Ongeveer een vijfde van de muzikanten speelt gitaar. Het is echter moeilijk om te bepalen hoe goed elk van hen gitaar kan spelen, omdat het erg moeilijk is om hun gitaartechniek te kwalificeren.

Hoe goed een bepaalde gitarist ook speelt, er zijn altijd technieken die ze kunnen verbeteren of nieuwe technieken die ze kunnen leren. In dit artikel gaan we proberen je een algemene gids te geven om je niveau op de gitaar te meten.

Als je niet de mogelijkheid hebt gehad om je niveau te laten meten door een leraar omdat je jezelf lesgeeft in plaats van gitaarles te volgen, hoef je alleen maar onze gids te volgen.

Een klassieke gitaar, maar het spelen blijft hetzelfde.
Gitaren kunnen verschillende vormen hebben, de essentie blijft hetzelfde | Bron: Pexels
De beste leraren Gitaar beschikbaar
Hernan
5
5 (17 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (7 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hernan
5
5 (17 reviews)
Hernan
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
5
5 (8 reviews)
Peter
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Alexandre
5
5 (15 reviews)
Alexandre
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Claudio
4,9
4,9 (7 reviews)
Claudio
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bart
5
5 (6 reviews)
Bart
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mischa
5
5 (5 reviews)
Mischa
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ernest
4,8
4,8 (5 reviews)
Ernest
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Kevin
4,9
4,9 (6 reviews)
Kevin
12€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Gitaar voor Beginners

Iedereen die leert gitaar spelen, moet beginnen als een beginner. Er is echter een groot verschil tussen een beginner die nog nooit een gitaar heeft opgepikt en iemand die een paar weken heeft gespeeld. Je zult verrast zijn hoeveel je gitaar leert spelen na een maand oefenen of door te werken met een gitaarleraar.

Om je te helpen bepalen welk niveau je op de gitaar hebt, of het nu de akoestische gitaar, jazzgitaar of de elektrische gitaar is, zijn hier enkele van de verschillende soorten beginners.

Echte beginner

Voordat je begint met het volgen van online gitaarles, privé-gitaarlessen of jezelf leert hoe je gitaar moet spelen, moet je beginnen als een absolute beginner.

Je hebt nog nooit een gitaar in je leven aangeraakt, je weet niet hoe je een plectrum moet vasthouden, een gitaar moet stemmen of zelfs je linker- en rechterhand moet coördineren. Online gitaarlessen zijn misschien niet ideaal als je nog nooit één gitaarles in je leven hebt gevolgd.

Afhankelijk van je muzikale mogelijkheden, kun je lang op dit niveau blijven. Sommige mensen blijven absolute beginners voor slechts een paar weken, vooral als ze ervaring hebben met het spelen van andere muziekinstrumenten. Het hangt allemaal af van hoeveel moeite je doet. Gitaarles Eindhoven kun je vinden via Superprof.

Natuurlijk is dat niet alles. Iedereen is anders als het gaat om muziek. Sommigen weten misschien al hoe ze muziek moeten lezen of hebben een geweldig oor voor verschillende noten. Anderen kunnen meer tijd nodig hebben.

Als een absolute beginner leer je hoe je noten op de gitaar speelt, hoe je je handen positioneert en de juiste houding om aan te nemen wanneer je speelt. Je zult heel snel merken hoe je gitaar speelt wanneer je voor het eerst begint te spelen.

Maak je geen zorgen, je zult er wel aan wennen. Zelfs Steve Vai en Jimi Hendrix zullen deze fase hebben doorlopen.

Beginner

Als je niet langer een absolute beginner bent die nog nooit een gitaar in zijn leven heeft aangeraakt, ben je in het stadium van beginner.

Je hebt een paar online lessen, privélessen, of reguliere lessen in een groep gevolgd. Je bent op de hoogte van enkele basistechnieken voor gitaar en kent een paar basisakkoorden.

Je kunt een paar eenvoudige liedjes spelen. Hoewel je timing misschien niet perfect is en je nog steeds een paar verkeerde noten speelt, kom je er wel!

Je zult je bewust zijn van wat je moet doen en waar je moet zijn om het instrument onder de knie te krijgen. Je zult ook weten dat je nog een lange weg te gaan hebt.

Doorgewinterde beginner

Dit is een van de moeilijkere niveaus om op te komen...

Dit is wanneer veel spelers een beetje vastlopen. Als je voor het eerst leert gitaar spelen, zul je in korte tijd veel vooruitgang boeken, een aantal basisakkoorden beginnen te tokkelen en leren om noten in de nek te vinden. Door deze progressie kan een ​​gitarist zijn eigen vaardigheden gaan overschatten.

De doorgewinterde beginner is niet noodzakelijkerwijs in staat tot geavanceerde technieken, maar ze kunnen spelen wat ze vrij goed kennen. Ze kunnen met een goede ritme de muziek spelen en hebben alle basisakkoorden onder de knie.

Ze kunnen hun repertoire uitbreiden door bijna elk basissong te spelen die van hen wordt gevraagd. Ze volgen nog steeds gitaarlessen voor beginners en werken aan hun ritme, spelen bepaalde noten en leren voor gitaar.

Ze kunnen misschien zelfs tegelijkertijd spelen en zingen. Op dit punt zou je zelfs kunnen zeggen dat ze goed zijn in gitaar. Maar ze zijn niet foutloos. Wil je meer weten, neem dan gitaarles bij Superprof.

Als een doorgewinterde beginner is inconsistentie hun grootste fout. Dit betekent dat hoewel ze behoorlijk goed zijn in het spelen van de gitaar en ze een behoorlijk niveau hebben, ze nog steeds fouten zullen maken. Het maakt niet uit of je vijf, tien of vijftien jaar gitaar speelt, het kan niet garanderen dat je het niveau van een doorgewinterde beginner overschrijdt.

Als je constant basissongs en akkoordprogressies speelt, blijf je altijd een doorgewinterde beginner. Je moet je bewust zijn van je niveau en beginnen jezelf uit te dagen met meer geavanceerde technieken en moeilijkere nummers.

Een zwarte elektrische gitaar.
Gitaren zijn bijzondere instrumenten, in alle soorten en maten | Bron: Pexels

Intermediair Gitaarspelen

Niet iedereen haalt dit tussenstadium. Je kunt dit stadium niet alleen bereiken door een paar jaar te oefenen. Het hangt ervan af hoe je in deze periode oefent. Je gitaarleraar zal er niet altijd zijn om je te helpen gitaar te leren of om je nieuwe technieken te leren.

Als je een wekelijkse gitaarles bijwoont, maar je gitaar de rest van de week niet aanraakt, blijf je veel langer een beginner dan iemand die elke dag een beetje oefent.

Gemiddeld

Je begint de hele hals van de gitaar te verkennen. Je kent de verschillende noten en een beetje muziektheorie. Je speelt de liedjes die je goed kent en kent concepten als harmonie.

Je spel is gevarieerder dan dat van een beginner en je integreert ingewikkelder akkoorden in je repertoire, dat breder is dan dat van een beginner. Je kunt comfortabel zingen terwijl je gitaar speelt en je bent zelfs in staat tot basissolo's en improvisatie.

Beetje bij beetje ontwikkelt je oor zich en kun je spelen zonder dat je je te hard hoeft te concentreren. Gitaar spelen wordt natuurlijker.

Je bent echter nog steeds op de hoogte van alles wat je nog moet leren en je rust niet op je lauweren. Je blijft werken aan je techniek en hebt je zinnen gezet op het bereiken van een hoger niveau van spelen.

Misschien zal componeren en improviseren je helpen dat niveau te bereiken.

Een gitaar stemmen is een belangrijk onderdeel van gitaar leren.
Weet jij al hoe je je gitaar moet stemmen? | Bron: Pexels

Bovengemiddeld

Op dit moment ben je lang geen beginner meer. Je hebt een goed begrip van verschillende gitaartechnieken, weet je weg rond de nek en hebt een goed oor voor muziek.

Je zult in staat zijn om in realtime te harmoniseren en het meeste van wat je op de gitaar hoort te reproduceren zonder bladmuziek van gitaar-tablatuur.

Bovendien zal je timing veel strakker zijn dan die van de beginner.

Omdat je een goed begrip hebt van de muziektheorie, kun je gemakkelijker je eigen muziek improviseren en componeren. Gitaar spelen wordt een tweede natuur voor je en je hoeft er niet teveel over na te denken terwijl je het doet.

Je hebt een solide techniek die het spelen van de meeste nummers vrij eenvoudig maakt. Bovendien kun je ontspannen terwijl je speelt en improviseert.

Op dit moment wil je waarschijnlijk lid worden van een band en beginnen met het maken en uitvoeren van je eigen muziek voor menigten.

Dit is het punt waar veel gitaristen kunnen stagneren. Wanneer je dit niveau van spelen bereikt, heb je misschien nog nooit een enkele les in de muziektheorie in je leven gehad. Misschien is dit het ideale moment om dat te doen. Anders loop je het risico dat je de rest van je leven een tussenliggende gitarist blijft.

Als je groepslessen hebt gevolgd voor privélessen, kun je je docent altijd vragen naar meer geavanceerde muziektheorie of zelfs naar een nieuw niveau te gaan. Je hebt misschien het stadium bereikt waarin je niveau hoger ligt dan dat wat wordt geleerd.

Bekijk onze tips voor gitaristen.

Jongen speelt gitaar.
Als je gitaar kan, word je een echte stemmingmaker! | Bron: Pexels

Gitaar Leren Spelen: Zo Herken je een Gevorderde Muzikant

Verder gaan dan een gemiddeld niveau is ingewikkeld.

Je techniek moet onberispelijk zijn, timing onberispelijk, en je moet een goede kennis en muziektheorie hebben en deze op je spel kunnen toepassen.

Je zult in staat zijn om alle verschillende technieken die je hebt geleerd tijdens je jarenlange lessen op een bepaald moment te gebruiken.

Je improvisatie is vloeiend en je kunt gemakkelijk bijna alle muziek reproduceren die je hoort. Je kunt ook spelen wat je maar wilt, wanneer je maar wilt, allemaal zonder fouten te maken. Je speelt zal zo natuurlijk zijn dat je nauwelijks hoeft na te denken over wat je doet.

In deze fase heb je waarschijnlijk veel ervaring op het podium, hetzij als solist of als onderdeel van een groep.

Het lijkt allemaal vrij eenvoudig. Niemand kan ontkennen dat je een geweldige gitarist bent.

Het heeft jaren gekost om op dit punt te komen. Om zo'n geavanceerd niveau te krijgen, moest je gemotiveerd blijven, regelmatig oefenen en bijna constant aan je gitaarspelen werken.

Dat gezegd hebbende, de reis is nog niet voorbij. Iedereen die dit niveau heeft bereikt, zal waarschijnlijk niet op hun lauweren rusten. Er is altijd iets dat je kunt verbeteren of integreren in je spel om een ​​betere gitarist of een betere muzikant te worden.

Houd er echter rekening mee dat het niet jouw niveau is dat echt telt. Het is de muziek die telt en hoe we deze delen en ervan genieten.

Een simpele riff kan een absoluut deuntje maken. Kijk hoe nummers als Seven Nation Army en Smells Like Teen Spirit relatief eenvoudig zijn om te spelen, maar ook enorme successen waren.

Muziek kan eenvoudig en effectief zijn.

Is het niet het belangrijkste om gewoon van muziek te genieten en het te delen?

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Boris

Schrijver, vertaler en journalist, woonachtig in Chili. Houdt van reizen, nieuwe culturen ontdekken en wetenschap. Werkzaam voor Superprof sinds 2017.