"Een man met een Iers accent zou wijs, poëtisch en interessant kunnen klinken, ook al is hij dat niet." - Kate Atkinson

Als we aan Ierland denken, denken we vaak aan groene landschappen, Saint Patrick en U2. Er is ook een gepassioneerde cultuur, nationale identiteit en taal. Volgens een recente enquête spreekt slechts 2% van de bevolking dagelijks Iers.

Ben je nu een beetje de weg kwijt?

Ierland heeft twee officiële talen: Engels en Iers. Dit is waar we in deze blog naar zullen kijken.

Taalkundige verdieping is een geweldige manier om de Engelse taal te leren, vooral omdat cultuur en taal met elkaar verbonden zijn. Dit kan van talen leren een manier van leven maken in plaats van alleen een schoolvak!

In deze blog gaan we kijken hoe het Engels zijn weg vond naar Ierland, de verschillen tussen de Engelse en de Ierse taal, hoe het Iers Engels verschilt van andere soorten Engels en hoe je Iers Engels kunt leren.

De beste leraren Engels beschikbaar
Cristina
4,9
4,9 (45 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monique
4,9
4,9 (21 reviews)
Monique
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonathan
5
5 (26 reviews)
Jonathan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
4,9
4,9 (10 reviews)
Eline
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Seyyed abbas
5
5 (7 reviews)
Seyyed abbas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sylvia
4,9
4,9 (9 reviews)
Sylvia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannelore
4,4
4,4 (7 reviews)
Hannelore
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (45 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monique
4,9
4,9 (21 reviews)
Monique
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonathan
5
5 (26 reviews)
Jonathan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Eline
4,9
4,9 (10 reviews)
Eline
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Seyyed abbas
5
5 (7 reviews)
Seyyed abbas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sylvia
4,9
4,9 (9 reviews)
Sylvia
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannelore
4,4
4,4 (7 reviews)
Hannelore
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

De Oorsprong van het Engels in Ierland

Er zijn twee hoofdtalen in Ierland. Engels werd voor het eerst in de 13e eeuw door Engelse kolonisten naar Ierland gebracht. Het duurde een tijdje voor het Engels om voet aan de grond te krijgen in Ierland.

In plaats van het klavertje drie wordt ook vaak het klavertje vier gebruikt
Ierland heeft een rijke cultuur en een uniek Engels dialect ǀ Bron: Pixabay - MetsikGarden

Tegen de 17e eeuw, toen de Tudors Ierland veroverden, werd Engels toegepast in de rechtbank, in gerechtelijke instellingen, administraties en zelfs door bedrijven.

Ierse sprekers werden als arm en minder intelligent beschouwd dan degenen die Engels als moedertaal spraken en Engels werd de essentiële taal voor degenen die vooruit wilden komen in deze nieuwe samenleving. Als een bewijs van de natie en het internationale belang van de taal is het de meest onderwezen taal in Ierland.

Iers Engels omvat, net als het Schots Engels, echter ook een verscheidenheid aan verschillende dialecten. Er zijn ook regio's waar Iers Gaelic (plaatselijk bekend als gewoon Iers) wordt gesproken. Sinds de onafhankelijkheid van Ierland zijn er pogingen geweest om het gebruik van het Iers in het land te vergroten.

Waarom neem je geen Engelse les online

Engels en Iers: Twee Verschillende Talen

Zowel het Iers als het Engels zijn de officiële talen van Ierland. Twee talen voor twee beschavingen, een uitdagend onderdeel van de Ierse geschiedenis.

Spreek met Ierse mensen en luister naar het accent
Een gesprek met een Ierse moedertaalspreker helpt je om Iers te leren ǀ Bron: Pixabay - Engin_Akyurt

Momenteel probeert de Ierse regering de twee talen gelijk te maken door de Ierse taal de status van de eerste officiële taal van het land te geven. Ierland is echter een overwegend Engelssprekend land in termen van zijn volkscultuur.

Verder zijn de Keltische talen (waaronder ook Schots Gaelic en Manx) en Engels twee volledig verschillende talen op het gebied van grammatica, vocabulaire en uitspraak.

Hoe verschillend zijn ze?

De verschillen tussen Engels en Iers dragen bij aan de rijke en fascinerende cultuur van Ierland, dat zich opnieuw heeft opgebouwd na zijn onafhankelijkheid van Groot-Brittannië.

Het is zeker een bezoek waard. Hoewel de grammatica en vervoegingen meestal hetzelfde zijn, onderscheidt het Iers Engels zich ook van andere vormen van Engels in termen van accent en idiomatische uitdrukkingen. Iers Engels leren is een geweldige manier om je Engels te verbeteren, vooral als je van plan bent naar Ierland te gaan.

Het werkwoord ‘have’ (hebben) is bijvoorbeeld hetzelfde, of je nu in Cambridge, Nieuw-Zeeland of Ierland bent. De belangrijkste woorden en meest voorkomende werkwoorden die in talen worden gebruikt, blijven meestal hetzelfde, ongeacht waar ze worden gebruikt. Echter, in termen voor mode, eten en lokale gewoontes komen talen pas echt tot hun recht.

Iers Engels is anders dan andere varianten en je kunt het bestuderen door een taaluitwisseling, werk of studie in Ierland te doen. Zoals je snel genoeg zult zien, is het fascinerend om Engels te studeren in Ierland.

Heb je wel eens Australisch Engels gehoord?

De Bijzonderheden van het Iers Engels

Zoals alle talen zijn er verschillende varianten van het Engels in Groot-Brittannië en Ierland.

Er bestaan verschillende soorten Iers Engels
In Ierland spreken ze verschillende dialecten ǀ Bron: Visualhunt - MemoryCatcher

Dus wat maakt de Ierse variant van het Engels zo speciaal?

Hier is wat advies om je op gang te helpen en te spreken als een local. Qua uitspraak worden de klinkers verzacht en de medeklinkers verhard. Bijvoorbeeld, de letter ‘a’ wordt uitgesproken als een ‘ah’ of ‘aw’ in Ierland. ‘How are you?’ (Hoe gaat het?) Zou klinken als ‘Ha ware ya?’. Hetzelfde gebeurt met het ‘aye’ geluid, dat ‘oi’ wordt: Ierland wordt uitgesproken als Oireland.

In termen van medeklinkers, worden de meesten van hen anders uitgesproken dan in de Verenigde Staten van Amerika. De ‘t’ wordt in bepaalde woorden uitgesproken als een ‘ch’ (‘tube’ (buis) wordt bijvoorbeeld uitgesproken als choob) en de ‘th’ wordt uitgesproken als een ‘d’ voor woorden als ‘that’ (dat) en een ‘t’ voor woorden als ‘think’ (denken).

De letter ‘g’ aan het einde van woorden wordt bijna nooit uitgesproken: 'Morning' (ochtend) en 'walking' (lopen) worden 'mornin’' en 'walkin’'.

Natuurlijk geldt dit niet voor elke regio in Ierland, omdat ze elk hun eigen lokale varianten op de taal hebben. Deze regels zijn echter gebruikelijk voor de meeste dialecten van het Iers Engels.

En hoe zit het met typisch Ierse idiomatische uitdrukkingen?

Ze zijn een ander nuttig hulpmiddel bij het spreken van een vreemde taal. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Cheers: een bruikbaar woord dat nogal informeel is. Hoewel het in eerste instantie werd gebruikt voor het maken van toast, kan het ook in verschillende andere situaties worden gebruikt.
  • Lad: Deze term verwijst naar elke ‘man’, maar meestal naar iemand die je kent.
  • Right: een term die wordt gebruikt om te verduidelijken wat iemand suggereert of zegt.

Al deze termen worden gebruikt in specifieke contexten. Over het algemeen wordt Iers Engels vrij snel gesproken; snel, maar wel duidelijk. Dus kan het nuttig zijn om een ​​paar uitdrukkingen achter de hand te hebben. Er zijn ook andere manieren om aan de slag te gaan met Iers Engels en je niveau in het Engels te verbeteren.

Amerikaans Engels kan ook lastig zijn!

Hulpmiddelen voor het leren van Iers Engels

Om je accent te verbeteren, beter Engels te praten, of gewoon betrokken te raken bij de Ierse cultuur, is het een goed idee om lokale media en bronnen te gebruiken.

Zorg dat je elke dag je Iers oefent
In een gezellig Iers café kun je goed je Iers oefenen ǀ Bron: Visualhunt - LenDog64

Je kunt je tv aanzetten en BBC Northern Ireland, UTV (Ulster Televisie) of RTÉ (Raidió Teilifís Éireann = Nationale Radio- en Televisiezender Ierland) bekijken om meer te weten te komen over de Ierse cultuur, te wennen aan Ierse woorden en je Engels te verbeteren.

Er is niets beter dan de populaire cultuur als het gaat om het leren van Engels, of het nu de radio is, kranten, reizen of een taaluitwisseling doen waarbij de taal wordt gesproken!

Waarom zou je geen boeken lezen die zijn geschreven door Ieren?

In termen van lokale schrijvers zijn er James Joyce (Ulysses), Samuel Beckett (Waiting for Godot, Endgame, enzovoort) en Oscar Wilde (The Picture of Dorian Gray).

Literatuur is een toegangspoort tot een andere taal, het taalgebruik en de woordenschat zijn slechts een manier om naar andere verre landen te reizen. Als je aan het leren bent zonder een leraar Engels of taalcursussen, zijn boeken een geweldige manier om jezelf te verdiepen in de taal en cultuur.

Er zijn ook organisaties die podcasts en interviews met Ierse beroemdheden aanbieden. Dit is een eenvoudige en effectieve manier voor zowel volwassenen als kinderen om meer over Iers Engels te leren en hun kennis van de taal te verbeteren.

Bono, Colin Farrell en Pierce Brosnan (James Bond was Iers!) Zijn enkele van de beste Ierse leraren ter wereld en helpen je met je taaltraining.

Hetzelfde geldt voor kranten. Probeer eens een kopie van The Irish Times, Metro Herald, Sunday Independent of de Metro Éireann te bemachtigen, die handig is om zowel de taal van het land als de cultuur te leren kennen. Met een rijk taallandschap, een sterke identiteit en extra uitdagingen voor je Engels, is het leren van Iers Engels ten zeerste aanbevolen voor iedereen!

Als je geïnteresseerd bent in het leren van Iers Engels, is werken met een moedertaalspreker waarschijnlijk je beste optie. Als je Superprof bekijkt, kun je docenten in het hele land vinden die klaar staan om je Engels te leren. Natuurlijk moet je ervoor zorgen dat ze uit Ierland komen voordat je met hen gaat oefenen om je accent te verbeteren.

Als je geen docenten bij jou in de buurt kunt vinden, hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt ook online privéleraren vinden die je Engels kunnen leren met behulp van videoconferentie programma’s zoals Skype. Zolang je een computer hebt met een webcam, microfoon en een fatsoenlijke internetverbinding, kun je van iedereen ter wereld privé bijlessen krijgen. Je moet gewoon de juiste persoon vinden!

Met zoveel bijlesdocenten om uit te kiezen, kan het vinden van de juiste soms behoorlijk moeilijk zijn. Gelukkig voor jou, bieden veel van de bijlesdocenten op Superprof de eerste bijles gratis aan. Dit is een geweldige kans om te zien of je met de docent kunt opschieten, of zijn/haar aanpak van lesgeven voor jou werkt, en de details van je privé bijlessen, zoals de tarieven, de locatie en hoe vaak je hem/haar nodig hebt, kunt bepreken. Zorg ervoor dat je een paar verschillende bijlesdocenten uitprobeert, voordat je uiteindelijk beslist over degene die je gaat leren hoe je Iers Engels perfect kunt spreken!

Klik hier en begin met online Engels lerenKinderen op de basisschool? Klik hier voor Engels leren groep 6!

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (2 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!