Een nieuwe taal leren is niet gemakkelijk, en Frans is geen uitzondering. Als je echt vloeiend wilt worden, is het niet genoeg om alleen je woordenschat met flashcards te leren, je Franse werkwoord tabellen op te zeggen en te puzzelen met de Franse grammatica. Je kunt Franse cursussen volgen en hard studeren, maar dat is niet genoeg om je te laten praten als een echte Fransman.

Om een taal echt te leren spreken, is er maar één manier: onderdompeling. Je moet de taal regelmatig spreken en lezen tot het een automatisme wordt. Je moet je vormen voortdurend oefenen tot ze zo vanzelfsprekend zijn dat je ze kunt gebruiken zonder erover na te hoeven denken. Je moet je ook omringen met Frans tot het moment komt dat je je in Frankrijk bevindt en automatisch een vraag beantwoordt.

Dus hoe kun je je gemiddelde niveau Frans omzetten in dat van een native? Frans jargon en alles wat daarbij komt kijken?

cursus frans elzas
Veel regionale talen in Frankrijk gaan terug naar oude Franse koninkrijken en hertogdommen. Bron: Pexels
De beste leraren Frans beschikbaar
Arianne
4,8
4,8 (11 reviews)
Arianne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vicky
4,8
4,8 (11 reviews)
Vicky
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ron
5
5 (9 reviews)
Ron
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martinus
5
5 (8 reviews)
Martinus
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maureen
5
5 (8 reviews)
Maureen
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bert
5
5 (7 reviews)
Bert
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Estellei
Estellei
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luisa
5
5 (7 reviews)
Luisa
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arianne
4,8
4,8 (11 reviews)
Arianne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vicky
4,8
4,8 (11 reviews)
Vicky
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ron
5
5 (9 reviews)
Ron
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martinus
5
5 (8 reviews)
Martinus
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maureen
5
5 (8 reviews)
Maureen
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bert
5
5 (7 reviews)
Bert
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Estellei
Estellei
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luisa
5
5 (7 reviews)
Luisa
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Franse cursus of prive-leraren?

Het is duidelijk dat een goede manier om Frans te leren het volgen van Franse lessen is. Maar waar moet je de voorkeur aan geven? Moet je Franse lessen nemen, online lessen of Frans leren met een prive-leraar?

Hoe vind je de juiste taalcursus om snel vooruitgang te boeken

Als je snel Frans wilt leren, is een groepsles niet helemaal ideaal. Zo'n les verloopt niet in jouw tempo, maar in dat van de leraar. Een goede leraar zal zijn stijl van lesgeven natuurlijk aanpassen aan zijn studenten, maar met een grote klas is er maar zoveel wat hij kan doen.

Maar voor een beginner in het Frans is het nog altijd beter dan thuisstudie. Een Franse les geeft je een doel: leer de woordenschat voor de volgende les, doe je grammatica oefeningen, beheers de set van onregelmatige werkwoorden. In een groep zitten betekent ook dat je een ondersteunende structuur hebt. Andere studenten zullen er zijn. Je kunt samenkomen om te studeren, na te kijken en je huiswerk te maken. Je kunt elkaar geheugensteuntjes laten zien en getroost worden door het feit dat anderen met dezelfde problemen kampen als jij.

Als je toch kiest voor Franse groepslessen, zijn hier een paar dingen om te overwegen:

  • Je leraar Frans moet een Franstalige zijn. Je moet Frans horen spreken door een moedertaalspreker als je je Franse uitspraak wilt verbeteren.
  • Probeer Franse lessen te vinden die in het Frans gegeven worden. Het zal moeilijker zijn in het begin, maar het horen van Franse woorden en zinnen vanaf het begin zal later zijn effect laten zien.
  • Zoek een klas die niet te groot is. Hoe kleiner de klas, hoe beter de leraar in staat zal zijn om zich aan te passen aan jouw sterke en zwakke punten.

Opmerking: je kunt de beste docenten voor Franse les vinden op Superprof.

Een bijlesleraar Frans vinden

Het is duidelijk dat een privé-leraar je beter zal kunnen uitdagen en motiveren. Helaas zal een privé-taalcoach duurder zijn, maar het zal met enorme voordelen komen.

Nogmaals, als je een privé-leraar zoekt, moet je op zoek gaan naar een moedertaalspreker van de Franse taal. De voor de hand liggende keuze, aangezien je hier op onze blog bent, is om een van onze Superprof docenten te proberen voor Franse lessen bij jou in de buurt. Je kunt zelfs gratis Franse les krijgen, of op zijn minst één, aangezien de meeste Superprof-leraren hun eerste les gratis aanbieden.

Als je door toeval geen geschikte kandidaat kunt vinden op Superprof, zijn er andere mogelijkheden. Je zou kunnen adverteren bij de plaatselijke universiteit. Studenten hebben vaak geld nodig en zijn misschien bereid om je te helpen Frans te studeren. Het voordeel is dat studenten zich de grammaticalessen die ze op school hebben geleerd nog kunnen herinneren.

Als je al een tijdje Frans als tweede taal leert en vooral je spreekvaardigheid wilt verbeteren, kan je in plaats daarvan misschien beter op zoek gaan naar studenten als taalpartner.

Zoeken naar Franse Lessen (jouw stad) levert de meeste resultaten op Superprof, maar er is veel meer keuze als je bereid bent om online Frans te leren.

cursus frans parijs
Voer niet alleen gesprekken OVER Frans - voer ze IN het Frans. Bron: Pexels

Frans leren met taalpartners

Als je eenmaal de basis onder de knie hebt, gaat het er bij het leren spreken van de Franse taal om je Franse woorden te verbeteren, vloeiender te worden en je begrip van de Franse taal te vergroten. En de enige manier om dat te doen is door Frans te spreken en gesproken Frans te horen.

Een optie is om naar het buitenland te gaan. Neem een Franse onderdompelingsvakantie, of ga in Frankrijk wonen als au-pair of neem zelfs deel aan een taaluitwisselingsprogramma.

Maar waar kun je thuis op regelmatige basis Frans spreken?

Eén mogelijkheid is om een Franse taalpartner te vinden, iemand wiens moedertaal Frans is en die jouw eigen taal probeert te leren.

In het ideale geval spreek je regelmatig af en praat je de helft van de tijd in de ene taal en dan in de andere. Of je kunt besluiten het bij één taal per ontmoeting te houden. Hoe dan ook, regelmatig Frans spreken, meer dan "s'il vous plaît" en "merci", zal je Franse dialoog aanzienlijk verbeteren en nieuwe Franse woorden en zinnen leren.

Je kunt een team vormen met een moedertaalspreker via flyers of mededelingenborden van je plaatselijke universiteit, Franse consulaat of Frans taalinstituut (zoals de Alliance Française), of probeer online websites.

Denk aan de veiligheid wanneer je je nieuwe taalpartner ontmoet voor je eerste Franse gesprek: kies een openbare plaats en zorg ervoor dat je iemand vertelt waar je naartoe gaat!

cursus frans terras
Dompel jezelf onder in de Franse taal door films in het Frans te bekijken. Bron: Pexels

Volg je Franse cursus online!

Dompel jezelf onder in het Frans - elke dag een beetje

Buiten je cursussen Frans zijn er veel kleine taken die je kunt doen om de hele dag Frans te blijven leren.

Een taaldagboek bijhouden

Een manier om je Franse woordenschat te verbeteren en Franse zinnen vloeiender te leren gebruiken is het bijhouden van een taaldagboek.

Een taaldagboek is heel eenvoudig een samenvatting van je dag in die taal. Maak je geen zorgen, niemand verwacht dat je een heel boek in het Frans schrijft. Je kunt zelfs op beginnersniveau een dagboek bijhouden, je dagboek zal met je meegroeien.

Om te beginnen kan je je dag opschrijven in opsommingstekens. Je kiest zelf wat je wilt opnemen. Wil je nieuwe woorden voor eten leren? Gebruik deze gelegenheid om de woorden "céréales" en "jus d'orange" in het woordenboek op te zoeken en op te schrijven wat je als ontbijt hebt gegeten. Wil je je woordenschat over werk verbeteren? Schrijf op wat je: op het werk hebt gedaan:

  • Répondre au téléphone: neem de telefoon op.
  • Taper à l'ordinateur: typ achter de computer.
  • Écrire une lettre: schrijf een brief.

Dan, als je gevorderd bent met intermediair Frans, kun je korte zinnen schrijven om je dag te beschrijven:

  • J'ai répondu au téléphone. Amélie a appelé. Ik heb de telefoon opgenomen. Amélie had gebeld.
  • J'ai tapé un résumé de la conférence à l'ordinateur. Ik heb de samenvatting van de conferentie op de computer getypt.
  • J'ai écris une lettre au directeur. Ik heb een brief geschreven aan de directeur.

Hier gebruik je al Franse werkwoorden in hun correcte vervoeging, en je hebt zelfs al een zin met een bezittelijk voornaamwoord gebruikt, en een andere met een lijdend en een meewerkend voorwerp.

Op een meer gevorderd, vloeiend niveau zul je tenslotte korte alinea's of essays schrijven:

Amélie a appelé pour me parler de son projet. On a discuté et nous avons trouvé un moyen de résoudre nos problèmes. Ensuite, j’ai tapé le résumé de la conférence que j’ai envoyé à tous les participants par courriel. Finalement, j’ai écris la lettre au directeur à propos du poste de sous-directrice où il avais demandé mon avis sur l’une des candidates.

Amélie belde om me over haar project te vertellen. We hebben gepraat en een manier gevonden om onze problemen op te lossen. Daarna typte ik de samenvatting van de conferentie, die ik in een e-mail naar alle deelnemers stuurde. Ten slotte schreef ik de brief aan de directeur over de functie van adjunct-hoofd, omdat hij mijn advies had gevraagd over een van de kandidaten.

Door dit te doen, vergroot je je begrip van grammatica en woordenschat en oefen je je Frans dagelijks.

Gratis begrijpend luisteren Frans met Franse audio en video

Als je je begrip van gesproken Frans wilt vergroten en je conversatie Frans naar een hoger niveau wilt tillen, probeer dan eens Franse series en films te kijken. Als je wil, kan je beginnen met nagesynchroniseerde versies van films die je al kent, omdat je het plot niet hoeft te begrijpen en je je kunt concentreren op de dialoog. Aarzel niet om in het begin de ondertitels aan te zetten voor een vertaling, maar overweeg om over te schakelen op Franse ondertitels zodra je Franse leesvaardigheid daar klaar voor is.

cursus frans parijs
Lijkt het jou wat om in Frankrijk te gaan wonen? Bron: Pexels

Gratis Franse lessen met het nieuws

Een andere manier om online Frans te leren is door Frans nieuws te lezen en te bekijken. Je kunt de online versies van Franse kranten zoals Le Monde en Le Figaro opzoeken.

Deze site biedt nieuwsberichten in verschillende formaten, zowel audio als geschreven, in een eenvoudige taal voor lessen Frans op gemiddeld niveau van een soort dat je niet in de klas krijgt.

Nieuwsberichten zijn geweldig voor het leren van een taal, omdat je woordenschat leert uit zeer uiteenlopende lagen van de bevolking. Je komt ook meer te weten over de Franse cultuur en oefent je grammatica.

Als het nieuws niets voor jou is, waarom volg je dan geen Franse blogs of abonneer je je niet op Franse tijdschriften over je favoriete hobby?

Hopelijk hebben deze kleine tips over hoe je snel Frans kunt leren jou geholpen op weg om echt tweetalig te worden. Als je leert nieuwe manieren te vinden om Frans te spreken in je dagelijkse routine, zul je snel merken dat je taalvaardigheid en begrip van de Franse taal en cultuur verbeteren.

Leer meer over het Franse accent en de lokale dialecten van Frankrijk.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Bart