“Amerikanen die voor de eerste keer naar het buitenland reizen, zijn vaak geschokt om te ontdekken dat ondanks alle vooruitgang die de afgelopen dertig jaar is geboekt, veel buitenlandse mensen nog steeds vreemde talen spreken."

Ach, Amerika! Een van de grootste landen ter wereld waar de Engelse taal hoogtij viert. Alle vijftig staten hebben verschillende manieren om Engels te spreken. Er zijn echter veel raakvlakken in de manier waarop mensen in het hele land spreken.

We moeten niet denken dat de enige manier om Engels in de Verenigde Staten te spreken is hoe ze praten in tv-shows, Hollywood-kaskrakers en in modebladen.

Vijfentachtig procent van de films die over de hele wereld worden getoond, zijn Amerikaans. Deze cijfers zetten Amerika zeker in de schijnwerpers.

Wie heeft er nog nooit gehoord van Star Wars, Sex and the City of de New York Times?

Allemaal gebruiken ze het Amerikaans-Engels waar we nu naar gaan kijken. In dit artikel gaan we kijken waar Amerikaans-Engels vandaan komt, wat Amerikaans Engels anders maakt dan andere Engelse varianten, en hoe je Amerikaans-Engels kunt leren spreken.

De Oorsprong van Amerikaans Engels

"Er bestaat geen liberaal Amerika en een conservatief Amerika - er zijn de Verenigde Staten van Amerika. Er bestaat geen Zwart Amerika en een Wit Amerika en Latijns Amerika en Aziatisch Amerika - er zijn de Verenigde Staten van Amerika." - Barack Obama

In het grote totaalbeeld zijn de Verenigde Staten van Amerika een relatief jong land. De taal is ook vrij jong.

De taal veranderd net al het land zelf
Amerikaans Engels is net als Amerika zelf over de jaren heen veranderd ǀ Bron: Pixabay - Free-Photos

Engels werd in Amerika voor het eerst gesproken in de 17e eeuw. Echter, op dat moment in de geschiedenis waren er natuurlijk veel sprekers van andere talen op het continent die Frans, Spaans, Nederlands, Welsh, Iers en de inheemse talen spraken!

In de loop van de tijd is het Engels geëvolueerd en begon het een belangrijke rol te spelen op het continent. De klankleer, woordenschat en grammatica van het Amerikaans-Engels week in de loop van de tijd af van zijn Britse wortels.

Het was pas na de kolonisatie van Amerika dat Amerikaans Engels echt ging afwijken van dat van het Brits Engels. Er waren verschillen in uitspraak en woordenschat, net zoals je die zou vinden in het Australisch, Schots en Iers Engels. Waar ter wereld je ook komt, er zal altijd een andere versie van het Engels zijn.

Dus ben je er klaar voor om precies uit te vinden wat Amerikaans Engels is en hoe je het kunt leren?

Bekijk meer over het Australische accent.

Je hebt snel genoeg antwoord op je vragen!

De Bijzonderheden van Amerikaans Engels

Betekenen de termen ‘sup’ 'of ‘y'all’ iets voor je?

Dit zijn typisch Amerikaanse termen! De eerste is de samentrekking van ‘What's up?’ (Wat is er?) en de andere betekent ‘You all’ (Jullie allemaal). Hier is je eerste voorbeeld van hoe Amerikaans Engels verschilt van de andere varianten van het Engels.

Het Engels heeft veel varianten
Engelse dialecten zijn overal verschillend en Amerikaans Engels is geen uitzondering ǀ Bron: Pixabay - jarmoluk

Het Engels dat in de Verenigde Staten wordt gesproken, wordt vaak als een eenvoudiger versie van het Engels beschouwd.

Waarom?

Dit komt vaak omdat de meeste mensen er al behoorlijk mee vertrouwd zijn omdat ze het op tv en in films hebben gehoord. Zonder het te merken hebben de meeste mensen al een redelijk goed begrip van Amerikaans Engels. Op dezelfde manier kun je je waarschijnlijk in New York goed redden met je basiskennis. Nadat je het je hele leven lang zo veel gehoord hebt, is Amerikaans Engels eigenlijk al je tweede taal!

Engelse les online - begin vandaag nog!

Je moet ook de grammatica kennen, die ook eenvoudiger is dan andere vormen van Engels. Uiteraard moet je nog steeds de grammaticale regels volgen, maar die zijn meestal eenvoudiger in het Amerikaans Engels.

Hetzelfde geldt voor het accent. Aangezien je het zo vaak hebt gehoord, is het veel gemakkelijker om het Amerikaans Engels accent te begrijpen dan een regionaal Brits dialect of Schots Engels. Dat zou een paar dingen moeten ophelderen!

Dus terwijl het Amerikaans Engels ontstond uit verschillende Britse dialecten, is het sindsdien van zijn wortels afgeweken. Een bekend voorbeeld is de letter ‘r’, die bijna altijd wordt uitgesproken in Amerikaans Engels, in tegenstelling tot in Engelse dialecten die de ‘r’ laten vallen als deze een klinker volgt.

Er zijn ook nieuwe woorden die Amerika zowel in de Verenigde Staten als in de rest van de wereld aan de Engelse taal heeft gegeven. Al deze woorden, afkomstig uit verschillende gebieden, vinden hun oorsprong in de VS:

  • Teenager (tiener)
  • Caucus (bijeenkomst van een politieke partij)
  • Compact car (compacte auto)
  • Belittle (kleineren)
  • Waterfront (waterkant)
  • Get the hang off (onder de knie krijgen)
  • En nog veel meer!

Zoals je zult hebben begrepen, is het vrij moeilijk om te praten over wat Amerikaans Engels speciaal maakt zonder het te vergelijken met andere Engelse dialecten, vooral Brits Engels. Dat is precies wat we gaan doen!

Wil je online Engels leren?

De Verschillen tussen Amerikaans Engels en Brits Engels

Zoals we eerder al zeiden, is Amerikaans Engels ontstaan ​​als Brits Engels en een mix van verschillende Engelse dialecten rond het Verenigd Koninkrijk. In de loop van de eeuwen kreeg Amerikaans Engels echter zijn eigen dialect en groeide op met de Amerikaanse cultuur.

Er is wel degelijk verschil tussen Amerikaans - en Brits Engels
Hoewel Amerikaans Engels en Brits Engels dezelfde talen zijn, zijn ze toch anders ǀ Bron: Pixabay - Free-Photos

Omdat de meeste mensen over de hele wereld Engels leren op school, worden Engelse lessen steeds meer gespecialiseerd, tot het punt waarop studenten, tegen de tijd dat ze de school verlaten, in het Engels (in sommige gevallen zonder ondertitels) programma’s kijken Het grootste verschil tussen het Verenigd Koninkrijk en de VS is hoe woorden worden gespeld. In feite heeft Amerikaans Engels de spelling van nogal wat woorden in de Engelse taal gewijzigd.

Dit is de snelste en gemakkelijkste manier om te weten of je Brits Engels of Amerikaans Engels leest. Het vocabulaire is echter ook een andere manier om te bepalen uit welk land de taal komt. Omdat taal inherent gerelateerd is aan de cultuur, en er een aantal verschillen zijn tussen de Britse en Amerikaanse cultuur, is het nauwelijks verrassend dat er ook een taalkundig verschil is tussen de twee landen.

In de Verenigde Staten van Amerika gebruiken ze vaak de verleden tijd om gebeurtenissen te beschrijven die niet al te lang geleden plaatsvonden. In Engeland hebben ze daarentegen de neiging om de voltooid tegenwoordige tijd te gebruiken. Een Amerikaan zou bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik ging naar de winkel’ terwijl iemand uit Engeland zou zeggen: ‘Ik ben in de winkel geweest’. Het verschil kan klein zijn, maar je kunt zien dat er zelfs wijzigingen zijn in de eenvoudigste zinnen.

Zelfs het werkwoord ‘get’ (krijgen) is anders. In Amerika is ‘get-got-gotten’ (krijgen-kreeg-gekregen) de voorkeursvervoeging voor heden en verleden, terwijl ze in het Verenigd Koninkrijk ‘get-got-got’ gebruiken. Na een paar oefeningen zul je het onder de knie krijgen.

Nogmaals, oefening baart kunst en je kunt veel oefenen door jezelf in de Amerikaanse cultuur te verdiepen. Er zijn veel nuttige hulpmiddelen om Amerikaans Engels te leren, je te helpen om in het Amerikaans Engels te denken en aan je uitspraak te werken.

Wil je meer weten over Iers Engels?

Welke sites kun je gebruiken om Engels online te leren?

Hulpmiddelen voor het Leren van Amerikaans Engels

"Engeland en Amerika zijn twee landen die van elkaar worden gescheiden door dezelfde taal."

De Verenigde Staten van Amerika zijn een voortdurend veranderend land waarvan de cultuur voortdurend zijn weg vindt naar andere landen. Van Beyoncé tot het Vrijheidsbeeld via Ernest Hemingway, iedereen weet iets van de Amerikaanse cultuur.

Taal en cultuur zijn met elkaar verbonden
Het Amerikaanse taalkundige landschap is net zo fascinerend als het natuurlijke ǀ Bron: Pixabay - skeeze

Of je nu audiobronnen, audiovisuele middelen of literaire bronnen gebruikt, ze kunnen enorm nuttig zijn om je te helpen het Amerikaans Engels en de Amerikaanse cultuur te begrijpen en jezelf te verdiepen in beide.

Het kijken naar Amerikaanse films met de ondertitels aan is een geweldige manier om Amerikaans Engels te leren. Iedereen kijkt toch naar ze?.

Hoe zit het met Amerikaanse tv-shows?

Er is er zeker een die je leuk vindt! Of het nu Forrest Gump, Breaking Bad of Walking Dead is, films en tv-programma's zijn veel beter in hun moedertaal en een geweldige manier om te leren over taal en cultuur.

Boeken zijn een andere bron van inspiratie. Als je je Amerikaans-Engelse vocabulaire wilt verbeteren, is er niet iets veel beter dan een boek. Jezelf verdiepen in een nieuwe wereld, een bepaald standpunt en een nieuw land is meer dan mogelijk met behulp van een boek.

Dit is je kans om te leren van grootheden als William Faulkner, Jack Kerouac en Toni Morrison. Deze boeken helpen je niet alleen nieuwe perspectieven te verkrijgen, maar helpen je ook bij je nieuwe taal.

Natuurlijk kun je je Engelse woordenschat verbeteren door middel van elk type medium. Radiostations, tv-zenders en de pers zijn allemaal vrij toegankelijk en nuttige hulpmiddelen om niet alleen algemeen Amerikaans Engels te leren, maar ook specifieke woordenschat zoals zakelijk Engels.

Kijken naar CNN, luisteren naar online radiozenders of door The Wall Street Journal bladeren zijn allemaal nuttige manieren om je kennis van de taal, het land en de cultuur te verbeteren.

Amerikaans Engels is een taal die blijft ontwikkelen en veranderen. Als je een bijlesdocent nodig hebt om je te helpen, zoek dan niet verder! Kijk op Superprof!

 

Kinderen op de basisschool? Engels leren groep 8

Need a Engels teacher?

Did you like this article?

5,00/5 - 1 vote(s)
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!