Bijna iedereen in Nederland houdt van muziek. Muziek is, net als sport, een integraal onderdeel van het leven van duizenden kinderen. Dit is echter niet de enige reden waarom mensen muziek leren spelen.

Als je wilt leren gitaar spelen, moet je dan muziektheorie leren?

Ben je nog steeds op zoek naar het antwoord op deze vraag?

Misschien is het omdat de muziektheorie echt saai klinkt, waardoor je besloot om te leren gitaar spelen.

In dit artikel gaan we kijken naar de relatie tussen muziektheorie en gitaar spelen en of je het wel of niet moet leren.

Geniet van je gitaarvooruitgang!
Leren gitaar spelen is een uitdaging | Bron: Pexels
De beste leraren Gitaar beschikbaar
Hernan
5
5 (19 reviews)
Hernan
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Panagiotis
5
5 (10 reviews)
Panagiotis
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (10 reviews)
Claudio
31€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (17 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (19 reviews)
Hernan
45€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Panagiotis
5
5 (10 reviews)
Panagiotis
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (10 reviews)
Claudio
31€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (17 reviews)
Alexandre
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Moet Je Muziektheorie Leren Als je Wilt Leren Gitaar Spelen?

Laten we een einde maken aan alle spanning. Nee, je hoeft de muziektheorie niet te leren om gitaar te leren spelen. Gitaarlessen, zelfs een voor een beginner, zullen echter wel gebruikmaken van de muziektheorie om je te helpen je gitaarspel te verbeteren.

Er zijn tal van beroemde gitaristen, zoals Jimi Hendrix, die nooit muziektheorie hebben geleerd en toch geweldige gitaristen zijn geworden.

Muziek lezen en leertheorie

Als het echter gaat om muziektheorie, hebben we de neiging het erger te make dan het is. Veel mensen denken dat muziektheorie inhoudt dat ze terug de schoolbanken in moeten, met een leraar die zijn studenten laat nakomen.

En dat is genoeg om iemand van het idee af te zetten ...

Er zijn echter twee hoofdonderdelen van de muziektheorie:

  • Leren bladmuziek te lezen
  • Concepten met betrekking tot muziektheorie zoals intervallen, belangrijke vaardigheden, arpeggio's, enz.

Als je gitaar leert spelen met gitaarlessen in een prestigieuze muziekschool, kunnen dit soort lessen onvermijdelijk zijn. Je hebt echter niet noodzakelijk een diepgaand begrip van de muziektheorie nodig om te lezen welke noten je moet spelen.

De meeste gitaristen hoeven zelfs niet eens te weten hoe ze bladmuziek moeten lezen. Veel liedjes zijn beschikbaar in tabelvorm. Je moet alleen het gitaartabel weten om de muziek te spelen. Dit is veel eenvoudiger dan het leren lezen van bladmuziek.

Gitaar tablatuur vertelt je wat je moet doen op je gitaar in plaats van welke muzieknoten je moet spelen. Dit is handig als je zich geen gitaarleraar kunt veroorloven, en gewoon gitaar leert spelen voor de lol en gewoon geïnteresseerd bent in het spelen van enkele basisgitaarakkoorden.

Tablatuur vertelt je echter meestal niet het ritme of de nootwaarde. Dit kan het spelen van bepaalde nummers ingewikkeld maken. Een goed begrip van de muziektheorie helpt je sneller gitaar te leren en maakt je sneller een echte gitarist.

Meer informatie over hoe je gitaar kunt spelen.

Heb je al een nagedacht over online gitaarles ?

Stof kan de gitaar beschadigen.
Een oude gitaar, maar houd hem wel schoon! | Bron: Pexels

Muziektheorie leren om je improvisatie- en compositievaardigheden te verbeteren

Zoals je hebt begrepen, hoeven de meeste beginners geen bladmuziek te leren lezen. Het leren van muziektheorie is niet verplicht en je kunt er later altijd op terugkomen als je eenmaal beter bent in het spelen van de gitaar.

Om te beginnen, moet je je vertrouwd maken met twee belangrijke aspecten van het gitaarspelen: ritme en akkoorden.

Op deze manier kun je direct beginnen met genieten van het spelen van gitaar zonder vast te lopen in alle droge en saaie muziektheorie.

Als je echter precies wilt weten waarom je speelt wat je speelt, moet je meer weten dan alleen waar je je handen moet leggen.

Aan de andere kant wil je misschien na een paar maanden of jaren leren hoe je je eigen muzikale improvisatie kunt componeren en op dit punt zal muziektheorie essentieel worden.

Je zult moeten weten hoe je toonladders samenstelt, welke akkoorden samengaan met welke toonladders en welke akkoordprogressies bijvoorbeeld een goed nummer zijn.

Als je niets weet over muziektheorie, heb je veel meer kans om de verkeerde noten te spelen als je improviseert.

Vergeet niet je niveau te meten voordat je aan je lessen begint.

Vraag jij je ook af wat die puntjes zijn?
Bekijk je gitaar goed voordat je gaat spelen | Bron: Pexels

Kan Iemand Gitaar Leren Spelen Zonder Muziektheorie?

Ten eerste is muziektheorie niet verplicht. Maar…

Hoewel gitaristen zoals Kurt Cobain op gehoor componeerden en Django Reinhardt de namen van noten of akkoorden niet eens kenden, zijn deze gitaristen de uitzonderingen. Het zijn muzikale genieën.

Ze hadden een ongelooflijk oor voor muziek, in tegenstelling tot de gemiddelde persoon. Er wordt niet elke minuut een genie geboren...

We gaan ervan uit dat je slechts een sterveling bent. Je moet je oor ontwikkelen en constant aan je techniek werken.

Muziektheorie zal je oor, kennis van noten, toonladders, akkoorden en verschillende ritmes helpen verbeteren, zodat je sneller kunt leren gitaar spelen.

Zonder enige kennis van muziektheorie zal het heel moeilijk zijn om te componeren of te improviseren. Je kunt verschillende toonladders, frases en je kennis van de melodische theorie gebruiken om interessante licks, riffs en gitaarmuziek samen te stellen.

We hebben het niet alleen over compositie. Een goed begrip van de harmonische en melodische structuur is essentieel voor iedereen die zijn creativiteit wil verbeteren. Muziektheorie beperkt je creativiteit niet. Het is zelfs een manier om het maximale uit je muziekinstrument te halen. Kennis van de muziektheorie opent deuren naar je muzikale creativiteit.

Hoe meer theorie je kent, hoe meer je het kunt toepassen om muziek te componeren en te improviseren zonder een enkele verkeerde noot te spelen, of je nu alleen speelt of met je band.

Verschillende manieren van leren

Hoewel iedereen op het gehoor kan leren gitaar spelen, zou niet iedereen dat moeten doen. Hoewel sommige mensen zichzelf kunnen leren gitaar spelen en bereid zijn daar de tijd en moeite in te steken, hebben anderen de hulp van een gitaarleraar of -leraar nodig en hebben ze een meer gestructureerde leerbenadering nodig om een ​​bepaald nummer te spelen.

Iedereen is anders. Sommige mensen hebben een groot oor voor muziek en kunnen bijna moeiteloos instrumenten leren.

Het leren van muziektheorie kan de gaten in hun kennis opvullen. Stel je voor hoe goed Hendrix had kunnen zijn als hij de muziektheorie had gestudeerd. We hebben vaak de neiging om ons te concentreren op de bereikte doelstellingen en niet op de weg naar het bereiken van deze doelstellingen.

Zou hij beter zijn geweest als hij de muziektheorie had geleerd?

Of zou het tijdverspilling zijn geweest?

De reis doet er eigenlijk niet toe als je tot hetzelfde resultaat komt, toch?

De hoeveelheid tijd die genomen wordt, is wat er echt toe doet.

Denk je nog steeds dat de resultaten het enige zijn dat ertoe doet?

Waarom denk je niet aan alle beroemde gitaristen die muziektheorie hebben gestudeerd en net zo goed zijn als Hendrix?

Bekijk ook deze geweldige tips voor gitaristen!

De kop van de gitaar.
Weet je al hoe je een gitaar stemt? | Bron: Pexels

Gitaar voor Beginners: Vijf Goede Redenen Om Muziektheorie te Leren

Hoewel muziektheorie niet verplicht is, kan kennis ervan versnellen hoe snel je gitaar kunt leren spelen. Het maakt niet uit of je akoestische gitaar, elektrische gitaar, blues, klassiek of rock speelt, alles wat je op de gitaar doet, zelfs stemmen, is gebaseerd op muziektheorie.

Weet je zeker dat je het nog steeds niet wilt doen?

Als je nog steeds niet overtuigd bent, zijn hier nog vijf goede redenen om muziektheorie te bestuderen:

  • Muziektheorie is de taal van muzikanten: als je de muziektheorie kent, kun je met elke muzikant praten in termen die ze zullen begrijpen. Het is een universele tool waarmee iedereen muziek kan spelen, ongeacht de instrumenten die ze spelen.
  • Muziektheorie kan je visuele geheugen helpen verbeteren, omdat je ook muziek leest en niet alleen speelt. Het is een manier om een ​​bepaalde noot te leren spelen door deze gewoon op een bladmuziek te zien. Dit bespaart je tijd als het gaat om het leren van nieuwe nummers.
  • Door te leren bladmuziek te lezen, begrijp je de muziektheorie beter en weet je hoe akkoorden en toonladders worden samengesteld. Dit helpt je om sneller gitaar te leren spelen.
  • Je leert de meest voorkomende vorm van muzieknotatie. Hoewel veel gitaristen tabellen gebruiken, kunnen deze alleen worden gebruikt door degenen die strijkinstrumenten spelen.
  • Als muzikant zul je geloofwaardiger zijn: als klassiek geschoolde muzikant krijg je meer geloofwaardigheid, vooral in de ogen van andere klassiek geschoolde muzikanten. Het kennen van muziektheorie is een enorm voordeel voor gitaristen of andere muzikanten.

Raak niet ontmoedigd. Neem daarom gitaarles bij Superprof.

Hoewel muziektheorie als saai wordt gezien, kan het echt nuttig zijn. Het lijkt misschien moeilijk te geloven als je voor een muziekboek zit. Het is veel leuker om gewoon op je gitaar te spelen dan te gaan zitten en de boeken open te slaan. Een gitaarcursus voor beginners zal niet zoveel theorie bevatten als een gevorderde, maar hoe verder je komt, hoe meer theorie je nodig hebt.

Je hoeft niet te gaan zitten en je hele muziekboek in één keer te lezen. Je kunt een korte periode studeren, dan een beetje oefenen en dan bijvoorbeeld weer studeren.

Wanneer zien we je dan in je eerste les muziektheorie?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.