Het leren van Arabisch is voor iemand met een niet-Arabische achtergrond niet echt eenvoudig. Arabisch leren vereist veel toewijding en zelfmotivatie om het alfabet onder de knie te krijgen, te lezen en te schrijven, om nog maar te zwijgen van het uitspreken van de verschillende woorden. We geven je hier een paar redenen waarom dat zo is:

 • Arabisch wordt van rechts naar links geschreven;
 • Het Arabische alfabet bestaat uit 28 letters;
 • Het Arabisch heeft slechts drie klinkers, 'a', 'oe' en 'i';
 • Het Arabisch kent verbindende en niet-verbindende letters. Een verbindende letter schrijf je in een woord vast aan de letter die erop volgt. Een niet-verbindende letter staat los van de volgende letter;
 • Het Arabische schrift kent geen hoofdletters.

Arabisch staat in de top vijf van de meest gesproken talen ter wereld (2020) op de vijfde plaats met zo’n 319 miljoen moedertaalsprekers. Arabisch is in 26 landen de officiële taal. Het taalgebied bestrijkt daarmee zo’n 6.000 kilometer. Het Modern Standaard Arabisch (MSA) is een soort ABN voor de Arabische wereld. Dit MSA is het communicatiemiddel bij uitstek van de ontwikkelde Arabieren. De taal wordt gebruikt in kranten, literatuur, officiële toespraken, kringen van intellectuelen en op radio en televisie. Maar er zijn nog meer verschillen.

Arabische les Amsterdam, vind een leraar op Superprof.

Klassiek Arabisch is de taal van de Koran
Er zit een verschil tussen Klassiek Arabisch en Modern Standaard Arabisch ǀ Pixabay - EjupLila
 • Je hebt Klassiek Arabisch, een vorm van Arabisch die erg lijkt op Modern Standaard Arabisch, waarin het islamitische heilige boek, de Koran, is geschreven;
 • Het Arabisch verschilt afhankelijk van in welk Arabisch sprekend land je bent. Dit betekent dat als je Egyptisch Arabisch leert, het anders zal zijn dan het Marokkaans of Libanees Arabisch. Je zult merken dat sommige Arabische woorden, uitdrukkingen, zinnen en grammaticale structuren verschillen, .
De beste leraren Arabisch beschikbaar
Muna
5
5 (7 reviews)
Muna
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (9 reviews)
Nadine
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (4 reviews)
Mohammad
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muhammad
5
5 (7 reviews)
Muhammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohamed
5
5 (10 reviews)
Mohamed
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (3 reviews)
Mohammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chalkhane
4,5
4,5 (2 reviews)
Chalkhane
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abdulhamid
5
5 (4 reviews)
Abdulhamid
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (7 reviews)
Muna
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (9 reviews)
Nadine
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (4 reviews)
Mohammad
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muhammad
5
5 (7 reviews)
Muhammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohamed
5
5 (10 reviews)
Mohamed
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (3 reviews)
Mohammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chalkhane
4,5
4,5 (2 reviews)
Chalkhane
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abdulhamid
5
5 (4 reviews)
Abdulhamid
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Hoe Zit het met de Arabische Cultuur in Amsterdam?

Nederland telt zo’n 453 moskeeën, waarvan er 25 in Amsterdam staan. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 11,3 procent van de Amsterdammers Moslim is. Moslims zijn daarmee de grootste religieuze groep in de stad.

In de jaren 60 kwamen de eerste Turkse en Marokkaanse gastarbeiders naar Nederland. Zij stichtten hun eigen moskeeën. De Al Kabir moskee is de eerste moskee die in 1972 in Amsterdam werd opgericht. Van een kerk kregen ze de kelderruimte aangeboden. Na een aantal jaren verhuisden ze naar Cinetol (een bioscoop) in de Tolstraat. In 1982 werd een voormalige garage aan de Weesperzijde verbouwd tot volwaardige gebedsruimte, waar de moskee Al Kabir nu nog steeds gevestigd is.

Naast het feit dat moskeeën een onderkomen vonden in bestaande gebouwen zijn er ook nieuwe moskeeën gebouwd in Amsterdam. Een voorbeeld hiervan is de Westermoskee in stadsdeel West, de grootste moskee in Amsterdam: 780 gelovigen kunnen hier bidden. De moskee is in april 2016 in gebruik genomen en ligt aan het Piri Reïsplein.

Moskeeën worden vaak gezien als toegewijd aan de Koran, maar ze geven ook vaak lessen in Klassiek Arabisch waarbij je tegelijkertijd leert over de Koran. Aarzel dus niet om te kijken of er in Amsterdam een moskee, cultureel centrum of vereniging is die Arabisch onderwijst.

Van groot belang is, dat als je je gaat verdiepen in het Arabisch, je weet waarvoor je het wilt gaan gebruiken.

Cursus Arabisch voor Beginners

Volksuniversiteit Amsterdam

De Volksuniversiteit biedt Arabische les op verschillende niveaus. Van beginner tot gevorderde. Je kunt kiezen uit een cursus Modern Standaard Arabisch (MSA), een cursus Marokkaans-Arabisch of een cursus Egyptisch-Arabisch. Als je twijfelt over je keuze dan kun je een gratis online informatiesessie bijwonen. Wil je bijvoorbeeld MSA leren lezen, schrijven spreken én verstaan, kies dan voor de online cursus Modern Standaard Arabisch I. In deze cursus leer je de beginselen van deze prachtige taal die teruggaat op het Klassiek Arabisch van de Koran. Je leert het alfabet en de beginselen van de grammatica. Aan het eind kun je simpele teksten lezen. Deze cursus kost voor twaalf lessen van anderhalf uur € 205,- Wil je toch eerst meer weten, neem dan een kijkje op de website https://www.volksuniversiteitamsterdam.nl/talen/arabisch.

Leer jezelf uitdrukken in de Arabische taal
Bij een cursus Arabisch voor beginners leer je om eenvoudige gesprekken te voeren ǀ Visualhunt - delayed gratification

Leer Arabisch

Dit taleninstituut aan de Notweg in Amsterdam werd in 2005 opgericht door Nayla Chebli, geboren en getogen in Libanon. Sinds 1999 woont ze in Amsterdam. Je kunt er een cursus Arabisch volgen op verschillende niveaus. De cursus Modern Standaard Arabisch en Levantijns Arabisch voor absolute beginners wordt in de avond gegeven. Voor  een cursus van twaalf lessen van twee uur per week betaal je € 250,-. Alle lessen worden gegeven door Arabische moedertaalsprekers. Je kunt kiezen voor lessen op locatie of online. Voor meer informatie kun je contact opnemen met telefoonnummer 0623121477 of mailen naar: info@imasterarabic.com.

Start gauw met je cursus Arabisch!

Talencentrum Universiteit van Amsterdam

Bij dit talencentrum aan de Roetersstraat geven ze cursussen Arabisch op allerlei niveaus. Het lesmateriaal is in het Engels, dus je hebt een basiskennis van de Engelse taal nodig. De online introductiecursus Arabisch voor beginners (MSA) is bedoeld voor mensen die willen starten met het leren van de Arabische taal. In de cursus wordt de aandacht verdeeld over algemene taalvaardigheid (spreken, woordenschat en grammatica) en het Arabische schrift. De lessen kun je in de ochtend of in de avond op locatie volgen. De prijs voor 25 uur lessen van 2,5 uur per week bedraagt € 395,-.

Eerste Nederlandse Talenpracticum

Dit talenpracticum aan het Koningsplein in Amsterdam is een kleinschalig instituut voor individueel onderwijs. Je kunt kiezen uit Arabische lessen in het talenpracticum of privélessen. De basiscursus Arabisch voor absolute beginners met minimaal dertig lesuren in het talenpracticum kost € 445,-. Wat je leert:

 • Uitspraak en leren schrijven;
 • Basiswoordenschat o.a.: tellen, familie, kleding, vervoer, huis;
 • Eenvoudige basisgrammatica;
 • Thema’s o.a.: naamwoorden enkelvoud-meervoud, mannelijk en vrouwelijk, persoonlijke voornaamwoorden, nominale zinnen, het werkwoord hebben, begroeten, kleine dialoogjes.

Ga snel aan de slag met je Arabische lessen met een ervaren privéleraar!

Arabisch voor Gevorderden en Professionals

De Arabische cultuur is zeer gastvrij en vrijgevig. Het is een eer wanneer je bij iemand warm wordt verwelkomd. Een weigering op een uitnodiging kan als beledigend worden opgevat. Toon respect door bijvoorbeeld met het volgende rekening te houden:

 • Ga staan wanneer iemand de kamer binnenkomt (de eerste keer);
 • Schud geen hand met een Arabische vrouw, tenzij zij jou haar hand geeft;
 • Spreek niet met Arabische vrouwen voordat je geïntroduceerd bent;
 • Neem altijd een geschenk aan wanneer deze je wordt aangeboden;
 • Vermijd politiek, religie en persoonlijke relaties tussen mannen en vrouwen als gespreksonderwerpen. Ook als men naar jouw mening vraagt is het raadzaam om neutraal te blijven.

Dit zijn dingen die je zeker zult leren als je Arabische taal en cultuur gaat studeren.

Universiteit van Amsterdam

In de bacheloropleiding Arabische taal en cultuur​ word je opgeleid tot arabist en Midden-Oostendeskundige. Je leert de taal spreken en lezen en je krijgt inzicht in de cultuur en de maatschappelijke verhoudingen in de regio. Deze bachelor student leert je kritisch na te denken over hedendaagse vragen over het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Arabisch leren Rotterdam, vind een leraar.

Op de universiteit leer je ook hoe je Arabisch moet schrijven
Op de universiteit leer je alle aspecten van het Arabisch ǀ Visualhunt - ccarlstead

Het is een goede keus om de bacheloropleiding Arabische taal en cultuur te volgen aan de UvA. Er zijn niet veel  academische opleidingen Arabisch in Nederland. Je boft dus als je in Amsterdam woont! De opleiding duurt drie jaar. Je kunt de studie in voltijd of deeltijd volgen.

Als je je als student wilt inschrijven moet je echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • In het bezit zijn van een Vwo-diploma (het profiel Cultuur en Maatschappij heeft de voorkeur);
 • In het bezit zijn van een Hbo-(propedeuse) diploma of Hbo-bachelor;
 • Via een Colloquium doctum.

Met een bachelor diploma Arabische taal en cultuur kun je je verder studeren om een master te behalen. Er zijn er een aantal om uit te kiezen.

Met bijvoorbeeld de eenjarige master Lerarenopleiding Arabisch word je opgeleid tot leraar eerste graad Arabisch.

Arabische Les via Superprof, Privéles of Online

Superprof

Bij Superprof staan er in Amsterdam staan een aantal docenten Arabisch voor je klaar. Je komt voor elk niveau wel een geschikt iemand tegen. Je kunt docenten vinden die je helpen met je Arabische spreek-, schrijf- luister- en leesvaardigheid. Eigenlijk te veel om op te noemen. Ze komen bij jou thuis, je kunt les krijgen bij de leraar thuis of online. Voor de prijs hoef je het niet te laten want die varieert van ongeveer € 15,- tot € 30,- per uur. En…de eerste les is altijd gratis!

Leer Arabisch online
Bij Arabisch online kun je in je eigen tempo studeren ǀ Visualhunt - shixart1985

Arabar

Arabar is een taalschool voor privéles Arabisch in Amsterdam Oost (Robert Kochplantsoen 19), opgericht en gerund door Arwen Salama-van der Burg. Zij studeerde Arabische taal & cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en studeerde cum laude af. Gedurende en na haar studie verbleef ze verschillende langere periodes in Syrië, Libanon en Egypte. Bij Arabar kun je kiezen tussen MSA, Syrisch dialect of een combinatie van beide.

 • MSA: je leert lezen, schrijven en luisteren. Conversatie is in de lessen MSA aanwezig, maar slechts minimaal;
 • Syrisch dialect: je leert ook Arabisch lezen en schrijven, maar de focus ligt meestal op conversatie.

Haar lessen op haar locatie of via videoverbinding (zoom) kosten € 60,- per uur.

Nederlands Talen Instituut

Het NTI biedt de online cursus Arabisch voor beginners aan. Stap voor stap begeleiden ze je door het Modern Standaard Arabisch; het Arabisch dat tegenwoordig wordt gebruikt in de media, literatuur, in formele situaties en dat op school wordt onderwezen. Je bepaalt je eigen tempo en studeert wanneer het jou uitkomt. Iedereen kan meedoen aan de cursus Arabisch voor beginners. Er zijn geen toelatingseisen. Je kunt kiezen uit:

 • Acht maanden van zes uur per week: € 35,58 per maand;
 • Twaalf maanden van vier uur per week: € 23,73 per maand;
 • Zestien maanden van drie uur per week: € 17,80 per maand.

Naast het cursusgeld betaal je € 35,- inschrijfgeld en een certificaat aanvragen kost € 35,75.

Als je besluit om een thuisstudie Arabisch te volgen vergelijk dan LOI, NHA en NTI, omdat dat kan schelen in de prijs.

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!