Eindhoven heeft 234.456 inwoners. In de stad wonen 22,1 procent mensen met een niet-Westerse achtergrond. Deze groep bestaat uit voornamelijk uit mensen met een Marokkaanse (7,3 procent) en Turkse (12,8) achtergrond.

De stad heeft vier moskeeën en een islamitische basisschool, namelijk Tarieq Ibnoe Ziyad, aan de Frankrijkstraat.

De vier moskeeën zijn:

 • De Turkse Fatih-moskee aan de Willemstraat;
 • De Marokkaanse Al-Fourqaan-moskee aan de Otterstraat;
 • De Marokkaanse Anwar-E-Madinah-moskee op het Kastelenplein;
 • De Marokkaanse Arrahmaan-moskee aan de Visserstraat.

Van deze vier is de Turkse Fatih-moskee het grootste. Vanaf 1973 maakte Turkse islamitische gemeenschap gebruik van de voormalige gereformeerde Oosterkerk. De huidige moskee werd ingewijd in 1989 en was de eerste in Ottomaanse stijl gebouwde moskee in Noord-Europa. Het complex bezit een stiftminaret en een grote koepel, geflankeerd door een aantal kleinere koepels. De moskee vervult een sociale functie, ook naar de stad Eindhoven. Tegenwoordig wordt de moskee aan de buitenkant verlicht, waarbij een tulp op de minaret wordt afgebeeld, om de verbondenheid tussen Turkije (waar de tulp vandaan komt) en Nederland te illustreren.

Anders is het gesteld met de Al-Fourqaan- en de Anwar-E-Madinah moskee. Deze moskeeën kwamen regelmatig in het nieuws in verband met omstreden Imams die er predikten.
Arabische les Amsterdam West, vind je leraar op Superprof.

Je kunt de Koran gebruiken om Arabisch te leren
De moskee Anwar-E-Madinah kwam wel eens negatief in het nieuws ǀ Visualhunt - porochelt

Als je meer wilt begrijpen van de islamitische wereld en wat er zich afspeelt is het een goed idee om Arabisch te leren. Vergeet ook niet dat het Arabisch in de top vijf van de meest gesproken talen ter wereld (2020) op de vijfde plaats staat met zo’n 319 miljoen moedertaalsprekers. Arabisch is in 26 landen de officiële taal. Het Modern Standaard Arabisch (MSA) is een soort ABN voor de Arabische wereld. De taal wordt gebruikt in kranten, literatuur, officiële toespraken, kringen van intellectuelen en op radio en televisie. Dus als je deze taal leert open je voor jezelf veel perspectieven.

Superprof is op zoek gegaan waar je in Eindhoven het beste Arabische lessen en cursussen kunt volgen.

De beste leraren Arabisch beschikbaar
Muna
5
5 (7 reviews)
Muna
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (9 reviews)
Nadine
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (4 reviews)
Mohammad
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muhammad
5
5 (7 reviews)
Muhammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohamed
5
5 (10 reviews)
Mohamed
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (3 reviews)
Mohammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chalkhane
4,5
4,5 (2 reviews)
Chalkhane
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abdulhamid
5
5 (4 reviews)
Abdulhamid
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (7 reviews)
Muna
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (9 reviews)
Nadine
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (4 reviews)
Mohammad
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muhammad
5
5 (7 reviews)
Muhammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohamed
5
5 (10 reviews)
Mohamed
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (3 reviews)
Mohammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chalkhane
4,5
4,5 (2 reviews)
Chalkhane
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Abdulhamid
5
5 (4 reviews)
Abdulhamid
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Cursus Arabisch voor Beginners

Volksuniversiteit Eindhoven

Aan de volksuniversiteit in Eindhoven op de locatie wijkcentrum de Dommel aan de Bennekelstraat in Utrecht geven ze Arabische les op niveau één en twee. De cursus bestaande uit 25 lessen Arabisch van anderhalf uur op niveau één worden op woensdagavond gegeven en kosten € 292,-. In de eerste tien lessen leer je het alfabet en verschillende woorden. Daarna worden grammatica, zinsbouw en vervoeging van werkwoorden behandeld. De lessen worden in het Nederlands gegeven. Na het volgen van deze cursus kun je:

 • Simpele zinnen lezen en schrijven;
 • Beheers je de hoofdpunten van de grammatica;
 • Heb je een correcte uitspraak.

De cursus Arabisch niveau twee kun je volgen als je cursus één hebt afgerond. Behalve dat de lessen op donderdagavond plaatsvinden zijn de kosten en de studieduur hetzelfde als de eerste cursus.

Leer het Arabische affabet
Je begint met het leren van het Arabische alfabet ǀ Visualhunt - giftedstudieswku

Alifba

Bij de Arabische taalschool Alifba kun je een cursus Arabisch volgen op verschillende niveaus. De naam Alifba staat voor Alif en Ba, de eerste twee letters van het Arabische alfabet en staat voor een succesvol begin. De cursus Arabisch voor beginners wordt gegeven aan de Jan Heynlaan in Eindhoven. Je wordt onderwezen in het Modern Standaard Arabisch. Deze cursus wordt op woensdagavond van 18.30 uur tot 20.00 uur gegeven en duurt twaalf weken. De kosten bedragen € 180,- exclusief het lesboek. Daarna kun je de cursus voor licht-gevorderden en de cursus Arabisch 3 volgen.

Elycio Talen

Omdat Eindhoven van oudsher een industriële traditie heeft kun je het ook gerichter aanpakken en kiezen voor een cursus Zakelijk Arabisch voor beginners. Een cursus Arabisch is onmisbaar voor bedrijven die zaken willen doen in Arabischtalige landen. De taal Arabisch is cruciaal voor zakelijk succes in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Door deze cursus te volgen kun je je Arabischtalige contacten zelfverzekerder tegemoet treden en met meer resultaat zakendoen. Ze geven individuele en groepstraining op locatie of online. Elycio Talen geeft in Eindhoven les op verschillende locaties. Voor prijzen en verdere informatie kun je contact opnemen door ze te bellen onder telefoonnummer 040-7200960 of mailen naar info@elyciotalen.nl.

Al-Almahl Educatie

Dit instituut aan de Kronehoefstraat biedt Arabische lessen in het Modern Standaard Arabisch voor kinderen (6 tot 16 jaar) en volwassenen. Daarnaast bieden ze voor kinderen ook bijles in andere vakken zoals rekenen, spelling, wiskunde, Frans, economie of natuurkunde. De Arabische taallessen voor kinderen worden op zaterdag en zondag gegeven; voor volwassenen op zaterdag. Voor een schooljaar betaal je voor kinderen € 165,- en als volwassene betaal je voor twintig lessen van twee uur €185,-

Volg je Arabische lessen met een expert op dit gebied!

Arabisch voor Gevorderden en Professionals

Fontys Hogescholen

In onze multiculturele samenleving kom je als professional steeds vaker in contact met mensen die Arabisch spreken. Wil je hun cultuur goed begrijpen en met hen communiceren in hun eigen taal, dan heb je een streepje voor als je de minor Arabische Taal en Cultuur gevolgd hebt.

Deze opleiding van twintig weken is bedoeld voor studenten. Je hebt geen specifieke voorkennis nodig. De minor Arabisch omvat twee periodes van tien weken waarvan zeven tot vijftien contacturen per week, inclusief coaching en twee tentamenweken. De verschillende modules worden afgesloten met zowel schriftelijke als mondelinge toetsen, evenals verschillende soorten schrijfopdrachten.

Cursus Arabisch Rotterdam vind je op Superprof

Leren om Arabisch te schrijven
De minor Arabisch bevat ook schrijfopdrachten ǀ Visualhunt - U.S. Embassy Jerusalem

In deze minor leer je de beginselen van het Modern Standaard Arabisch, dat functioneert als cultuurtaal in de Arabische wereld.

Het doel van de minor Arabisch is:

 • Een basisvocabulaire opbouwt;
 • Korte gesprekken kunt voeren;
 • Het Arabisch alfabet volledig machtig wordt.

Tevens wordt een aantal grammaticale onderwerpen behandeld en bestudeer je culturele en geschiedkundige ontwikkelingen. Je leest een kort literair werk en bediscussieert de culturele relevantie ervan met studiegenoten. Je maakt ook een reis naar Marokko.

Je kunt bij Fontys in september en februari met de minor starten op de locatie De Witte Dame, Emmasingel 48 in Eindhoven.

Als je je echt wilt verdiepen in de Arabische Taal en Cultuur dan zal je naar Universiteit van Amsterdam moeten.

Universiteit van Amsterdam

In de bachelor Arabische taal en cultuur​ word je opgeleid tot arabist en Midden-Oostendeskundige. Je leert de taal spreken en lezen en je krijgt inzicht in de cultuur en de maatschappelijke verhoudingen in de regio. Deze bachelor leidt op tot kritische denkers die hedendaagse vragen over het Midden-Oosten en Noord-Afrika kunnen beantwoorden.

Het is een goede keus om de bacheloropleiding Arabische taal en cultuur te volgen aan de UvA. De opleiding duurt drie jaar. Je kunt de studie in voltijd of deeltijd volgen.

Je moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • In het bezit zijn van een Vwo-diploma (het profiel Cultuur en Maatschappij heeft de voorkeur);
 • In het bezit zijn van een Hbo-(propedeuse) diploma of Hbo-bachelor;
 • Via een Colloquium doctum.

Met een bachelor diploma Arabische taal en cultuur kun je je verder studeren om een master te behalen. Er zijn er een aantal om uit te kiezen. Met bijvoorbeeld de eenjarige master Lerarenopleiding Arabisch word je opgeleid tot leraar eerste graad Arabisch.

Arabisch via Superprof, Privéles of Online

Superprof

Superprof is een fantastische hulpbron die is gemaakt om mensen te helpen gekwalificeerde docenten te vinden die in de regio Eindhoven werken. Bij Superprof staan er in Eindhoven een aantal docenten Arabisch voor je klaar. Je komt voor elk niveau wel een geschikt iemand tegen. Je kunt docenten vinden die je helpen met je Arabische spreek-, schrijf- luister- en leesvaardigheid en woordenschat. Eigenlijk te veel om op te noemen. Ze komen bij jou thuis, je kunt les krijgen bij de leraar thuis of online. Voor de prijs hoef je het niet te laten want die varieert van ongeveer € 15,- tot € 30,- per uur. En…de eerste les is altijd gratis!

Leer online Arabisch
Leer Arabisch in een virtueel klaslokaal ǀ Visualhunt - Phil Roeder

Start gauw je cursus Arabisch met een privéleraar!

Radboud Universiteit

Bij Radboud in’to Languages kun je de cursus Arabisch A1 volgen. Je volgt deze cursus Arabisch online via de Virtual Classroom en altijd met begeleiding van een docent. De lessen vinden plaats in Brightspace, de beveiligde online leeromgeving van de Radboud Universiteit. Je kunt deze cursus volgen als je nog maar weinig kennis van het Arabisch hebt en je je taalvaardigheid verder wilt verbeteren. Je kunt de cursus ook volgen als je de cursus Arabisch leren (op weg naar A1) hebt gevolgd. De nadruk van de cursus ligt op de mondelinge communicatie, maar ook lees-, luister-, en schrijfvaardigheid komen aan bod. Ook leer je meer over de Arabische cultuur.

Na deze online cursus kun je:

 • Eenvoudige woorden, uitdrukkingen en zinnen begrijpen;
 • Eenvoudige, korte vragen stellen en beantwoorden;
 • Een simpel gesprek volgen;
 • Eenvoudige, korte zinnen schrijven over persoonlijke zaken.

De cursus start twee keer per jaar in januari en mei en omvat acht lessen van anderhalf uur en kost € 285,-. Als je de cursus succesvol afrondt ontvang je een certificaat.

Laudius

De erkende zelfstudie cursus Arabisch (Egyptisch) voor beginners van Laudius is zeer geschikt voor iedereen die naar Egypte op vakantie gaat of die de taal op zakelijk gebied wil gebruiken. Het duidelijke cursus materiaal met veel sprekende afbeeldingen en de doordachte luister- en spreekvaardigheidsoefeningen zorgen voor een optimaal studieplezier. Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om deze cursus te kunnen volgen en je kunt op elk moment van het jaar starten met deze cursus. De cursus duurt bij een gemiddeld studietempo drie maanden en je betaalt € 119,- per maand.

Duolingo

Wil je eerst eens wilt kijken of Arabisch echt iets voor je is, ga dan naar de gratis Arabische lessen van Duolingo online. De oefeningen zijn gemaakt om je te helpen de woordenschat op een efficiënte manier te leren en te oefenen.

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1e les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!