Wanneer je Frans leert, hoop je waarschijnlijk dat je op een dag volledig tweetalig zult klinken. Je leert immers geen taal omdat je die verkeerd wilt uitspreken.

Dus luister je naar zoveel mogelijk Franse audio als je kunt, waarbij je ernaar streeft de klanken te imiteren en vloeiend Frans te veranderen in "gesproken als een moedertaal".

Natuurlijk, wanneer je beslist om je Frans accent te perfectioneren, moet je beslissen welke. Het Frans zoals het in België gesproken wordt? Zwitserland? Québec?

Voor de doeleinden van dit artikel, houden we het bij Frans Frans; zoals het wordt gesproken op het nieuws, en in de regio rond Parijs (hoewel er ook een specifiek Parijse accent is...).

Franse dialecten Saint-Michel
De "gn"-klank in een goed Frans accent klinkt een beetje als de schurkenlach. Bron: Pexels
De beste leraren Frans beschikbaar
Arianne
4,8
4,8 (11 reviews)
Arianne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vicky
4,8
4,8 (11 reviews)
Vicky
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ron
5
5 (9 reviews)
Ron
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martinus
5
5 (8 reviews)
Martinus
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maureen
5
5 (8 reviews)
Maureen
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bert
5
5 (7 reviews)
Bert
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Estellei
Estellei
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luisa
5
5 (7 reviews)
Luisa
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Arianne
4,8
4,8 (11 reviews)
Arianne
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Vicky
4,8
4,8 (11 reviews)
Vicky
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Ron
5
5 (9 reviews)
Ron
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Martinus
5
5 (8 reviews)
Martinus
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Maureen
5
5 (8 reviews)
Maureen
22€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Bert
5
5 (7 reviews)
Bert
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Estellei
Estellei
40€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Luisa
5
5 (7 reviews)
Luisa
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Franse klinkers: De klanken juist krijgen

Dus, hoe moet je Franse klinkers uitspreken?

Klinker     Hoe spreek je het uit?
A               Een open "a", maar sluit je keel iets meer.
E               E zonder accent kan hetzelfde worden uitgesproken als "eu".
É               Zeg "eh", maar verbreed je mond en sluit je keel.
È               Zoals de E in "set", maar iets meer open en iets langer.
Ê               Hetzelfde als è, maar nog opener en langgerekter.
I                 Zoals "ie", maar dan iets korter.
O               Zoals "open" maar zonder de lichte "w"-klank aan het eind.
U                Zoals de Duitse Ü.
Y                Als klinker wordt het uitgesproken als de 'Y' in happy, wanneer 'Y' aan het begin van een woord of lettergreep staat, is het een medeklinker en wordt deze net als de Engelse 'Y' uitgesproken.

Accenten wijzigen de klinkers

Het Frans heeft een paar wijzigingstekens die de uitspraak van klinkers veranderen:

 • Het accent aigu bestaat alleen op de "e" (é).
 • Het accent grave komt voor op de è, à en ù. Het opent de "a". De ù komt alleen voor in het Franse woord où (waar), om het te onderscheiden van het woord "ou" (of).
 • Het accent circonflexe maakt de klank opener en kan iets worden uitgetrokken (maar niet te lang). In een Frans gesprek hoor je het verschil misschien niet, maar als je goed oplet als je naar een Franse tv kijkt, hoor je de meer open klinkers. Het kan gebruikt worden op elke klinker behalve "y".
Franse dialecten nice
Luister naar Fransen en probeer het ritme van de taal te begrijpen. Bron: Pexels

Zorg ervoor dat je deze speciale lettercombinaties goed uitspreekt

Wanneer je Frans uitspreekt, vergeet dan niet dat bepaalde lettercombinaties als specifieke klanken worden gelezen.

Tweeklanken in het Frans

De Franse taal heeft ook tweeklanken, alleen worden ze anders geschreven. Hier zijn enkele Franse tweeklanken om op te letten:

 • "oi": Pas op! Spreek deze lettercombinatie niet op de Britse manier uit. Het maakt de klank "wa" en kan overal in een woord voorkomen. Enkele voorbeelden:
  • Un oiseau (wa-zoh) = vogel
  • Une moissoneuse (mwa-sun-öz) = een combinatie oogstmachine (want wie vindt het niet leuk om zo'n woord te gebruiken in een dagelijks dialoog?)
  • Le roi (rwa) = de koning (nog zo'n goede conversatie-starter die je niet in je Franse taalgids zult vinden).
 • De lettergroepen "il" en "ille", wanneer voorafgegaan door een klinker, maken van die klinker een tweeklank door een zeer lichte "y"-klank toe te voegen. Omdat er een klinker aan vooraf moet gaan, kan deze lettergroep uiteraard niet aan het begin van een zin staan, maar wel in het midden of aan het eind:
  • Un œuil (öy) = oog
  • Merveilleux (mair-vaiy-ö) = fabelachtig, wonderbaarlijk
  • Le reveil (reh-vaiy) = het ontwaken, de wekker.
 • Wanneer deze lettercombinaties alleen staan of worden voorafgegaan door een medeklinker, worden ze normaal uitgesproken i+l:
  • il (iel) = hij
  • Mille (miel) = duizend
  • Le nombril (nom-briel) = de navel.

Enkele andere lettercombinaties waar je op moet letten

Als je je Franse accent probeert te perfectioneren, let dan op deze lettergroepen:

 • "Ou" - In het Frans wordt het altijd uitgesproken als "oo".
 • "Gn" - Stel je een cartoon schurk voor die in zijn handen wrijft en zegt: "gnah, gnah, gnah...." Dat is ongeveer de juiste klank.

Je kunt hier cursussen Frans volgen.

Franse dialecten eiffel
Je kan het internationale fonetische alfabet leren uit een woordenboek. Bron: Pexels

Werk aan je Franse accent met de juiste klemtoon

Om correct Frans te spreken, is het niet voldoende om de klanken juist uit te spreken om mensen te laten denken dat Frans je moedertaal is.

Een taal goed uitspreken betekent ook het juiste ritme en de juiste intonatie gebruiken. Elke taal heeft zijn eigen muziek. Door ernaar te luisteren, kunt je je accent verbeteren en Franse woorden en zinnen spreken alsof het je moedertaal is.

De juiste woord intonatie

Bij het leren van Franse basiswoorden in de klas, wordt maar al te vaak de klemtoon niet aangeleerd. Luister eens naar een Franse video. Concentreer je niet op wat er gezegd wordt, maar op hoe de woorden gezegd worden. Een deel van het woord wordt beklemtoond.

In het Frans is het bijvoorbeeld de laatste lettergreep die beklemtoond wordt:

En françAIS, c'est la dernIÈRE sylLABLE qui est stressÉE.

Dit is vooral belangrijk om te onthouden bij woorden die in het Frans en Engels op elkaar lijken. Het woord "syllable", hoewel hetzelfde geschreven, in het Frans niet alleen anders wordt uitgesproken (see-lahbl) maar ook anders wordt beklemtoond (sylLABLE).

De beste manier om Franse woordenschat te leren is dus te onthouden waar de klemtoon op het woord moet liggen. Als de klemtoon voor jou onnatuurlijk aanvoelt of je in de war brengt, kan je ervoor kiezen helemaal geen klemtoon aan te brengen.

Het ritme van een zin

Niet alleen woorden, maar ook zinnen hebben hun ritme. Je zal merken dat bepaalde talen de voorkeur geven aan bepaalde vormen van poëzie.

Bij het Frans berust de metriek echter volledig op het aantal lettergrepen in het vers. Dit komt omdat alle Franse woorden dezelfde klemtoon hebben.

Franse zinnen zijn net als Franse woorden: ze worden aan het eind beklemtoond.

Je suis allé au TRAVAIL.

Je vais faire les COURSES.

Om Franse zinnen te spreken als een Franstalige, moet je de klemtoon op het einde van de zin leggen. Dit heeft niets te maken met intonatie. Verhoog de toonhoogte van je stem niet alsof je een vraag stelt, maar zet het laatste woord gewoon krachtiger.

Het is de moeite waard om op te merken dat straattaal vaak een ander ritme heeft dan meer formele spraak.

Franse dialecten parijs
Het is niet erg als je in het begin niet alles perfect uitspreekt, geef niet op! Bron: Pexels

Volg je Franse cursus online!

Leer Frans spreken als een echte Fransman met deze uitspraakhulp

Het is allemaal leuk en aardig om een blog te lezen over de Franse uitspraak, maar lezen is niet hetzelfde horen. En als je eenmaal door de lessen Frans voor beginners heen bent en begint aan de lessen Frans voor gevorderden, zul je steeds meer woordenschat leren buiten de lessen om. Dus hoe leer je de uitspraak van een Frans woord dat je niet kent?

Een Frans woordenboek

Je kunt de uitspraak van een woord opzoeken in een Nederlands-Frans of Frans-Nederlands woordenboek, of zelfs een Frans-Frans woordenboek.

Het enige probleem is dat je het fonetische alfabet moet kunnen lezen. Hoewel dit een goede vaardigheid is om te hebben, vooral wanneer je een taal leert spreken, is het geen gebruikelijke. Als je niets anders hebt dan een woordenboek om nieuwe woorden op te zoeken, is hier een site waar je de geluiden kunt horen die bij elk symbool horen.

Woordenboek websites en apps

Nog beter voor het leren van de juiste uitspraak dan een papieren woordenboek is een online Frans woordenboek. Online woordenboeken zoals Linguee of het Franse woordenboek Larousse vertalen of verklaren niet alleen de woorden, maar hebben ook een knop waarop je kunt klikken om het te horen uitgesproken door iemand voor wie Frans een eerste taal is.

Er zijn ook apps voor het leren van talen waar je de meest voorkomende Franse woorden kunt horen worden uitgesproken door een Frans persoon om je accent te verbeteren:

 • Duolingo heeft cursussen Frans waarin je je accent kunt oefenen door woorden en zinnen in een microfoon te herhalen. Op die manier kun je jezelf horen spreken en weet je waar je moet verbeteren.
 • (How to) Pronounce laat je Franse tekst invoeren en leert je hoe je die moet uitspreken.
 • Virelangues en Français biedt Franse tongbrekers om je accent te verbeteren.

Franse onderdompeling

De beste manier om je Frans accent te verbeteren is natuurlijk om dagelijks geconfronteerd te worden met moedertaalsprekers. Reizen naar Franssprekende landen, studeren in het buitenland, en elke dag naar het Frans luisteren is beter dan gewoon een cursus Frans volgen. Woon in Frankrijk, al is het maar voor een paar weken, en je zult ook de Franse cultuur ervaren (of de Canadese, als je een Québec accent niet erg vindt!) en de Franse mensen leren kennen. Vlotheid komt door oefening, en in een land wonen is de beste manier om een vreemde taal te leren, en het jargon op te pikken.

Als je het je niet kunt veroorloven om te reizen, kan je de Franse onderdompeling thuis oefenen door naar Franse films te kijken, naar Franse muziek en audioboeken te luisteren en Franse boeken te lezen.

Wil je handige Franse lessen online? Kijk dan vandaag nog bij Superprof!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Bart