitaar correct moet vasthouden. Dus als beginner denk je misschien nog niet aan het volgen van lessen in muziektheorie.

Je hebt waarschijnlijk wel gehoord dat lessen in muziektheorie meestal worden gegeven door strikte en ouderwetse leraren die erin slagen de vreugde van het leren van een muziekinstrument uit je te zuigen. Niets is minder waar!

Als je echter gitaar wilt leren spelen, zijn deze lessen onvermijdelijk. Je moet weten hoe je bladmuziek moet lezen om bijvoorbeeld mee te spelen met andere muzikanten in een orkest.

Als je voor het eerst begint te leren gitaar spelen, kun je leren hoe je liedjes speelt. Een gebrek aan muziektheorie kan echter tot problemen leiden als het gaat om het componeren van muziek of improviseren. Je loopt het risico om akkoorden te proberen die niet goed samengaan, de verkeerde noten te spelen en je eigen creativiteit te beperken.

Je denkt waarschijnlijk dat sommige van de grote gitaristen zoals Jimi Hendrix of Django Reinhardt autodidact waren en niet echt veel wisten over de muziektheorie.

Maar denk je echt dat je net zo getalenteerd bent als zij?

Hoe populair Hendrix aan het einde van zijn carrière ook was, hij had graag meer muziektheorie willen leren omdat hij zich creatief onderdrukt voelde ...

Muziektheorie is ergens goed voor. Vooral als je bedenkt dat bijna 99,9% van de gitaristen slechts stervelingen zijn. Muziektheorie beperkt je creativiteit niet. Het is zelfs een manier om het maximale uit jre muziekinstrument te halen.

Een goed begrip van muziektheorie kan het verschil maken tussen een gemiddelde gitarist en een geweldige gitarist. Zelfs als je gewoon een basisakkoord tokkelt, kan muziektheorie het verschil maken tussen een gitarist en een beginner.

Online gitaarles - begin vandaag nog!

Een klassieke, akoestische gitaar
Je eerste gitaar: je zal je eraan hechten | Bron: Pexels

Gitaar Leren Spelen: Word Een Betere Gitarist!

De hals is het belangrijkste onderdeel van een gitaar om mee aan de slag te gaan. Het is het deel van de gitaar waar je op de snaren drukt om een ​​bepaalde noot te maken. Je zult moeten leren hoe je het bespeelt.

De hals is gemaakt van een enkel stuk hout en bedekt door de toets en frets. De ruimtes tussen de frets zijn waar de gitarist de vingers van zijn linkerhand (of rechterhand als ze linkshandig zijn) plaatst om een ​​specifieke noot te spelen. Er is een verschil van een halve toon tussen elke fret en de meeste gitaren hebben tussen de 19 en 22 frets op de toets.

Er zitten meestal inkepingen in de nek. Dit zijn meestal cirkels, diamanten of andere symbolen die te vinden zijn op de oneven genummerde frets met uitzondering van de eerste, elfde, dertiende, die meestal geen inleg hebben, en de twaalfde fret, wat meestal wel het geval is.

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, geven de inkepingen niet aan welke noot je speelt. In feite verschijnen dezelfde noten meerdere keren op het fretboard van de gitaar, omdat elke snaar op een andere noot is afgestemd en een hogere fret op de ene snaar gelijk staat aan een lagere fret op een andere.

De inkepingen geven alleen het nummer van de fret aan en zijn behoorlijk handig als je muziek van blad leest. Na een beetje oefenen zul je deze inkepingen waarschijnlijk zelfs niet meer bekijken.

Bekijk meer tips over gitaar spelen.

Het eerste wat je moet doen, is de noten leren kennen. Gewoonlijk worden van de laagste tot de hoogste snaren afgestemd op E, A, D, G, B, e. Bovendien moet je ook weten dat:

 • Er een halve toon zit tussen elke fret.
 • Er tussen E en F en B en C geen halve toon zit. In feite bestaat er niet zoiets als E-scherp of B-scherp.
 • Er tussen elke andere noot een halve toon zit.

Als we bijvoorbeeld beginnen bij de vijfde snaar, hoor je de volgende noten langs de nek met de open fret A.

1e fret: A #

2e fret: B

3e fret: C

4e fret: C #

5e fret: D

6e fret: D #

7e fret: E

8e fret: F

9e fret: F #

10e fret: G

11e fret: G #

12e fret: A

Optreden met elektrische gitaar
Wil je optreden? Dan moet je een hoog niveau hebben | Bron: Pexels

Zo Bepaal Je Jouw Niveau Als Gitarist

Hoe gaat het met je na een paar weken en maanden gitaar spelen? Wat is je niveau als gitarist?

Ben je nog steeds de beginner? Een intermediair? Een expert?

Om echt uit te vinden op welk niveau je staat, moet je echt kritisch op jezelf zijn.

Breng jezelf in een comfortabele situatie zonder enige afleiding van buitenaf. Als het je lukt om alles te doen wat je probeert te doen in dit soort situaties, is het niet echt een goede manier om je niveau te meten.

Om echt te zien hoe je het doet als gitarist, moet er meer op het spel staan:

 • Je moet het gevoel hebben dat er een publiek naar je kijkt en naar je luistert.
 • Een slechte nachtrust hebben gehad.
 • Na een zware dag op het werk geïrriteerd zijn.
 • Op een andere gitaar spelen.
 • In een lawaaierige omgeving spelen.
 • Spelen na een paar dagen niet geoefend te hebben.
 • Met een band spelen.
 • Spelen met iemand die constant fouten maakt.
 • Spelen wanneer het warm of koud is.

Geweldige muzikanten kunnen onder alle omstandigheden spelen. Dit is wanneer de beste muzikanten echt schitteren. Alleen omdat het je eenmaal lukt om een ​​nummer te spelen, betekent dit niet dat je geweldige gitarist. Om te zeggen dat je een nummer echt kent, moet je het bijna 100% van de tijd perfect kunnen spelen.

Om een ​​beter inzicht te krijgen in welk niveau je hebt, volgt hier een voorbeeld van wat je op elk niveau moet weten:

 • Absolute beginner: basisakkoorden kennen, simpele liedjes spelen. Nog steeds fouten maken zoals het spelen van de verkeerde noten en moeite hebben om maat te houden.
 • Beginner: op tijd kunnen spelen, een goede kennis van basisakkoorden, verschillende liedjes kennen, fouten kunnen herkennen, mee kunnen zingen.
 • Gevorderde beginner of lager gevorderd: vertrouwd raken met de hals van de gitaar, een rudimentair begrip van muziektheorie, harmonie en meer gecompliceerde akkoorden, beginnen te improviseren, tegelijkertijd zingen.
 • Bovengemiddeld: een goed begrip van de hals van de gitaar, muzikaliteit, beheersing van basisakkoorden en ritmes, weten hoe te improviseren en componeren van muziek, kunnen meespelen met andere muzikanten.
 • Geavanceerd: foutloze techniek, op elk moment een geavanceerde kennis van de muziektheorie kunnen gebruiken om te improviseren, muziek te maken of te produceren, of op het gehoor spelen, live spelen.

Een geweldige gitarist zijn gaat helemaal over het verbeteren van je spel en nooit op je lauweren rusten. Je moet het gevoel hebben dat er altijd iets anders te leren valt of een aspect van je spel is dat je kunt verbeteren. Gitaarles Amsterdam.

Meisje speelt gitaar
Als je vorderingen wilt maken, moet je veel oefenen | Bron: Pexels

Leer Gitaar Spelen En Word Een Geweldige Gitarist!

Leren gitaar spelen is niet noodzakelijkerwijs eenvoudig. Als je niet weet waar je moet beginnen, geef je veel sneller op.

Het eerste wat je moet doen is je zelfvertrouwen opbouwen. Vertrouwen is de sleutel tot succes.

Als je hebt besloten om gitaar te leren spelen, heb je waarschijnlijk de reden om dat te doen. Bouw je zelfvertrouwen op en houd de reden in gedachten wanneer het wankelt. Gitaarles Eindhoven te nemen via Superprof.

Als je vervolgens beter wilt worden in het spelen van de gitaar, moet je deze tips volgen:

 • Opwarmen: met opwarmen van kunt je je vingers losmaken, vooral als het koud is, om beter te presteren.
 • Fouten maken: fouten zijn een geweldige manier om vooruitgang te boeken, vooral als je ze noteert en eraan werkt.
 • Luister naar muziek: muziek is een geweldige manier om je inspiratie te voeden of je te motiveren, nieuwe liedjes en artiesten te ontdekken of te leren over nieuwe technieken en akkoorden om aan te werken.
 • Oefen regelmatig: elke dag een beetje aan je spel werken is veel effectiever dan een keer per week lang oefenen.
 • Speel eerst langzaam: als je snel wilt leren spelen, moet je eerst een stuk langzaam kunnen spelen. Op deze manier kun je je opwerken om snel een stuk te spelen.
 • Speel met een metronoom: dit helpt je een gevoel van ritme en timing te krijgen.
 • Werk aan je snelheid: er zijn veel verschillende oefeningen die je kunt doen om je behendigheid en snelheid te verbeteren.
 • Zelf opnemen of filmen: dit helpt je om te zien welke fouten je maakt en deze te corrigeren. Probeer zo objectief mogelijk te zijn.
 • Plan je oefensessies rond vaste doelen.
 • Krijg gitaarlessen.
 • Word lid van een band: dit zal je helpen sneller vooruitgang te boeken.
 • Ga uit je comfortzone, zowel qua muziek als qua technieken.

Denk je dat je klaar bent om gitaar te leren?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.