De laatste jaren heeft bijna de helft van alle gitaristen zichzelf gitaar leren spelen. Met een band beginnen is niet altijd gemakkelijk. Dat gezegd hebbende, hoef je niet als een professional te spelen om met een band te beginnen.

Na een paar maanden regelmatig oefenen en misschien een paar privélessen gitaar voor beginners, kun je beginnen met spelen als een duo, trio, kwartet, enz. Spelen in een groep stelt je in staat om vooruitgang te boeken en helpt je ook om te blijven oefenen als je gitaarleraar er niet is.

Dus of je nu akoestische gitaar, rockgitaar, jazzgitaar of blues speelt, of gewoon geïnteresseerd bent in het spelen van gitaarsolo's, aarzel niet en ga op zoek naar andere muzikanten om mee te spelen. Misschien produceer je zelfs je eigen album...

Close-up van een gitaar
Oefen iedere dag minstens een half uur! ǀ Bron: Unsplash

Ga aan de slag met een gitaarleraar Amsterdam!

De beste leraren Gitaar beschikbaar
Panagiotis
5
5 (10 reviews)
Panagiotis
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (18 reviews)
Hernan
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (10 reviews)
Claudio
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (17 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Panagiotis
5
5 (10 reviews)
Panagiotis
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (18 reviews)
Hernan
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (10 reviews)
Claudio
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (17 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waarom bij een Gitaarband Gaan Spelen?

Muziek is in de eerste plaats gemaakt om te delen. Daarom is het volkomen natuurlijk om gitaar te leren spelen, een band te vormen en op te treden.

Natuurlijk kan muziek ook gebruikt worden als een privé uitlaatklep voor je eigen emoties, maar je zult zien dat het constant studeren van muziektheorie na een paar maanden behoorlijk saai kan worden.

Motivatie is de sleutel tot het leren gitaarspelen en als je altijd in je eentje aan het leren bent, loop je het risico die essentiële motivatie te verliezen. Een bandje vormen kan je helpen om deze "muzikale eenzaamheid" te vermijden.

Zodra je een paar liedjes en akkoordenschema's kunt spelen en je je zelfvertrouwen een beetje hebt opgebouwd, is het aan te raden om op zoek te gaan naar andere muzikanten en hen een of twee van je eigen riffs en licks te laten horen.

Als je je gitaarspel wilt verbeteren, moet je je muziek delen. Het betrekken van andere mensen bij je muziek is een geweldige manier om gemotiveerd te blijven.

Als één lid van de groep zijn steentje niet bijdraagt, lijdt de hele band daaronder. Spelen in een band stelt iedereen in staat om hun eigen originele nummers voor te stellen en te spelen als een groep.

Spelen in een band stelt je ook in staat om je eigen spel en muzikale stijl onder de loep te nemen. Het is een geweldige manier om vriendschappen te ontwikkelen met andere muzikanten die dezelfde muzikale smaak hebben als jij.

Twee jongens die samen gitaar spelen
Probeer mensen te vinden die andere instrumenten spelen ǀ Bron: Unsplash

Waar Vind je Muzikanten?

Als beginner of gevorderde gitaarspeler is het aan te raden om een band te zoeken in plaats van te proberen het in je eentje te maken als gitarist. Het is gemakkelijker om gitaar te leren spelen als je je aansluit bij een groep die al bestaat, regelmatig oefent en al optredens heeft gepland.

Neem uitzonderlijke gitaarlessen op Superprof.

Dus waar zijn deze muzikanten verstopt?

Muziekscholen, misschien... Als je gitaarles krijgt van een leraar in een muziekschool, is het veel gemakkelijker om andere muzikanten te vinden.

Er is vaak een prikbord voor bands die leden zoeken. Hoewel er meestal meer gitaristen dan drummers, bassisten, enz. zijn, is het altijd de moeite waard om eens te kijken.

Zelfs als je leert jezelf hoe je de gitaar te spelen, kun je altijd naar een muziekschool om te kijken naar hun prikbord van advertenties voor privélessen, gitaar instructie, en bands op zoek naar muzikanten te vinden.

Muzikanten kunnen ook worden gevonden in muziekwinkels, die ook soms laat mensen advertenties achterlaten op een prikbord. Als dit niet het geval is, kun je altijd een gesprek aanknopen met iemand die drumstokken of snaren koopt voor zijn Ibanez of Fender.

Oefenruimtes zijn ook een geweldige plek om muzikanten te vinden. Aarzel niet om ze een bezoekje te brengen. Tot slot kun je dankzij internet en sociale media lokale bands en muzikanten vinden via Facebook. Er zijn ook fora en websites voor het vinden van bandleden. In de meeste gevallen wordt in de advertenties vermeld welk type muzikant ze zoeken, de stijl en het genre, of ze al dan niet regelmatig optreden, enz.

Vrouw speelt gitaar
Wat is jouw favoriete genre? ǀ Bron: Unsplash

Ga aan de slag met online gitaarles!

Auditie Doen voor een Band

In veel gevallen, zelfs voor amateurs, zal je waarschijnlijk een auditie moeten afleggen voordat je bij een band kunt komen. Net als een sollicitatiegesprek voor een baan, zal je je daarop moeten voorbereiden.

Vind hier goede online gitaarlessen.

Ervaren bands die op zoek zijn naar een gitarist zullen waarschijnlijk behoorlijk kieskeurig zijn. Ze zullen een idee hebben van wat ze precies zoeken. Bovendien zijn gitaristen heel gewoon. Ze zullen keuze te over hebben. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op hun auditie.

Hoe bereid je je voor op een auditie?

Ten eerste, vraag de band welke nummers ze spelen en of ze hun eigen materiaal spelen of covers. Als ze hun eigen muziek spelen, vraag hen dan of ze je die kunnen sturen zodat je eraan kunt werken. Als ze covers spelen, moet je ook vragen wat ze coveren, zodat je kunt oefenen. Zelfs als de band zegt dat je "gewoon moet komen opdagen", moet je waarschijnlijk toch vragen wat ze spelen.

Kom nooit onvoorbereid opdagen. Een auditie is een kans voor de band om je technische vaardigheden te evalueren, natuurlijk, maar ook om te zien wat voor soort persoon je bent. Vaker wel dan niet hebben muzikanten al een vrij duidelijk idee van wat ze van hun band willen. Wees vriendelijk, goedlachs en ontspannen.

Als je niet wordt uitgekozen, hoeft dat nog niet te betekenen dat je waardeloos bent. Het kan zijn dat je gewoon niet geschikt bent voor de band en dat betekent ook dat het niet erg is om er geen deel van uit te maken.

En als je wel wordt aangenomen, stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Kreeg ik een goed gevoel bij hen?
  • Zijn de doelstellingen van de band duidelijk?
  • Is het niveau van de band goed voor mij?

Hier is wat stof tot nadenken: hoe contra-intuïtief het ook lijkt, het ondergaan van audities is net zo'n groot voordeel van gitaarspelen als jezelf emotioneel kunnen uitdrukken: hoe zou je anders je vaardigheid en passie als muzikant kunnen meten, zeker met leeftijdsgenoten?

Man speelt gitaar
Helemaal uit je dak! ǀ Bron: Unsplash

Gitaar Spelen in een Band

Als je deel uitmaakt van een groep, is elke oefensessie ook als een gitaarles. Om samen te spelen, zijn er een paar dingen die je moet doen.

Afstemmen

De bassist en de gitarist moeten allebei gestemd zijn, anders klinkt alles vreselijk. Het gebruik van een elektronisch stemapparaat is een goed idee. Als je met een akoestische piano speelt, kan het de moeite waard zijn om daarop te stemmen.

Het is ook een goed idee om een goed afgestemd oor te hebben - onder andere om lyrische nuances en de tonale expressie van je bandleden te kunnen oppikken.

Respecteer het Tempo

Het moeilijkste wat er is als je in een band speelt, is om gedurende een heel nummer in de maat te blijven. Sommige muzikanten hebben de neiging om sneller te gaan, terwijl anderen juist langzamer gaan.

Hoewel een drummer meestal het tempo bepaalt, kun je ook een metronoom gebruiken als je drummer onervaren is. Als gitarist is het jouw taak om mee te spelen met de drummer of de metronoom.

Het tempo kan van nummer tot nummer verschillen, wat het spelen in een band erg interessant maakt. Je moet ook naar elkaar luisteren om er zeker van te zijn dat je het juiste ritme speelt.

Blijf bij je rol

Als je in je eentje gitaar speelt, kun je doen wat je wilt, harder spelen, zachter spelen wanneer je maar wilt. Maar in een groep heeft iedereen een rol te spelen.

De drummer moet de maat houden en voor percussie zorgen. De bassist zit halverwege tussen ritme en melodie. De gitaar moet de bassist zijn ding laten doen. De rol van de gitarist is om ritme of melodie te spelen.

Het is misschien in het begin niet duidelijk, maar het is essentieel bij het spelen in een band.

Het volume

Harder is niet altijd beter! Je loopt het risico je gehoor te beschadigen en niet goed te kunnen horen wat er gebeurt.

Je moet je aanpassen aan de andere instrumenten. Elke muzikant moet het volume van zijn instrument afstemmen op dat van de andere instrumenten.

Overweeg een notitie te maken van je instellingen, zodat je ze bij je volgende bandrepetitie snel weer terug kunt vinden.

Volg gitaarles met een privéleraar!

Luister

Het verlagen van het volume zorgt er ook voor dat je elkaar beter kunt horen. Beginners maken vaak de fout dat ze de andere leden van hun band niet horen en alleen naar hun eigen spel luisteren.

Het is heel belangrijk dat je meespeelt met de andere instrumenten, vooral de drums, in plaats van er overheen te spelen.

Communiceer

Tot slot is de sleutel tot een goede band de communicatie. Net als in relaties zal je compromissen moeten sluiten.

Blijf nederig en vecht niet voortdurend om de aandacht. Accepteer kritiek op je spel en geef constructieve feedback aan de andere leden van je band. Natuurlijk moet iedereen rekening houden met elkaar. Spreek eventuele meningsverschillen rustig uit en werk aan een oplossing die voor iedereen werkt.

Vergeet niet dat iedereen op zoek is om hun creativiteit te uiten door middel van muziek; je moet je bandleden hun beurt geven om te schitteren!

In een band zitten kan een leuke ervaring zijn die jullie in staat stelt om samen mooie herinneringen te smeden. Het belangrijkste bij het kiezen van je band is om te communiceren en ervoor te zorgen dat iedereen in dezelfde richting gaat.

Dus pak je spullen, het is tijd om een band te vinden!

Superprof wil jouw mening horen: om welke redenen ben jij gitaar gaan spelen?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.