Sprechen Sie Deutsch? Of je nu in hetzelfde land als Beethoven wilt studeren of gewoon Duits wilt leren, er zijn een paar dingen die je moet weten over de Duitse cultuur. Om nog maar te zwijgen over het leren van de Duitse taal!

Soms is het land van Angela Merkel onderhevig aan harde stereotypen vanwege een paar donkere pagina's in hun geschiedenisboeken. Ten eerste moeten we afstand nemen van het idee dat Duitsers koude en starre mensen zijn.

In feite kan het idee dat Duitse mensen vijandig zijn niet verder van de waarheid zijn. Ze hebben een rijke en fascinerende cultuur!

Er zijn een paar dingen over de Duitse samenleving en de cultuur van Duitstalige landen die je misschien zullen verrassen!

In deze blog gaat Superprof naar bijna elk aspect van de Duitse cultuur kijken.

De beste leraren Duits beschikbaar
Harry
4,7
4,7 (11 reviews)
Harry
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (23 reviews)
Jordan
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (6 reviews)
Melissa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pina
5
5 (8 reviews)
Pina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mareike
4,6
4,6 (5 reviews)
Mareike
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adri
5
5 (4 reviews)
Adri
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Petra
5
5 (7 reviews)
Petra
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anita
5
5 (7 reviews)
Anita
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harry
4,7
4,7 (11 reviews)
Harry
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (23 reviews)
Jordan
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (6 reviews)
Melissa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pina
5
5 (8 reviews)
Pina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mareike
4,6
4,6 (5 reviews)
Mareike
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adri
5
5 (4 reviews)
Adri
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Petra
5
5 (7 reviews)
Petra
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anita
5
5 (7 reviews)
Anita
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Duitse Cultuur: Het Historische Erfgoed van Duitsland

Duitsland wordt sinds het Tweede Paleolithicum bewoond door Homo Heidelbergensis, die vernoemd is naar de Duitse stad waar de menselijke skeletresten van tussen 600.000 en 200.000 voor Christus werden gevonden.

In Heidelberg zijn resten van menselijke skeletten gevonden
In Heidelberg woonden 600.000 geleden mensen | Pixabay - MrsBrown

Griekse en Latijnse geschreven verslagen dateren Germaanse volkeren echter ‘slechts’ in de eerste eeuw voor Christus.

We moeten opmerken dat ‘Duitse’ mensen technisch gezien pas in de 19e eeuw bestonden. Oorspronkelijk Scandinavisch (Zweeds, Noors en Deens), vestigden de Germaanse stammen zich in het noorden van Duitsland en begonnen vanaf de Oudheid tot het Christelijke tijdperk naar het zuiden te migreren. De Germaanse volkeren waren vijanden van het uitgestrekte Romeinse Rijk in Zuid-Europa.

Een aantal onafhankelijke stammen consolideerde hun grenzen door een aantal militaire overwinningen, die historici de Barbaarse Invasies noemen. Invasies door de Vandalen, Bourgondiërs, Saksen en de Alemannen, gecombineerd met opstanden in Romeins Gallië, leidden tot de val van het Romeinse Rijk.

Vroegere Romeinse gebieden begonnen te germaniseren en het christendom aan te nemen toen de Germaanse volkeren koninkrijken stichtten in Engeland (Angelen en Saksen), Frankrijk (Franken en Bourgondiërs), Italië (Lombarden en Ostrogoten) en in Spanje (Visigoten).

Karel de Grote, de koning van de Franken, bestempelde in het jaar 800 de Rijn als grens tussen Duitsland en Frankrijk.

Duitsland maakte bijna 1000 jaar deel uit van het Heilige Roomse Rijk - van 962 tot 1806 - dat de spirituele opvolger was van het Karolingische en Romeinse rijk.

Ten tijde van de Franse revolutie in 1789 deelden 300 politieke eenheden van verschillende grootte de soevereiniteit over het Duitse grondgebied.

Pas aan het einde van de 19e eeuw, nadat de Duitsers in 1870 de Frans-Pruisische oorlog hadden gewonnen en het nationale sentiment toenam, werd Duitsland een verenigd gefederaliseerd land onder generaal Otto Von Bismarck (1815-1898).

Een rijke geschiedenis van verdeelde gemeenschappen had de Duitse taal gevormd, die later de pijler van een unieke cultuur zou worden.

Duitse intellectuelen en kunstenaars hebben de Renaissance beïnvloed en hebben bijgedragen aan wetenschappelijke innovatie sinds het tijdperk van de Verlichting tot op de dag van vandaag.

Ze zijn betrokken geweest bij kunstvormen zoals keuken, film, fotografie, schilderkunst, muziek, literatuur, filosofie en politieke ideeën.

Je hebt vast wel eens gehoord van namen als Gutenberg, Goethe, Kant, Hegel, Nietzche, Marx, Engels, Kafka, Freud, Bach, Schumann, Schubert, Beethoven, Mozart en Einstein.

De Duitse cultuur is het product van meer dan 2000 jaar geschiedenis waarin verschillende bevolkingsgroepen met elkaar omgingen en zich vermengden terwijl ze hun verschillende talen, identiteiten en culturen promootten.

Kunst in de Duitse Cultuur

Elk tijdperk heeft zijn grote denkers en kunstenaars die bijdragen aan de ontwikkeling van ideeën en de vooruitgang van kennis bevorderen.

Boek een cursus Duits op Superprof

Karl Marx schreef Das Kapital
Een van de meest bekende Duitsers | Pixabay - diema

Duitsers mogen trots zijn op hun artistieke en culturele erfgoed. In feite zijn er tal van iconische figuren die voortkomen uit deze rijke en invloedrijke Europese cultuur.

Hier is een korte samenvatting van het culturele erfgoed van Duitsland om je te helpen beter te leren tijdens je Duitse lessen.

Duitse Filosofie en Literatuur

De geschiedenis van de Duitse literatuur is fascinerend en Duitse schrijvers hebben hun sporen verdiend. Schrijven is - zoals alle kunstvormen - altijd een middel geweest voor ideeën en politiek protest. In feite kan kunst niet worden gescheiden van de economie, politiek en sociale context waarin het is gemaakt.

Van de Renaissance en het Tijdperk van de Verlichting tot vandaag zijn Duitse schrijvers invloedrijk geweest in zoveel literaire stromingen, waaronder:

 • Barokke poëzie: tijdens de Dertigjarige Oorlog uitten veel dichters hun ellende door middel van sonnetten;
 • De Verlichting: een Europees fenomeen dat grotere aandacht voor het individu bevestigt en de goddelijke oorzaak rationaliseert. De Duitser I. Kant (1724-1804) was invloedrijk. Hij schreef, naast tal van andere beroemde werken, zijn Kritik der reinen Vernunft (Kritiek van de zuivere rede);
 • Sturm und Drang is het Weimar-classicisme: de literaire beweging van de jeugd uit de tweede helft van de 18e eeuw tegen de bourgeoisie, de adel en morele codes. Hier vinden we J. W. Goethe (1749-1832) en zijn werk Die Leiden des jungen Werthers, 1774 (Het lijden van de jonge Werther);
 • Romantiek;
 • Naturalisme;
 • Impressionisme;
 • Dada;
 • Trümmerliteratur (Kaalslagliteratuur), een beweging die na 1945 in Duitsland opkwam.

Duitse literatuur weerspiegelt de tijd en zijn tragedies. Onderwerpen als de Tweede Wereldoorlog, de nazi's en de Holocaust zijn onderzocht door een aantal Duitstalige auteurs zoals Johanna Arendt (Hannah Arendt, 1906-1974), een Duits-Amerikaanse schrijver, en Stefan Zweig (1881- 1942), een van de grootste Duitse schrijvers aller tijden!

Duitsland staat internationaal bekend als het om filosofie gaat. De Duitse filosofie heeft een enorme invloed gehad op het Westerse en Europese denken.

Hier zijn slechts een paar voorbeelden:

 • Maarten Luther (1483-1546), de leider van de Duitse protestantse reformatie;
 • Gottfried Wilhem Leibniz (1646-1716), Duitse filosoof, wiskundige, diplomaat, jurist en filoloog;
 • Immanuel Kant (1724-1804);
 • Johann Gottlieb Fichte (1762-1814);
 • Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770-1831);
 • Arthur Schopenhauer (1788-1860);
 • Karl Marx (1818-1883), beroemd om het Marxisme en zijn kritiek op het kapitalistische systeem en de grondlegger van het utopisch socialisme;
 • Friedrich Nietzsche (1844-1900)

Met bijles Duits spreek je de taal in een mum van tijd!

Duitse Muziek

We zouden onmogelijk over de Duitse cultuur kunnen praten zonder over muziek te praten. Dat zou hetzelfde zijn als Arabisch studeren zonder het alfabet te leren of Franse geschiedenis bestuderen zonder de revolutie te noemen.

Online Duits leren vind een leraar

Het geboortehuis van Mozart in Salzburg
Mozart is een van de meest beroemde Duitse componisten | Pixabay - Hans

Muziek heeft een grote rol gespeeld in de Duitse kunstgeschiedenis. Berlijn staat vaak bekend als de kunstenaarsstad. Hamburg, de tweede stad van Duitsland, heeft zichzelf gevestigd als een pionier op het gebied van alternatieve rock. Na de oorlog werd Keulen beroemd om zijn elektro-akoestische muziek.

Traditionele Duitse muziek ontstond op hetzelfde moment als de Reformatie in de 16e eeuw, waarbij koorzang de muziek in heel Duitsland beïnvloedde. Beetje bij beetje werden Duitse melodieën net zo gewoon als die van Franse of Italiaanse muziek.

Klassieke muziek omvat een groot deel van de Duitse cultuur en er zijn veel beroemde klassieke componisten uit zowel Duitsland als Oostenrijk:

 • F. Handel (1685-1759);
 • S. Bach (1685-1750);
 • V. Beethoven (1770-1827);
 • Schubert (1797-1828);
 • Schumann (1810-1856);
 • Brahms (1833-1897);
 • Wagner (1813-1883).

Zoek naar een cursus Duits Rotterdam.

Wist je dat?

De eerste mondharmonica's, klavecimbels, orgels, piano's en bandoneons (de voorloper van de accordeon) in de 17e en 18e eeuw in Duitsland werden gemaakt.

De laatste, de bandoneon, zou na migratiegolven in Argentinië terechtkomen, waar hij een belangrijke rol zou spelen bij het creëren van de tango!

Is Duits meer dan filosofie, muziek? Natuurlijk! De Duitsers staan ​​ook bekend om hun fotografie en theater.

In Duitsland bezoeken meer dan 35 miljoen mensen hun 360 theaters en 160 symfonische orkesten en opera's. Bovendien zijn er elk jaar 70 festivals die miljoenen bezoekers verwelkomen.

Duitse Tradities en Festivals

Je kunt zien hoe belangrijk traditie is door gewoon naar een Duitse kerstmarkt te gaan.

Duitsland is rijk aan cultuur
Duitsland kent veel culturele tradities | Pixabay - sontungs57

Kerstmis is een van de grootste evenementen in Duitsland. Vanaf de eerste zondag van de advent zijn de straten verlicht en ontstaan overal kerstmarkten met de bekendste in Neurenberg, München, Essen en Heidelberg.

Duitsland kent echter ook andere tradities, waaronder:

 • Adventskalenders;
 • Sint Nicolaas;
 • Carnavals;
 • Pasen;
 • Meibomen.

Wat feestdagen betreft, viert Duitsland de meeste grote evenementen - religieus of anderszins - die we hier in Nederland vieren, waaronder: oudejaarsavond, Pasen en Kerstmis ...

Er zijn ook een aantal Duitse feestdagen die we in Nederland niet hebben, zoals: Das Friedesfest (8 augustus), Tag der Deutsche Einheit (3 oktober, ter viering van de Duitse hereniging) en Reformationstag (31 oktober, ter ere van de protestantse hervorming).

De beste leraren Duits beschikbaar
Harry
4,7
4,7 (11 reviews)
Harry
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (23 reviews)
Jordan
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (6 reviews)
Melissa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pina
5
5 (8 reviews)
Pina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mareike
4,6
4,6 (5 reviews)
Mareike
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adri
5
5 (4 reviews)
Adri
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Petra
5
5 (7 reviews)
Petra
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anita
5
5 (7 reviews)
Anita
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harry
4,7
4,7 (11 reviews)
Harry
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (23 reviews)
Jordan
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (6 reviews)
Melissa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pina
5
5 (8 reviews)
Pina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mareike
4,6
4,6 (5 reviews)
Mareike
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adri
5
5 (4 reviews)
Adri
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Petra
5
5 (7 reviews)
Petra
32€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Anita
5
5 (7 reviews)
Anita
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Duitse Keuken

Zoals je weet, wordt een land vaak bepaald door zijn keuken. Bepaalde soorten voedsel kunnen het idee van een heel land oproepen. De Duitse keuken heeft meer te bieden dan je misschien denkt!

Als je de Duitse taal wilt ontdekken, moet je beginnen met het eten!

Duitse Specialiteiten

Toeristen in Duitsland kunnen genieten van een grote verscheidenheid aan lokale gerechten. Vergeet ook het brood niet! Duitsland heeft meer dan 300 soorten brood. Het is zelfs 's werelds grootste broodliefhebber!

De Duitsers eten zoveel brood dat je op bijna elke straathoek bakkerijen kunt vinden. Elke regio heeft zijn eigen broodsoorten en ze houden van ambachtelijk brood.

Duitsers eten elke dag wel een soort worst
De Duitse keuken is rijk en gevarieerd | Pixabay - RitaE

Worst is ook de ster van de Duitse keuken. Er zijn ongeveer 1.500 soorten Duitse worst. Duitsers zijn dol op gegrilde worst, worst op een broodje, gekookte- en gebakken worst en vooral worst met zuurkool. Als je naar Duitsland gaat, is er één ding dat je moet weten: de Duitsers eten worst bij elke maaltijd.

We moeten ook een van de beroemdste gerechten van Duitsland noemen: de krakeling (pretzel)! Een echte Duitse krakeling is een enorm, knapperig, gezouten broodje in plaats van de krakeling (zoet koekje) dat wij in Nederland kennen. Je kunt de krakeling en zijn beroemde knoop in elke Duitse bakkerij vinden. Ze worden ook verkocht op traditionele festivals in Duitsland. In feite worden er elke dag meer dan 100.000 pretzels verkocht tijdens het Oktoberfest!

Je kunt niets leren over de Duitse keuken zonder over Duits bier te leren! Dat zou hetzelfde zijn als praten over de Franse keuken en niet over wijn!

De Duitsers en Bier

Bier in Duitsland is een instelling. Je zou het gemakkelijk de nationale drank kunnen noemen. Er zijn meer dan 5.000 soorten bier en 1.200 brouwerijen in Duitsland en hoewel elke stad er een heeft, breekt München alle records.

Je kunt in München meer lokale brouwerijen vinden dan in welke andere stad dan ook, wat verklaart waarom het elk jaar gastheer is van het Oktoberfest.

Hier wordt elk jaar het Oktoberfest gevierd
Een van de meest van de bekende Duitse tradities is het Oktoberfest in München | Pixabay - designerpoint

Twee weken lang (eind september en begin oktober) komen tussen de vijf en zes miljoen mensen naar München voor 's werelds populairste festival. Ze zetten veelkleurige tenten op en zetten veertien verschillende brouwerijen op. Bierliefhebbers kunnen ook genieten van een grote verscheidenheid aan lokale gerechten. Het festival bestaat al meer dan 200 jaar en er zijn optochten, kermissen en concerten.

Een onderzoek uit 2015 heeft ook aangetoond dat Duitsers steeds meer tijd doorbrengen op culturele locaties:

“Van 1995 tot 2013 is het aantal volwassenen dat af en toe of vaak deelneemt aan culturele activiteiten (opera, klassieke muziek, theater, tentoonstellingen en musea) gestegen van 52% naar 58%. Het hoogste percentage mensen (van 54% naar 64%) nam deel aan populaire culturele activiteiten (bioscoop, popconcerten, jazzconcerten, dansshows en clubs)."

Naar een Duits festival gaan is een geweldige manier om meer te weten te komen over de Duitse cultuur en haar tradities en om jezelf onder te dompelen in de Duitse taal!

Volg je Duitse les met een privéleraar!

Familie in Duitsland

Een land is onafscheidelijk van zijn mensen en zijn taal. Elk individu in Duitsland draagt ​​bij aan de Duitse cultuur en wordt een woordvoerder van de natie wanneer ze in contact komen met toeristen op hun eigen bodem of in het buitenland. Daarom, als je het hebt over de culturele aspecten van een land, moet je het hebben over het dagelijkse leven van zijn inwoners om het beter te begrijpen. Familie, en met name onderwijs, vormen de hoekstenen van de Duitse cultuur.

In het huidige Duitsland is familie voor de meeste Duitsers nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Het opvoeden van kinderen wordt als cruciaal gezien.

Het opvoeden van kinderen wordt in Duitsland als cruciaal gezien
Onderwijs in Duitsland is heel erg belangrijk | Pixabay - ponce_photography

Er zijn enkele grote verschillen tussen het Duitse onderwijs en het Britse onderwijs. Ouders in Nederland krijgen misschien een paar vreemde blikken omdat ze zich veel te druk over hun kinderen maken. Dat doen ze in Duitsland niet!

Terwijl 'helikopterouders' in Nederland bekritiseerd worden, is het in Duitsland het tegenovergestelde: de Rabenmutter (of ontaarde moeder) wordt bekritiseerd omdat ze hun kind in handen van particuliere instellingen laten in plaats van zelf voor hen te zorgen. Op moeders die snel weer aan het werk gaan, wordt vaak neergekeken.

Hoewel er in Duitsland maar een paar instellingen voor zeer jonge kinderen zijn, probeert de Duitse regering werk en gezinsleven samen te brengen. Er zijn maatregelen genomen, zoals de wet inzake kinderopvang uit 2013, om Duitsland kind vriendelijker te maken.

Buitenlanders die Duitsland bezoeken, denken misschien dat de kinderen als kleine koningen worden behandeld en als ruw en ongedisciplineerd kunnen worden beschouwd.

De Duitse mentaliteit is, als het om onderwijs aankomt, heel anders dan die van ons. In Duitsland mogen kinderen hun creativiteit vrij uiten.

Kinderen op Duitse scholen zijn vrij om te gaan waar ze willen en ze kunnen zelfs het terrein verlaten om een ​​gebakje voor zichzelf te kopen. Schrik niet als je dit ziet terwijl je in Duitsland bent!

Dit is waarschijnlijk de reden waarom Berlijn een vrijplaats is voor creatievelingen en artistieke types!

Het Duitse Arbeidsethos

Je moet je bewust zijn van de culturele verschillen als het om werk gaat als je naar Duitsland verhuist.

Bayerische Motoren Werke, kortweg BMW, is een Duitse onderneming voor auto's
De Duitse BMW is een gewild export product | Pixabay - Pexels

De Duitse benadering van werk is enigszins anders dan die in Nederland en dit kan nogal een behoorlijke cultuurschok zijn voor iedereen die daarheen verhuist.

Ervaring is belangrijker dan kwalificaties als het gaat om werken in Duitsland. Er is niet echt een Duits equivalent voor het Engelse Oxbridge en als gevolg daarvan zijn er universiteiten van topkwaliteit in het hele land.

Ze staan ​​erom bekend meteen ter zake te komen. Ze rommelen niet met eindeloze vergaderingen en geven de voorkeur aan actie boven woorden. Duitsers zijn directer op het werk en kunnen bekritiseerd worden omdat ze overdreven serieus zijn.

Degenen die al met Duitsers hebben samengewerkt, zullen weten dat rechtstreeks spreken niet zal worden afgekeurd. Aan de andere kant betekent dat ook niet dat je ze gewoon kunt onderbreken.

Duitse Samenleving: Orde en Ecologie

In Duitsland worden regels niet overtreden. Zodra je in Duitsland aankomt, zie je hoe geordend alles is.

De regel die je moet weten, is dat je de regels moet volgen. Duitsers staan ​​niet echt bekend als regelovertreders. In feite zouden de meeste Duitsers nooit overwegen om de weg over te steken als het licht rood is of knippert.

Voor het laten vallen van sigarettenpeuken op de grond wordt door de Ordnungsämster (bureau voor openbare orde) een boete opgelegd en ook fietsers die niet op de aangewezen fietspaden rijden, krijgen een waarschuwing.

Hoewel er veel klachten zijn over gezondheid en veiligheid in Nederland, heb je pas echt iets gezien als je naar Duitsland gaat!

In feite is dit te zien als het gaat om de Duitse bureaucratie voor zaken als registratie bij het gemeentehuis of het krijgen van een kentekenplaat voor je auto. Het zou eerlijk zijn om te zeggen dat Duitsers meer gereglementeerd zijn dan wij Nederlanders.

Hoewel sommigen misschien denken dat dit negatief is, maakt het Duitsers in feite betrouwbaarder. Als ze je het tijdstip van een vergadering vertellen, weet je zeker dat ze op tijd zullen zijn.

Denk Duits, Denk Groen

Duitse organisatie strekt zich ook uit tot het milieu. In Duitsland is iedereen verantwoordelijk voor het sorteren van zijn afval. Als het gaat om het organiseren van afval, is Duitsland de beste van Europa.

Duitsers houden van de planeet
Als het aankomt op het organiseren van afval in Europa komt Duitsland als beste uit de bus | Pixabay - Valiphotos

Het Federale Milieuagentschap streeft ernaar om tegen 2020 geen afval meer naar stortplaatsen te laten gaan en Duitsers creëren slechts drie kilogram stortafval per persoon. Duitsers consumeren ook veel meer biologische producten dan andere landen.

Volgens de werkgroep Arbeitskreises Biomarkt groeide de biologische industrie in 2015 met vijf procent.

Taal en Cultuur zijn Onlosmakelijk Met Elkaar Verbonden!

Om Duits te spreken, zou je vóór je eerste les zoveel mogelijk over het land moeten leren. Je kunt Duits online leren. Onthoud echter stereotypen te vermijden, aangezien elke Duitser uniek is! Hoewel de samenleving gedrag kan beïnvloeden, kunnen we niet iedereen over één kam scheren. Hier zijn een paar dingen die je moet weten, vooral als je Duits staatsburger wilt worden.

Net zoals er Nederlanders zijn die niet van voetbal houden, geen bier drinken en nog nooit iets geroosterd hebben gegeten, zijn er ook Duitsers die niet van bier, pretzels of zuurkool houden.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!