"Dit is mijn wijk, hier ben ik geworden wie ik ben", zegt de eigenaresse van espressobar Dates. Haar ouders komen uit Marokko, haar schoonouders uit India/Pakistan, haar man is een Hagenees en zijzelf een Rotterdamse: " Wat wil je nog meer?". Een Marokkaans-Rotterdamse voorbijgangster omarmt de geschiedenis van haar stad ('Platgebombardeerd en door de mensen zelf weer opgebouwd') en een dichter die vijf jaar geleden arriveerde uit Sierra Leone weet van gekkigheid niet hoe hij zijn woonplaats moet loven: "Je bent de hoop voor de moderne beschaving."

Dit citaat van Stevo Akkerman uit de krant Trouw over de VPRO Tegenlicht-documentaire Mijn Stad is mijn Hart (2018) klinkt hoopvol voor een multiculturele samenleving.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 13,3 procent van de Rotterdammers zichzelf als Moslim ziet, tegen vijf procent landelijk. Dat komt neer op zo'n 80.000 Moslims voor de gehele gemeente Rotterdam. Er staan dan ook zo'n 30 tot 35 moskeeën in de stad.

De Grootste Moskee

De grootste moskee van Nederland is de Essalam moskee in de Rotterdamse wijk Feijenoord, nabij voetbalstadion de Kuip. De oorspronkelijke moskee werd in 1987 opgericht, maar bleek al gauw te klein. De bouw van de nieuwe moskee duurde zeven jaar van 2003 tot 2010. De moskee is nu 2600 m2 en heeft drie verdiepingen. De moskee werd door een Nederlandse architect ontworpen. Het ontwerp is gebaseerd op het zogeheten medinaconcept (naar de architectuur van de grote moskee in Medina) en bouwt in stijl voort op de traditie van onder andere de vijftiende-eeuwse mammelukse architectuur te Caïro.

De Mevlana moskee in Rotterdam
Deze moskee werd in 2006 door Rotterdammers beoordeeld als het mooiste gebouw ǀ Visualhunt - Roel Wijnants

Toch is de Mevlana moskee aan het Mevlanaplein bij de Rotterdammers meer bekend. De moskee werd in 2001 voor de Turks-Nederlandse gemeenschap gebouwd. De moskee heeft twee minaretten van 42 meter hoog en een met koper bekleed koepeldak. In de gebedsruimte is plaats voor 1.400 gelovigen. In april 2006 werd de Mevlana moskee in een publieksverkiezing door het City Informatiecentrum verkozen tot het mooiste gebouw van Rotterdam.

Omdat Rotterdam een stad is met meer dan 170 verschillende nationaliteiten en dus met recht een multiculturele stad kan worden genoemd is het handig om een woordje Arabisch te spreken. Superprof heeft voor je uitgezocht waar je als beginner en gevorderde in de stad terecht kunt.

De beste leraren Arabisch beschikbaar
Muna
5
5 (7 reviews)
Muna
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (9 reviews)
Nadine
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (4 reviews)
Mohammad
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muhammad
5
5 (7 reviews)
Muhammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohamed
5
5 (10 reviews)
Mohamed
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (3 reviews)
Mohammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chalkhane
4,5
4,5 (2 reviews)
Chalkhane
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abdulhamid
5
5 (4 reviews)
Abdulhamid
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (7 reviews)
Muna
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (9 reviews)
Nadine
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (4 reviews)
Mohammad
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muhammad
5
5 (7 reviews)
Muhammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohamed
5
5 (10 reviews)
Mohamed
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (3 reviews)
Mohammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chalkhane
4,5
4,5 (2 reviews)
Chalkhane
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abdulhamid
5
5 (4 reviews)
Abdulhamid
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Arabisch voor Beginners

Volksuniversiteit Rotterdam

De Volksuniversiteit aan de Heemraadsingel in Rotterdam geeft Arabische taalcursussen op verschillende niveaus. Arabisch is een lastige taal voor mensen die met het Latijnse schrift zijn opgevoed. Je moet, in zekere zin, helemaal opnieuw beginnen. De lessen worden vanuit het Nederlands gegeven. Je moet rekenen op gemiddeld twee uur huiswerk per week. Je leert Modern Standaard Arabisch, de hedendaagse Arabische standaardtaal waarmee je in de gehele Arabische wereld terecht kunt. De Cursus Arabisch I. O.I voor beginners kost € 207,- . Je kunt deze cursus van zestien lessen op donderdag van 11.15 uur tot 12.45 uur volgen. Wil je de cursus liever donderdagavond volgen dan betaal je € 230,-. De cursussen worden gegeven op de locatie van de Volksuniversiteit.

Ettaouhid

Ettaouhid is een onafhankelijke sociaal culturele vereniging met een Islamitische grondslag in hartje van Rotterdam (Schietbaan 100A). Deze vereniging is ruim 25 jaar geleden opgericht door de Rotterdams Islamitische gemeenschap. Ze zetten zich in voor zowel alle leden van het Islamitisch gezin, evenals voor buurtgenoten in de wijk. Ze geven Arabische les voor kinderen (vanaf zes jaar), maar ook voor volwassenen. Wil je je aansluiten of informatie over de kosten mail dan naar info@ettaouhid.nl.

Arabisch Taalcentrum IUR

In dit taalcentrum van de Islamic University aan de Bergsingel in Rotterdam worden cursussen Arabisch aangeboden op acht niveaus. Beginners die niet of nauwelijks kennis van de Arabische taal hebben kunnen zich inschrijven voor de cursus Arabisch niveau 1. Per niveau duurt de cursus elf weken met in totaal 44 lesuren (exclusief zelfstudie), waarbij de lessen op zaterdag worden gegeven. Cursisten die met goed gevolg de tentamens hebben afgelegd, krijgen een certificaat waarin vermeld staat over welk niveau ze beschikken. Het cursusgeld bedraagt 265,- per niveau.

Hier kun je ook Islamitische theologie studeren
In dit taalcentrum van de Islamitische universiteit in Rotterdam kun je een een cursus Arabisch voor beginners volgen ǀ Visualhunt - FaceMePLS

Taal- en Trainingscentrum

Eenmaal per jaar (in januari) organiseert dit centrum van de Erasmus Universiteit in Rotterdam een dubbele cursus Arabisch 1 + 2 voor beginners. De cursus bestaat uit twintig lessen van 2,5 uur. Tijdens deze online cursus leer je de beginselen van de Arabische taal, waarbij de nadruk ligt op de vaardigheden lezen, luisteren, schrijven en spreken in een alledaagse context. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld:

  • Kennis maken en jezelf voorstellen;
  • Familie;
  • De weg vragen en wijzen;
  • Een afspraak maken of een mening geven;
  • Grammatica;
  • Vocabulaire.

Tussendoor hoef je geen examen te doen. Je stroomt dus automatisch door van niveau beginners 1 naar niveau beginners 2. Aan het eind van het traject is de stof van twee cursusniveaus behandeld. Afsluitend doe je examen en kun je een certificaat behalen.

Aan het einde van de cursus ben je in staat om naast bovengenoemde punten, het Arabische alfabet te lezen en te schrijven en een eenvoudig gesprek te voeren en te begrijpen. Daarnaast beschik je over een bescheiden woordenschat zodat je in veelvoorkomende en alledaagse situaties kunt communiceren. Het eindniveau van de cursus is beginners 2, vergelijkbaar met het A1.2 niveau van het Common European Framework of Reference (CEFR).

De kosten voor deze cursus bedragen voor studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit € 489,- Als buitenstaander betaal je € 689,-

Educaplus Academie

Deze academie aan de Catharina Beersmanstraat in Rotterdam geeft klassikaal Arabische les, naast kinderen ook voor volwassenen. De taalcursussen worden aangeboden op A1 en A2 niveaus. De cursus Arabisch begint drie keer per jaar. De lessen duren negentig minuten en vinden plaats op elke woensdagavond. Inschrijven is altijd mogelijk. De kosten voor de cursus Arabisch voor volwassenen bedragen € 175-, per cursus (elf lessen van anderhalf uur) en zijn exclusief studiemateriaal en studieplan. Voor meer informatie kun je mailen naar: info@educaplus.nl.

Arabisch leren in de klas
Je kunt ook kiezen voor klassikaal Arabisch onderwijs ǀ Visualhunt - Global Partnership for Education - GPE

Volg je Arabische lessen met een expert op dit gebied!

Arabisch voor Gevorderden en Professionals

Bij de bovengenoemde Volksuniversiteit van Rotterdam kun je ook een cursus Arabisch voor gevorderden volgen, onder de naam Arabisch 4e jaar of 5e jaar. Twijfel je over je niveau dan kun je een mail sturen naar info@vu-rotterdam.nl. Beide cursussen bestaan uit 24 lessen van anderhalf uur en worden op woensdagavond aan de Heemraadsingel gegeven. De kosten voor de 4e jaar cursus bedraagt € 377,- en voor de 5e jaar cursus € 339,-.

Als je een bacheloropleiding wilt volgen dan zal je naar Amsterdam moeten reizen. Aan de Universiteit van Amsterdam kun je de bachelor Arabische taal en cultuur volgen. De opleiding duurt drie jaar. Je kunt de studie in voltijd of deeltijd volgen. Je moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • In het bezit zijn van een Vwo-diploma (het profiel Cultuur en maatschappij heeft de voorkeur);
  • In het bezit zijn van een Hbo-(propedeuse) diploma of Hbo-bachelor;
  • Via een Colloquium doctum.

Met een bachelor diploma Arabische taal en cultuur kun je je verder studeren om een master te behalen. Er zijn er een aantal om uit te kiezen.

Met bijvoorbeeld de eenjarige master Lerarenopleiding Arabisch word je opgeleid tot leraar eerste graad Arabisch.

Start gauw met je cursus Arabisch!

Arabisch via Superprof, Privéles of Online

Superprof

Via Superprof worden in en rond Rotterdam een twintigtal docenten Arabisch aangeboden. Je komt voor elk niveau wel een geschikt iemand tegen. Je kunt docenten vinden die je als beginner of gevorderde helpen met je Arabische spreek-, schrijf- luister- en leesvaardigheid en woordenschat. Eigenlijk te veel om op te noemen. Ze komen bij jou thuis, je kunt les krijgen bij de leraar thuis of online. Voor de prijs hoef je het niet te laten, want die variëren van ongeveer € 15,- tot € 30,- per uur. Een ander pluspunt is dat de eerste les altijd gratis is.

Ziggurat Taaltrainingen

Wil je een taalcursus die is toegespitst op jouw niveau, wensen en behoeften, kies dan voor een privétraining Arabisch. Deze cursus richt zich helemaal op wat jij nodig hebt, bijvoorbeeld voor je werk als zelfstandige of om beter te leren spreken, lezen of schrijven in het Arabisch.

Je volgt de lessen bij je eigen, vaste docent, op de tijden die jou het best uitkomen. Dat kan bij jou thuis, op het werk of bij Ziggurat aan het Weena-Zuid in Rotterdam. Het aantal lessen en de duur van de taalcursus is afhankelijk van wat je wilt bereiken. In een gratis intakegesprek wordt samen met de docent bepaald wat je wilt of moet leren, zodat je precies de lessen krijgt die je nodig hebt. Aan het eind van de training heb je de doelen behaald die we in het intakegesprek hebben besproken en ontvang je een certificaat. Voor verdere informatie kun je contact opnemen met telefoonnummer 010-3072756.

Arabisch leren Rotterdam via Superprof.

Je kunt ook privéles Arabisch nemen
Neem Arabische les online ǀ Visualhunt - wgreller

Laudius

De erkende zelfstudie cursus Arabisch (Egyptisch) voor beginners van Laudius is zeer geschikt voor iedereen die naar Egypte op vakantie gaat of die de taal op zakelijk gebied wil gebruiken. Het duidelijke cursusmateriaal met veel sprekende afbeeldingen en de doordachte luister- en spreekvaardigheidsoefeningen zorgen voor een optimaal studieplezier. Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om deze cursus te kunnen volgen en je kunt op elk moment van het jaar starten met deze cursus. De cursus duurt bij een gemiddeld studietempo drie maanden en je betaalt € 119,- per maand. Ze bieden ook cursussen Golf-Arabisch en Levantijn-Arabisch voor beginners.

Weet jij nu op welke manier en waar je Arabisch gaat leren?

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!