"De enige manier om een nieuwe programmeertaal te leren, is door er programma's in te schrijven." - Dennis Ritchie

In de afgelopen jaren zijn er veel artikelen geschreven over de meest populaire en meest gebruikte computerprogrammeertalen. Aan de top van de meeste computerwetenschappen staat de lijst met experts meestal Python en Java.

Beginners kunnen echter geen onderscheid maken tussen de twee en er een kiezen die het beste bij hen past bij het leren van de basisprincipes van computerprogrammering. We zullen ons in de blog van vandaag concentreren op de vergelijking tussen Java en Python. Dit om onze lezers te helpen de juiste programmeertaal te kiezen voor hun unieke behoeften.

De beste leraren Programmeren beschikbaar
Max
5
5 (13 reviews)
Max
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boris
4,9
4,9 (11 reviews)
Boris
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mehdi
5
5 (5 reviews)
Mehdi
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Erik
5
5 (4 reviews)
Erik
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (7 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Max
5
5 (13 reviews)
Max
50€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Boris
4,9
4,9 (11 reviews)
Boris
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Sebastien
5
5 (5 reviews)
Sebastien
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Remsey
4,9
4,9 (8 reviews)
Remsey
20€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Tymen
4,6
4,6 (5 reviews)
Tymen
10€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Mehdi
5
5 (5 reviews)
Mehdi
30€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Erik
5
5 (4 reviews)
Erik
35€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Yanick
4,7
4,7 (7 reviews)
Yanick
25€
/u
Gift icon
1e les gratis!
Let's go

Bepalen Welke Computerprogrammeertaal het Beste is

Besluiten om te leren programmeren in een digitale wereld was waarschijnlijk een gemakkelijke keuze gezien de welvaart en werkzekerheid van informatica en technologie. Aan de andere kant zijn we ervan overtuigd dat het kiezen van een programmeertaal verre van eenvoudig was.

We garanderen dat je jezelf vragen hebt gesteld zoals: welke programmeertaal moet ik leren? Welke is de beste en meest welvarende? Is Java of Python beter om als beginner te leren?

Gelukkig begeleiden veel online blogartikelen, zoals deze, aspirant-computerprogrammeurs in de juiste richting om hen te helpen verstandige beslissingen te nemen in hun professionele leven. Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van zowel Python als Java, zodat je de juiste optie kunt selecteren voor jouw unieke behoeften.

De keuze tussen Java en Python is afhankelijk van het gebruik
Je moet eerst bepalen welke computerprogrammeertaal voor jou het beste is ǀ Unsplash - Fotis Fotopoulos

De Voors en Tegens van Java

Allereerst is het essentieel om te vermelden dat Java al meer dan 25 jaar bestaat en wereldwijd door veel programmeurs wordt gebruikt. Hoewel Java is gemaakt door hetzelfde bedrijf Oracle, moet het niet worden verward met de programmeertaal Javascript.

De volgende zijn twee voordelen van het gebruik van Java:

 • Java-programmering is onafhankelijk: De platform onafhankelijkheid van Java is een uitstekende zaak. Het hangt niet alleen af van de platforms die het herkent, en de Java-code kan snel over verschillende besturingssystemen worden verplaatst;
 • Java is veilig: In vergelijking met andere computerprogrammeertalen is Java relatief veilig en minder kwetsbaar voor veiligheidsbedreigingen omdat het pointers en een Security Manager heeft.

Zijn er nadelen aan het gebruik van Java? Zoals alles in het leven heeft Java enkele gebreken. Er zijn twee nadelen van het gebruik van Java:

 • Uitgebreid: In de wereld van computerprogrammering betekent breedsprakig te veel woorden om een ​​eenvoudig probleem te beschrijven. Het overschrijven en te veel uitleggen van code om een ​​eenvoudige taak uit te voeren, kan meer een nadeel dan een voordeel worden;
 • Slechte prestaties: Op een of ander moment hebben alle programmeertalen te maken met slechte prestaties. Java presteert echter slecht om redenen zoals de garbage collector-optie, verkeerde caching configuratie en thread-deadlocks.

De Voor- en Nadelen van het Gebruik van Python

Als de meest prominente concurrent van Java, moeten de voor- en nadelen van de programmeertaal Python worden overwogen. Python werd in 1991 opgericht als een programmeertaal op hoog niveau en heeft programmeurs uit alle delen van de wereld jarenlang enorm geholpen.

Hieronder volgen de twee belangrijkste voordelen van het gebruik van Python:

 • Gebruiksvriendelijk: Python wordt bewonderd door veel beginnende programmeertalenten vanwege de gebruiksvriendelijke taal en leesbaarheid. Het is essentieel om te vermelden dat leerlingen de basis van Python snel oppikken. In vergelijking met andere programmeertalen is er een beperkte taal nodig om op hetzelfde punt te komen;
 • Veelzijdig: Python is zeer aanpasbaar aan andere besturingssystemen en software, waardoor het een van de universele talen is die momenteel wordt gebruikt.

Enkele Valkuilen van Python

Zoals het geval is met Java, zijn er enkele nadelen van het gebruik van Python die sommige gebruikers hebben gevonden. Zoals? De volgende zijn enkele nadelen van Python:

 • Problematisch met mobiele ontwikkeling: Als je het aan andere computerprogrammeurs zou vragen, zouden de meesten het erover eens zijn dat Python niet wordt aanbevolen voor het ontwikkelen van mobiele apps. Zowel Android als iOS ondersteunen geen Python.
 • Threading-problemen: Aangezien Python een Global Interpreter Lock (GIL) heeft, is er maar één thread die tegelijkertijd werkt, wat frustratie veroorzaakt bij gevorderde programmeurs die gewend zijn aan andere talen.

Nu we de voor- en nadelen van zowel Java als Python hebben overwogen, is het dan nu veilig om een ​​winnaar te kronen die oppermachtig is boven de ander? Aangezien zowel Python als Java hun unieke voor- en nadelen hebben, is het moeilijk om te zeggen dat één beter is. Voor gebruiksvriendelijkheid, veelzijdigheid en relatief gemak voor beginners raden we echter toch Python aan.

Welke Programmeertaal Eerst Leren: Java of Python?

Java kan het best worden gebruikt bij het werken aan programmeerprojecten in de bedrijfsomgeving
Java is gemaakt door informatica-ingenieurs ǀ Pixabay - Innovalabs

Stel dat je de tijd of de noodzaak hebt om twee programmeertalen te leren voor je op informatica gebaseerde carrière. In dat geval wordt het ten zeerste aanbevolen om de basis te verwerven van programmeertalen die regelmatig worden gebruikt. Zoals? Python en Java.

Beide behoren tot de top vijf van programmeertalen die momenteel in de technologische industrie worden gebruikt. Python en Java openen veel deuren voor succes.

Toch rijst de vraag, welke taal moet men eerst leren, Python of Java?

Het is essentieel om te vermelden dat hoewel computerprogrammeurs niet meer dan één codeertaal hoeven te leren, het ten zeerste wordt aanbevolen voor verdere loopbaanontwikkeling om meer programmeertalen te leren. Sommige experts stellen drie verschillende programmeertalen voor: een proceduretaal, een object georiënteerde taal en een functionele taal.

Maar aangezien er maar een beperkt aantal uren in een dag zitten en om meteen aan de slag te gaan in een technische carrière, moet iemand besluiten om slechts één programmeertaal te kiezen. En aangezien Java en Python behoorlijk op elkaar lijken, weten beginnende programmeurs misschien niet vanaf het begin welke het beste is om te leren.

Het is de moeite waard om te stellen dat als mensen adequate leermaatregelen implementeren, ze de basis van zowel Java als Python met dezelfde snelheid kunnen verwerven. Sommige experts in informatica suggereren echter dat het veel verstandiger is om Python vóór Java te leren, aangezien de leertrajecten het meest geschikt zijn voor beginners. De gebruiksvriendelijkheid van Python trekt aspirant-computerprogrammeurs aan die geen eerdere ervaring met programmeren hebben gehad.

De syntaxis ('zinsleer') van Python is ook gemakkelijker op te pikken dan die van Java, waardoor het toegankelijker is voor alle soorten leerlingen. Sommige ervaren leden van de computerwetenschappelijke gemeenschap beweren echter dat als je dieper wilt ingaan op computerprogrammering dan alleen maar aan de oppervlakte te krabbelen, het verstandig is om eerst Java te leren en er je hele carrière mee bezig te blijven.

Java VS Python: Waar Verdien je Meer Geld Mee?

Python-programmeurs verdienen het hoogste salaris
Python-programmeurs verdienen meer als Java-programmeurs ǀ Unsplash - lilzidesign

In een papierloze wereld die volledig digitaal is geworden, zijn de manieren om een ​​nieuwe baan te vinden drastisch veranderd. Om werk te vinden in welke sector of domein dan ook, moet een sollicitant online aanwezig zijn en technisch onderlegd zijn. De meeste vacatures online worden geplaatst, voornamelijk banen in de sector computerprogrammering en technische banen.

Sites zoals Indeed, Monsterboard, Nationale Vacaturebank en Werk.nl. plaatsen dagelijks vacatures die relevant zijn voor computerprogrammeurs. Toch is het ten zeerste aanbevolen voor studenten computerprogrammering om te weten hoeveel ze uiteindelijk per jaar zouden kunnen verdienen. Dat zou je moeten doen voordat je je cv indient, virtueel solliciteert naar een baan en wordt uitgenodigd voor een interview voor een programmeerfunctie.

Jaarsalarissen in computerprogrammering variëren sterk, afhankelijk van de programmeertaal, de functiespecificaties en of je fulltime of parttime werkt.

Aangezien dit artikel echter vooral gericht is op de vergelijkingen tussen Java en Python, is de vraag welke programmeertaal een hoger jaarinkomen belooft. Is dat Java of Python? Het antwoord op die vraag kan op basis van veel factoren aanzienlijk veranderen. Niettemin is het essentieel om te stellen dat het grootste deel van het onderzoek suggereert dat in Nederland Python-programmeurs meer geld verdienen dan Java-programmeurs.

Op basis van rapporten die in de Verenigde Staten zijn uitgevoerd door Daxx.com, verdient de gemiddelde Python-programmeur bijvoorbeeld ongeveer 110.000 dollar per jaar. Terwijl aan de andere kant een Java-programmeur misschien $ 103.000 per jaar binnenhaalt. Hoewel de informatie gebaseerd is op een Amerikaans onderzoek, kunnen dezelfde trends in salarissen tussen Python- en Java-programmeurs worden waargenomen Nederland.

Python-ontwikkelaars verdienen niet alleen meer geld per jaar, maar als je van plan bent een programmeertaal te leren, is het essentieel om te vermelden dat er veel meer carrières zijn voor Python-programmeurs in Nederland en in het buitenland.

Effectieve Middelen om de Basisprincipes van Python en Java te Leren

Niet alle boeken over Java en Python zijn geschikt voor beginners
Luister naar experts voor de aanschaf van de juiste boeken over Java en Python ǀ Flick.com - Niels Heidenreich

Het maakt niet uit of je de voorkeur geeft aan papieren boeken of online websites. Er zijn honderden opmerkelijk voorgestelde hulpmiddelen die studenten helpen beter te worden in Python. De volgende zijn de twee belangrijkste opties om te overwegen:

 • Python Crash Course is een boek gepubliceerd door Eric Matthes in 2016. Python Crash Course is een must-read als je meer wilt leren over de basis van Python. Het boek is verdeeld in twee delen. Het eerste deel bevat elementaire uitleg van must-know aspecten van Python. Het tweede deel van het boek bestaat uit het voltooien van drie computerprogrammeerprojecten;
 • RealPython.com is waarschijnlijk een van de beste websites om te bezoeken als je meer te weten komt over Python. RealPython.com hanteert een educatieve benadering en richt zich op verschillende onderwerpen, problemen en vragen die nieuwe leerlingen kunnen hebben. Luister naar hun podcast als je onderweg wilt leren.

Bronnen om de Basisprincipes van Java te Leren Kennen

Net als Python wordt Java voortdurend meer en meer gebruikt door honderdduizenden programmeurs over de hele wereld. Daarom is het geen schokkende ontdekking om te ontdekken dat er verschillende bronnen beschikbaar zijn zonder zelfs maar al te veel te hoeven zoeken.

De volgende lijst bevat het beste boek en de beste website voor leerlingen van de programmeertaal Java:

 • Head First Java is een onderdeel van een reeks boeken die individuen helpen meer te weten te komen over programmeertalen en andere onderwerpen. Head First Java is een briljante hulpbron voor diegenen die de basis van Java willen leren door middel van illustraties, diagrammen en korte uitleg die niet overweldigen;
 • De Java Tutorials van Oracle: Bij het zoeken naar nuttige informatie over Java is het verstandig direct naar de bron te gaan. In het geval van Java zou het hoofd het makerbedrijf Oracle zijn. Dankzij Oracle rust een briljante site met de titel The Java Tutorials beginnende programmeurs enorm uit met de vaardigheden die ze nodig hebben om te slagen.

Met de eerder genoemde bronnen voor Python- en Java-programmering kunnen we garanderen dat de leerervaring veel beter en boeiender zal zijn.

Als conclusie is het essentieel om te stellen dat of je nu Java of Python als programmeertaal kiest, één ding zeker is: je zult een schitterende carrière tegemoet gaan!

 

>

Het platform dat privé leraren en leerlingen met elkaar verbindt

1ste les gratis

Vond je dit artikel leuk? Laat een beoordeling achter!

5,00 (1 beoordeling(en))
Laden...

Marianne

Ik vind dat iedereen overal op de wereld recht heeft op onderwijs. Onderwijs geeft je een betere toekomst. Ik heb de mogelijkheid om mijn kennis te delen, zodat ik mensen van arm tot rijk, van jong tot oud misschien een helpende hand kan bieden om hun doel te bereiken. Dat is mijn ambitie!