Als je Duits begint te leren, zul je je waarschijnlijk concentreren op de Duitse grammatica en woordenschat. Eerst leer je vervoegingen, verbuigingen, en dan ga je waarschijnlijk op pad om een ​​woordenboek te kopen. Binnenkort wil je alles weten over de Duitse taal en alle Duitstalige landen.

Hoewel mensen meestal taallessen volgen op school of met een privé taalleraar, kun je er ook voor kiezen om naar een Duitse universiteit te gaan of in een Duitse stad te wonen.

Het komt zelden voor dat mensen geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de taal die ze leren spreken. Wanneer je echter een vreemde taal leert, moet je er alles over leren, aangezien dit enorm kan helpen bij je waardering en begrip van de taal! Bovendien ontdek je ook zijn cultuur en zijn geschiedenis.

  • Wil je snel Duits leren omdat je in Duitsland gaat werken?
  • Spreek je al op hoog niveau Duits en wil je je taalvaardigheid verbeteren?

Wat je redenen ook zijn, het is nooit te laat om meer te weten te komen over de oorsprong van de Duitse taal!

Het lijkt misschien voor de hand liggend om te zeggen dat 'Duits een Germaanse taal is'. Je zult echter snel zien dat er veel meer aan de hand is en dat namen bedrieglijk kunnen zijn. Wist je bijvoorbeeld dat Nederlands ook een Germaanse taal is?

De beste leraren Duits beschikbaar
Harry
4,7
4,7 (11 reviews)
Harry
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (23 reviews)
Jordan
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pina
5
5 (8 reviews)
Pina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mareike
4,6
4,6 (5 reviews)
Mareike
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (6 reviews)
Melissa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
4,8
4,8 (4 reviews)
Stefan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adri
5
5 (3 reviews)
Adri
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Harry
4,7
4,7 (11 reviews)
Harry
23€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jordan
5
5 (23 reviews)
Jordan
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Pina
5
5 (8 reviews)
Pina
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mareike
4,6
4,6 (5 reviews)
Mareike
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Melissa
5
5 (6 reviews)
Melissa
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (8 reviews)
Nadine
28€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Stefan
4,8
4,8 (4 reviews)
Stefan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Adri
5
5 (3 reviews)
Adri
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Waar Komt de Germaanse Taal Vandaan?

De Germaanse talen zijn een tak van de Indo-Europese talen. Deze familie omvat de meeste talen die tegenwoordig in Europa worden gesproken, evenals andere. In feite behoren Perzisch, Hindi, een groot aantal dode Latijnse talen en veel van de minderheidstalen in Europa ook tot deze groep.

Duitse cursus, vind een leraar op Superprof

Veel woorden in verschillende landen lijken op elkaar
Bijna elke Europese taal heeft gemeenschappelijke wortels | Pixabay - Lusign

Heb je je ooit afgevraagd waarom er zoveel woorden in verschillende talen zijn die op elkaar lijken? Dat komt omdat ze een gemeenschappelijke oorsprong delen! Terwijl het in Nederland ‘moeder’ is, is het in het Duits ‘Mutter’, in het Perzisch ‘madar’ en in het Frans ‘mère’! Dit is geen toeval ...

De meeste taalkundigen zijn het erover eens dat al deze talen afkomstig zijn van een algemeen dialect dat bekend staat als Proto-Indo-Europees (PIE) dat lang voor het schrijven verscheen en sindsdien is verdwenen en is vervangen door een groot aantal van de talen die tegenwoordig in Europa worden gesproken.

Taalkundigen lijken het niet eens te zijn over de geografische oorsprong van deze prehistorische taal. Waar kwam het vandaan? Als het niet Europa was, hoe is het dan hier terechtgekomen?

Sommigen geloven dat PIE begon in Zuidoost-Europa, terwijl anderen beweren dat de taal zijn oorsprong vond in Anatolië, de regio tussen Oost-Turkije en Azerbeidzjan.

Aangezien deze taal echter nooit is opgeschreven, is er geen fysiek bewijs voor het bestaan ​​ervan en het is daarom erg moeilijk om een ​​groot aantal van deze hypothesen te bewijzen.

Desalniettemin zijn sommige wetenschappers erin geslaagd te bepalen dat een deel van het vocabulaire van PIE verwijst naar planten en dieren die alleen voorkomen in de Kaukasus, de grens tussen Oost-Europa en West-Azië, wat de tweede hypothese zou ondersteunen.

Hoewel taalkundigen het er meestal over eens zijn dat er beslist een Proto-Indo-Europese taal was, is er niet echt enig bewijs dat er Indo-Europese volkeren of stammen waren. De taal zelf heeft zich echter in de loop van vele jaren over het continent verspreid en heeft geleid tot massa’s verschillende talen.

Online Duits leren met Superprof

Het Nederlands behoort ook tot de Germaanse taalfamilie
De Duitse taal behoort tot de Germaanse taalfamilie | Pixabay - useche

Je vraagt ​​je waarschijnlijk af hoe Duits en zijn Indo-Europese neven en nichten uiteenliepen en alle verschillende talen werden die we tegenwoordig kennen. Zoals eerder gezegd, met weinig schriftelijk bewijs, is het onmogelijk om precies te weten hoe en wanneer de taal zich verdeelde en het ons zijn huidige afsplitsing gaf. Taalkundigen kunnen echter bestaande talen en latere teksten met elkaar vergelijken om een goede mate van nauwkeurigheid te berekenen.

We schatten dat dit uiteenwijken ongeveer 6500 jaar geleden plaatsvond. Als gevolg hiervan zijn er nu ongeveer twaalf groepen die deel uitmaken van deze taalfamilie. Een van hen is de Germaanse familie die zowel Duits als Engels, Nederlands en zelfs IJslands omvat. Deze taalfamilie is blijkbaar begonnen op het Deense schiereiland met de Germaanse volkeren die daar woonden.

Frans, aan de andere kant, behoort tot de Italische talen, een subgroep van de Romaanse talen waaronder Spaans en Italiaans.

Er zijn momenteel drie miljard mensen die een taal spreken uit deze enorme taalfamilie. 450 miljoen van hen spreken een Germaanse taal. Hier zijn een paar dingen die je moet weten, vooral als je Duits staatsburger wilt worden.

Gemeenschappelijke Kenmerken van Germaanse Talen

Van de Indo-Europese talen delen de Germaanse talen - ondanks hun gedeelde erfgoed - niet zoveel overeenkomsten als je zou denken. In feite zouden een Spanjaard en een Italiaan het gemakkelijker vinden elkaar te verstaan ​​dan een Nederlander en een Duitser.

Dat wil echter niet zeggen dat Nederlandse en Duitse lessen totaal verschillend zijn. De Germaanse talen vertonen een aantal overeenkomsten. Als je momenteel online of persoonlijk Duits leert, heb je waarschijnlijk gemerkt dat er een aantal woorden en uitdrukkingen zijn die vergelijkbaar zijn met net Nederlands.

Germaanse talen hebben een aantal dezelfde klankelementen
Wat hebben Germaanse talen gemeen? | Pixabay - blickpixel

Naast de woordenschat en bepaalde grammaticale elementen zijn er enkele van de grootste overeenkomsten in spraak. Een aantal fonetische elementen is vergelijkbaar en beide accenten zijn tonisch. Als je Duitse bijlessen volgt, is dit waarschijnlijk een van de eerste dingen die je leert. Dit betekent dat je in elk woord een bepaalde lettergreep benadrukt, meestal de eerste.

Als je Duits studeert, leer je over sterke en zwakke werkwoorden. Ze zijn misschien meer bekend als ‘regelmatige werkwoorden’ en ‘onregelmatige werkwoorden’ en alle Germaanse talen hebben deze twee soorten werkwoorden.

Als het gaat om Germaanse vervoegingen, moet je weten dat deze talen oorspronkelijk slechts twee tijden hadden: het heden en het verleden. Talen als Frans, Italiaans en Portugees hadden daarentegen een groot aantal tijden en gemoedstoestandenstemmingen.

De andere tijden zijn meer een ‘recente’ toevoeging. Daarom wordt in talen als Engels en Nederlands vaak een hulpwerkwoord gebruikt om de toekomst uit te drukken. In het Duits hoef je alleen maar een tijdsuitdrukking voor de toekomst toe te voegen en het werkwoord in het heden te vervoegen.

Met bijles Duits spreek je de taal in een mum van tijd!

De Geschiedenis van de Duitse Taal

De Duitse taal is een van de meest populaire Germaanse talen. In feite zijn er bijna honderd miljoen sprekers van de taal.

De Duitser Jacob Grimm en een aantal andere filologen verklaarden dat de gotische taal de basis was van de Duitse taal. Er waren na de gotiek drie belangrijke historische perioden die de Duitse taal bepaalden.

Hoogduits (van de 7e tot de 12e eeuw), Middelhoogduits (van de 12e tot de 16e eeuw) en Modern Duits (tot op heden).

Modern Duits, Duits zoals we het nu kennen, werd gestandaardiseerd dankzij het protestantisme. Er moet echter worden opgemerkt dat het Hoogduits bijzonder invloedrijk was in termen van literatuur

We weten nu dat dit Duitse boeken zijn
Het woord 'Duits' verscheen voor het eerst in 786 | Pixabay - Rudolf_Langer

Vergeet niet dat er in de Middeleeuwen ook een groot aantal belangrijke Duitse dialecten werd gesproken.

Tegenwoordig is Duits een officiële taal in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Liechtenstein, Luxemburg en België. Houd er echter rekening mee dat Duits per regio kan verschillen en dat het Duits dat in Noord-Duitsland wordt gesproken anders is dan bijvoorbeeld Zwitsers-Duits, Oostenrijks en Beiers! Als het om Duits gaat, is de taal net zo rijk en gevarieerd als de mensen die het spreken!

Kenmerken van het Duits

Duits is vanwege zijn interessante geschiedenis een rijke en gevarieerde Germaanse taal. Dit had ook invloed op enkele van de interessantere kenmerken ervan.

Als het echter niet je moedertaal is, kun je een aantal problemen tegenkomen bij het leren van de taal, aangezien het zeker een paar eigenaardigheden heeft die je misschien niet in je eigen taal aantreft.

Ten eerste lijken Duitsers hun zinnen ‘achterstevoren’ te construeren. Tenminste in vergelijking met het Nederlands. Houd hier rekening mee als je de taal aan het leren bent. In het Nederlands begin je meestal met de belangrijkste aspecten en voeg je minder belangrijke elementen toe. In het Duits is het het tegenovergestelde.

Verbuigingen, die nu veel eenvoudiger zijn in het Nederlands, waren in het verleden een belangrijk element van de Indo-Europese talen. In het Duits domineren ze grammatica! In dit opzicht is Duits een erg Germaanse taal. De accusatief, datief, genitief en de nominatief waren de grondslagen van Germaanse talen, maar IJslands en Duits zijn de enige twee talen die ze op zo'n manier hebben behouden.

Precisie is een ander belangrijk kenmerk van Duits. Als je Duits leert, zul je snel ontdekken dat Duits ongelooflijk nauwkeurig is.

Je zult waarschijnlijk ook opmerken dat veel Duitse woorden een hoofdletter hebben. Dit komt doordat alle zelfstandige naamwoorden in het standaard Duits (Hochdeutsch) met een hoofdletter worden geschreven.

Duitsers hebben overal een woord voor. In het Duits is het woord ‘Fernweh’ (afstandspijn) het tegenovergestelde van heimwee. In Nederland kennen we dit woord als zodanig niet.

Als je in het Nederlands zegt 'leg het op tafel' en 'kijk, het ligt op tafel', gebruik je dezelfde twee woorden 'op tafel'. In het Duits moet je een genuanceerd verschil tussen deze twee zinnen specificeren.

Duits is ook een gepassioneerde en rijke taal. Ik wed dat je verrast zult zijn!

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!