Het is een van de meest bespeelde instrumenten ter wereld en niet zonder reden. Wie gitaar kan spelen, kan alles.

Van de Romeinse tijd tot de Perzen, van Latijns-Amerika tot Afrika, in de afgelopen tweeduizend jaar zijn er over de hele wereld bewijzen gevonden dat de mens zich al bezighield met muziek, en meestal met gitaarachtige snaarinstrumenten.

Tegenwoordig maken zo goed als alle genres gebruik van gitaar en er zijn mensen wereldberoemd mee geworden.

Amsterdam is een goede stad om gitaar te leren. Er zijn veel gitaarleraren en muziekscholen die gitaarles aanbieden. Daarnaast is het een goede stad om gitaar te leren vanwege de band die Amsterdam heeft met muziek en specifiek de gitaar.

Twijfel je nog of gitaar wel bij je past? Houd het je tegen dat je nog niets weet van het instrument en wil je nog iets meer gemotiveerd worden? Of ben je al zeker van je zaak en wil je gewoon weten waar in Amsterdam je de beste gitaarles kan volgen?

In dit artikel leggen we je alles uit over waarom Amsterdam zo’n goede stad is om gitaar te leren en waar je het best gitaarlessen kan nemen. Maar eerst pakken we de voordelen van gitaarspelen er nog even bij. Die voordelen zijn namelijk talrijk.

Vrouw met de gitaar
Lekker buiten spelen! | Bron: Pexels
De beste leraren Gitaar beschikbaar
Panagiotis
5
5 (10 reviews)
Panagiotis
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (18 reviews)
Hernan
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (10 reviews)
Claudio
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (17 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Panagiotis
5
5 (10 reviews)
Panagiotis
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (18 reviews)
Hernan
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (10 reviews)
Claudio
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (17 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Voordelen van Gitaarspelen

We kunnen letterlijk honderd voordelen opnoemen waarom je gitaar zou kunnen of moeten leren. Maar we houden het makkelijk, met vijf voordelen van de gitaar.

Multitasken: Met de ene hand druk je op de snaren, met je andere hand laat je ze trillen, en dat alles op het juiste ritme. Gitaarspelen vereist opperste concentratie en een samenspel van je beide handen op het juiste moment op de juiste manier. Dat is niet makkelijk, maar op het moment dat je het onder de knie krijgt zul je zien dat je enorme stappen vooruitzet en dat je beter leert multitasken, niet alleen tijdens het gitaarspelen maar ook daarbuiten.

Creativiteit: Wat voor muziek je ook speelt, je doet beroep op het creatieve onderdeel van je brein. Maar bij gitaar is het zo dat het een leidend instrument is, in plaats van een begeleidend instrument als de bas of het drumstel. Je hebt meer vrijheid, je kan meer improviseren, en je zult zien, je algehele creativiteit gaat er zo aanzienlijk op vooruit.

Geheugen: De gitaar heeft een hoop verschillende akkoorden, en sommige akkoorden kan je op verschillende manieren spelen. Daarnaast heb je nog verschillende manieren van gitaarspelen, en je moet dus een hoop onthouden als je goed gitaar wilt leren spelen. Maar dat is juist het leuke! Je traint je geheugen bij het gitaarspelen en je zult zien dat je over het algemeen dingen beter leert onthouden.

Veel keuze: Ben je een echte bluesliefhebber? Of speel je graag country? Geef jij de voorkeur aan metal? Of ben jij een rockster? Zoals we al zeiden is gitaar een instrument wat in veel genres gebruikt wordt en je hebt dus de keuze uit veel verschillende stijlen, nummers en voorbeelden om te volgen. De perfecte inspiratie, voor ieder wat wils!

Sociaal: Gitaar is een sociaal instrument. Niets is leuker dan op een feestje je gitaar erbij pakken en met iedereen een paar klassiekers te zingen. Ook is de gitaar een instrument dat in veel bands gebruikt wordt, en als je het instrument dus een beetje kan spelen gaat er een wereld aan nieuwe contacten en vrienden voor je open.

Gitaarles Eindhoven te vinden via Superprof

Vrouw speelt gitaar
Speel je liever pop of country? | Bron: Pexels

Waarom Gitaar Leren Spelen in Amsterdam

We kunnen hier een hele omvangrijke lijst neerzetten van bekende Amsterdammers die furore hebben gemaakt met de gitaar. We zullen ons moeten beperken tot de wat ons betreft vijf grootste Amsterdamse muzikanten. Houd je hart vast, want hier komen een aantal echte rocksterren aan.

  • Jan Akkerman: speelde gitaar en de luit, de Middeleeuwse voorloper van de gitaar. In de jaren zeventig had hij succes met de rockgroep Focus en hij werd zelfs uitgeroepen tot de beste gitarist ter wereld door lezers van het tijdschrift Melody Maker. Hij heeft zelfs nationale prijzen gekregen voor alles wat hij heeft betekent voor de elektrische gitaarmuziek.
  • Thé Lau: hoewel Lau begon in de jaren zeventig bracht hij zijn eerste albums pas eind jaren negentig uit. Thé Lau wordt geroemd voor het mixen van blues, rock met een krachtige Amsterdamse stem. Hij kreeg een Edison prijs voor zijn oeuvre en overleed in 2015 aan keelkanker.
  • Ernst Jansz: was een van de oprichters van de succesvolle band Doe Maar. Eerder had hij succes met de hippiegroep CCC Inc. Ook als solo-artiest bracht Jansz enkele prachten albums uit. Wij raden “Dromen van Johanna” aan, een album met nummers van Bob Dylan die naar het Nederlands zijn vertaald!
  • Herman Brood: is waarschijnlijk de grootste Nederlandse rocker aller tijden. In alles wat Brood uitstraalde was hij rock. Los van z’n gekke kapriolen en zijn trieste dood was Herman Brood ook een begaafd muzikant. Zowel solo als met Cuby and the Blizzards kende hij grote successen en in de jaren zeventig, tachtig en negentig was hij niet weg te denken uit de Nederlandse hitlijsten.
  • Eddie van Halen: is waarschijnlijk de grootste naam uit dit rijtje. Wereldwijd beroemd, recent overleden, maar “gewoon” geboren in Amsterdam. Hij speelde de gitaarsolo in Beat It van Michael Jackson, en wordt beschouwd als een van de beste gitaristen ooit vanwege de vernieuwende technieken die hij introduceerde, zoals een techniek waarbij met beide handen akkoorden worden gespeeld.
Een gitaarhals.
Met de puntjes kan je leren waar de akkoorden zitten | Bron: Pexels

Waar Gitaarlessen in Amsterdam Volgen

Zo, dat is even bijkomen, he? We begrijpen dat je niet snel het niveau zal halen van de artiesten die we hierboven noemen, maar het is toch fijn geïnspireerd te kunnen raken door zulke sterren.

Niets is immers leuker om platen van deze Amsterdammers op te zetten en luisteren hoe zij gitaarspelen. In Amsterdam zijn er in elk geval genoeg leraren die je naar een hoog niveau kunnen brengen.

Zo kun je bijvoorbeeld een gitaarles nemen bij Nigel Schat, die alle niveaus lesgeeft en al meer dan 15 jaar ervaring heeft. Hij geeft les rondom het Westerpark en kan je naast akoestische gitaar ook elektrische gitaar leren. Alle leeftijden kunnen hier les krijgen, en het is zelfs mogelijk om online les te krijgen!

Een andere goede optie om gitaar te leren is bij Hans Benz, die ook online gitaarles aanbiedt. Benz is een muziekleraar pur sang, die ook in een band speelt en zelfs een jaarlijkse musical organiseert met alle soorten muziekinstrumenten. Plezier staat hier voorop! Privélessen kosten €30 per les, duolessen kosten rond de €20. Voor kinderen zijn er iets goedkopere tarieven.

Je zou ook kunnen besluiten je heil te zoeken bij de Gitaarclub Amsterdam. De muziekschool zit in Centrum West en heeft ook al jarenlange ervaring met het doceren van gitaar. De school wordt gerund door Vincent Francois, die lesgeeft aan beginners tot aan grote artiesten die spelen in de grootste poppodia van Nederland! Voor een enkele les betaal je € 39,50.

Een iets algemenere muziekschool, waar je ook gitaarles kan krijgen, is het Muziekpakhuis. Je hebt hier muziek voor alle leeftijden, je kan spelen in een band of privéles krijgen. Het leuke hier is dat je verschillende muziekleraren hebt en dus in contact komen met andere instrumenten, als je dat wilt.

Een gitaarhals met akkoorden
Na elk streepje begint een nieuw akkoord! | Bron: Pexels

Gitaar Leren Via Superprof

Een andere populaire optie voor gitaarles in Amsterdam is via Superprof. Via de website zijn meer dan 30 leraren beschikbaar die allemaal ruime ervaring hebben met het doceren.

Afhankelijk van wat je zoekt zul je de perfecte gitaarleraar hier kunnen vinden. Iemand die dichtbij je in de buurt woont, of iemand die juist bedreven is in het online lesgeven.

De docenten op Superprof hebben daarnaast ervaring met lesgeven voor alle leeftijden. Als je dus een muziekleraar zoekt voor je kind, kan je hier docenten vinden met uitstekende referenties.

Dat geldt ook voor je niveau. Als absolute beginners schaam je je misschien dat je niets kan laten zien, maar je zult zien dat je met de juiste leraar snel vorderingen maakt. Als je juist al een hoog niveau hebt en het gevoel hebt dat je niet verder komt, dan kan je op Superprof een ervaren docent vinden die je net een extra zetje geeft.

De docenten hebben soms zelf op het conservatorium gezeten, hun diploma als docent gehaald of zijn misschien wel actief als muziekartiest, naast het docentschap!

Een groot voordeel van Superprof is dat je kan kijken hoe de docenten zijn beoordeeld door voorgaande leerlingen. Zo kom je er dus gelijk achter met wat voor leraar je te maken hebt!

Sommige docenten bieden daarnaast een gratis proefles aan, perfect als je even wil kijken of het wel klikt met je gitaarleraar in kwestie. Als je het tarief wat aan de hoge kant vindt, zou je ook kunnen kijken of het loont om te onderhandelen.

Zo zie je maar, in Amsterdam heb je tal van opties om gitaar te leren. Blues, jazz, rock of pop: je zult de docent vinden die bij je past en binnen de kortste keren speel jij de sterren van de hemel! Amsterdam zal je genoeg inspiratie bieden, hoe dan ook!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.