"Het leren van een andere taal leert niet alleen verschillende woorden voor dezelfde dingen, maar leert ook een andere manier om over dingen na te denken." - Flora Lewis

We kunnen het niet genoeg zeggen, maar het Engels maakt deel uit in het dagelijkse leven van heel veel mensen, of het nu voor werk, sociale contacten of gewoon voor een bezoek aan het buitenland is.

Er zijn privé bijlessen en taalcursussen online beschikbaar, maar deze onderwijzen meestal slechts één variatie van het Engels. De Engelse taal heeft een aantal verschillende versies op alle continenten waar het wordt gesproken, en alle landen spreken het als een officiële taal.

Engels is de officiële taal van vierenvijftig soevereine staten en wordt door meer dan 300 miljoen mensen als hun eerste taal gesproken. Dit is een goede reden om te kijken naar de verschillende vormen van Engels, verschillende Engelse dialecten en Engelse varianten van over de hele wereld.

Elk van deze landen heeft het Engels op zijn eigen manier veranderd en in deze blog gaan we een reis maken door de wereld van het Engels. Verschillende landen hebben verschillende uitspraken (met name voor klinkers), grammatica, uitdrukkingen, jargon, grammaticale structuren en woorden die voor sommige Engelstaligen iets heel anders betekenen dan voor andere mensen die Engels spreken.

Waar we naartoe gaan, zal je Oxford woordenboek misschien niet zo nuttig zijn!

De beste leraren Engels beschikbaar
Cristina
4,9
4,9 (44 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monique
4,9
4,9 (20 reviews)
Monique
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonathan
5
5 (26 reviews)
Jonathan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Seyyed abbas
5
5 (7 reviews)
Seyyed abbas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hatice
5
5 (8 reviews)
Hatice
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannelore
4,4
4,4 (7 reviews)
Hannelore
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (9 reviews)
Mick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Cristina
4,9
4,9 (44 reviews)
Cristina
27€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Monique
4,9
4,9 (20 reviews)
Monique
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Jonathan
5
5 (26 reviews)
Jonathan
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Peter
4,9
4,9 (11 reviews)
Peter
16€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Seyyed abbas
5
5 (7 reviews)
Seyyed abbas
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hatice
5
5 (8 reviews)
Hatice
18€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Hannelore
4,4
4,4 (7 reviews)
Hannelore
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mick
5
5 (9 reviews)
Mick
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Zo Spreek je Australisch Engels

Australië, met zijn schitterende dierenwereld en landschappen, is genoeg voor iedereen om naartoe te willen, toch?

Verdiep je in Australisch Engels
Engels wordt, net als in veel andere landen, ook gesproken in Australië ǀ Bron: Pixabay - Holgi

Je moet er echter rekening mee houden dat het Engels dat er wordt gesproken anders is dan het Engels dat in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika wordt gesproken.

Dus wat is precies Australisch Engels?

Simpel gezegd, het is gewoon een andere vorm van Engels. Geen reden tot paniek. Je zou het zonder al te veel moeite moeten kunnen begrijpen, vooral als je er een taalverblijf hebt of naar het land reist.

Vanuit een taalkundig oogpunt zijn er drie hoofdtypen van het Australisch Engels, die vaak gerelateerd zijn aan sociale klasse en onderwijs.

Er is ‘breed’ Australisch Engels, gesproken met een sterk accent, ‘algemeen’ Australisch Engels en ‘gecultiveerd’ Australisch Engels. Deze drie categorieën laten zien hoe rijk Australisch Engels is, maar het moet studenten niet uit het veld slaan.

De Engelse taal in Australië verschilt van andere Engelse varianten vanwege de geschiedenis van de taal in het land. Toen de kolonie van New South Wales werd gesticht, was er een mix van Engelse, Ierse en Duitse kolonisten.

Australië werd onafhankelijk in 1901 en het Australisch Engels werd voornamelijk beïnvloed door Brits Engels. Het werd ook beïnvloed door Amerikaans Engels en heeft nu zijn eigen vocabulaire, klankleer, uitspraak en identiteit.

Er zijn een aantal uitdrukkingen die typisch Australisch zijn. Bijvoorbeeld:

  • Mate: hoewel deze term ‘vriend’ betekent, kun je deze gebruiken om bijna elke zin in de Australische zin kracht bij te zetten. Australiërs noemen elkaar 'mate', zelfs als ze helemaal geen vrienden zijn.
  • Good day: neem afscheid van de saaie 'hallo' en 'goedemorgen' en zeg hallo tegen 'g'day', de meest Australische manier van groeten.
  • Aussie: een bijnaam voor een Australische persoon.
  • Drongo: deze term wordt gebruikt voor een 'sukkel' of een 'dwaas'. Het is niet erg leuk, dus we hopen dat je het nooit zult gebruiken
  • En nog veel meer!

Natuurlijk moeten al deze woorden worden gezegd met het lokale accent! Want, de letter ‘a’ klinkt soms als een ‘i’ of een ‘e’. Dus, ‘cat’ (kat) klinkt misschien als ‘kit’ of ‘ket’ voor het ongetrainde oor. Dat gezegd hebbende, Australiërs zijn erg vriendelijk, dus maak je geen zorgen over het maken van fouten.

Een andere herkenbaar type Engels is Schots Engels

Maar wat is het precies?

Engelse les online - start vandaag nog!

Zo Spreek je Schots Engels

Om Engels te leren, is er niets beters dan oefenen met moedertaalsprekers. Het maakt niet uit of ze uit Engeland, Ierland, Schotland of Wales komen, het zijn allemaal geweldige leraren. Bepaalde versies van het Engels kunnen echter moeilijker te leren zijn dan andere.

Verdiep je het Engels van het land waar je naartoe gaat
Je moet het Engels van de lokale bevolking leren ǀ Bron: Pixabay - 12019

Dit is waarschijnlijk de reputatie die Schots Engels heeft, vooral voor degenen die net beginnen met het leren van Engels.

Dus wat is er zo speciaal aan Schots Engels?

Laten we eens kijken!

Schots Engels is ook bekend als Schots Standaard Engels. Het ontstond in de 17e eeuw als een mix tussen Schots en Engels in de noordelijkste delen van Groot-Brittannië. Uiteraard is Schots Engels sindsdien geëvolueerd en heeft het zijn eigen uitspraak, expressies, woordenschat en identiteit ontwikkeld.

Niettemin moeten we hieraan toevoegen dat, zoals met veel Engelse varianten, er ook regionale accenten zijn in Schotland en dat verschillende plaatsen hun eigen manier van spreken hebben.

Schots gebruikt vaak het verkleinwoord 'ie' aan het einde van woorden. Dit verkleinwoord achtervoegsel maakt het zelfstandig naamwoord kleiner. Doorgaans gebruiken de  Schotten 'laddie' (lad + ie) dat 'jonge jongen' betekent en 'lassie' (lass + ie) dat 'jong meisje' betekent. 

Omdat dit niet de standaard variant van het Engels is die je wil leren, kan het nuttig zijn om met de geschreven vorm te beginnen, omdat de verschillen niet zo voor de hand liggen.

Door lokale mediabronnen te gebruiken, kunt je je Engels verbeteren en meer leren over Schots Engels. Er zijn lokale versies van televisiezenders en radiostations zoals BBC Scotland en BBC Alba (in het Schots-Gaelic) om je te helpen je te verdiepen in de lokale cultuur.

Vergeet niet dat je ook Engels online kunt leren! Online engels leren

Zo Spreek je Iers Engels

"Taal is de routekaart van een cultuur. Het vertelt je waar zijn mensen vandaan komen en waar ze naartoe gaan." - Rita Mae Brown

Ierland is een interessant Engelssprekend land. Dit land heeft twee officiële talen, Engels en Iers.

De Ierse taal is niet een van de gemakkelijkste dialecten
Als je dit landschap wilt zien moet je je verdiepen in Ierland ǀ Bron: BrinWeins

Dus wat maakt Iers Engels zo speciaal?

Hoewel Ierland net zoveel dialecten als regio's had, werd het Engels in de 13e eeuw door Engelse kolonisten overgebracht naar het land. Beetje bij beetje creëerde het Engels zijn eigen Ierse identiteit, dat in de 17e eeuw op grote schaal werd gesproken.

Er waren ook mensen die Iers spraken, een taal die werd beschouwd als minder ontwikkeld dan Engels. Dat gezegd hebbende, het Iers was de moedertaal van het Ierse volk. Na verloop van tijd werd het Engels echter steeds gebruikelijker. Iers Engels kwam zelf tot bloei en onderscheidde zich van standaard Engels.

Hoewel Iers Engels best moeilijk te begrijpen is voor absolute beginners, als je eenmaal de Engelse taal goed beheerst, is er niets dat je tegenhoudt om deze interessante variant van de taal te leren.

In Iers Engels bijvoorbeeld, in tegenstelling tot andere vormen van Engels, wordt de letter 'g' aan het einde van woorden bijna nooit uitgesproken. Je hoort 'mornin''en 'walkin'' in plaats van 'morning' en 'walking'. Voeg dit toe aan een snel gesproken dialect, en je zult zien hoe lastig het kan zijn om het te begrijpen. Je moet je concentreren!

Om je te helpen, moet je ervoor zorgen dat je lokale bronnen gebruikt om sneller Iers Engels te leren. Boeken (door Joyce, Beckett of Wilde) zijn nuttige toegangspoorten tot de Ierse cultuur en taal en kunnen wonderen doen voor het leren van de taal.

Je moet ook lezen kranten zoals The Irish Times en Metro Éireann om Engels te studeren en meer te leren over wat er gaande is in de Engelssprekende wereld, vooral in Ierland.

Als je een tweede taal gaat leren, leer dan zoveel mogelijk over je tweede taal. Vervolgens hebben we Amerikaans Engels.

Zo Spreek je Amerikaans Engels

Zoals je misschien weet, is Amerikaans Engels bijna overal. Het is de meest voorkomende vorm van Engels en je hoort het bijna overal ter wereld. Met tv-series, films en muziek is Amerikaans Engels wijdverbreid buiten de Verenigde Staten.

Ga naar de VS en verdiep je in de cultuur
Ontmoet Amerikanen en leer Amerikaans Engels ǀ Bron: Pixabay - Wallula

Dus wat is Amerikaans Engels eigenlijk precies?

Hoewel de Verenigde Staten een relatief korte geschiedenis hebben, is het Amerikaans Engels net als de VS onafhankelijk van de Britten. Amerikaans Engels wordt vaak beschouwd als gemakkelijker te leren dan andere varianten van het Engels, omdat het zo gewoon is in het dagelijks leven van iedereen.

Wie heeft er nog nooit gehoord van Ernest Hemingway, CNN of de New York Times?

Er zijn zoveel Amerikaanse bronnen om je te helpen meer te leren over de taal en de cultuur. Deze zullen je helpen met zowel Amerikaanse woordenschat als spelling. 'Color' in plaats van 'colour' (kleur), 'theater' in plaats van 'theatre' (theater), 'sweater' in plaats van 'jumper' (trui), Amerikaans Engels is dé manier om jezelf in het dagelijks leven begrijpelijk te maken.

Welk type Engels je ook aan het leren bent, Engels wordt op veel plaatsen in de wereld gesproken en het is een geweldige taal om te leren als je de wereld waarin we leven wilt begrijpen. Hoewel niemand het erover eens kan worden hoe je Engels moet spreken, is het belangrijk voor een student om te beseffen dat het beste dialect om te gebruiken de taal is die ze spreken waar je bent.

Kinderen op de basisschool? Klik op Engels leren groep 8!

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!