Ongeveer de helft van de inwoners van Den Haag heeft een migratieachtergrond. En van hen is weer ruim de meerderheid moslim.

In Den Haag staan een zestal moskeeën, het exacte aantal is niet echt duidelijk. Om er een paar te noemen:

 • De Mescidi Aksa moskee of Aksa moskee aan de Wagenstraat;
 • Moskee An-Nour aan de De Gaarde;
 • De Al-Madinah moskee aan de Loosduinseweg;
 • Moskee El-Mouhsinin aan de Stationsweg.
Moskee in het hartje van Den Haag
Het interieur van de Aksa moskee in de Wagenstraat ǀ Visualhunt - Roel Wijnants

Bijzonder is de Pakistaanse Mobarak moskee gelegen aan de Oostduinlaan in Den Haag; het is de eerste moskee in Nederland. De moskee is eigendom van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap. De grond voor de moskee werd aangekocht in 1950, maar pas in 1955 kon men met de bouw beginnen en in hetzelfde jaar werd de moskee in gebruik genomen.

De Ahmadiyya Moslim Gemeenschap is een islamitische gemeenschap die werd gesticht door Mirza Ghulam Ahmad, die leefde van 1835 tot 1908. De leden van deze Gemeenschap geloven dat hun stichter de Messias en de Mahdi is, die door de profeet Mohammed werd voorspeld. Omdat ze ook geloven dat Mohammed een profeet is, worden ze door vele andere moslims beschouwd als ongelovigen, wat geleid heeft tot zware vervolgingen van de Ahmadi's en schendingen van hun mensenrechten. Nederland telt rond de 2.000 Ahmadi-moslims. De meesten zijn van origine Pakistaanse, maar de gemeenschap heeft ook leden met een andere afkomst.

Op 2 juni 2006 bezocht koningin Beatrix de Mobarak moskee om het 50-jarig bestaan van het bouwwerk te vieren. Ter ere van dit jubileum werd een minaret gebouwd.

Moskeeën worden vaak gezien als toegewijd aan de Koran, maar ze geven ook vaak lessen in Klassiek Arabisch waarbij je tegelijkertijd leert over de Koran. Aarzel dus niet om te kijken of er in Den Haag een moskee, cultureel centrum of vereniging is die Arabisch onderwijst.

Van groot belang is, dat als je je gaat verdiepen in het Arabisch, je weet waarvoor je het wilt gaan gebruiken.

Arabische les Amsterdam West op Superprof.

De beste leraren Arabisch beschikbaar
Muna
5
5 (7 reviews)
Muna
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (9 reviews)
Nadine
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (4 reviews)
Mohammad
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muhammad
5
5 (7 reviews)
Muhammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohamed
5
5 (10 reviews)
Mohamed
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (3 reviews)
Mohammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chalkhane
4,5
4,5 (2 reviews)
Chalkhane
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abdulhamid
5
5 (4 reviews)
Abdulhamid
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (7 reviews)
Muna
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (9 reviews)
Nadine
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (4 reviews)
Mohammad
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muhammad
5
5 (7 reviews)
Muhammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohamed
5
5 (10 reviews)
Mohamed
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (3 reviews)
Mohammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chalkhane
4,5
4,5 (2 reviews)
Chalkhane
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abdulhamid
5
5 (4 reviews)
Abdulhamid
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Arabisch voor Beginners

TaalTaal

Deze organisatie aan de Hoge Prins Willemstraat in Den Haag geeft taalcursussen en workshops in allerlei talen. Naast de bekende talen zoal Frans, Duits en Engels geven ze ook cursussen - om er maar een paar te noemen - in het Arabisch, Russisch, Japans en Chinees. In de Arabische cursussen wordt in Modern Standaard Arabisch lesgegeven. Daarmee kun je je in principe in de gehele Arabische wereld verstaanbaar maken. Je kunt het vergelijken met het standaard ABN. Het gaat in de cursussen puur om de taal en de cultuur (niet gericht op de Koran). TaalTaal biedt Arabische cursussen op acht niveaus. De cursus Modern Arabisch Niveau 1 (A0+) voor beginners bestaat uit elf wekelijkse lessen van anderhalf uur die je op maandagavond of dinsdagmiddag kunt volgen. De kosten voor deze cursus bedragen € 275,-.

Arabworld

Deze onderwijsinstelling aan de Weissenbruchstraat 55 in Den Haag is specialist in het verzorgen van cursussen Arabische taal en cultuur. Naast cursussen voor kinderen, bedrijven en Egyptisch-Arabisch bieden ze cursussen Arabisch voor beginners, half gevorderden en gevorderden. Een cursus Arabisch voor beginners kost voor twaalf lessen van anderhalf uur (1x per week) € 221,- exclusief lesmateriaal.

Talen in de wereld
Leer meer over de Arabische wereld door een Arabische taalcursus te volgen ǀ Visualhunt - Absolute Chaos

Redal Hekal

Hekal werd in Egypte geboren en volgde daar een Arabische studie. In 1990 verhuisde hij naar Nederland, waar hij de Nederlandse taal leerde. Hij heeft altijd een passie gehad voor zijn moedertaal en nadat hij het Nederlands beheerste, begon hij met het geven van Arabische les. Hij geeft les in het Modern Standaard Arabisch. Dit is de taal die verreweg door de meeste mensen wordt verstaan, en kan dus toegepast worden in vele landen. Hij onderwijst Arabisch aan mensen van alle leeftijden, op verschillende niveaus; van beginners tot professionelen. Dit kan vanuit het Nederlands of het Engels. Hij geeft groeps- en privélessen. De groepslessen van in totaal vijftien lesuren verdeeld over tien weken kosten € 230,-. De prijs voor de privélessen van twee uur per week (15 lessen) worden op afspraak bepaald. De lessen worden op locatie gegeven aan de Koppelstokstraat in Den Haag. Voor meer informatie kun je bellen met 0614439067 of mailen naar hekal1963@yahoo.com.

Taalinstituut Arabisch Leren

Dit taalinstituut aan de Wilgendreef in Voorburg staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in de Arabische taal. Ze  hanteren geen toelatingseisen: zowel absolute beginners als personen met weinig of veel voorkennis kunnen deelnemen aan de lessen.  Zij geven les aan mensen met allerlei nationaliteiten (Nederlandse, Marokkaanse, Turkse, Libanese, Amerikaanse, enzovoort). De mensen die de cursussen volgen kunnen allerlei motivaties hebben:

 • Voor privé doeleinden, regelmatig of langdurig verblijf in de Arabische wereld (bijvoorbeeld: reisleiders, toeristen, emigranten);
 • Voor zakelijke doeleinden (bijvoorbeeld: ondernemers, ontwikkelingswerkers, artsen, journalisten);
 • Kunnen communiceren met naasten (bijvoorbeeld: mensen met een Arabische partner of met Arabische 'roots');
 • Zelfstandig de Koran leren lezen en de media kunnen volgen (bijvoorbeeld: moslims, journalisten);
 • Algemene interesse in de Arabische taal en cultuur.

De docent is Ibrahim Sharafuddin, geboren in Jemen. Sinds 1995 woont en werkt hij in Nederland. Daarvoor verbleef hij in Saoedi-Arabië, Egypte, de Verenigde Staten en Tunesië. Hij heeft veel gereisd in de Arabische wereld en is goed bekend met de verschillende Arabische dialecten en culturen.

Op zijn website wordt de hoogte van het lesgeld niet genoemd. Deze is namelijk afhankelijk van jouw specifieke situatie, te weten:

 • Of je vanuit een bedrijf/organisatie of als particulier wilt lesnemen;
 • Of je groepsles of privéles wilt volgen;
 • Als je bent geïnteresseerd in privéles op maat, of je alleen bent of eventueel met één andere persoon.

Om te weten hoeveel het lesgeld voor de cursus van jouw interesse en niveau bedraagt, kun je mailen naar de programmacoördinator via: info@arabischleren.nl of bellen naar 070-3879625.

Arabisch voor Gevorderden en Professionelen

Terwijl we hierboven hoofdzakelijk spraken over cursussen voor beginners kun je bij bovengenoemde taalscholen ook cursussen vinden als je al meer gevorderd bent.

Leer Arabisch bij de volksuniversiteit
De Volksuniversiteit in Den Haag geeft Arabische cursussen op verschillende niveaus ǀ Visualhunt - Sinclair Library

Arabisch leren online met een professionele privéleraar

Volksuniversiteit Den Haag

Aan de Volksuniversiteit aan de Zuidlarenstraat geven ze Arabische cursussen voor half-gevorderden 2, ver-gevorderden 4, gevorderden 1&2 intensief. Om toegelaten te worden voor deze cursussen vindt een intake (toets) plaats. De cursus Arabisch voor half-gevorderden wordt online op woensdagavond gegeven. De twaalf lessen van anderhalf uur kosten € 152,-. De online cursus Arabisch voor ver-gevorderden 4, met dezelfde condities kost € 208,-. De intensieve cursus met twaalf lessen van drie uur worden op dinsdagavond op locatie in het Zandvliet Lyceum aan de Bezuidenhoutseweg gegeven. De kosten bedragen € 358,-.

Als andere optie kun je online Arabische lessen volgen aan de Universiteit van Leiden.

Universiteit Leiden

Aan de Universiteit Leiden geven ze cursussen in Modern Standaard Arabisch van niveau 1 tot en met 8. De cursussen zijn bedoeld voor studenten en medewerkers van de universiteit en externen. Je kunt de cursussen volgen in een normaal tempo, semi-intensief en intensief.

In deze cursussen komen alle vaardigheden aan bod: spreken, schrijven, luisteren en lezen. Er wordt ruim aandacht besteed aan grammatica, uitspraak en woordenschatverwerving. De cursussen worden online gegeven en je kunt er in september, mei en februari mee starten. Bij de cursus wordt gebruik gemaakt van de digitale leeromgeving BrightSpace.

Voor een de cursus Arabisch niveau 1 is geen voorkennis van deze taal vereist. De kosten voor de twaalf lessen (in twaalf weken) voor externen bedraagt € 320,- Van de cursisten wordt verwacht dat zij de lessen thuis voorbereiden (ongeveer drie uur per les). Als afsluiting van de cursus vindt een toets plaats. Als je die succesvol afrondt, ontvangt je een certificaat.

Na afronding van Arabisch niveau 1 kun je steeds een stapje verder gaan tot en met niveau 8. De condities voor de lessen blijven hetzelfde. Als je de cursus semi-intensief volgt duurt de cursus zes weken en krijg je twee keer per week les (juni en juli). De online Intensieve Arabische cursussen kun je volgen in augustus. Deze cursus heeft dezelfde inhoud als de praktische cursussen niveau 1+2, maar wordt overdag gegeven gedurende drie weken, vijf dagen per week. De kosten hiervoor bedragen € 565,-

Arabisch met Superprof, Privéles of Online

Leer Arabisch online met Superprof
Volg Arabische les online ǀ Visualhunt - Aspire-edu

Start snel met je eerste Arabische les!

Superprof

Via Superprof worden in en rond Den Haag een twintigtal docenten Arabisch aangeboden. Je komt voor elk niveau wel een geschikt iemand tegen. Je kunt docenten vinden die je als beginner of gevorderde helpen met je Arabische spreek-, schrijf- luister- en leesvaardigheid en woordenschat. Eigenlijk te veel om op te noemen. Ze komen bij jou thuis, je kunt les krijgen bij de leraar thuis of online. Voor de prijs hoef je het niet te laten want die variëren van ongeveer € 15,- tot € 30,- per uur. Een ander pluspunt is dat de eerste les altijd gratis is.

Bijles Den Haag

In de cursus Arabisch bij Bijles Den Haag wordt Modern Standaard Arabisch (MSA) gegeven. Ze geven zowel een-op-een als in kleine groepen bijles Arabisch op diverse locaties. Bijles Arabisch wordt aan huis, in de bibliotheek bij jou in de buurt, en op de Noordwal in Den Haag gegeven. De individuele bijles Arabisch kost € 25,- per uur (exclusief reiskosten) en de Arabische bijles in groepsverband (vanaf twee leerlingen) € 13,- per uur (per leerling).

Latilingua

 Sinds 2016 geeft Latilingua taalcursussen in Rijswijk en Den Haag om kinderen en volwassenen van alle leeftijden te helpen bij het leren van een nieuwe taal of het verbeteren van hun taalvaardigheid. De Arabische privélessen worden gegeven op hun locatie aan de Veraartlaan in Rijswijk of online via Skype. De niveaus zijn gebaseerd op de internationaal erkende standaard voor taalniveaus (A1, A2, B1, B2, C1 en C2). Ze kijken eerst met jou wat je wensen zijn en wat je taalniveau is. Bij Latilingua staan professionele, Arabische moedertaalsprekers voor je klaar om je het Modern Standaard Arabisch (MSA), Marokkaans-Arabisch of Egyptisch-Arabisch te leren. Voor meer informatie over bijvoorbeeld de kosten kun je contact opnemen met telefoonnummer 0031 6875 47 993 of mailen naar latilingua@gmail.com.

Heb jij nu besloten hoe en waar je de Arabische taal gaat leren?

 

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!