"Iedereen wil zeggen wie ze zijn en waar ze vandaan komen. En de eenvoudigste en goedkoopste en meest universele manier om dat te doen is via hun accent." - David Crystal

Zou je graag naar Australië willen gaan om kangoeroes, het operahuis van Sydney of het Groot Barrièrerif te zien?

Het tijdschrift US News & World Report en de Universiteit van Pennsylvania organiseerden een onderzoek onder 21.000 mensen uit 36 ​​verschillende landen om te bepalen welke de beste landen ter wereld waren. Zoals je waarschijnlijk al geraden had, haalde Australië de top 10!

Het is een droom van veel mensen om naar Australië te gaan, een van de vele landen waar Engels de officiële taal is. Natuurlijk is dit niet hetzelfde Engels dat in andere landen wordt gesproken. De Engelse taal heeft een geschiedenis in veel verschillende landen, wat betekent dat het veel is veranderd sinds het voor het eerst Engeland verliet.

Er zijn verschillende Engelse accenten, dialecten, manieren om jezelf uit te drukken, je hebt veel op je bord als je wilt leren hoe je het beste Engels kunt spreken.

Dus wat is precies Australisch Engels?

Laten we eens kijken naar wat het zo speciaal maakt.

Engelse les online - begin vandaag nog!

De beste leraren Engels beschikbaar
Cristina
4,9
4,9 (45 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monique
4,9
4,9 (21 reviews)
Monique
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonathan
5
5 (26 reviews)
Jonathan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
4,9
4,9 (10 reviews)
Eline
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Seyyed abbas
5
5 (7 reviews)
Seyyed abbas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sylvia
4,9
4,9 (9 reviews)
Sylvia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannelore
4,4
4,4 (7 reviews)
Hannelore
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (45 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monique
4,9
4,9 (21 reviews)
Monique
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonathan
5
5 (26 reviews)
Jonathan
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
4,9
4,9 (10 reviews)
Eline
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Seyyed abbas
5
5 (7 reviews)
Seyyed abbas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sylvia
4,9
4,9 (9 reviews)
Sylvia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannelore
4,4
4,4 (7 reviews)
Hannelore
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Australisch Engels in een Taalkundig Kader

Australië is een relatief jong land. We zeggen jong omdat het zijn onafhankelijkheid kreeg in 1901. Vóór die tijd werd het Engels dat er werd gesproken sterk beïnvloed door Brits Engels.

De architect van dit schitterende gebouw is Jørn Utzon
Een van de belangrijkste monumenten in Australië is de Opera in Sydney ǀ Bron: Visualhunt - Atrueleo

Later, tijdens de goudkoorts, beïnvloedde Amerikaans Engels ook het Australisch Engels, vooral in termen van bepaalde woorden, de grammatica en terminologie die specifiek zijn voor Noord-Amerika. Er zijn woorden als ‘vuil’ en ‘graafmachine’ die onderdeel werden van het vocabulaire. Amerika bracht later ook een aantal termen in, zoals ‘vrachtwagen’ en ‘snelweg’.

Veel andere termen zijn afkomstig uit de popcultuur, media en internet. Dit alles heeft geholpen het Australisch Engels te creëren zoals we dat nu kennen. Natuurlijk is het niet moeilijk om naar Australië te gaan om Engels te leren. Of je nu een bankrekening opent in Melbourne, werk zoekt in Canberra of vrijwilligerswerk doet in Tasmanië, het is makkelijker dan je denkt.

Australië is een gastvrij land dat geweldig is om Engels te leren. Op een relatieve steenworp afstand van Nieuw-Zeeland (als je Europees of Amerikaans bent) en het Groot Barrièrerif, is het een geweldige bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in het beheersen van het Australisch Engels. In sommige gevallen kunnen Australische accenten voor beginners moeilijk te begrijpen zijn. Je moet er echter voor zorgen dat je je  concentreert!

Werken, studeren en wonen in Australië is een geweldige manier om de specifieke kenmerken van het Australisch Engels te leren. Wonen in Australië kan heel leuk zijn.

Ben je bekend met Schots Engels? Klik hier voor Engels leren online!

De Bijzonderheden van het Australisch Engels

"Er bestaat niet zoiets als een lelijk accent, zoals er niet zoiets bestaat als een lelijke bloem." - David Crystal

Elk land heeft zijn eigen accenten
Als je gaat reizen moet je in staat zijn de taal te spreken ǀ Bron: Pixabay - DariuszSankowski

Taalkundigen verdelen het Australisch Engels in drie hoofdcategorieën: lokaal, algemeen en gecultiveerd. Deze categorieën zijn meestal gebaseerd op sociale status en opleidingsniveau.

Al meer dan 200 jaar is het Engels dat in Australië wordt gesproken anders dan het Engels, zoals het elders wordt gesproken. Toen de kolonie van Nieuw-Zuid-Wales werd gesticht, was er een mix van Engelse, Ierse en Duitse kolonisten.

Ondanks bepaalde overeenkomsten met de Engelsen uit Nieuw-Zeeland, hebben de Australische Engelsen hun eigen identiteit behouden en sindsdien bewaard. Australisch Engels staat net zo ver af  van Nieuw-Zeeland Engels als Australië van Nieuw-Zeeland.

Vanuit een gedeelde geschiedenis en een waargenomen geografische nabijheid, verwarren veel mensen de twee en stellen hen te eenvoudig voor als slechts een mix tussen Brits Engels en Amerikaans Engels. Er zijn genoeg dingen die het Australisch Engels onderscheiden.

Het accent is natuurlijk het eerste wat je zult opvallen. Hoewel bepaalde accenten moeilijk te begrijpen zijn, zijn de meeste accenten uit de grotere steden minder uitgebreid.

Want, de letter ‘a’ klinkt soms als een ‘i’ of een ‘e’. Dus, ‘cat’ klinkt misschien als ‘kit’ of ‘ket’ voor het ongetrainde oor. Je moet het horen! Je kunt de uitspraak van het ‘ou’-geluid horen als een ‘eah’-geluid. Dus, ‘zie je’ klinkt misschien als ‘zie ja’. Dat is natuurlijk niet alles! Bepaalde ‘i’- en ‘ee’-klanken worden ook uitgesproken als ‘eah’. Dit betekent dat het ook kan worden uitgesproken als ‘seah yeah’. In het begin lijkt het misschien ingewikkeld, maar je begrijpt het wel.

Het kost waarschijnlijk een paar uur om te wennen aan het accent als je op zoek bent naar werk, een visum wilt of gewoon spreekt met de lokale bevolking. De uitspraak en de woorden die ze gebruiken, zijn misschien niet wat je op school hebt geleerd.

Australiërs hebben ook hun eigen termen voor bepaalde dingen, die je in woordenboeken kunt vinden. Dit heeft geholpen het dialect te legitimeren. Er zijn een aantal termen waarvan het gebruik uniek is voor Australië, dus als je op reis bent, zul je enkele van deze termen moeten leren.

  • Mate: hoewel deze term ‘vriend’ betekent, kun je deze gebruiken om bijna elke zin in de Australische zin kracht bij te zetten. Australiërs noemen elkaar 'mate', zelfs als ze helemaal geen vrienden zijn.
  • Good day: neem afscheid van de saaie 'hallo' en 'goedemorgen' en zeg hallo tegen 'g'day', de meest Australische manier van groeten.
  • Aussie: een bijnaam voor een Australische persoon.
  • Drongo: deze term wordt gebruikt voor een 'sukkel' of een 'dwaas'. Het is niet erg leuk, dus we hopen dat je het nooit zult gebruiken.
  • Hooroo: dit is een variatie op ‘goodbye’ (tot ziens), dat typisch Australisch is.
  • Ripper: Simpel gezegd, het is gewoon een andere vorm van 'super', 'tof', 'geweldig', 'prachtig', enzovoort. Dit is een term die je in veel situaties zult horen als je in Australië woont .
  • Gander: Stel je voor dat je aan de westkust van Australië bent op een prachtig wit zandstrand. Je staat op het punt om op je telefoon te kijken. Heb je het? 'Gander' betekent ' kijken naar'.

Als het op spelling aankomt, staat het Australisch Engels dichter bij Brits Engels, omdat het ‘ou’ gebruikt in plaats van alleen de ‘o’ (bijvoorbeeld colour = kleur) en het achtervoegsel ‘ise’ behoudt in plaats van het Amerikaanse achtervoegsel ‘ize’ (zoals in ‘realise’: realiseren).

Er zijn zoveel verschillen dat het de moeite waard is om het land te bezoeken voor alleen de taalkundige inspanningen zelf. Deze zelfde bijzonderheden helpen om de taal te onderscheiden van Amerikaans en Brits Engels en geven het Australisch Engels zijn eigen taalidentiteit.

Dus, Engels is wereldwijd en er is veel overlap met andere varianten.

Wil je Iers Engels online leren?

Overeenkomsten met Andere Varianten van het Engels

Hoewel historisch beïnvloed door het Verenigd Koninkrijk, combineert Australisch Engels elementen van Brits Engels, Iers Engels en zelfs Amerikaans Engels. Als je werk zoekt in Australië, is het accent een van de eerste dingen waar je waarschijnlijk aan moet wennen!

In de Australische vlag gebruikt drie prominente symbolen
Je kunt de Britse invloed ook in de Australisch Engelse spelling zien ǀ Bron: Visualhunt - glacsfotografia

Er zijn bepaalde grammaticale elementen die van stad tot stad verschillen, vooral als je op zoek bent naar een plek om te wonen en wilt spreken als een echte Australiër!

Een grammaticaal element dat Australiërs hebben ontleend aan Brits Engels is de verleden tijd van bepaalde werkwoorden. Bijvoorbeeld, ‘spell’ (spellen) wordt ‘spelt’ in plaats van spelled en ‘smell’ (ruiken) ​​wordt ‘smelt’ in plaats van smelled.

Voor bepaalde uitspraken heeft Brits Engels zijn stempel gedrukt op het Australisch Engels. Het /r/ geluid wordt bijvoorbeeld niet uitgesproken als dit wordt voorafgegaan door een klinker of wanneer het wordt gevolgd door een medeklinker. De 'r' in 'yard' (tuin) wordt bijvoorbeeld niet uitgesproken. Evenzo wordt het ‘r’-geluid niet uitgesproken aan het einde van woorden als ‘better’ (beter). Meestal worden deze woorden uitgesproken met een lang ‘ah’-geluid, waardoor het meer op ‘bettah’ lijkt.

Australië heeft het Amerikaans-Engels als het op cijfers aankomt gevolgd. Het getal 1200 zal worden gezegd als 'twaalfhonderd' in plaats van 'duizend tweehonderd'.

Er zijn zoveel verschillen in termen van woordenschat en grammatica, net als de andere Engelse varianten over de hele wereld. In de loop van de geschiedenis heeft het Australisch Engels zijn eigen identiteit gekregen in termen van accent, de uitdrukkingen en de algemene benadering van de taal, die in wezen Australisch is.

Op internet kun je veel over Australië vinden
Online zijn er veel bronnen te vinden die je kunnen helpen met Australisch Engels ǀ Bron: Pixabay - Free-Photos

Dus, ben je klaar om te reizen?

Natuurlijk zijn er Engelssprekenden over de hele wereld en mensen spreken Engels in elk land anders. Engelse woorden hebben verschillende betekenissen op verschillende plaatsen, er zijn verschillende zelfstandige naamwoorden, uitdrukkingen, verschillende manieren om bepaalde woorden uit te spreken, en veel interessante jargons. Als Australië niet jouw ding is, moet je Amerikaans Engels uitproberen of hoe ze Engels spreken in Schotland en Ierland.

Laten we niet vergeten dat er heel veel Engelse dialecten zijn op plaatsen waar ze ook Engels als tweede taal spreken. De Engelssprekende wereld is een interessante plaats en woorden die één ding betekenen kunnen ergens anders iets totaal anders betekenen. Het maakt allemaal deel uit van het plezier.

Klik hier voor Engels leren groep 6!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

4,00 (3 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!