Op 1 januari 2020 had Utrecht 357.719 inwoners. Utrecht is een jonge stad met veel studenten en starters. Bijna 130.000 Utrechters hebben een migratieachtergrond (36%). Ruim de helft van hen is in het buitenland geboren (eerste generatie), de andere helft in Nederland (tweede generatie). De stad telt 172 nationaliteiten.

De grootste migratiegroepen in Utrecht zijn inwoners met een Marokkaanse achtergrond (31.000), gevolgd door Turkse inwoners (14.000). Reden waarom het handig is om Arabisch te leren, al is het alleen maar om met je buurtgenoten te kunnen communiceren.

Er staan in Utrecht tien moskeeën, waarvan er vier Turks zijn en zes Marokkaans. Waarom dit onderscheid?

  • Inhoudelijk: Marokkaanse moslims zijn vaker strikt en vroom praktiserend en houden zich aan de regels van de Islam. Ze zijn zeer actief in de rituele praktijk (bidden, moskeebezoek) en de sociale praktijk (halal eten, ramadan). Zij zijn (sterk) van mening dat ook andere moslims moeten leven volgens de regels van de islam. Bij de Turkse moslims is er meer diversiteit en zijn de twee groepen die het meest strikt zijn (vroom en strikt praktiserend) aanmerkelijk kleiner van omvang;
  • Uiterlijk: in Marokkaanse moskeeën speelt het getal vijf een belangrijke rol, vanwege De vijf zuilen van de islam (geloofsbelijdenis, gebed, giften, ramadan en de pelgrimstocht naar Mekka). Turkse moskeeën zijn traditioneel vaak geënt op de regelmatige achthoek (octagon).
Geloofsbelijdenis, gebed, giften, ramadan en de pelgrimstocht naar Mekka
De vijf pilaren van de Islam ǀ Visualhunt - vincentag

Zien we dit terug in de moskeeën in de stad? Een paar voorbeelden!

  • De Ulu Camii Moskee is een Turkse moskee in de Utrechtse wijk Lombok en ligt aan het Moskeeplein, het eerste plein in Nederland dat naar een islamitisch gebedshuis is vernoemd. Vanaf 1983 heeft de Turkse gemeenschap in Lombok gebruikgemaakt van het naastgelegen Badhuis in de Kanaalstraat. In oktober 2015 opende de nieuwe moskee haar deuren en de officiële opening vond in mei 2016 plaats. Dit octogonale gebouw heeft naast een islamitische gebedszaal ook een stilteruimte voor mensen van een ander geloof en is hierin uniek in de wereld. De Ulu moskee is een belangrijke publiekstrekker in Lombok. De moskee is populair onder de scholieren en studenten die iets willen weten over de islam. Het gebouw is toegankelijk voor iedereen.
  • De Marokkaanse Moskee Essalaam aan het Camminghaplantsoen in Utrecht is een nieuw opgebouwde moskee en is officieel geopend in 2005. Op doordeweekse dagen komen er ongeveer 700 mensen naar de moskee en vrijdags zijn dat er zo’n 1200. Tijdens de maand Ramadan loopt dit aantal op tot meer dan 2500 gelovigen. Naast de dagelijkse gebeden worden er Arabische en Koranlessen gegeven aan kinderen en volwassenen. Hier kun je de vijf zuilen van de Islam in herkennen. Door ontmoeting, activiteit en dialoog proberen zij ook autochtonen en allochtonen nader tot elkaar te brengen.
  • Deze Marokkaanse moskee Sayidina Ibrahim is een begrip in de wijk Kanaleneiland (Attleeplantsoen). Met verschillende activiteiten die voor jongeren georganiseerd worden, onderscheiden ze zich van een normale moskee om zodoende maatschappelijk betrokken te zijn in de samenleving. Hoofdfunctie van het gebouw is een islamitische gebedsplaats waar moslims bijeen komen om hun vijf dagelijkse gebeden te verrichten, in die zin dus ook weer gebaseerd op de vijf zuilen van de islam. Ook hier is iedereen welkom om eens te komen kijken.

Wat opvalt dat ondanks de verschillen er een gemeenschappelijke factor is, namelijk dat de meeste moskeeën zich open stellen voor onze cultuur om zodoende een gezonde integratie te bereiken. Utrechters kunnen ook een stapje doen door Arabisch te leren en de cultuur van hun stadsgenoten te begrijpen. Superprof heeft voor je uitgezocht hoe je dit kunt aanpakken, Ga ervoor!

Cursus Arabisch Rotterdam kan je vinden op Superprof

De beste leraren Arabisch beschikbaar
Nadine
5
5 (9 reviews)
Nadine
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (6 reviews)
Muna
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (4 reviews)
Mohammad
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muhammad
5
5 (7 reviews)
Muhammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (3 reviews)
Mohammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chalkhane
4,5
4,5 (2 reviews)
Chalkhane
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shaden
5
5 (4 reviews)
Shaden
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marih
5
5 (2 reviews)
Marih
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Nadine
5
5 (9 reviews)
Nadine
26€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muna
5
5 (6 reviews)
Muna
13€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (4 reviews)
Mohammad
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Muhammad
5
5 (7 reviews)
Muhammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mohammad
5
5 (3 reviews)
Mohammad
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Chalkhane
4,5
4,5 (2 reviews)
Chalkhane
15€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Shaden
5
5 (4 reviews)
Shaden
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Marih
5
5 (2 reviews)
Marih
17€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Cursus Arabisch voor Beginners

Volksuniversiteit Utrecht

De Volksuniversiteit aan de Nieuwegracht biedt Arabische les op verschillende niveaus. Van beginner tot gevorderde. In principe begin je altijd op niveau 1. Deze cursus is bestemd voor beginners, die nog geen kennis van het Arabisch hebben. Er is ook geen andere speciale voorkennis vereist. De bedoeling van de cursus is om je langzaam het Modern Standaard Arabisch te leren. De nadruk van de cursus ligt allereerst op het leren van het Arabische alfabet. Daarnaast wordt er geoefend met spreek- en luistervaardigheid aan de hand van praktische situaties. Schrijfvaardigheid leer je door korte schrijfopdrachten te maken, waarbij tegelijkertijd wordt gewerkt aan de opbouw van grammaticale kennis. Het huiswerk neemt ongeveer drie uur per week in beslag. De cursus kost voor twaalf lessen van anderhalf uur € 170,-. De lessen worden op maandagmiddag op locatie gegeven.

Gebruik een Arabisch toetsenbord om het alfabet te leren
Het eerste wat je moet leren is het Arabische alfabet ǀ Pixabay -quinntheislander

Babel

In dit openbare cursuscentrum kun je onder anderen de beginnerscursus Arabisch Niveau 1 volgen. Je leert hier het Modern Standaard Arabisch (MSA). Na deze cursus:

Deze cursus bestaat uit negen bijeenkomsten van anderhalf uur op de locatie van Babel aan het Campusplein 14 in Utrecht. Je moet rekenen op twee uur huiswerk per week. De kosten bedragen € 190,-.

Taaldivers

De belangstelling voor de het Arabisch neemt aanzienlijk toe. Het is een taal die door ongeveer 250 miljoen mensen in meer dan 20 verschillende landen wordt gebruikt. Bij taleninstituut Taaldivers aan de Stroyenborchdreef in Utrecht worden cursussen aangeboden in de Arabische taal en cultuur. Het niveau varieert van beginner tot gevorderde, maar je kunt ook kiezen voor een cursus Marokaans-Arabisch. Al hun cursussen bedragen voor tien lessen van twee uur per week € 180,-. De cursussen worden op locatie door professionele, bekwame en bevoegde docenten gegeven.

Volg je Arabische lessen met een expert op dit gebied!

Arabisch voor Gevorderden en Professionals

Universiteit Utrecht

Aan de universiteit van Utrecht, bij de faculteit Geesteswetenschappen kun je de bachelor Islam en Arabisch volgen. Struikel je misschien over het woord ‘Islam’, dan is dat onterecht. Of je nu moslim bent, christen of ongelovig, dat maakt voor de studie niets uit.

In Utrecht bestudeer je de islam niet alleen als religie, maar ook als historisch en maatschappelijk verschijnsel. Hoe hebben moslims in heden en verleden, op verschillende continenten, hun godsdienst begrepen en in de praktijk gebracht? Aan bod komen onderwerpen zoals de positie van vrouwen en de beeldvorming over islam. Maar je duikt ook in de rijke geschiedenis van de Arabische wereld.

Je kunt de Koran gebruiken om Arabisch te leren
Als je de studie Islam en Arabisch gaat volgen, leer je ook om de Koran te lezen ǀ Pixabay - 8499117

Zonder kennis van het Arabisch kun je echter de Koran niet lezen. Het leren van de taal vormt daarom een belangrijk onderdeel van de studie.

De studie duurt drie jaar en wordt in voltijd in het Nederlands gegeven.

Je wordt toegelaten tot de studie als je in het bezit bent van:

  • Een Vwo-diploma met de profielen Cultuur & Maatschappij, Economie & Maatschappij, Natuur & Gezondheid en/of Natuur & Techniek;
  • Een propedeuse of einddiploma van een universiteit of hogeschool die onder de Wet op het Hoger onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek (WHW) valt.

Na deze bachelor studeren de meeste studenten door voor een master.

Je kunt kiezen uit:

  • Het één jaar durende masterprogramma Religie en samenleving dat zich richt zich op het fenomeen religie in het publieke domein.
  • De tweejarige onderzoek master Religious Studies waarin je niet alleen religieuze teksten zoals de Bijbel en de Koran bestudeert, maar ook religieuze iconen, gebouwen, kleding en alledaagse praktijken.

Als je de bachelor Islam en Arabisch volgt, kun je er ook voor kiezen om de minor Arabisch erbij te doen. Deze intensieve taaltraining kun je volgen als je bijvoorbeeld meer aan je Arabische taalverwerving wilt doen. De minor bestaat uit vier verplichte cursussen, waar je je apart voor moet inschrijven.

Arabisch via Superprof, Privéles of Online

Superprof

Via Superprof worden in en rond Utrecht een aantal docenten Arabisch aangeboden. Je komt voor elk niveau wel een geschikt iemand tegen. Je kunt docenten vinden die je als beginner of gevorderde helpen met je Arabische spreek-, schrijf- luister- en leesvaardigheid en woordenschat. Eigenlijke te veel om op te noemen. Ze komen bij jou thuis, je kunt les krijgen bij de leraar thuis of online. Voor de prijs hoef je het niet te laten want die variëren van ongeveer € 15,- tot € 30,- per uur. En…de eerste les is altijd gratis!

Neem privéles om je Arabisch te verbeteren
Neem Arabische bijles online ǀ Bron: Visualhunt - ibm4381

Josien Boetje

Boetje is cum laude afgestudeerd in Arabische taal en cultuur in Utrecht en heeft eerstegraads leraren opleiding Arabisch. Ze geeft privéles Arabisch bij jou thuis, bij haar thuis of op een externe locatie in de regio Utrecht. De lessen duren in meestal minimaal anderhalf uur. Voor de lessen beginnen wordt er een intakegesprek gehouden, waarna je startniveau, je streefniveau en je leerstijl wordt bepaald. Je kunt contact met haar opnemen via haar website https://www.josienboetje.com/priveles/.

Start gauw met je cursus Arabisch!

Leidse Onderwijsinstellingen

Bij het LOI kun je de online Taalcursus Modern Standaard Arabisch op beginnersniveau volgen. Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig. Wil je Arabisch leren omdat je daar bijvoorbeeld op je werk mee te maken krijgt, op vakantie wilt gaan naar een Arabisch sprekend land of gewoon uit interesse, dan is deze cursus Arabisch een goede start. Na afloop van deze cursus ben je in staat om teksten te lezen (van klassiek tot modern) en kun je (eenvoudige) Arabische gesprekken volgen, bijvoorbeeld op de tv-zender Al Jazeera. De studieduur van deze cursus is tien maanden en je moet uitgaan van ongeveer acht uur studie per week. Deze online cursus kost € 390,- plus € 29,50 inschrijfkosten.

Zet dus je beste beentje voor om deze interessante taal te leren. Je zult er geen spijt van krijgen!

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!