Er zijn genoeg redenen om een muziekinstrument te leren. Veel redenen zul je zelf kunnen bedenken. Misschien heb je persoonlijke redenen, omdat je bijvoorbeeld in een band wil spelen of in staat wil kunnen zijn bepaalde nummers van bekende artiesten te spelen. Het kan ook zijn dat je gewoon tijd over hebt en die tijd nuttig wil gebruiken.

Maar er zijn nog veel meer redenen die we je kunnen geven om een muziekinstrument te leren. Er zitten namelijk regelrechte gezondheidsvoordelen aan het leren van een instrument. Van fysieke voordelen tot mentale voordelen, we raden het iedereen ter wereld aan een instrument te leren.

Nog specifieker is het leren van de gitaar. Veel mensen kiezen voor de gitaar omdat het een populair instrument is waarmee veel bekende artiesten grote successen hebben gevierd. Sommige mensen leren gitaar omdat het een lekker mobiel instrument is, waarmee je ook nog eens de grote ster kan zijn op feesten en partijen.

Als je in Utrecht woont en je zit eraan te denken om gitaar te leren, dan ben je op het goede adres. Naast het feit dat de stad een enorm muzikale geschiedenis heeft, zijn er ook nog eens een hele hoop uitstekende muziekleraren beschikbaar die staan te trappelen om je alles te leren over de gitaar.

We gaan je in dit artikel eerst wat meer vertellen over de voordelen van het gitaarspelen, en waarom juist Utrecht zo’n geschikte stad is om het instrument te leren. Daarna gaan we kijken waar in Utrecht je het best gitaar kan leren spelen en hoe je via ons platform, Superprof dus, aan een uitstekende gitaarleraar in Utrecht en omstreken kunt komen. Aan de slag dus!

Een meisje zingt en speelt.
Schreeuw het uit! | Bron: Pexels
De beste leraren Gitaar beschikbaar
Panagiotis
5
5 (10 reviews)
Panagiotis
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (18 reviews)
Hernan
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (10 reviews)
Claudio
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (17 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Panagiotis
5
5 (10 reviews)
Panagiotis
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (18 reviews)
Hernan
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (10 reviews)
Claudio
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (17 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Voordelen van Gitaarspelen

We kunnen hier een hele uitgebreide lijst schrijven van alle voordelen van gitaarspelen, van hoe je er fysiek sterker van wordt tot wat je er mentaal aan hebt tot wat het je oplevert in de buitenwereld. Maar we gaan ons even focussen op vier gezondheidsvoordelen die men nog wel eens vergeet als het gaat om leren gitaar spelen.

  • Hand-oog-coördinatie: de gitaar is een van de meest ingewikkelde instrumenten om te leren. Dat komt omdat je heel veel verschillende dingen tegelijk moet kunnen. Je moet met je rechterhand (als je rechts bent) het ritme spelen, in een arpeggio bijvoorbeeld, terwijl je met de linkerhand de akkoorden indrukt, terwijl je zelf niet eens naar je instrument kijkt. Je hand-oog-coördinatie gaat er dus enorm op vooruit als je gitaar speelt.
  • Geheugentraining: je moet de akkoorden onthouden, je moet de vingerzetting automatisch weten, en er wordt dus een behoorlijk beroep op je geheugen gedaan als je gitaar leert spelen. Dat gaat uiteraard stap voor stap, dus hoe meer gitaar je speelt en hoe meer je leert, hoe beter je geheugen wordt!
  • Arm, hand en vingerspieren: zeker als je op ijzeren snaren speelt kan het zijn dat je op het begin wel eens denkt, zo, mijn vingers of mijn hand voelt verkrampt. En inderdaad, je moet behoorlijk sterk zijn om lang gitaar te kunnen spelen. Je vingers moeten getraind zijn om achter elkaar akkoorden in te drukken, je hand en pols zitten in een onnatuurlijke positie. Je zult zien dat je steeds sterker wordt, naarmate je steeds meer gitaar speelt.
  • Ontspanning: muziek maken, vooruitgang boeken, je creativiteit gebruiken, het is allemaal ontspannend. Het werkt gelukzalig, het werkt tegen stress. En zo is muziek maken voor veel mensen ook gewoon een vorm van therapie! En dat is, zeker in deze tijden, heel belangrijk!

Gitaarles Rotterdam - vind jouw leraar op Superprof.

Verschillende kleuren gitaren.
Welke kleur gitaar kies jij? | Bron: Pexels

Waarom Gitaarlessen Volgen in Utrecht

  • Kensington: als we het hebben over gitaarmuziek, en dan specifiek de rock, dan is de eerste Utrechtse link snel gelegd met de jongens van de band Kensington. Dit zijn waarschijnlijk ook gelijk de meest bekende Utrechters op internationaal gebied, want ze hebben samengewerkt met legendarische bands als My Chemical Romance. De groep heeft door de hele wereld getoerd, platen gemaakt bij enkele grote platenlabels en een hoop prijzen gewonnen voor het muzikaal hoogstaande werk. We verwachten hier nog veel van te horen de komende jaren.
  • Claudia de Breij: Een andere echte Utrechtse, die schitterende liedjes voor op de gitaar heeft geschreven, is Claudia de Breij. Wie kent het liedje 'Mag Ik Dan Bij Jou' immers niet! Ze was een graag geziene gast in De Wereld Draait Door en heeft ook als theatermaker en comedian een schitterende loopbaan. Maar laten we haar muzieknummers niet vergeten, ook 'Mis Je Zo Graag' met Waylon, 'Ik Onthou Zoveel Van Jou' met Paskal Jakobsen van Bløf en de Adele cover 'Hoeveel Ik Van Je Hou' hebben hoge ogen gegooid bij hitlijsten.
  • Henk Westbroek: Laten we deze echte Utrechter ook niet vergeten. Voor de jongere generaties is het misschien vergane glorie, maar met nummers als In 't leven, Gijzelaar, België, Eenvoud, Alles geprobeerd, Nooduitgang en Vriendschap met de band Het Goede Doel heeft Westbroek toch echt een aantal prachtige hits gemaakt. Hoewel we de laatste jaren minder van Westbroek horen, mogen we hem toch niet vergeten als we het hebben over Utrecht en muziek.
  • Amber Arcades: Dit is wellicht een naam die wel een belletje doet rinkelen bij de jongere generaties. Sterker nog, ze heeft al een behoorlijke naam in het buitenland. Met name in het Verenigd Koninkrijk heeft de singer-songwriter succes, hoewel Nederlandse radiozenders haar nummers ook graag draaien. Wil jij net zo goed worden als Amber, of een van de andere artiesten die we hierboven noemden? Lees dan verder waar in Utrecht je het best gitaar kunt leren!
Gitaristen in Azië
Over de hele wereld wordt gitaar gespeeld | Bron: Pexels

Waar Leer je Gitaar Spelen in Utrecht

Utrecht is een echte muziekstad en er zijn een hoop particuliere leraren en muziekscholen die gitaarlessen aanbieden. We hebben hier een aantal van de beste voorbeelden op een rijtje gezet, in willekeurige volgorde.

Een goede docent, die zeer ervaren is wat betreft internationale gitaarmuziek, zoals flamenco, is Annedee Jaeger van Gitaarles in Utrecht. Ze speelt veel klassieke gitaar en treedt op in ensembles. Dit is dus een perfecte leraar als je eens in aanraking wil komen met minder populaire muziekstijlen! Per half uur per week kosten de lessen € 21,50.

En andere ervaren leraar, die ook veel met kinderen werkt, is Tobias Tillkorn, in hartje Utrecht. Tillkorn heeft al ruim twintig jaar ervaring, heeft een diploma als gitaardocent en heeft ervaring in verschillende soorten bands, van jazz tot rock. Prijzen hangen af van je voorkeur, wil je een half uur groepsles of drie kwartier privéles? Dan betaal je andere tarieven.

Wil je iemand die veel weet van gitaartechniek en zelf ook gitaren bouwt? Dan zou je terecht kunnen bij Jan-Willem Eleveld. Hij heeft naar eigen zeggen gewerkt met Rowwen Heze, de Heideroosjes, Dee Dee Ramone en nog een hoop andere bekende artiesten en geeft tussen de twintig en dertig minuten les. Hij weet ook veel van optreden, dus als je een keer live wilt spelen, is dit je man!

Olga Savelkoel is een andere docente die al haar hele leven met muziek bezig is. Zij is perfect als je meer wil doen met jazz, omdat ze jazzopleidingen gevolgd heeft en al heel veel jaren in verschillende jazzbandjes heeft gespeeld. Een ander voordeel is dat ze zelf gitaarboeken schrijft, dus daar kan je direct les uit krijgen als je interesse hebt!

Gitaarles Amsterdam vind jouw leraar op Superprof

Een houten gitaar.
Mooi zijn ze, he? | Bron: Pexels

Vind je Gitaarleraar bij Superprof

Dit is nog maar een kleine greep uit de enorme verscheidenheid aan leraren die er te vinden zijn in Utrecht. Dit zijn particuliere leraren, maar je zou ook kunnen besluiten een muziekschool te kiezen om les bij te nemen.

Het voordeel van een muziekschool is dat je in aanraking komt met verschillende instrumenten en zo makkelijker bijvoorbeeld een bandje kan vormen, terwijl de docenten die er lesgeven vaak gediplomeerd zijn. Ook is het op muziekscholen makkelijker groepslessen te nemen.

Maar er zijn nog meer opties, afhankelijk van wat je zoekt bij online gitaarles! Wil je bijvoorbeeld een leraar die aan huis komt? Dan kan het beter zijn om op Superprof te zoeken. De docenten op het platform zijn zeer begaafd, hebben vaak veel ervaring, maar zijn tegelijkertijd vaak wat flexibeler wat betreft locaties en hebben geen probleem om aan huis te komen.

Een ander voordeel van deze gitaardocenten is dat ze haast allemaal online lessen aanbieden. Online kan handig zijn voor mensen die liever niet de deur uitgaan of een druk schema hebben. Het klinkt misschien wat raar, gitaarlessen volgen van een online platform, maar als je het probeert zul je zien dat het eigenlijk best goed werkt!

En zo zitten er nog een hoop andere voordelen aan het volgen van gitaarles via Superprof. Zo kan je haast bij alle leraren een gratis proefles volgen, wat je de kans geeft een leraar beter te leren kennen. Ook kan je bij de profielen van de gitaardocenten kijken wat voor soort gitaristen ze zijn, of ze naast akoestische gitaar bijvoorbeeld ook basgitaar en elektrische gitaar spelen, en wat eerdere leerlingen voor beoordelingen geven over de docenten.

Zoek dus maar op gitaarles in Utrecht op Superprof, je zult zien dat er een enorm aanbod is en dat daartussen dé leraar is die van jou een fantastische artiest maakt!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.